Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Kosovo, kao najskuplja srpska reč, koje je Srbiju "koštalo" četiri izgubljena rata, međunarodne izolacije i ekonomskog propadanja sada preti da podrije evropsku budućnost zemlje, piše današnji Vol strit džornal.

Više od 20 godina pošto je bivši predsednik Slobodan Milošević potpalio balkansko bure baruta u nastojanju da oživi Kosovo kao sedište srpske kulture, ta bivša pokrajina, koja je jednostrano proglasila nezavisnost 2008. godine, za Srbiju znači malo, osim troškova, smatra njujorški dnevnik.

U članku koji se poziva na studiju beogradskog Centra za praktičnu politiku, navodi se da osam miliona građana Srbije troši svakog sekunda 16 evra da bi održalo Kosovo u srpskom zagrljaju, odnosno da je ukupan trošak od 1999. godine preko šest milijardi evra.

Vol strit džornal ističe da je Srbija načinila velike korake u prekidu sa ratobornom prošlošću i obnovi privrede, što je pomoglo da joj se preporuči status kandidata za Evropsku uniju. Datum početka pregovora, međutim, još nije određen, a Evropska komisija je upozorila da se prethodno moraju normalizovati odnosi sa Kosovom, piše list.

Iako EU nije zvanično zatražila da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Vol strit džornal procenjuje da će se pritisak verovatno povećavati, što će dalje zakomplikovati život proevropskih političara u Srbiji, koji žele da njihova zemlja udje u Uniju, ali zajedno sa svojom pokrajinom Kosovo.

U tekstu se podseća da je predsednik Srbije Boris Tadić dao na znanje da se stav Srbije prema Kosovu neće promeniti. List smatra da je Tadićeva izjava da je Srbija otvorila dijalog koji želi da nastavi i da želi da ga nastavi da bi se našlo rešenje prihvatljivo za sve možda za "spoljnu upotrebu".

Rastući evropski pritisak da se Srbija pomiri sa nezavisnošću Kosova navela je neke srpske političare da zauzmu još radikalniji stav i da sugerišu da bi saveznike trebalo tražiti u Rusiji, a ne u EU, i taj trend bi se mogao ubrzati sa približavanjem izbora, ocenjuje Vol strit džornal . U tekstu se citira izjava zamenika premijera Ivice Dačića ruskoj televiziji da Srbija neće ugroziti svoje nacionalne interese zbog EU, i koji je dodao da bi se mogla razmotriti mogućnost podele Kosova.

Neki srpski političari su izgleda spremni da slede taj pravac da bi osvojili glasove, što predstavlja strategiju koja bi mogla dovesti do bližih veza sa tradicionalnim partnerima, kao što su Rusija, Kina i Indija, uz napuštanje ideje da se Srbija ikada priključi EU, smatra list. Po takvom scenariju, Kosovo će verovatno ostati najveći trošak i još neko vreme, ocenjuje Vol strit džornal
Korisnikov avatar
By antibiotic
Ne pise na koji to nacin Srbija trosi 16 evra po sekundi zbog Kosova,
ali cinjenica jeste da je raspad Jugoslavije poceo 1980 godine bas na Kosovo i da su gubici mnogo veci nego sto se ovde spominje.
Ma koliko gubljenje teritorije drzave bilo bolno, mozda bi Srbija time dobila vise nego sto bi izgubila.
Less is sometimes more.

Inace tekst wall streeta zvuci kao Serbia for dummies u opsisvanju trenutne politicke situacije, malo istine, malo preuvelicavanja, malo lazi. Gubitak novca kao merna jedinica jedne lose politike je tipicna za njih, ali posto se svet i dalje okrece oko njihove ulice verovatno imaju pravo.
Jedino što je na Kosovu ostalo da vredi jesu manastiri i crkve koji jesu neotuđivi deo(za razliku od Kosova) naše kulturne baštine i kulturne istorije, te stoga mislim da bi trebalo više pažnje usmeriti na zaštitu tih spomenika dole. Takođe, dijalog Beograda i Prištine je hitan i neizbežan jer mora otvoriti pitanje Srba kao nacionalne manjine dole a mora se uticati na pravi način iz Beograda na uključivanje srpskog stanovništva u institucije.

E sad, sve bi ovo bilo super kada bismo se mi pravili ludi i ćutali o tome KAKVA je Kosovo ZAPRAVO država. Uostalom, šta na toj teritoriji može da ostvari narod čija kulturna istorija kreće sa romantizmom? Kao takav, podložan je samo manipulaciji, labilan je i osposobljen za lako prihvatanje američkih interesa.

Smatram da treba spasiti ono što se spasiti može a u isto vreme bi više pažnje trebalo usmeriti na istočnu, zapadnu, centralnu i južnu Srbiju. Ima toliko posla da bismo se nakon 60 godina otimanja Kosova bavili uzaludno istim.

Svi ti nacionalisti koji agituju za 'slobodno' Kosovo nažalost imaju u glavi samo i isključivo srebrenički scenario. A mene to plaši i ja ne želim da svoj mozak time opterećujem.
Korisnikov avatar
By KiWi
antibiotic napisao: Less is sometimes more.
I'm sure your gentlemen friend will be glad to hear that :)

:)
^ Sometimes, not always. Mada je i to ubaceno jer je van der Rohe rekao - Less is more. :D
west end napisao:sav taj silni trosak,i to sve u ime nekih jebenih crkvetina :flaming:
e, pa nije zato ali ajd.
Uz to, nema aosolutno svska crkva samo religijski znacaj. Ateista sam ;)
Korisnikov avatar
By Mars
Nek crkne i vol strit i vol strit dzornal.
Irinej: Odricanje od Kosova je strašna cena ulaska u Evropu

Pred Srbijom je jedno veliko iskušenje jer joj nude da uđe u Evropu, ali sa "strašnom cenom" da se odrekne Kosova i Metohije, izjavio je patrijarh srpski Irinej.

"Ako treba da žrtvujemo Kosovo i Metohiju da bi ušli u Evropu, da im se onda zahvalimo na njihovoj dobroti i ljubavi. Neka nas ostave same, neka nam ne čine ono što su nam nedavno učinili, a da naše Kosovo ostane sa nama", rekao je patrijarh, nakon služenja parastosa kod Spomenika poginulim Jagodincima za oslobodjenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. godine.

Irinej se zapitao šta smo mi, ako se odreknemo svojih svetih zemalja. "Zar se smemo i možemo odreći naše svete zemlje? Ne smemo to dozvoliti. Oni koji su nam nekada bili prijatelji, ili smo ih takvima smatrali, danas to nisu jer nam oduzimaju ono što nam je najdragocenije i najsvetije. Hvala im na takvom prijateljstvu", poručio je patrijarh Irinej.

Govoreći o tome da je nedavno boravio u Pećkoj patrijaršiji, patrijarh Irinej je rekao da je zemlja na Kosovu zalivena krvlju od kosovske bitke do danas. Nakon liturgije, koju je patrijarh služio jutros u crkvi svetih apostola Petra i Pavla, uz sasluženje episkopa šumadijskog Jovana, patrijarh je iskazao zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja ljudi, a naročito dece
Korisnikov avatar
By Dirrty
Svi znamo na šta se misli pod: "patrijarh je iskazao zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja ljudi, a naročito dece" :lol:

Takve izjave doživljavam glupošću nedostojnom komentara.
Korisnikov avatar
By spliff
west end napisao:kad mu je toliko stalo do kosova neka bradati pavijan irinej sa palmom ide da ga brani :bic:

ja sam mislio da ti volish zivotinje :(
Korisnikov avatar
By west end
spliff napisao:
west end napisao:kad mu je toliko stalo do kosova neka bradati pavijan irinej sa palmom ide da ga brani :bic:

ja sam mislio da ti volish zivotinje :(
volim zivotinje u pravu su spliff :friends:, nacinio sam klevetu povredio sam ugled i dostojanstvo: pavijanima,orangutanima,simpamnzama,gorilama i svim ostalim vrstama majmuna :D sto sam ih uporedio sa ovim bradatim fasistom
Patrijarh postao najglasnija opozicija

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, ovih dana je postao najglasnija opozicija vlastima u Srbiji kada je reč o odnosu prema Evropskoj uniji i uslovima Brisela za nastavak evropskih integracija. On je svojim oštrim izjavama o EU i Kosovu zauzeo stav čak oštriji od velike većine opozicionih partija i, sa izuzetkom radikala, jače od njih ističe potrebu odustajanja Srbije od evropskog puta
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!