Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By spliff
iz govora održanog danas na Whaton College:

Za nas Srbe, Kosovo je kao vazduh koji dišemo.
Kosovo je naš Veli Fordž i Jorktaun, naš Alamo i Getisburg, naš Perl Harbur i Ivo Džima - sve u jednom.
O njemu noću sanjamo, i za njega se molimo u crkvi.
Ono je zenica našeg oka, i naš Jerusalim.

msm... :lood:
Korisnikov avatar
By Loni
To je đubre nacionalističko!
Neopevano.

Đinđić se prevrće u grobu od ovakve promene politike DS-a.

Da mi je neko pre deceniju rekao da će čak i 2011.
da ponovo pokušavaju da nas uvuku u kosovski problem,
nikad ne bih poverovao.

Evo kako je izgledala Srbija kad je prvi put postala nezavisna od turskog carstva (posle 500 godina)
Nismo imali ni Kosovo ni Sandžak ni Vojvodinu u svom sastavu.

KNEŽEVINA SRBIJA
Slika

Nigde nema te zenice oka.
Ni u vreme Karađorđa, ni u vreme Obrenovića...

Sandžak i Kosovo uspeli smo da ugrabimo tek 1912. godine,
ali ni tada Srbi na Kosovu nisu bili većina.
Čak postoji podatak da su se mnogi srpski putopisci kad su otišli u te krajeve pitali: - I jao šta smo ovde uzeli. Pa ovde skoro da i nema naših. Sve sami arbanaši u trošnim kućama.

I umesto da budem osrećni što smo se koliko toliko proširili na taj Sadnžak i Vojvodinu (što opet nije baš bilo fer prema Ugarskoj, ali šta je tu je, sad su Srbi većina pa je gotovo) mi hoćemo i jare i pare.

Samo što više, samo da se negde zategne situacija, da se ratuje...
samo da se izmisli neki razlog koji će nas sukobiti sa zapadom...
Prosto neverovatno.

Pizda li materina celoj onoj Demokratskoj Stranci, u šta je sebe pretvorila sa Đilasom i Jeremićem.

Da nema LDP-a, SDU-a i LSV-a ne bi Srbija imala svetle tačke na političkoj sceni.
By Glasnik
:zacepi:

Kad sam pročitao naslov u Blicu samo sam ostao :iskolacen: .

:grom:
By Sixto
:lol:

Zamislite vit e orgazmicke visine za govornicom u tom momentu!
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by Loni

Evo kako je izgledala Srbija kad je prvi put postala nezavisna od turskog carstva (posle 500 godina)
posle nekih 350 godina?

500 godina vazi za kosovo... kritikujesh, a i dalje hranish mit :lood:
Korisnikov avatar
By Loni
Realna cifra turske okupacije Srbije zapravo je 419 godina.

Kosovski boj - 1389 - (Srbija nije još izgubila nezavisnost, ali je izgubila Kosovo)

U decenijama, koje slede, Turci osvajaju i ostatak srednjevekovne Srbije. Poslednji grad bio je Smederevo.
Palo je 1459.

Berlinski kongres - 1878 (Kneževina Srbija priznata u granicama, čiju sam kartu naveo)

Dakle Srbija je pod Turcima bila 419. godina.

Srbija Kosovo vraća 1912.

Dakle nije uopšte bilo srpsko od 1389. do 1912.
Čitavih 523 godine.

A od 1912. samo formalno jer ni tad Srbi nisu bili većina.
o kakvoj zenici oka ta populistička budaletina priča?
Korisnikov avatar
By Cluniensis
Ne opravdavam takav Jeremićev izliv patetike, koji ne može biti dalji od istin, ali Kosmet zbilja jeste važan u srpskoj državotvornosti. Govoriti suprotno, prosto ne bi bilo u skladu sa istorijskim ili bilo kojim drugim činjenicama.
I Srbija nije "prigrabila" Kosovo, kako je Loni napisao, već oslobodila teritoriju koja joj je pripadala pre nego što je Osmansko carstvo zaista "prigrabilo" i to parče Balkana.
Zar je potrebno pominjati kako je ta teritorija bila epicentar srpske srednjovekovne države.
Korisnikov avatar
By Loni
Aha Cloniensis, a šta onda misliš o srpstvu Vojvodine?

Po tvojoj logici Mađarska (a delom i Austrija) bi mogle da povrate ono, šta im istorijski pripada.

Mađarska bi mogla da uzme celu Vojvodinu, a Austrija enklave u Banatu sa kojih su švabe proterane.

Ako hoćeš pozivanje na istoriju, vrati Vojvodinu.
To je mnogo skorija i mnogo postojanija istorija od nečeg što nije bilo srpsko 523 godine.
Vojvodina je van Mađarske samo 93 godine, a pre 1918. bukvalno nikada nije bila srpska.

Šta ćemo s tim?

Ako ćemo baš o istiroji, onda svi Sloveni mogu komotno da se vrate u doline Karpata, Dnjepra, Dona i Volge odakle su došli na Balkan.
By J...
"Za nas Srbe, Kosovo je kao vazduh koji dišemo.
Kosovo je naš Veli Fordž i Jorktaun, naš Alamo i Getisburg, naš Perl Harbur i Ivo Džima - sve u jednom.
"

Tezak oblik dijareje :wcsolja:
Korisnikov avatar
By Cluniensis
Pa nije adekvatno poređenje Vojvodine i Kosmeta.
Zbilja, teritorija današnje Vojvodine jeste bila vekovima pod Ugraskom krunom, ali, opet, nije bila naseljena niti posebno važna mađarskoj državi čiji su centri i gradovi bili dosta severnije. Dakle, nema nikakve bitne kulturne, istorijske i etničke vezanosti za taj prostor.
Srbi su sticali legitimitet na tim prostorima od 17. veka, pa sve do 1918. I nisu nijednom to činili nasilno i praveći etničke progone kao Albanci, iako su tamo bili u većini. Dobijali su postupno, političkom borbom, razne privilegije, pa čak i taj status "srpske vojvodine". Ništa nije prošlo bez carskog pečata. Nadasve, bili su narod koji je državi u kojoj je živeo (opet za razliku od Albanaca) davao legitimitet, u suprotnom ne bi dobijali sve privilegije koje su izborili za sebe. I naravno, da nije bilo volje velikih sila da rasparča staru Dvojnu monarhiju posle Prvog svestkog rata, koja je , da podsetimo, objavila rat Srbiji, i potom ga izgubila, ne bi Vojvodina, pa ni tamošnji Srbi, nikada "oteli" taj komad Austrougarske u pripojili ga Kraljevini Srbiji. I da, nije Srbija čak ni zahtevala Vojvodinu, tamošnja Skupština je izglasala ulazak u tadašnju Kraljevinu SHS. Bilo je logično da će u tim okolnostima pristati uz matičnu državu(pošto je većinsko stanovištvo srpsko) i slovensku, novostvorenu Kraljevinu, nego ostati u novoj mađarskoj državi, ostaloj posle Carevine koje više nema.
Za razliku od Vojvodine, za koju nije vezana mađarska državnost, za Kosmet jeste vezana sprska. Tamo je sedište srpske crkve, presto srpskog patrijarha, tamo su manastiri Nemanjića i najviši dometi srpske arhitekture u srednjem veku, tamo je i ogromna zemlja koja je bila u vlasništvu SPC, bukvalno od srednjeg veka, pa čak i pod Osmanlijama. Dakle paralele između Vojvodine i Kosova nema. Arbanasi su, to je više puta dokumentovano, i od strane zapadnih istoričara koji su se tim pitanjem objektivno bavili, sistematski potiskivali srpsko stanovništvo silazeći sa planina u plodne ravnice Kosmeta, na zemlju koja nije bial njihova svojina. Naravno, i istorijske okolnosti su pomerile centar državnosti na sever, pa se time i dobar deo srpskog stanovništva pokrenuo ka tom pravcu.
Eto, nadam se da je jasnije zašto paralela izmedju Vojvodine i Kosmeta baš ne može da se povuče, to bi čak i Nenad Čanak potvrdio. :)
Korisnikov avatar
By Elena
O njemu mislim da je klasičan mladi majmun koji je napredovao preko ko zna koje veze i sad prodaje muda za bubrege a ne zna gde je šupalj.

Inače sam nacionalista i ni najmanje se ne stidim toga ali Jeremićevi ispadi me teraju na povraćanje. Šta bezveze mrsi kad ništa ne umeju konkretno da urade? Još više mi se gade euforični DS glasači koji se pale na njegov kvazi principijelan stav :evil:
Korisnikov avatar
By Loni
Cluninensis, čekaj malo.

1) To što je na Kosovo bio centar SPC-a nema veze sa državom Srbijom.
Mi živimo u civilizaciju u kojoj su DRŽAVA i CRKVA odvojene jedna od druge.

To je izboreno tokom francuske revolucije.
Od tada do danas skoro sve države su sekulane (crkva nema veze s državom).
Jedine teokratske ostale su: Iran, Malezija, Saudi Arabija i još jedan mali broj država.

Dakle to što je centar SPC-a dugo bio tamo, sa državom nema veze.
Centar srpske države je Beograd.
Nekad davno glavni grad bio je Smederevo, a jedno kratko vreme čak i mala Topola.

Ja sam Srbin i agnostik i poštovalac prava i ustava.
Srbin NIJE JEDNAKO pravoslavac.

Nek SPC i dalje tamo postoji, ali to sa državom Srbijom nema veze.
Srbin može biti i agnostik, ateista, paganin, budista... šta god želi.

To samo ovi jednoumnici iz Obraza i Dveri žele da svi budemo isto.
Ja ne želim da budem pravoslavac i da imam ikakve veze s tim, a jesam Srbin i građanin Srbije.

2) Vojvodina jeste nasilno uzeta od Mađara.
Srbi u Vojvodini iskoristili su raspad Austro-Ugarske i slabost Mađara i odvojili se od Ugarske.
Isto su uradili i neki mađarski krajevi, koji danas pripadaju Rumuniji i neki koji danas pripadaju Slovačkoj.

Vojvodina jeste bila slabije naseljena nego danas zbog močvarnog područja, koje je pogodno za malariju, ali nije bila nenaseljena skroz.

Subotica jeste bila mađarski grad i vrlo im je značajna.

3) Postoje fakti, koji kažu da su Albanci sa Kavkaza došli na Balkan daleko pre svih Slovena.
Dakle ako kažemo da je Kosovo bilo srpsko u 13 veku (mada je rekativno jer tad narodi nisu ni psotojali u ovom smislu i kosovski boj bio je boj hrišćana i muslimana, a tek onda Srba i Turaka), čije je bilo u 6 veku?

4) Da se manemo malo istorije.
Hajde malo da pogledamo sadašnjicu i praksu.

Da li znaš koliko je velika cena te želje da i dalje gospodarimo na Kosovu?
Je l si bio kloinac tokom 90-tih? Koliko ti je godina?

Kada bismo svi stavili Kosovo u Srbiji kao prirotitet, bila bi to POTPUNA PROPAST srpske budućnosti.

1) Morali bismo da odustanemo od EU, jer EU zemlje uglavnom jesu priznale Kosovo. Bila bi to na duže staze tragedija. Svi oko nas mogli bi da putuju, da rade bilo gde u EU, da grade jedni kod drugih fabrike, posluju... a mi kao crna rupa (A nismo Norveška koja imanaftu i Švajcarska, u kojoj je skladišten veliki deo novca iz celog sveta).

2) Morali bismo da prekinemo odnose sa svim zemljama koje su priznale Kosovo. (To je Koštunica hteo). To bi bio ekonomski kolaps Srbije jer većinu novca koje dobijamo i većina kompanija su iz tih zemalja.
Ponovo bismo dobili vize.

3) Kosovu Srbiji značilo bi večnu nestabilnost za ovaj prostor. Albanci u svojoj frustraciji postali bi isto što i Čečeni, ali mnogo gore jer Rusija je vrlo jaka zemlja.
Srbija nije jaka zemlja. Imamo 7 miliona, a Kosovara 2 miliona s tendencijom povećavanja zbog nataliteta.
Da nema kakve takve nezavisnosti bila bi bačena bomba na neku školu u Srbiji, na neko pozorište, na neki aerodrom i to bi tako trajalo decenijama.

3) Morao bi da bude novi rat. Dakle novi mrtvi, novi ranjeni, novi doživotni invalidi...

Dragi moj, TO JE CENA.
A da paradoks bude veći opet ništa nećemo uraditi. Samo ćemo sebe unazaditi u nove pogibije i novo siromaštvo.
Već smo je jednom platili tokom 90-tih godina i ne želimo više...

A šta je to tako vredno?
Šta?
Je l ćemo svi da crknemo ako nam se zemlaj zavši 100 km ranije na jugu?

Daleko je bolje da prihvatimo stvari kakve takve su.
Da i mi i Kosovo uđemo u EU, a tada će granice ionako psotati nebitne.
Jedina granica, koja bude ostala i tad je jezik,
ali za 100 godina svi ćemo pričati engleski tako da ni to neće biti neka granica.

Valjda je važnija ljudska sloboda, dostojanstvo, materijalna sigurnost od nekakvih fiktivnih granica i veličine države?

Da je veličina bitna onda bi se onaj princ i princeza Monaka kolektivno potrovali od tuge. Isto bi bilo sa Luksemburgom, Singapurom, koji je manji od 2 beogradske opštine.
Ma boli ljude uvo za granice. Ako se svi cene i uvažavaju bilo s koje strane granice, kakve ima veze gde je Kentaki, a gde Tenesi.
Za manje od 20 godina granice unutar EU biće značajne koliko i granice stejtova u USA.

Jeremić je jedno poremećeno đubre. Uz to i neiskreno.
Sve to priča da bi dobio populističke glasove.
DS drastično opada rejting pa mora malo da smišlja ove šarene laže.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
:neznam:
covek se zanosi. i ja se zanosim, ali jebiga, nisam sef diplomatije. da jesam ne bih se zanosila kad mi se digne.
Korisnikov avatar
By IriS
njemu kao da su vrane kljucale mozak.
By Hans
Neko mu očigledno nije rekao da se Kosovom niko više ozbiljno ne bavi. :)
Korisnikov avatar
By Evdokija
Originally posted by Orlando the Lady

:neznam:
covek se zanosi. i ja se zanosim, ali jebiga, nisam sef diplomatije. da jesam ne bih se zanosila kad mi se digne.
ma fora je u tome sto ga kao drzavnog sluzbenika vezuje ona fucking preambula naseg Ustava.
to mi je jedino objasnjenje, jer ne mogu da prihvatim da je neko bas toliko glup i bezobrazan.
Korisnikov avatar
By Loni
Ljudi, koji u kritičnim trenucima za celu civilizaciju (mislim na opasnost od radijacije) razmišljaju o tome da je ključno gde će biti granica ove ili one države su jednostavno luĐaci.
Korisnikov avatar
By Evdokija
Originally posted by Loni

Ljudi, koji u kritičnim trenucima za celu civilizaciju (mislim na opasnost od radijacije) razmišljaju o tome da je ključno gde će biti granica ove ili one države su jednostavno luĐaci.
daj ne preteruj da je ta radijacija opasna za celu civilizaciju
i ne ocekujes valjda da Zemlja stane zbog zemljotresa u Japanu? ako si pratio, ljudi tamo normalno idu na posao, sve se normalno odvija iz razloga da Japan ne bi stao a samo su neki dobili vishe zaduzenja i neke druge poslove, logicno.
Korisnikov avatar
By mikeli
dobro je ...... :puzzle:

barem nije citao govor portugalskog ministra .....
Korisnikov avatar
By 2kune
ista glupost kao uzaludno proganjanje Purde i Divjaka zbog rušenja SFRJ... ista vanjska politika... :nokti:
Korisnikov avatar
By Srklet
nego, da cujem, tko od vas sanja kosovo svake noci? :D
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
ja :opatica:

ustvari ne mogu da se odlucim da li ga sanjam ili ga [/i]nosim u srcu[/i] :lol:
Korisnikov avatar
By mirth
Kosovo je nas Jerusalim. :lol: A Jeremic nam dodje Mesija, u najmanju ruku.

:katemoss:
Korisnikov avatar
By Herald
Originally posted by spliff

iz govora održanog danas na Whaton College:

Za nas Srbe, Kosovo je kao vazduh koji dišemo.

msm... :lood:
Jezivo. :marinac:
Korisnikov avatar
By Loni
Fora je što i sami Izraelci ne vole mnogo taj Jerusalim (bar gej izraelci) već samo Tel Aviv.

U Jerusalimu je vrlo konzervativna i homofobična atmosfera, a u Tel Avivu blud na sve strane.
Tako bar kažu.
Korisnikov avatar
By 2kune
OK Loni, Kosovo je naš tel Aviv... :alexis:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!