Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Koliko popova Srbija ima po glavi stanovnika?

1 na 1
8
35%
1 na 10
9
39%
1 na 12
2
9%
1 na 13
4
17%
Uskoro će vojska imati popove vojnike. Oni će valjda imati ulogu koja je bila rezervisana u antička vremena za kurve i dečake...a to je dizanje morala vojnicima.
Pošto će i oni biti na platnom spisku države, ja sam šokiran bogatstvom...tačnije rasipništvom države.

Rečeno je da sama činjenica da se neko pravi bagatim je dovoljno do zadrži ljude pa i države u siromaštvu.

Pošto su popovi već našli put u obrazovanju, odbrani....šta je sledeće?

Tipujem da će svaka agencija, odbor, institucija kulture pa i pijačna tezga dobiti po jednog popa kojeg će vetar ispod mantije pirkati dok on kadi ovom jadnom narodu.
Korisnikov avatar
By bern
Jedan pop na 4 djeteta...
Korisnikov avatar
By Herald
Suradjivace sa pedijatrijskim onkolozima.

''
Korisnikov avatar
By nsc
a hocemo li na kraju dobiti i tacan broj ili samo ostaje na nasem glasanju?
By dukkehjem
ma kako se biju, na kraju ce da zamene profesionalce u ratnim operacijama, a ne da dizu moral...
Korisnikov avatar
By kyrgyz
ma besposleni popovi i stoku krstavaju... :opatica: :pop: :pop:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ako vec postoji neka potreba za njima.....(ja to nista ne razumem, pa necu ni da ulazim u opravdanost njihovog postojanja u drzavnim ustanovama)...onda treba da ih placa crkva, a ne drzava....ili da se uspostavi nekakav sistem honorarnog rada po potrebi....mislim..kad ih vec nije blam da kace cenovnike....

ne dopada mi se NI MALO da bilo koji dinar kojim placam porez ide za plate popova bilo gde....
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Mozda sam samo ja u pitanju, ali meni to angazovanje popova u vojsci 'mirise' na neke nove Srebrenice.
Slika
Korisnikov avatar
By bas bleu
ja se zalazem za to da svaki pravoslavni srbin ima bar po jednog popa po rupi.
Korisnikov avatar
By Stripi
Ah, pa toga kod nas ima već poodavno, ustaška praksa, štaš :lol:
U svakom slučaju, meni je to grozno a sa druge strane i skupe, jer imaju u prosjeku veće plaće od običnih vojnika, pošto oni u startu, čim se zarede za vojne kapelane ili štagodveć, oma dobiju neli vojno-svećenički čin. I onda, paz fore, vojsku puštaju (tada ročnu) nedjeljom u 9 ujutro u grad a on misu drži u deset. Možete samo zamislit kakva mu je bila gužva na misi :lol:
Korisnikov avatar
By Birthday_girl
Interesantno je pitanje postavila Hlevdija - odakle se crkva finansira?
I ovo drugo bi bilo dobro saznati - koliko popova ima po glavi stanovnika?
I dokle bre vise? Ja sam za to da se prvo izbace iz skola! Koliko je to alarmantno shvatila sam tek kad je jedan klinac od 8-9 godina mrtav ladan izjavio "Pa sigurno nismo nastali od majmuna!". Na stranu to da li verujemo u boga ili ne, zar crkva ne moze da ide u korak sa naukom kao u razvijenim zemljama? Znaci mi ih svi placamo da bi bili jedno obicno sidro u sistemu obrazovanja i da bi stvarali mamlaze?
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
http://www.mv.gov.rs/cir/index.php?opti ... &Itemid=79

- Да ли постији могућност финансирања Цркава и верских заједница од стране државе?

- Законом о црквама и верским заједницама прописано је да држава може да финансира верске школе, културне установе у саставу цркава, културне, информативне и издавачке програме цркава, да финансијски помаже изградњу и одржавање храмова, као и да дотира социјално и пензијско осигурање свештеника који служе у неразвијеним регионима. Из укупног државног буџета 0,12% намењено је за финансирање наведених делатности цркава и верских заједница.

Mrzi me da trazim koliko je drzavnog budzeta namenjeno drzavnim organima, nevladinim organizacijama i dr.

Sve u svemu, nisam protiv svestenstva u vojci, niti protiv veronauke, ali mislim da bi trebalo da se postuje da u vojsci budu svestenici svih vecinskih religija (sto su se, verujem, i dogovorili), a da se na veronauci uci sve o svim religijama. Valjda se drugde takav predmet zove Religije i mitovi. Takodje, trebalo bi da Crkva vise radi na pomoci stanovnistvu, pre II svetskog rata je postojalo mnogo vise njihovih narodnih kuhinja itd.

Ma, besmislena prica i jos jedno zamlacivanje nezadovoljnog naroda kako se ne bi bavili sobom.
Korisnikov avatar
By Birthday_girl
Koliko znam, u skolama moze da se uci o pravoslavlju, katolicizmu ili islamu, odvojeno. Verovatno su i u vojsci zastupljene ove tri religije.

Poenta je da ja necu da im se daje ni 0,0001% mojih para ako ce da pricaju da covek nije nastao od majmuna (ili bilo sta drugo suprotno naucnim otkricima) i tacka!
Korisnikov avatar
By Stripi
Ne znam kako je sa školama, mislim, sve je to lijepo i zabavno da djeca mogu birati, ali baš na toj religiji zapnu stvari. Većina njih ide na nastavu većinski zastupljene religije i vjerujem da se ostala djeca osjećaju diskriminirano. Djeca bi trebala učiti o slobodama i pravim vrijednostima, ovako ih religija samo razdvaja.
A u vojsci definitivno nisu zastupljene sve religije, nego samo većinska.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Orlando the Lady

nedovoljno.
slažem se.
nema ni dovoljno crkava. u potpunoj histeriji za pravoslavljem.

Originally posted by Birthday_girl

Interesantno je pitanje postavila Hlevdija - odakle se crkva finansira?
I ovo drugo bi bilo dobro saznati - koliko popova ima po glavi stanovnika?
I dokle bre vise? Ja sam za to da se prvo izbace iz skola! Koliko je to alarmantno shvatila sam tek kad je jedan klinac od 8-9 godina mrtav ladan izjavio "Pa sigurno nismo nastali od majmuna!". Na stranu to da li verujemo u boga ili ne, zar crkva ne moze da ide u korak sa naukom kao u razvijenim zemljama? Znaci mi ih svi placamo da bi bili jedno obicno sidro u sistemu obrazovanja i da bi stvarali mamlaze?
crkva se finansira iz nekoliko izvora. deo para dobija od ministarstva vera, veći deo dolazi od dobrotvora, a deo od prodaje religijskih proizvoda i usluga (prodaja sveća, kalendara, amajlija(krstova), isusovih figurica i narukvica, pružanje usluga svadbi i sarana, te krštenja, a tutne se bakšiš i za ispovedanje.

interesantno je da si tek tada shvatila i nema to veze sa (ne)razvijenim zemljama. osnovni postulat teista je da je bog stvorio svet i čoveka, u hrišanstvu adama&evu. nešto savremenije struje kreacionista, koji koliko toliko shvataju biblijski debilizam, pokušavaju da implementiraju novu ideju koja neće izgledati toliko očigledno debilna u našem dobu...upravo time, što uvode "preneseno" značenje odnosno tumačenje svetih spisa, biblije na prvom mestu, kao i tzv. "nepreklapajuće oblasti" delovanja nauke i religije; a što je druga tema da je ne širim sada ovde. neki ljudi su dali sjajne argumente koji pokazuju da biblija jedino ima smisla ako se bukvalno tumači.

poražavajuća činjenica za jednog vernika jeste da je nastao od majmuna, citiraću jednu gospodžu prilikom intervijuisanja u knez m. ulici u vezi sa teorijom evolucije, koja kaže "kako darvina nije sramota?! reći da je čovek nastao od neke životinje, pa još i majmuna, je stvarno uvredljivo". eto, to dosta govori koliko neko "majmunčino jedna" ume na neverovatno inteligentan način da poveže sa darvinom.
Korisnikov avatar
By Birthday_girl
^ Ti pricas o religiji, a ja o crkvi, to su dve razlicite stvari.
Korisnikov avatar
By blabla54380
a crkva inače propagira ekonomiju, a ne religiju.
Korisnikov avatar
By Birthday_girl
:lol: U Americi npr. imas katolicke crkve kojima je kontracepcija ok, kojima je gej brak ok, koje ne ubedjuju ljude da je Darvin idiot... - ne drze se Vatikana ko pijan plota.
Korisnikov avatar
By m..
ima previse, i crkava i popova. jbt ja sam i fax upisala dok u kraju nisu izgradili skolu. naravno da su prvo napravili crkvu. eno mi lupaju onim zvonima po glavi na svakih sat.

mislim da bi religija i crkva trebalo da u znatno manjoj meri budu zastupljene u javnom zivotu, da se ne mesaju u stvari koje u sekularnoj drzavi ne bi trebalo da ih se ticu, da se ne bave politikom i slicnim, nego da postoje pa kome treba nek ide u crkvu. ovako samo sto mi popovi ne iskacu iz kade kad odem u kupatilo.
Korisnikov avatar
By valovnica
Premalo. I uvek će da bude premalo jer je Srpska crkva narodna crkva.
Korisnikov avatar
By bern
Bilo bi interesantno znati i ovo:

Koliko bi u Srbiji (CG/BiH/HR) bilo više gejeva i lezbejki kad bi se manastiri pozatvarali? :)

DodataK:
My body is His temple, so get down on your knees and pray.
By stau
Originally posted by m..

ima previse, i crkava i popova. jbt ja sam i fax upisala dok u kraju nisu izgradili skolu. naravno da su prvo napravili crkvu. eno mi lupaju onim zvonima po glavi na svakih sat.
mislim da bi religija i crkva trebalo da u znatno manjoj meri budu zastupljene u javnom zivotu, da se ne mesaju u stvari koje u sekularnoj drzavi ne bi trebalo da ih se ticu, da se ne bave politikom i slicnim, nego da postoje pa kome treba nek ide u crkvu. ovako samo sto mi popovi ne iskacu iz kade kad odem u kupatilo.
И срушити Храм Св. Саве да не заузима онолико простора.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!