Originally posted by mythe
1. Nacin na koji to Mesic radi (nadmeno i provokativno) je kontraproduktivan i vodi samo zahladjenju odnosa izmedju Srbije i Hrvatske. Uostalom, u takvim stvarima Hrvatska se treba rukovoditi vlastitim interesima (najvise ekonomskim cime hocu reci da je trziste Srbije 4 puta vece od trzista Kosova, plus sto je kupovna moc gradjana Srbije mnogo veca gradjana na Kosovu) i razmisljati o eventualnoj negativnoj refleksiji na pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Zadnji razlog je ono sto je ona Pusicka rekla, "da smo Kosovo priznali jer to tako treba" :s
A jos jednu stvar sam siguran - da je Tudjman jos ziv i na vlasti, Hrvatska ne bi priznala laznu drzavu Kosovo.
Ja bih shvatio ljutnju da je Hrvatska poletila da prizna Kosovo a još bih više shvatio da j to napravila među rijetkima ili jedina. Ovako, kad Kosovo priznale SAD, Japan i nešto manje od stotinjak država, što članica EU, što UNa ja stvarno ne vidim razlog zašto se Boris Tadić ljuti baš na Stjepana Mesića koji je također u pravu kada je na Tadićev zahtjev da se prestane miješati u unutarnje poslove Srbije odgovorio neka se on onda prestane miješati u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine.
Također, tržište Srbije je nekoliko puta veće od tržišta Slovenije pa ne vidim šta je to omelo Sloveniju da Kosovo prizna a nisam primjetio da Borisa Tadića nešto posebno boli ta činjenica. Dakle, koji je onda pravi razlog zašto se Boris Tadić ljuti na Mesića? Zna li neko koji bi to istinski razlog mogao biti? Bivše Krajine u Hrvatskoj?
Ako to što je Vesna Pusić rekla, tako je irelevantno. Relevatnije je to Samostalna Srpska Demokratska Stranka nije izašla iz koalicijskog zagrljajasa HDZom onog trenutka kada je ta ista kolacijska vlada priznala Kosovo. Ne, oni su još uvijek u svojim udobnim foteljama, čak su se jučer pojavili sa paketom baranjskih vina na "kriznom" domjenku u Banskim dvrorima, gdje je svako donio nešto. Baš ljupko.
2. Bilja - vec sam ti opisao gde vidim promjenu kod Bilje, u njenim delima u drugoj polovici 90ih, jer u momentu kada ju je Karadzic odredio za naslednika/cu svi su rekli "ajme, jos gori/a nego on", cak sam i siguran da je nju Karadzic imenovao za predsednicu za zeljom da se podsmehne medjunarodnoj zajednici, u maniru "eto, niste hteli mene, eto vam sada ona, gora nego ja" . Ali bilo je drugacije i Biljana postade kooperativni faktor mira i stabilnosti u Bosni. A glede te krivice, priznanja i kazne - pojedini zaboravljaju jedno, nije samo Bilja bila pragmaticna (priznanje jedne tocke optuznice u zamenu za odbacivanje ostalih tacaka optuznice), pragmaticno je postupalo (trgovalo) i Tuzilastvo, mozda nisu imali dovoljno dokaza da sve to dokazu, pa su racunali "bolje ista nego nista". To jeste strano europskom pravnom sustavu, ali sasvim normalno u americkom pravnom sustavu, ja u principu nemam nista protiv toga, jeste da deluje kao trgovacki deal, ali j... ga, to je tako. Licno mislim da se nasi vrednosni sustavi razlikuju pa zato i razlicito gledamo na neke stvari.
Promjene
nema. Bilja je surfala nacionalističkim valovima onda i surfa i sada. Jer, po čemu je to bolji Milorad Dodik od Radovana Karadžića? Ljubila se onda sa Radetom, ljubi se sada sa Miletom a svo troje veže ista ideja - dezintegracija Bosne i Hercegovine. To što je ona okrenula leđa Karadžiću jesu najjeftinije fore za preuzimanje vlasti i balkanska podmetanja. Baš je divna što se udružila sa Muslimanima kako bi svrgnula SDS s vlasti, tako dirljiva priredba. To što je ogroman broj Muslimana, za njena politička djelovanja završilo six feet under abolira je i pred svetim Petrom a ne samo pred zemaljskim sudom. Tako se onda HDZu mogu oprostiti zlodjela nad Srbima u Hrvatskoj i Muslimanima u Bosni jer, eto, bože moj, Šemso Tanković i dinamični tro Pupovac-Stanimirović-Uzelac koaliraju sa HDZom. Kakva gomila gluposti, Bože mili!
A šta tek da kažemo za Jadranku Kosor? Ona se tek popravila do visine djevice Marije, jer eto, otkad je preuzela premijersku fotelju ona stalno šalje inspekcije, USKOKe i ostale pizde materine da istraže korupciju po državnim službama? Tek sada? Pa šta je radila deset godina u toj stranci, zašto nije istupila? Predsjednički kandidat Dragan Primorac će se kao predsjednik obračunati sa korupcijom. Yeah right. Upravo agencija istražuje djelovanje njegova pomoćnika oko prijevare sa nabavom namještaja za novu zgradu Ministarstva znanosti (inače bivši Primorčev ministarski resor). Da ne spominjem da je iznamljivanje te zgrade, na jako lošoj lokaciji, nasjkuplje od svih ostalih Ministarstava. Sve pokajnik za pokajnikom i tako se fino popravljaju da ih je milina gledati