Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By antibiotic
Molim vas, nemojte da se diskusija pretvori u licna prepucavanja.
Originally posted by Dirrty
Naravno, ni mladje generacije se nisu pokazale kao mnogo bolje i drugacije, ali ko moze da nas krivi... kada smo ucili od "najboljih"!
Mladja generacija je mozda sada u najboljoj poziciji nego ikad ranije da se uz pomoc mass medija samovaspitava - ako do toga bas mora da dodje.
Drugo moguce resenje je, po meni, sakupljanje iskustava u inostranstvu kako na zapadu tako i na istoku.
By Simor
Originally posted by Leon Walras
Opet na stranu sve sto je receno, samo jedno - osim deklarativnog personaizma, sta jos karakterise taj sistem? Mislim, 'personalizmu, onom liberalne, socijalističke ili hrišćanske kakvoće' mi znaci isto koliko i izjava nasih funkcionera da ce biti izvrsena sveobuhvatna reforma javnog sistema. Sta to konkretno znaci - to me zanima?
Cenim da si dovoljno inteligentan i obrazovan te da ćeš pronaći izvore koji će otkloniti tvoje nedoumice.

Ono što ja ovde pišem nije sistem, niti imam takve ambicije, to je samo reakcija (produkt trenutne dokonosti i "navučenosti" na forum) kako na pređašnje histerije da se ljudi uteruju u komunizam i da se bezgranično pljuje po kapitalizmu tako i na današnji neoliberalni manir da se ljudi uteruju u kapitalizam a da se diže antikomunistička panika. A između dva "uterivanja" doživesmo i nacionalizam, koji je meni posebno ogavan, jer kako je Danilo Kiš lepo primetio nacionalisti su i personalne i društvene nule.

:teg2:
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by antibiotic

Mladja generacija je mozda sada u najboljoj poziciji nego ikad ranije da se uz pomoc mass medija samovaspitava - ako do toga bas mora da dodje.
meni se cini da su tranzicijski mediji mlade vecinom zaglupili, a ni da pristup internetu nema jednoznacno emancipatorski ucinak. djeca su vecinom izabrala biti glupa, jebiga. :shrug:
Korisnikov avatar
By jukie
Sad razmišljam kako to samovaspitavanje deluje, ali uvek imaš neku situaciju u kojoj neko ciljano pravi male "social stories" i počesto ih ubacuje ovde-onde u zaplete serija/filmova koje deca gledaju (ranije su tu bile i knjige koje čitaju), a tako su napravljene da dete samostalno izvlači naravoučenije na određeni način planiran od autora "social story".

A šta hoću da kažem: uvek imaš dve ili tri strane priče. Autor namerno bira jednu stranu i plasira je detetu kao DOBAR način gledanja na tu situaciju (uz upotrebu ako treba patetike i po koje suze onda kada treba, ali ne preterano).

Primer: Mark Tven u "Tomu Sojeru" i "Haklberi Finu" ubacuje rečenice koje robovlasništvo opisuju kao normalnu životnu situaciju, i da nas u školi nisu učili da je robovlasništvo loše, ko pročita "Toma Sojera" mogao bi samo da slegne ramenima npr. na rečenicu u fusnoti gde Tven objašnjava [* If Mr. Harbison owned a slave named Bull, Tom would have spoken of him as "Harbison's Bull," but a son or a dog of that name was "Bull Harbison."]
Korisnikov avatar
By Dirrty
Slozio bih se da su nam izvori informacija mnogo vise dostupni danas.
Ali nazalost, oni na vrhu odlucuju u kom pravcu nas te informacije trebaju programirati.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by Popeye

meni se cini da su tranzicijski mediji mlade vecinom zaglupili, a ni da pristup internetu nema jednoznacno emancipatorski ucinak. djeca su vecinom izabrala biti glupa, jebiga. :shrug:
Deca su zapljusnuta okeanom informacija i svim nagomilanim znanjem sveta do danas - koje dobijaju na svakom koraku zeleli to ili ne, te tako nemaju vremena da sednu, razmisle, prodiskutuju samo o jednoj jedinoj stvari do svoje same sustine, svog nastanka, uzroka, posledica (mozda u skoli, al to je druga prica), jer za to vreme ih zaokupe milion drugih stvari... a vecina nije u stanju da to preradi. Tesko je orijentisati se samo na jednu stvar koja bi bila neki tvoj licni pravac interesovanja. Takodje , ne postoje vise main streamovi u kulturi. Sve je sada main stream, a i ne mora da bude...Sve je relativizovano, sve je i dobro i lose... i mozda tako deca i teens odlucuju da im sve bude - what ever, i da uzimaju samo ono sto im se servira na tanjiru.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Jukie:
...uvek imaš dve ili tri strane priče...

Pored patetike, serviraju se i bezbrojni klishei - verovatno usled nedostatka kreativnosti. Citanje i interpretiranje knjiga i tekstova je samo smorno moranje u skoli, mozda zbog toga se vise deci i ne spominje na TVu, jer se tako smanjuju kvote, gledanost...

Ovi decji programi (kanali) su danas blago receno grozni.
Sve neko shush shush trabunjanje u emisijama bez smisla sa mnooogo ruzicaste boje u pozadini od kojih se dobijaju epilepticni napadi, kao i od crtanih serija sa dosta magije, super powersa, flashiranja dok se ne istope boje u oku...
price su, dakle, uglavnom na isti kalup, a zakljucak tj. narovucenije nekako ravno i monohromo. Sihronizacija je sacuvaj boze, i da ima nesto pametno da se cuje.. ciju ciju ciju... pa onda dodje do neke astronomske ekplozije ili demonstracije neverovatne moci.

Znam sta ce neki da kazu... da su crtaci duska dugosku, patka dace and co. bili puno bolji... jesu bili bolji... tehnicki losije, ali glumacki sjajno sinhronizovani. No, mnogi mozda nisu svesni, ali ti imortovani crtaci iz SAD su pravljeni uglavnom pedesetih i sezdesetih godina (sto ne znaci da je to nesto lose) i tu ima puno onih crtaca koji u SAD vise nisu prolazili cenzuru ( zbog politicke nekorektnosti, diskriminacije prema crnackoj manjini np. sto mi kao deca nismo umeli da primetimo), a sto je RTB kupovao bud zasto i zbog toga smo ih i imali.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ne mislim da su prosla vremena bila bolja i lepsa. Sve zavisi sta se pamti i kako zeli da se pamti. Ja sam savremeni penzioner - zombi.

Sto se tice gej populacije, meni se cini da je lepse vreme. I da bolja vremena tek predstoje.

Danas razlikujem dve velike grupe, a ima ih jos mnogo:

Prva grupa - deca grand, kao i pop deca i sve te muzicke podgrupice.

Druga grupa: teoreticarke pune informacija...ali, ali, bez necega sto ja zovem dusa.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by Sunce
Ja sam savremeni penzioner - zombi.
Sta to znaci?
Korisnikov avatar
By Sunce
Ja sam savremeni penzioner - zombi.
Sta to znaci?
Savrseno komuniciram sa decom ili sa bakicama. Sa savremenom (stvarnom svojom) generacijom ne umem. Dakle, smor sam nevidjeni. Isto tako, vise volim da posmatram nego da ucestvujem. Otuda sam penzos.

Kad izadjem u grad (mislim na klub), jedva cekam da idem kuci. Ne volim koncerte na otvorenom, samo ako se sedi.
:deda:

Dovoljno?
Korisnikov avatar
By antibiotic
:deda:

Dovoljno?
ha! pa koliko ti to imas godina? nije valjda da si se vec predao? :)

ovo za mladje i starije - tu smo slicni.
Korisnikov avatar
By Sunce
Zvucacu kao slon Cira: "Nikada se necu predati, nikada!" To nema veza sa predajom.
Korisnikov avatar
By HARP
Kao mali sam recitovao u pozorištu, sećam se strofe: Kroz vene nam prolazi krv partizana i znamo zašto smo tu, računajte na nas"
Inače svi znate tekstopisca. Vođa predstave je bio drug iz KSJ.
Sva sreća da sam bio uvrnuto dete, pa sam stihove "jedva" zapamtio. Doživeo sam ih ovako: Nešto nam pliva po venama u rukama, joj, šta je to, fuj. Nije valjda da nam to pliva kroz ruke i noge? :lol:
Ja sam bio ubeđen da se to nekome drugom vrti po venama, a ne meni, to je meni bilo totalno debilno, bio sam uveren da je to moja krv i da nemam ništa što sam primio sa strane... :lol:

Jbg, vaspitavan sam da se vodim razumom, logikom i duhovnošću
Korisnikov avatar
By HARP
Još jedne anegdote, ali sada iz našeg "modernog" doba.
Deca koja idu kući posle časa veronauke sa saznanjem da je Jovanu odsečena glava, a predstavlja se na slici kako je drže na "poslužavniku". Nekoliko učenika iz odeljenja za koje ja znam je imalo problema sa spavanjem i traumama razmišljajući o toj krvavoj glavi...

Znam da su roditelji produkt tog vremena komunizma i raspada istog i da ni sami ne znaju kako da na najbolji način odgajaju decu. Onda ih predaju školstvu, stave ih pred TV... Greška br.1

Posle se bune kako to da su očuvali decu koju sada ne poznaju?
Sve je jasno.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!