Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By jukie
Čista dedukcija, moj Votsone :serlok:
By mythe
Originally posted by Simor
Originally posted by mythe
Neka malo razmisle da ovo sa Romima moze uticati na vec skoro zavrseni proces vizne liberalizacije,
Ne d'o Bog da ti ne možeš da putuješ bez viza dok tamo diskriminišu neke prljave Ciganderose!

To nikako!

Tvoje putovanje je važnije od bilo kakve diskriminacije, te da ti ne bi imao/imala vize, mislim da Vlada Srbije treba da zabrani NVO i medije kako isti ne bi izveštavali ništa o diskriminaciji nad bilo kim.

I ne samo to! Mislim da treba ukinuti sva socijalna davanja tim tamo nekim siromašnim građanima i građankama i sve pare usmeriti tebi na tekući račun e ne bi li ti putovao/la i konačno video/videla sveta.

Možda kada se naputuješ, od tebe postane i neko pristojno civilizovano čeljade. Ono: socijalno odgovorno, senzibilno, empatično i tolerantno.
ne moras se brinuti za mene i moja putovanja, spletom okolnosti posedujem pasos jedne zemlje EU te mi za putovanje nisu potrebne vize ali ja razmisljam i o drugima (za razliku od tebe i tebi slicnih) i nisam kao figure tipa Sonja Liht, Srbijanka Turajlic etc... koji ocito misle da je dovoljno da samo oni mogu da putuju gde i kada zele, a za isto vreme drugima drze lekcije, moralisu a njihovim prijateljima u evropskim centrima moci porucuju da Srbiju i dalje pritiskaju i postavljaju nove uslove.

U pogledu tvoje "principijelnosti" i tzv. "elitizma" - a jel si bio tako prinicipijelan i februara 2008. , kada je pojedinima bilo vaznije 'oce li EU odobriti nekih 100ak stipendija za studente iz Srbije u dok su u isto vreme donosili odluku o priznavanju samoproklamovane "drzave" Kosovo? Sta je onda bilo sa brigom za ljude (u tom slucaju isto tako gradjane Srbije), kako to odjednom "principijelnost" ' "elitizam" NVO nestaje???

U pogledu gradjana iz porusenih nehigijenskih naselja - evo polako prihvataju smestaj u prihvatnim centrima, tamo imaju sve higijenske uslove, zgrada je pod fizickim obezebedjenim a i uhapseno je lice odgovorno za paljenje kontejnera u Boljevcima. Ali naravno figure poput tebe opet nece biti zadovoljno, opet cete traziti dlaku u jajetu, kritikovati....slicno kao u julu 2008. kada vam nije bilo dosta sto je uhapsen ratni zlocinac Karadzic nego ste kritikovali vlasti da su to "uradili jer su morali a ne jer su trebali" i "elitisticki" se zgrazavali nad "estradizacijom Radovana Karadzica" (uprkos cinjenici da je takav nacin pisanja stampe vrlo komercijalan)
Korisnikov avatar
By deran

...nisam kao figure tipa Sonja Liht...

Šta fali Sonji Liht sad... :puzzle:
...kada vam nije bilo dosta sto je uhapsen ratni zlocinac Karadzic nego ste kritikovali vlasti da su to "uradili jer su morali a ne jer su trebali..."

Ti stvarno misliš da bi Karadžić bio uhapšen da nas nisu stisli...:srbin:
By mythe
@deran - nebitno je zasto je uhapsen Karadzic, najvaznije je da je taj lik uhapsen i poslat u Den Haag(jos ako se usput nesto i ucari na finansijskom planu, super), jos da se uhapsi Mladic pa odmrzne i SSP ;)
Korisnikov avatar
By Creative
Originally posted by .L O S T
Jedan moj str8 drugar je podstanar.
Zavrsio fax, radi za mizerne pare.
Njegovi su penzioneri, majka je penziju docekala kao cistacica u nasoj osnovnoj skoli.
I oni su celog zivota podstanari. Uzorni gradjani, ucili, radili, placali poreze i dazbine.

E sad bih voleo da mi se objasni zasto jedna romska porodica za koju se protestuje treba da dobije stan od drzave srbije a oni ne!

napomena: objasnjenje da su ovi za koje se protestuje "socijalno ugrozeni" ne drzi vodu, i ova porodica je mogla ceo zivot da ceka da im drzava pokloni pare, ali nisu.
Metlu moze svako da drzi.

To što si naveo je samo jedan u moru slučajeva. Takvih ima podosta. Tvoje pitanje je krajnje razumljivo i na njega ti niko neće dati odgovor. Razlog je sveopšte slepilo da se u obzir uzmu sve kategorije ugroženog stanovništva.
Šta ćemo sa hendikepiranim osobama (nebitno ima li među njima Roma ili ne. Hendikep je podjednako težak svima.), šta sa Autističnom decom a šta sa osobama ometenim u razvoju, šta sa ratnim invalidima i sa invalidima uopšte.
Stvar sa Romima je otišla predaleko i ona je krajnje instruisana, medijski obogaćena (naročito s početka ovog veka) i prosto unakažena.
U Beogradu postoji naselje Marinkova Bara koja je tu od kada znam za sebe. Tamo Romi imaju svoje kuće, imaju struju, vodu, kablovsku. Ti Romi rade, zarađuju pošteno i plaćaju sve dažbine.
Ja živim pored jedne romske familije. Druga generacija.
Svi nešto rade. Svi su završili osnovnu školu + zanat. Osećaju se Beograđanima i stide se čergara.

I ovakvih primera ima podosta.

Naselje je moralo da se sruši i ono je srušeno. Ako treba, srušiće se sva. I tu nema nikakve diskusije. Ostaje gorak ukus na sam čin, kako je to urađeno.
Ipak su morali da razmisle i o tome šta sa njima. Da su postavili kontejnere u pizdi materini i da su im obezbedili prevoz, sve bi bilo daleko elegantnije. Pa sad, onaj ko bude šiljio kurac kako mu to ne odgovara - jebi se. Na kraju bi ipak svi morali da se presele.
Ovako, ostaviti ih pod vedrim nebom...ipak je ishitreno. Rekao bih idiotski. Neljudski.
Nije im ponuđena alternativa a trebala je.
By mythe
Originally posted by Creative
Njegovi su penzioneri, majka je penziju docekala kao cistacica u nasoj osnovnoj skoli.
I oni su celog zivota podstanari. Uzorni gradjani, ucili, radili, placali poreze i dazbine.

E sad bih voleo da mi se objasni zasto jedna romska porodica za koju se protestuje treba da dobije stan od drzave srbije a oni ne!

napomena: objasnjenje da su ovi za koje se protestuje "socijalno ugrozeni" ne drzi vodu, i ova porodica je mogla ceo zivot da ceka da im drzava pokloni pare, ali nisu.

To što si naveo je samo jedan u moru slučajeva. Takvih ima podosta. Tvoje pitanje je krajnje razumljivo i na njega ti niko neće dati odgovor. Razlog je sveopšte slepilo da se u obzir uzmu sve kategorije ugroženog stanovništva.
Šta ćemo sa hendikepiranim osobama (nebitno ima li među njima Roma ili ne. Hendikep je podjednako težak svima.), šta sa Autističnom decom a šta sa osobama ometenim u razvoju, šta sa ratnim invalidima i sa invalidima uopšte.
Stvar sa Romima je otišla predaleko i ona je krajnje instruisana, medijski obogaćena (naročito s početka ovog veka) i prosto unakažena.
U Beogradu postoji naselje Marinkova Bara koja je tu od kada znam za sebe. Tamo Romi imaju svoje kuće, imaju struju, vodu, kablovsku. Ti Romi rade, zarađuju pošteno i plaćaju sve dažbine.
Ja živim pored jedne romske familije. Druga generacija.
Svi nešto rade. Svi su završili osnovnu školu + zanat. Osećaju se Beograđanima i stide se čergara.

I ovakvih primera ima podosta.

Naselje je moralo da se sruši i ono je srušeno. Ako treba, srušiće se sva. I tu nema nikakve diskusije. Ostaje gorak ukus na sam čin, kako je to urađeno.
Ipak su morali da razmisle i o tome šta sa njima. Da su postavili kontejnere u pizdi materini i da su im obezbedili prevoz, sve bi bilo daleko elegantnije. Pa sad, onaj ko bude šiljio kurac kako mu to ne odgovara - jebi se.
opet bi se nasli likovi iz NVO etc. da filozofiraju, moralisu, kritikuju...kao i uvek...a sve je tako jednostavno i najbolje bi se moglo odslikati u recenici legendarnog Paje Vujisica, iz filma "Ko to tamo peva", koji na sovinisticku primedbu lika kojeg glumi Bata Stojkovic ("pa necemo valjda s ciganima da se vozimo"), lepo uzvrati "vozi se svako ko plati kartu"!
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by deran

pridruzujem se deranovom pitanju.
By mythe
Originally posted by Vel boy
Originally posted by deran

pridruzujem se deranovom pitanju.
odgovoricu na pitanje :)

najpre, ne radi se (samo) o Sonji Liht licno, generalno govoreci, ja nikada ne idem na licni nivo kada se radi o politickim i/ili ekonomskim temama. Uzgred, pored Sonje Liht spomenuo sam i Srbijanku Turajlic, a mogao bih dodati i imena Natase Kandic, Biljane Kovacevic Vuco etc... Radi se o odredjenoj grupi ljudi, koji se predstavljaju kao "humanisti i borci za ljudska prava", rade u raznoraznim NVO (sto je njihovo pravo, uostalom ne trose novac poreskih obveznika) i stalno nesto i nekoga kritikuju, napadaju, filoziraju, nikada nisu zadovoljni. Licno sam pristalica i glascac G17 plus, jedne moderne i evropske stranke, koja uz to ne misli da je unistenje nacionalnog identiteta neophodno da bi usli u EU (to cak ni EU ne trazi) a na prvo mesto stavlja ono od cega se zivi - ekonomiju i gleda i resava stvari na pragmaticni nacin. Mislim, cenim ja to sto se NVO etc...zalazu da se kazne zlocinci , naravno da treba, ali nemojmo pljuvati po celom narodu, traziti od predsednika Tadica da se stalno nekome zbog necega izvinjava i negde kleci, dajmo da u ovim uslovima svetske ekonomske krize resavamo goruca ekonomska pitanja da se ne bi dogadjalo da ljudi u Srbiju u 21. veku umiru od gladi ili posledica neuhranjenosti (kao sto je bilo slucajeva).
By iWanna
Originally posted by Lepa Krepa
hvala vam što ste se javili. sada ćete biti prebačeni na forumski servis za racionalizovanje rasizma. molimo vas sačekajte.
Originally posted by jukie
Problem je u tome..........................
jao divno, nisam mogao dobiti boljeg operatera :klap:

Moramo dati ovo onim neonacistima da procitaju, pa kad budu isli u nove pohode da ne gledaju boju kože. Ganci je ganci, koje god da je boje.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
@mythe

Pobogu čoveče! Tvoje izjave su nezrelije od mojih! :D
Jako je neodgovorno od tebe da govoriš ovako nešto kada isto ne možeš da potkrepiš... Poznajem Biljanu Vučo, Natašu Kandić, Andrea Nosova etc. i znam da oni nikada nisu pljuvali po našem narodu. Kada neko pogreši, taj neko treba da preuzme odgovornost za svoje postpuke. To je ono za šta se ljudi zalažu. Izvinjenja koja spominješ nisu samo reči, već volja, želja i spremnost da se krene dalje uz gorke uspomene koje ćemo gledati da nikada više ne prtvorimo u realnost!
Kao što je Willy Brandts pao na kolena, trebaju i političari sa naših prostora da kleknu simbolično i pokažu narodu da im je stalo da mržnja utihne, a narodi se u ekonomskoj, političkoj i opštedruštvenoj sferi ujedine (ne govorim o ponovnom formiranju neke zajedničke države)....
Mnogo je kompleksnije ono što Nataša Kandić, Bijana Vučo etc rade, od onoga što si ti ovde predstavio....
By iWanna
Originally posted by Creative
Ovako, ostaviti ih pod vedrim nebom...ipak je ishitreno. Rekao bih idiotski. Neljudski.
Nije im ponuđena alternativa a trebala je.
Ovo je u kratkim crtama ono sto sam hteo da napisem sinoc ali se malo razvuklo, pa nisam. :vruce:

A tvom drugu i njegovoj porodici prete smrcu, prebijaju ih i pale stan? Izbaceni su na ulicu? Ako je to slucaj, oprosti molim te.
Nepravda je sto tvoj drug (kao i mnogi drugi) zivi tako kako zivi, dok oni "posteni" ljudi, za sedenje u skupstinskim klupama dobijaju platu od nekoliko hiljada evra mesecno. To ti nije zanimljivo? Ili ce tvom drugu biti lakse ako se ne pomogne ljudima(pritom zesce diskriminisanim) koji su sticajem kakvih takvih okolnosti ostali bez krova(pa i kartonskog) nad glavom?
Ne treba olako deliti stanove nikome ko je radno sposoban, ali Romima koji su izbaceni na ulicu se mora naci smestaj, kakav takav(svi smo videli tu gospodju koja trazi stan ali ostale skromnije Rome nismo ni videli a ni culi).

Nije kljucna stvar taj stan koji ta romska porodica NECE(a i da hoce, sta sad? zamisljaj da su igrali Loto) dobiti, vec svi oni postovi i forumasi u ovoj temi koji su zaboravili da su Romi diskriminisani prvenstveno zbog toga sto su Romi. I ne samo to(naravno, opet osvrt na post na vrhu strane 6), vec su i ponosni rasisti.
Korisnikov avatar
By Vel boy

odgovoricu na pitanje :)

najpre, ne radi se (samo) o Sonji Liht licno, generalno govoreci, ja nikada ne idem na licni nivo kada se radi o politickim i/ili ekonomskim temama. Uzgred, pored Sonje Liht spomenuo sam i Srbijanku Turajlic, a mogao bih dodati i imena Natase Kandic, Biljane Kovacevic Vuco etc... Radi se o odredjenoj grupi ljudi, koji se predstavljaju kao "humanisti i borci za ljudska prava", rade u raznoraznim NVO (sto je njihovo pravo, uostalom ne trose novac poreskih obveznika) i stalno nesto i nekoga kritikuju, napadaju, filoziraju, nikada nisu zadovoljni.
znachi nije samo Sonja Liht vec imash i chitav spisak progresivnih, za tebe "nikad zadovoljnih itd....", zena koje Srbija i ostale zemlje ex-Yu ionako nemaju bash puno, pa ti i one smetaju.....tipichno poput korisnika daniel_bl-a a.k.a. Nederlander-a i koliko li vec ono nikova istog entiteta beshe...
Licno sam pristalica i glascac G17 plus, jedne moderne i evropske stranke, koja uz to ne misli da je unistenje nacionalnog identiteta neophodno da bi usli u EU (to cak ni EU ne trazi) a na prvo mesto stavlja ono od cega se zivi - ekonomiju i gleda i resava stvari na pragmaticni nacin.
eto, sad smo pochastvovani i tvojom ispovedi za koju tachno si ti stranku u Srbiji. na stranu shto je ta stranka u ekonomski desnicharskom krugu tzv. liberalnih stranaka s krilaticama i praksama free market-a, laissez faire divlje konzervativnog kapitalizma (iliti, u prevodu, nek' disadvantaged people of all sorts pretty much crknu....), nishta to nije vazno, vazno je da si se ti udomio u toj ideologiji. pa, dobro, sad i to znamo.
Mislim, cenim ja to sto se NVO etc...zalazu da se kazne zlocinci , naravno da treba, ali nemojmo pljuvati po celom narodu
a, ko to radi, kako, gde, chime, kada??
Originally posted by mythe, traziti od predsednika Tadica da se stalno nekome zbog necega izvinjava i negde kleci
o, boze.....

predsednik svake od ex-Yu drzavica bilo Srbije, Hrvatske, BiH, Kosova, Crne Gore....koje su ratovale devedesetih se treba izvinjavati, bez obzira da li je lichno on naredjivao i vodio taj rat ili ne. toliko zla je radjeno na prostorima skoro svih zemalja ex-Yu da je to najmanje shto se moze uchiniti- bar izviniti i vrshiti odgovornost da se one gadosti vishe NIKADA ne ponove tj. osiguravati da na chelo bilo kojih od naroda i/ili drzava ex-Yu vishe NIKADA ne dodju oni ljudi i/ili oni rezimi koji bi opet pravili one gadosti i/ili josh i gore ako je gore ikako i moguce da postoji....
, dajmo da u ovim uslovima svetske ekonomske krize resavamo goruca ekonomska pitanja da se ne bi dogadjalo da ljudi u Srbiju u 21. veku umiru od gladi ili posledica neuhranjenosti (kao sto je bilo slucajeva).
pa, o najugrozenijim ljudima u npr. Srbiji ponajvishe i brinu NVO-i i te "nikad zadovoljne" zene. A ti njih napadash.
oh, daniel-bl-e.....
By mythe
@Velboy - ne bih se upustao u dalju raspravu o mom navodnom imenu (uzgred za okladu od 1000 Eura spreman sam vam dokazati da se ne zovem tako kao sto ste napisali ;) ), ali me jako zanima kako se to NVO etc. brinu o najugrozenijim slojevima stanovnistva, ja nikada ne primetih da su se oni ikada i oglasili na neku ekonomsku temu.
A odgovoricu i kako one pljuju po celom narodu - pa jer vide zlocine samo jedne strane, neka pisu o svim zlocinima i neka se zlocin invidualizuje jer svaki zlocinac ima ime i prezime a nacionalna pripadnost zlocinca je potpuno nebitna. Uzgred, isti nanose stetu vlastitoj drzavi tako sto glume "vece katolike od pape", cak su protiv toga da se Srbiji odobri SSP pre nego sto se uhapsi Mladic (cekaj, a zasto da se ne "prosvercujemo" ako mozemo ;) )
Korisnikov avatar
By Vel boy
@Velboy - ne bih se upustao u dalju raspravu o mom navodnom imenu (uzgred za okladu od 1000 Eura spreman sam vam dokazati da se ne zovem tako kao sto ste napisali ;) )
gospodine mythe, nije rech o vashem imenu, vec vashem niku. no, ne briga me, samo sam rekao da ili me podsecate na onog korisnika ili sam vas (i ne samo ja!) bash od ranije, josh sa Gay.hr, bio prokuzio, s tim shto ste tamo hrvatski nacionalista a ovde srpski nacionalista. no, meni lichno, totalno nebitno....
, ali me jako zanima kako se to NVO etc. brinu o najugrozenijim slojevima stanovnistva, ja nikada ne primetih da su se oni ikada i oglasili na neku ekonomsku temu.
a ja bih mogao, kad bih hteo i kad bih stvarno imao vremena da se s jednim vama gospodine mythe prepucavam, da dokazem suprotno kao i da vi ne/vidite samo ono shto hocete....
A odgovoricu i kako one pljuju po celom narodu - pa jer vide zlocine samo jedne strane, neka pisu o svim zlocinima i neka se zlocin invidualizuje jer svaki zlocinac ima ime i prezime a nacionalna pripadnost zlocinca je potpuno nebitna.
gospodine, u svakoj drzavi i/ili naciji, domicilni borci za ljudska prava i politichku dekontaminaciju imaju prvenstvenu zadacu da se bore protiv zla u sopstvenoj/m drzavi ili naciji. svakako da treba ochekivati i od drugih drzava/nacija da isto to rade u njihovim drzavama/nacijama (bash ja to uvek kazem!), ali za ta ochekivanja postoje ili bar bi trebalo da postoje mehanizmi koji mere tu pravednu reciprochnost koja je svakako potrebna, BEZ sputavanja nastavljanja borbe protiv zla u sopstvenoj drzavi/naciji.
Uzgred, isti nanose stetu vlastitoj drzavi tako sto glume "vece katolike od pape", cak su protiv toga da se Srbiji odobri SSP pre nego sto se uhapsi Mladic (cekaj, a zasto da se ne "prosvercujemo" ako mozemo ;) )
humana principijelnost je vama gospodine ochito nepoznata stvar. zao mi je. samo josh kazem da je npr. isti sluchaj i sa bilo kojom drugom ex-Yu drzavom, npr. lichno ja bih isto tako shvatao potrebu da se i njihovi zlochinci vec konachno privedu pravdi pre bilo chega. pravila su pravila-jednaka za sve (kao shto vi gospodine to uvek kazete Romima), ne znam zashto bi i bilo koja drzava ex-Yu (pa i Srbija) bila izuzeta od pravila.
p.s. to shto je npr. Hrvatska, koja ima skoro iste probleme s zlochinachkom proshloshcu kao i Srbija, imala privilegiju bezviznih putovanja, jeste problematichno i chini da se je trebalo postavljati pitanja EU-u kako i zashto, medjutim, Srbija umesto da je konstantno to fer i principijelno radila tj. ukazivala EU-u na tu double-standard-ness glede popushtanja Hrvatskoj, Srbija je mislila da kada vec Hrvatskoj popushtaju (a ja opet podvlachim da nisu trebali), onda brate i nama. to je, medjutim, pijachni mentalitet koji vec jednom treba korigovati.

josh samo edit:
to u vezi navodnog protivljenja SSP-u za Srbiju od strane srpskih progresivnih NVO-a, nije uopshte tachno za razliku od onoga shto bi nam gospodin mythe hteo da poverujemo, mozda jedino Biserkova se protivila, niko vishe.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by just_me
@mythe

Pobogu čoveče! Tvoje izjave su nezrelije od mojih! :D
Jako je neodgovorno od tebe da govoriš ovako nešto kada isto ne možeš da potkrepiš... Poznajem Biljanu Vučo, Natašu Kandić, Andrea Nosova etc. i znam da oni nikada nisu pljuvali po našem narodu. Kada neko pogreši, taj neko treba da preuzme odgovornost za svoje postpuke. To je ono za šta se ljudi zalažu. Izvinjenja koja spominješ nisu samo reči, već volja, želja i spremnost da se krene dalje uz gorke uspomene koje ćemo gledati da nikada više ne prtvorimo u realnost!
Kao što je Willy Brandts pao na kolena, trebaju i političari sa naših prostora da kleknu simbolično i pokažu narodu da im je stalo da mržnja utihne, a narodi se u ekonomskoj, političkoj i opštedruštvenoj sferi ujedine (ne govorim o ponovnom formiranju neke zajedničke države)....
Mnogo je kompleksnije ono što Nataša Kandić, Bijana Vučo etc rade, od onoga što si ti ovde predstavio....
Samo da izrazim zadovoljstvo u progresu just_me-ja! eto, moze biti nekih eventualno neistomishljenja oko nekih stvari koja su verujem vec u proshlosti, ali u nekim esencijalnim pitanjima just_me korektno shvata stvari. :up:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by iWanna
Moramo dati ovo onim neonacistima da procitaju, pa kad budu isli u nove pohode da ne gledaju boju kože. Ganci je ganci, koje god da je boje.
Da se modernizuju, u skladu sa novim zakonom koji zabranjuje diskriminaciju :marinac:
Korisnikov avatar
By Vespertine
Mislim da ste totalno skrenuli sa teme... Pratim vas vec duzhe vreme, i ono shto je trebala da bude podrazumevana humana reakcija na neshto ruzhno shto se desilo ljudima sa ugrozhenim socijalnim statusom je preraslo u prepucavanje koje je u najmanju ruku bezukusno...:oklagija:
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Pa da se vratimo na temu (finaly):

Beograd -- Skoro sva deca iz nehigijenskog naselja u novobeogradskom Bloku 67 smeštena su u prihvatnim stanicama, kažu u Sekretarijatu za dečju zaštitu Beograda.

Vlada usvojila Strategiju

Vlada Srbije usvojila je danas Strategiju za unapređenje položaja Roma koja predviđa dužnost države da se brine o poštovanju, zaštiti i ispunjavanju zakonskih prava Roma.

Strategija predviđa uključivanje Roma u sve oblasti društvenog života, rodnu ravnopravnost, sprečavanje i borbu protiv svih oblika diskriminacije i sprovođenje mera afirmativne akcije.

Izvor:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=354625

Komentari?
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by just_me
Pa da se vratimo na temu (finaly):
Beograd -- Skoro sva deca iz nehigijenskog naselja u novobeogradskom Bloku 67 smeštena su u prihvatnim stanicama, kažu u Sekretarijatu za dečju zaštitu Beograda.
Komentari?
Na onim slikama koje sam video na sajtu beograd.com uglavnom se vide deca i omladina školskog uzrasta, tako da je meni ova rečenica najvažnija:
Originally posted by Gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić
"Od njih 30, samo troje ide u školu", rekla je ona i navela da će sva deca biti uključena u školski i predškolski program i ukoliko bude potrebno po specijalnom programu
(dobro, procenat je ustvari malo veći jer smo na slikama videli i one bebe, koje definitivno i ne treba da idu u školu, a i ona deca visoka do kolena su verovatno premlada i za predškolski program)
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Originally posted by iWanna
Originally posted by A.F.K.A.OB
"Ja mislim da je problem u tome što se postavlja znak jednakosti između cigana i Roma
i onda jedni pričaju o strašnom rasizmu protiv Roma (sistematske grupe)
dok se drugi bune što su im cigani (ekološka grupa) pravili deponije svuda po gradu"

Mene ovde zanima i jedna druga stvar - da li je Rom izraz za nacionalnu pripadnost? I ako jeste, da li je i onda Ciganin predstavlja isto to?
jao divno, nisam mogao dobiti boljeg operatera :klap:

'Ajde sad se spremi polako, napni se i pokusaj da budes jos plici!
Vidim da si vec stigao do granice, ali uvek moze bolje.

Ali ja i dalje ne verujem da ti ne procitas pre nego sto pokusas da bacis hejt.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Izvor: B92

Beograd -- Devet kontejnera za smeštaj Roma iz nelegalnih naselja, postavljeni su u Orlovskom naselju u Mirijevu. Stanovnici ovog naselja prihvataju nove komšije.
Za razliku od nelegalnih naselja, čije je rušenje najavljeno, Orlovsko naselje je legalno i poseduje kompletnu infrastrukturu. Već duže vreme traje spor sa opštinom Zvezdara, da se deo zemljišta isparceliše i da se na njemu izgradi 5 kuća.

"15 godina nisu uradlili to što nam je trebalo. A sada je naselje postalo gušće naseljeno. Ovde su porodice koje žive bukvalno u kartonskim kolibama. Mi prihvatamo te ljude. Tu iznad njih se nalazi 12 objekata naših ljudi koji su ovde Mirijevu rođeni, a žive tako”, kaže za B92 Tanasije Mirjevski, predsednik udruženja "Rom Zvezdara".

Stanovnici smatraju da je to dokaz da grad ne brine ni o onim Romima koji su vekovima stanovnici Beograda.

"U Orlovskom naselju živi oko 232 porodice ili oko 1000 stanovnika. Kako sami tvrde ovo je najstarije romsko naselje u celoj Srbiji, a datira iz 1815 godine", kaže Mirjevski.

Godinama u nazad traje prepiska Društva "Rom" i opštine Zvezdara. I pored Regulacionog plana naselja Mirijevo, koji predviđa da se na parcelama izgrade stanovi iz socijalnog programa, zemljište je prazno. U nadi da će dobiti krov nad glavom, stanovnici Orlovskog naselja nisu dopustili da na ovom zemljištu nikne još jedno nehigijensko naselje.

S obzirom na to da se na zemljištu površine 2,5 hektara, može izgraditi više od 5 kuća, stanovnici smatraju da je to jedno od rešenja koje bi grad mogao ponuditi ostalim Romima koji žive u nehigijenskim naseljima.

Niko iz opštine Zvezdara, nije želeo da objasni zašto nije isparcelisano zemljište u Orlovskom naselju.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Vespertine
Mislim da ste totalno skrenuli sa teme... Pratim vas vec duzhe vreme, i ono shto je trebala da bude podrazumevana humana reakcija na neshto ruzhno shto se desilo ljudima sa ugrozhenim socijalnim statusom je preraslo u prepucavanje koje je u najmanju ruku bezukusno... :oklagija:

slažem se. problem je u tome što se isto to ružno dešava i na ovom forumu, u verbalnoj formi, doduše; bez bagera, baklji i hladnog oružja.
By Simor
...
Porodica tvog prijatelja je u drugačijem položaju nego mnoge romske porodice. Jako mi je žao što si ti, i mnogi drugi dušebrižnici za socijalno ugrožene bele građane i građanke, zatvorio um i ne želiš ni da pokušaš da shvatiš uzroke siromaštva Roma.

Govorimo o građanima kojima je status nacionalne manjine u Srbiji priznat tek 2002. godine, o ljudima koji žive u ekstremnom siromaštvu, odnosno koji se vrte u začaranom krugu siromaštva (siromaštvo - nisko obrazovanje - nemogućnost nalaženja posla ili nalaženje slabo plaćenih poslova - siromaštvo), koji kao zajednica iza sebe nemaju političku moć koja bi im pomogla da se istrgnu iz tog začaranog kruga i, konačno, užasno veliki broj predrasuda koji je upisan u Rome i koje onda sami Romi internalizuju, upišu u sebe, i poveruju da su oni zaista prljavi, lenji i primitivni.

LAŽ je da Romi ne rade i da žive od socijalne pomoći. Kao što sam gore pomenuo, zbog siromaštva ogromna većina njih ne završi odgovarajuće škole a veliki broj njihovih mladih krene da privređuje i na taj način pomaže preživljavanje svojih porodica. Oni rade kao čistači, rade kao sakupljači sekundarnih sirovina - dakle, svo ono đubre koje mi beli "civilizovani" napravimo, zadovoljavajući sopstvene potrošačke navike, oni sakupljaju. U suprotnom bi se udavili u đubretu koje napravimo. No, interesantno je da godinama cena otkupljenih sekundarnih sirovina nije porasla, tako da Romi za hartiju ili havarisanu belu tehniku dobijaju istu sumu novaca, iako troškovi života iz dana u dan rastu.

S druge strane, nepravedno je svoditi sve Rome samo na siromaštvo i nisko obrazovanje. Postoje i oni koji su uspeli da se izvuku iz tog kruga siromaštva, da postanu lekari ili profesori, ali uprkos tome doživljavaju diskriminaciju zbog etničke grupe kojoj pripadaju (ne govorim napamet, govorim o stvarima koje su se desile).

Ni jednoga trenutka ne kažem da emancipacija Roma nije neophodna, ali preduslov jeste emancipacija ostatka društva. Neophodno je malo ući u razloge nečijeg siromaštva, otkriti mehanizme užasne rasne i druge diskriminacije. Sve ostalo, sve ono što vi radite na ovoj temi, gde upisujete u jednu etničku grupu najneverovatnija svojstva, čist je, nepatvoreni rasizam. Čitajte malo o tome šta su beli Amerikanci govorili i šta još uvek mnogi od njih govore o svojim crnim sugrađanima - isti repertoar predrasuda je u pitanju (crnci su lenji, skloni su krađi i svakojakom kriminalu, neće da rade, hoće da žive od socijalne pomoći, skloni su muzici, primitivni su, smrde, etc.).

Dakle, ako delite retoriku Kju Kluks Klana, ako imate jednaku količinu saosećanja koliko su je imale Hitlerove sluge, onda ne očekujte bilo kakvu ocenu nego onu da baštinite rasističke i nacističke stavove.

I za kraj - majka tvog prijatelja je dočekala penziju. 4% Roma doživi šezdeseti rođendan. Pametnome dosta.
Korisnikov avatar
By .L O S T
i eto nakon par dana svi odgovori politicki, pitas jedno a odgovara se nesto sasvim drugo, sta vise odgovara....

tako da je odgovor dat :zakljucano:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
eh da, nemajući šta da odgovori, ne bi mu mrsko da napiše ultimativnu nebulozu sa 4 "odgovora".
:nope:

k'o što rekoh, džaba truda. informacija ima dovoljno, radi se o odraslim ljudima sa normalnom sposobnošću rasuđivanja (sort of)... na kraju je sve to pitanje lične odluke.
Korisnikov avatar
By Dina
...
Porodica tvog prijatelja je u drugačijem položaju nego mnoge romske porodice. Jako mi je žao što si ti, i mnogi drugi dušebrižnici za socijalno ugrožene bele građane i građanke, zatvorio um i ne želiš ni da pokušaš da shvatiš uzroke siromaštva Roma.

Govorimo o građanima kojima je status nacionalne manjine u Srbiji priznat tek 2002. godine, o ljudima koji žive u ekstremnom siromaštvu, odnosno koji se vrte u začaranom krugu siromaštva (siromaštvo - nisko obrazovanje - nemogućnost nalaženja posla ili nalaženje slabo plaćenih poslova - siromaštvo), koji kao zajednica iza sebe nemaju političku moć koja bi im pomogla da se istrgnu iz tog začaranog kruga i, konačno, užasno veliki broj predrasuda koji je upisan u Rome i koje onda sami Romi internalizuju, upišu u sebe, i poveruju da su oni zaista prljavi, lenji i primitivni.

LAŽ je da Romi ne rade i da žive od socijalne pomoći. Kao što sam gore pomenuo, zbog siromaštva ogromna većina njih ne završi odgovarajuće škole a veliki broj njihovih mladih krene da privređuje i na taj način pomaže preživljavanje svojih porodica. Oni rade kao čistači, rade kao sakupljači sekundarnih sirovina - dakle, svo ono đubre koje mi beli "civilizovani" napravimo, zadovoljavajući sopstvene potrošačke navike, oni sakupljaju. U suprotnom bi se udavili u đubretu koje napravimo. No, interesantno je da godinama cena otkupljenih sekundarnih sirovina nije porasla, tako da Romi za hartiju ili havarisanu belu tehniku dobijaju istu sumu novaca, iako troškovi života iz dana u dan rastu.

S druge strane, nepravedno je svoditi sve Rome samo na siromaštvo i nisko obrazovanje. Postoje i oni koji su uspeli da se izvuku iz tog kruga siromaštva, da postanu lekari ili profesori, ali uprkos tome doživljavaju diskriminaciju zbog etničke grupe kojoj pripadaju (ne govorim napamet, govorim o stvarima koje su se desile).

Ni jednoga trenutka ne kažem da emancipacija Roma nije neophodna, ali preduslov jeste emancipacija ostatka društva. Neophodno je malo ući u razloge nečijeg siromaštva, otkriti mehanizme užasne rasne i druge diskriminacije. Sve ostalo, sve ono što vi radite na ovoj temi, gde upisujete u jednu etničku grupu najneverovatnija svojstva, čist je, nepatvoreni rasizam. Čitajte malo o tome šta su beli Amerikanci govorili i šta još uvek mnogi od njih govore o svojim crnim sugrađanima - isti repertoar predrasuda je u pitanju (crnci su lenji, skloni su krađi i svakojakom kriminalu, neće da rade, hoće da žive od socijalne pomoći, skloni su muzici, primitivni su, smrde, etc.).

Dakle, ako delite retoriku Kju Kluks Klana, ako imate jednaku količinu saosećanja koliko su je imale Hitlerove sluge, onda ne očekujte bilo kakvu ocenu nego onu da baštinite rasističke i nacističke stavove.

I za kraj - majka tvog prijatelja je dočekala penziju. 4% Roma doživi šezdeseti rođendan. Pametnome dosta.
:up: :up: :up:

Meni mnogi komentari ovde a i uzivo lice na ono - kad nemaju hleba sto ne jedu kolace... Simor je sve lepo objasnio, kako ja ne bih mogla ili ne bih imala zivaca. Ono sto mene posebno nervira je sto je diskriminacija prema Romima toliko uobicajena da je "normalno" da se mala deca plase Ciganima, da je "normalno" da im se obraca na ti iako se ostalim ljudima obraca na vi i tome slicno... a onda nakon tih svih "normalnosti" se pitaju sto ne rade i nemamo mi nista protiv njih :roll: E da, jedan moj poslovni partner je Rom i kad se on spomene onda odmah "znaju" sta ide uz to, pa ja moram bitku da vodim i da objasnjavam da nista ne ide uz to... Pri cemu i pored mojih argumenata cesto ostaju ubedjeni da sam ja naivna, valjda su predrasude toliko duboke da svako drugacije misljenje izgleda nemoguce...
By Pending-For-A-Bending
...

:up:

Simor je ovo prelepo srocio. Puna podrska njegovim postovima u ovoj temi, a just_me i _Lost treba da dobiju opomene posto se njihovi stavovivi krse sa stavom vecine. Jer vecina je u pravu uvek. Dobro, ne bas uvek. Vecina nije u pravu kad recimo strejteri (koji su vecina) kazu da smo mi pederi i lezbejke(manjina) bolesni i da njih nas stav ne zanima i da ce da nas tuku i da nam prete (to mu dodje nesto kao OPOMENA u starvnom zivotu) i ubiju (nesto kao BAN, samo blaze)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!