Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Stripi
zaboravio si napomenuti da se oni financiraju od crkvenog poreza koji se pak ubire od registriranih vjernika a ne od ukupnog poreza kao kod nas, pa plaćaju i oni koji idu u Crkvu i oni kojima Crkva ide na živce. A kad Crkva već ima svoje predstavnike u parlamentu onda bih ja tražio i da nas, svjetovne predstavnike postave u njihove redove da se onda i nas nešto pita kada je Crkva u pitanju. To bi bila ispravna demokracija.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Ne vidim logiku... Crkva ima predstavnike u parlamentu, kao i sve druge grupacije, ne znam ni za jedan primer da neka grupacija ima predstavnike u drugoj (partija, crkva, udruzenje gradjana, nvo)

Crkveni porez placaju svi zaposleni, osim onih koji taj iznos uplacuju direktno svojoj crkvi (i koji im se odbija od poreza), ako nema pravo javnosti, kao sto je na pr. spc u nemackoj
Korisnikov avatar
By Stripi
ja ne vidim logiku da Crkva uopće dreždi u parlamentu, pošto je ne biramo na parlamentarnim izborima, zar ne? Sve ostale biramo. Dakle, ako je ne biramo a ona je tamo prisutna, onda bi i mi tako, nepozvani trebali bit prisutni prilikom donošenja njihovih odluka i raspravama o istim.
Nije i ne može nikako biti pravedno da se od mog dijela poreza nešto daje Crkvi ako ja to ne želim. Pogotovo što su oni oslobođeni poreza a ja od njihove love nemam ništa.To nije pravednost već lopovluk.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Stripi
ja ne vidim logiku da Crkva uopće dreždi u parlamentu, pošto je ne biramo na parlamentarnim izborima, zar ne? Sve ostale biramo. Dakle, ako je ne biramo a ona je tamo prisutna, onda bi i mi tako, nepozvani trebali bit prisutni prilikom donošenja njihovih odluka i raspravama o istim.
Nije i ne može nikako biti pravedno da se od mog dijela poreza nešto daje Crkvi ako ja to ne želim. Pogotovo što su oni oslobođeni poreza a ja od njihove love nemam ništa.To nije pravednost već lopovluk.
Crkva kao najmnogoljudnija grupacija ima mesto u parlamentu. Ne biramo ni nvo, pa oni imaju svoje predstavnike u parlamentu. I kao sto ne mozes ucestovati u odlukama bilo koje nvo, partije ili udruzenja gradjana, ako nisi njihov clan, isto tako ne mozes ni u crkvi.

Od naseg poreza se finansiraju i mnoge druge stvari i to sa neupredivo vecim sumama, a ne slazu se svi sa tim. Ja sam pacifista, a opet se od mog poreza finansira vojska i ja tu ne mogu nista, jer vecina zeli da finasira vojsku. Isto tako, veci je broj vernika i oni zele da finansiraju crkvu.

Kao sto mi porezom finansiramo i one politicke stranke sa kojima se ne slazemo i na izborima glasamo za njihove oponente, sve ce biti finansirane iz budzeta...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Alexandrus Magnus
Da, u Nemackoj ......, konkretno u Nemackoj, ........., evangelisticka,.......
valjda, luteranska.

ha, uvek su mi zanimljivi ovi koji vuku paralele slichnosti stanja u zemljicama ex-Yu sa onim zapadne polovine Evrope. pa, zar su glavne verske denominacije zapadne polovine Evrope potpaljivale bar u najnovijoj istoriji onoliko verskog rata, bratoubilashtva, mrznje, zlochinstva, nacionalisto-shovinizma, iskljuchivog desnicharenja, homomrznje itd... kao Spc u Srbiji i BiH, Rkc u Hrvatskoj i BiH, te islamska u BiH, dakle, zemljama ex-Yu, bar od devedesetih naovamo???????? :trep:

ako se vec hoce vuci paralele slichnosti sa nekom zemljom tzv. zapadnog sveta onda samo klerofashisti raznih desnicharskih ultra-konzervativnih denominacija kojima je data prevelika sloboda i moc (pogotovo za vreme bush-izma za koje se nadam da je valjda proshlo) u crnoj ovci savremenog zapadnog sveta tj. USA-i se moze eto donekle porediti sa klerofashizmima zemljica i naroda ex-Yu. I s time se Amerika konachno mislim pochela da hvata u koshtac. Sve uchestaliji su zahtevi ovde, bash kao shto Lepa Krepa odlichno reche, da se pochne oporezivati te denominacije te da ih se pochne pozivati na odgovornost kada prekorache norme prihvatljivog ponashanja.
Kakva Nemachka za poredjenje s zemljama ex-Yu, kakva zapadna polovina Evrope (sem mozda Ulster-a), kakvi bakrachi.
Kada zemlje ex-Yu dostignu bar upola onog stepena drushtvenog uzajamnog uvazavanja i poshtovanja koje ipak postoji u Nemachkoj, Holandiji, Danskoj, Shvedskoj itd... izmedju vernika i ateista, konzervativaca i levichara te heterosa i gejeva, e onda ce biti :yay: .

Moja podrshka ovde ide postovima Lepe Krepe i Stripija!
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Vel boy
Da, u Nemackoj ......, konkretno u Nemackoj, ........., evangelisticka,.......
valjda, luteranska.

ha, uvek su mi zanimljivi ovi koji vuku paralele slichnosti stanja u zemljicama ex-Yu sa onim zapadne polovine Evrope. pa, zar su glavne verske denominacije zapadne polovine Evrope potpaljivale bar u najnovijoj istoriji onoliko verskog rata, bratoubilashtva, mrznje, zlochinstva, nacionalisto-shovinizma, iskljuchivog desnicharenja, homomrznje itd... kao Spc u Srbiji i BiH, Rkc u Hrvatskoj i BiH, te islamska u BiH, dakle, zemljama ex-Yu, bar od devedesetih naovamo???????? :trep:

ako se vec hoce vuci paralele slichnosti sa nekom zemljom tzv. zapadnog sveta onda samo klerofashisti raznih desnicharskih ultra-konzervativnih denominacija kojima je data prevelika sloboda i moc (pogotovo za vreme bush-izma za koje se nadam da je valjda proshlo) u crnoj ovci savremenog zapadnog sveta tj. USA-i se moze eto donekle porediti sa klerofashizmima zemljica i naroda ex-Yu. I s time se Amerika konachno mislim pochela da hvata u koshtac. Sve uchestaliji su zahtevi ovde, bash kao shto Lepa Krepa odlichno reche, da se pochne oporezivati te denominacije te da ih se pochne pozivati na odgovornost kada prekorache norme prihvatljivog ponashanja.
Kakva Nemachka za poredjenje s zemljama ex-Yu, kakva zapadna polovina Evrope (sem mozda Ulster-a), kakvi bakrachi.
Kada zemlje ex-Yu dostignu bar upola onog stepena drushtvenog uzajamnog uvazavanja i poshtovanja koje ipak postoji u Nemachkoj, Holandiji, Danskoj, Shvedskoj itd... izmedju vernika i ateista, konzerativaca i levichara te heterosa i gejeva, e onda ce biti :yay: .

Moja podrshka ovde ide postovima Lepe Krepe i Stripija!
Ne, luteranska, nego evangelisticka... Ako vec uhodis moje postove po forumu i na temama pises tek kada ja na njih odgovorim, onda izvoli se obavestiti o temi o kojoj pokusavas da pises... Da citas bar naslove u novinama, znao bi da je u Nemackoj najbrojnija Evangelisticka crkva (Evangelischekirche), a ne luteranska (koja je samo jedna od protestantskih)... Obavesti se o reformaciji, protestantiznmu i hriscanstvu uopste, ako planiras da polemises sa mnom ili me nemoj citirati i pozivati se na moje izjave...

Cudi me da ti je ispao omiljeni termin u gornjem postu: heterosexizam... Posto bez tog termina ni jedan post nisi napisao...

Opet pripisujes svemoc Crkvi, ali na moju zalost nije tako, nije Crkva mobilisala ljude, dok Srbija zvanicno nije ni bila u ratu...

Kada bi se oslobodio fiksacije na moje postove, bilo bi ti mnogo lakse...

A nisam ni sumnjao kome dajes podrsku svojim umnim pisanijem...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Ako vec uhodis moje postove po forumu i na temama pises tek kada ja na njih odgovorim, onda .........
eto, opet svodjenje na lichni nivo, ad hominem defanziva-ofanziva, paranoja, izvrtanja...

ne, mili, uopshte te ne uhodim niti sam te na lichnom nivou osporio. jednostavno neke stvari koje napishesh tako shtrche twisted twist-om da nukaju da se na njih replikuju. a ti smanji dozivljaj, molim te.
izvoli se obavestiti o temi o kojoj pokusavas da pises... Da citas bar naslove u novinama, znao bi da je u Nemackoj najbrojnija Evangelisticka crkva (Evangelischekirche), a ne luteranska (koja je samo jedna od protestantskih)... Obavesti se o reformaciji, protestantiznmu i hriscanstvu uopste, ako planiras da polemises sa mnom ili me nemoj citirati i pozivati se na moje izjave...
ah, dobro. mea culpa tu. U svakom sluchaju, ono shto sam nameravao istaci je to da su ti nemachki evangelici mnogo slichniji nemachkim luteranima nego npr. americhkim evangelicima tzv. televangelicima itd....
Kad bi ovi ajmerichki bili poput tih nemachkih i inache severnoevropskih protestanata, bilo bi mi radosni :yay:
Cudi me da ti je ispao omiljeni termin u gornjem postu: heterosexizam... Posto bez tog termina ni jedan post nisi napisao...
:roll: i, opet, teatralizam, nabacivanje svadje na lichni nivo... :odbij:
Opet pripisujes svemoc Crkvi, ali na moju zalost nije tako,
ne pripisujem nishta shto nije istina. a koje su chinjenice bile i josh uvek uveliko ostale oko crkava zemalja ex-Yu sam rechito opisao u mom predhodnom postu. a, kamo srece da nije tako, eto, na tvoju zalost.
nije Crkva mobilisala ljude,
....samo ih je bodrila, blagosiljala i kurazila te pogotovo podrzavala rezime koji su zaista i fizichki mobilisali ljude. al' eto nije to nishta.....
Originally posted by Alexandrus Magnus dok Srbija zvanicno nije ni bila u ratu...
....samo je bila slala svoj najgori oruzani olosh da osvaja ciljeve i "poene" onog rezima. al' eto nje to nishta...
a, mogao li bi i za Hrvatsku isto tako reci kao shto si rekao za Srbiju? ja mogu i kazem bash isto ovako kao shto sam rekao i za Srbiju.
Kada bi se oslobodio fiksacije na moje postove, bilo bi ti mnogo lakse...
na ovo samo ponavljam
eto, opet svodjenje na lichni nivo, ad hominem defanziva, paranoja, izvrtanja...

ne, mili, uopshte te ne uhodim niti sam te na lichnom nivou osporio. jednostavno neke stvari koje napishesh tako shtrche twist-om da nukaju da se na njih replikuju. a ti smanji dozivljaj, molm te. i ne brini se o mom "lakshem-tezem" stanju.
A nisam ni sumnjao kome dajes podrsku svojim umnim pisanijem...
a shto? kakvi su to Lepa Krepa i Stripi pa da im ne treba dati podrshku kada i ako zasluze?? :trep: shta hocesh da kazesh, Aljosha? :blenta: gee....
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Vel boy

a shto? kakvi su to Lepa Krepa i Stripi pa da im ne treba dati podrshku kada i ako zasluze?? :trep: shta hocesh da kazesh, Aljosha? :blenta: gee....
Uopste se ne odnosi na njih...

Nego nisam ni mislio da ces meni dati podrsku...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Dragi, ne zbog nekog lichnog animoziteta (izbaci tu paranoju iz glave), vec shto si previshe apologeta konzervativizmu i desnici. Ideoloshki se necemo moci sloziti dok si god takav, zao mi je.
Korisnikov avatar
By Stripi

Crkva kao najmnogoljudnija grupacija ima mesto u parlamentu. Ne biramo ni nvo, pa oni imaju svoje predstavnike u parlamentu. I kao sto ne mozes ucestovati u odlukama bilo koje nvo, partije ili udruzenja gradjana, ako nisi njihov clan, isto tako ne mozes ni u crkvi.
Koje to nvo sjede u parlamentu? Ako se ne računa galerija?
Od naseg poreza se finansiraju i mnoge druge stvari i to sa neupredivo vecim sumama, a ne slazu se svi sa tim. Ja sam pacifista, a opet se od mog poreza finansira vojska i ja tu ne mogu nista, jer vecina zeli da finasira vojsku. Isto tako, veci je broj vernika i oni zele da finansiraju crkvu.
Dok me vojska brani od vidljivog neprijatelja -crkva me brani od izmišljenog kojeg samo ona vidi. Sorry, nedovoljno da im dam pare.
Kao sto mi porezom finansiramo i one politicke stranke sa kojima se ne slazemo i na izborima glasamo za njihove oponente, sve ce biti finansirane iz budzeta...
Porezom financiramo demokraciju i višestranačje. Crkva nije sklona demokraciji a pritom se još ponaša monopolistički.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
U blizini verskih objekata ne samo da se kafici zatvaraju, nego na odredjenoj udaljenosti ne mogu biti ni otvoreni...
a bogami ja ih videh vrlo close together u berlinu... a i taj berlin je valjda nekakva nemačka? :)

I u parlamentu crkve imaju svoje predstavnike i pitaju se i za ne crkvene stvari, jer zivot vernika nije samo u crkvi, nego i van nje, tako da ne postoje "crkveni i necrkveni poslovi", jer se crkva stara za sve aspekte zivota svojih vernika...
problem je u tome što crkva nastoji da se postara "za sve aspekte života" čitavog stanovništva, ne samo onog verujućeg dela. a život vernika van crkve može sasvim bogougodno da se organizuje i bez ustrojstva čitavog društva po crkvenom kalupu.

inače, tako se isto i vojska stara "za sve aspekte života" (kakva strašna misao) svojih vojnika, treba li nam onda uvesti vojnu obuku u škole?

stripi je sve rekao. može crkva da bude mnogoljudna koliko god hoće, ako je na snazi parlamentarna demokratija, u parlamentu ne sme da sedi i tačka. osim ako ne napravi crkvenu partiju koja će dobiti dovoljan broj glasova za to.
druga je stvar to što se smatra dobrom politikom kada se državne institucije konsultuju sa organizacijama od javnog značaja u onim oblastima za koje su dotične organizacije stručne. meni je sasvim ok da se popriča sa predstavnicima verskih zajednica o stvarima koje se tiču prakticiranja vere. prakticiranja, a ne promocije, kao što je sada slučaj.
u tom smislu, meni je argument "mnogoljudnosti" crkve kao opravdanja za njeno "pravo javnosti" potpuno izokrenut, naročito kad se primeni na ove krajeve. gde je bila ta mnogoljudnost kad je, krajem osamdesetih, počela kleronacionalistička kampanja "vraćanja korenima" ovim i onim, povratka nacionalnom biću i uzdizanje religija kao "protivotrova komunizmu"? ja sam do osamdesetih znala petoro aktivno religioznih ljudi, koji su išli u crkvu, držali se crvenih slova, slavili religijske praznike iz religijskih pobuda (i mi smo šarali jaja za uskrs, no bez trunke religioznih motiva u tome) i tome slične stvari. sad je odnos maltene obrnut. a "pravo javnosti" je, čudesno, došlo negde na početku te traqnsformacije.
hoću da kažem da je to što ti zoveš pravo javnosti, zapravo marketinška kampanja koja crkvama (tj. verskim zajednicama, jer su sve imale sličan razvojni put) obezbeđuje pastvu, a ne obrnuto.

btw, ne razumem na šta se odnosi ovaj deo:
I kao sto ne mozes ucestovati u odlukama bilo koje nvo, partije ili udruzenja gradjana, ako nisi njihov clan, isto tako ne mozes ni u crkvi.
Ko je pomenuo učestvovanje u crkvenim odlukama? Ja samo ne želim da crkva učestvuje u svetovnim odlukama.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Stripi
Koje to nvo sjede u parlamentu? Ako se ne računa galerija?
good point.
Dok me vojska brani od vidljivog neprijatelja -crkva me brani od izmišljenog kojeg samo ona vidi. Sorry, nedovoljno da im dam pare.
sa ovim se već ne slažem. vojska "brani" od druge vojske. zato je samo njeno postojanje (ne jedne, no vojske uopšte) contradictio in adjecto. ja ni njima ne bih pare davala.
Korisnikov avatar
By Stripi
Ah well, drugi vid gledanja stvari. Bio bih najsretniji kad vojske ne bi postojale i mi svi pjevali "let's give peace a chance". No to uključuje nepostojanje retardirano-zatucanih ljudi. Kako su oni uglavnom na vlasti i postojanje vojske je, na žalost opravdano.
Međutim, odbijam da izdvajam za porez da me se brani od Sotone. Đavo me nije napao, niti će me napasti jer ne vjerujem u taj mamo-džambo staf. Ženit se neću a neću ni muža odvest pred oltar a da ne moram plaćat nekoga da mi svaki dan viče sa propovjedaonice da nisam normalan. To mogu čut za dž i na poslu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!