Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

*Kažem liberalčići, zato što je njihov status liberala problematičan dvostruko: prvo, diskurs samozvanih liberala na ovom forumu je izvanredno siromašan (oni barataju sa dve, tri fraze: opozicija kolektivitam-individualizam, političko-predpolitičko itd). Drugo: često se u niihovim istupima krije ulatradesničarska paradigma, kakva je podrška monogamiji, kultur-rasizmu, mizoginiji, itd. Mislim da se veliki liberalni mislilac kao što je Rorty prevrće po grobu, jadnik...

Sad, kako su osuđivali ne-liberalne poteze Srbije pre svega, mene zanima kako će reagovati na ovaj američki potez -- kad već ne reaguju na invaziju u Iraku i milion mrtvih, američke logore diljem sveta, umiranje indijanske civilizacije, rasnu segregaciju i getoe, religiouni fundamentalizam, itd, da li će ih ovo dotaći?

------------
U Generalnoj skupštini UN, 66 država, a među njima i Srbija, podržalo je saopštenje kojim se potvrđuje da međunarodna zaštita ljudskih prava uključuje seksualnu orijentaciju i rodni identitet. To je prvi put da je izjava, kojom se osuđuju povrede ljudskih prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba, predstavljena Generalnoj skupštini.
Saopštenjem se osuđuju ubistva, tortura i hapšenja LGBT osoba ali i lišavanje ekonomskih, društvenih i kulturnih prava, uključujući i pravo na zdravstvenu zaštitu. Zemlje potpisnice podstiču sve nacije da „promovišu i štite ljudska prava svih osoba, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet," i da ukinu sve krivične kazne zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Iako ovo saopštenje nije pravno obavezujuće – ono šalje snažnu poruku nedeljivosti ljudskih prava i prepoznavanja LGBT osoba kao ravnopravnih i jednakih. Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, izražava zadovoljstvo što se Srbija, juče, našla među onim državama koje su branile pravo na seksualnu orijentaciju i osudile nasilje i diskriminaciju po ovom osnovu.

Saopštenje je dobilo podršku sa pet kontinenata, uključujući i šest afričkih nacija a Argentina je pročitala saopštenje pred Generalnom skupštinom. Među potpisnicama se, između ostalih, nisu našle Amerika, Rusija i Kina. Ipak, države koje su podržale ovo saopštenje, prevazišle su snažan otpor grupe zemalja koje redovno pokušavaju da blokiraju pažnju UN-a po pitanju kršenja prava na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. I Vatikan je bio među onima koji su se snažno protivili ovom saopštenju. Ovakav stav Katoličke crkve je izazvao oštre kritike organizacija za ljudska prava širom sveta pa je Vatikan ipak pozvao na ukidanje krivičnih kazni za istopolno orijentisane osobe.

Potpisnice Saopštenja Generalne skupštine su:
Albanija, Andora, Argentina, Jermenija, Australija, Austrija, Belgija, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Kanada, Kape Verde, Centralnoafrička Republika, Čile, Kolumbija, Hrvatska, Kuba, Kipar, Češka Republika, Danska, Ekvador, Estonija, Finska, Francuska, Gabon, Gruzija, Nemačka, Grčka, Gvineja Bisao, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Japan, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Mauricijus, Meksiko, Crna Gora, Nepal, Holandija, Novi Zeland, Nikaragva, Norveška, Paragvaj, Poljska, Portugalija, Rumunija, San Marino, Sao Tome i Principe, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, FNRJ Makedonija, Timor-Leste, V.Britanija, Urugvaj i Venecuela
Korisnikov avatar
By Vel boy
dragi, ja sam josh davno osudio americhku bush-ovsku administraciju i u vezi ovoga, josh u Aktivizmu u FY-ovoj temi koja se bavi ovim (a ima je tamo vec tri sedmice, chini mi se) a mogu i da ponovim isto.

od gnusne bush-ove administracije nishta novo.

a, istina i ja bih voleo da se i npr. Simor i npr. 2Q2bStr8 i npr. FY isto ovako oglase osudjujuci bush-ovsku administraciju shto nije potpisala.
Korisnikov avatar
By deran
Srbija-Part I:U Generalnoj skupštini UN, 66 država, a među njima i Srbija, podržalo je saopštenje kojim se potvrđuje da međunarodna zaštita ljudskih prava uključuje seksualnu orijentaciju i rodni identitet...

Srbija-Part II: Uz Rusiju i Belorusiju, Srbija je bila jedina evropska zemlja koja je odlučila da bude na strani kamenovanja, odsecanja delova tela ili diskriminacije žena, te je glasala protiv (!) ove rezolucije. Iran je u pitanju-nap. aut:D

Znam da veze nema sa temom,ali se,eto,čisto zapitam ko je to Srbija koja potpisuje:cekam:
Korisnikov avatar
By ::fy::
Eh, Dušane Maljkoviću, dosadno je više čitati teme u kojima se obraćaš nama. Trenutno sam, na žalost, opterećen mnogo strašnijim životnim stvarima da bih se ovde prepucavao sa tobom...Dosta sa svađama, podelama, tim kvazi-komunističkim cinizmom...

Osuđujem ovakvo ponašanje Sjedinjenih Američkih Država jer ne vidim niti jedan razlog da država u kojoj je homoseksualnost de facto dekriminalizovana i nije kažnjiva zakonom ne potpiše jednu ovakvu deklaraciju. Možda je to u tvom svetu suprotno, Dušane, ali u mom je prirodno (i očekivano) osuditi i kritikovati i one koji su ti dragi, koje podržavaš i sl...

S druge strane, aplaudiram Srbiji koja je potpisala jednu ovakvu Deklaraciju!
Korisnikov avatar
By muzika86
Jel zemlje koje ne glasaju ili glasaju za neku rezoluciju navode ikakve razloge za to?

Mada mislim da rasprava o tome sto se SAD ponasaju konjski daje suvise znacaja na nesto sto je tako beznacajno i bijedno.

Ispada da je glas SAD vise vrijedan nego iciji drugi?
Korisnikov avatar
By Vel boy
ne, shto je glas SAD-a vishe vrijedan od drugih, vec shto se bush-ova administracija SAD-a ponasha zlo-macehinski prema svojoj gej populaciji (koja je pozamashna), a josh gore i prema gej populaciji sveta.
Korisnikov avatar
By Egmont
Originally posted by Vel boy
dragi, ja sam josh davno osudio americhku bush-ovsku administraciju i u vezi ovoga, josh u Aktivizmu u FY-ovoj temi koja se bavi ovim (a ima je tamo vec tri sedmice, chini mi se) a mogu i da ponovim isto.
Ti si među onim monogamnim.

Btw, u ovoj temi ima nekoliko postova koji zvuče baš kao saopštenja.
By жњ
U Generalnoj skupštini UN, 66 država, a među njima i Srbija, podržalo je saopštenje kojim se potvrđuje da međunarodna zaštita ljudskih prava uključuje seksualnu orijentaciju i rodni identitet. To je prvi put da je izjava, kojom se osuđuju povrede ljudskih prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba, predstavljena Generalnoj skupštini.
Da li je isto izglasano i u okviru nasih granica? Od devedesetih slabo pratim vesti. Ah... Nikaragvani, Nepalci i Gabonci, braca nasa...

Nesvrstani su se opet ujedinili :crveni:
Korisnikov avatar
By Rogi
Ja sam, dakako, previse star za takve stvari, ali neka mi bude dopusteno reci da, koliko se secam, liberalizam je kao ideologija "porodjen" i pre no sto su se Sjedinjene Americke Drzave uopste pojavile na sceni, tako da mi nije jasno da li autor teme, povezujuci liberalizam sa Sjedinjenim Americkim Drzavama (odnosno s politickim sistemom te zemlje? ili mozda s njenim drustvenim uredjenjem? ili pak s hollywoodskom percepcijom tamosnjeg srednjezapadnog "sistema vrednosti"?...) pravi pogresku da bi provocirao odgovor ili jednostavno iz neznanja? Ako me secanje, naime, ne vara, liberalizam, i politicki i socijalni i ekonomski i kulturni (jer nisam siguran na koji je od ovih autor teme ciljao) postoji i opstaje i bez SAD-a. (Dovoljno je napokon, ako nista drugo, pogledati Britaniju i druge zemlje anglosfere.)
Korisnikov avatar
By aristotelous90
ja sam za stvaranje gej zemlje pod imenom GEJOLANDIJA ili HOMOLANDIJA u kojoj bi bili samo gej i ostali LGBT, i ostali str8 ljudi koji su nenasilni.. tj zene i muskarci...a prirodni prirastaj da bude pristizaj gej ljudi iz celog sveta...dobiju drzavljanstvo...nasa drzava...nasa prava i mir u svetu :D
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Rogi
Ja sam, dakako, previse star za takve stvari, ali neka mi bude dopusteno reci da, koliko se secam, liberalizam je kao ideologija "porodjen" i pre no sto su se Sjedinjene Americke Drzave uopste pojavile na sceni, tako da mi nije jasno da li autor teme, povezujuci liberalizam sa Sjedinjenim Americkim Drzavama (odnosno s politickim sistemom te zemlje? ili mozda s njenim drustvenim uredjenjem? ili pak s hollywoodskom percepcijom tamosnjeg srednjezapadnog "sistema vrednosti"?...) pravi pogresku da bi provocirao odgovor ili jednostavno iz neznanja? Ako me secanje, naime, ne vara, liberalizam, i politicki i socijalni i ekonomski i kulturni (jer nisam siguran na koji je od ovih autor teme ciljao) postoji i opstaje i bez SAD-a. (Dovoljno je napokon, ako nista drugo, pogledati Britaniju i druge zemlje anglosfere.)
Autor ove teme nigde nije rekao da je SAD rodno mesto liberalizma, čak nije ustvrdio ni da su SAD liberalne at all. Autor je rekao da ovdašnji liberalčići (objasnivši zašto koristi taj termin) uvek osuđuju Srbiju (pri tome sama osuda "Srbije" operiše nacionalističkim diskursom jer takva Srbija uistinu samo u jednom takvom sistemu može i postojati: nekakav apstraktni entitet koji se ne razdvaja od politike njene administracije i konkretnih odluka) zbog nekih konkretnih političkih odluka, kunući se u SAD kao njihov svetionik liberalizma. Kada, dakle, SAD donese jednu ovakvu antiliberalnu odluku -- a valjda ćeš se složiti da je ona takva -- zašto osuda izostaje? To je moje pitanje.

P.S. Wikipediozno poznavanje političke teorije svakako može nekoga ovde impresionirati -- videli smo to na primeru nesrećnog antisemitskog filma Zeitgeist -- no kod mene izaziva blagi osmeh: kada Rogi počne od "Bibilije liberalizma" Millovog eseja "O slobodi", a završi sa Rortyjem, onda ćemo imati o čemu da diskutujemo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!