Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By AngraMaina
kao i obicno izraelu je dovoljno da neko malo jace prdne da bi ga izbombardovali, a i ti palestinci izgleda imaju podstanare u glavi.

ne znam, zao mi je tih ljudi tamo, sto se preko njihove grbace veliki igraju rizika

a mislim da je razlika u odnosu na srbiju velika, i u medjunarodnim odnosima i medju samim akterima. mislim da su oni tamo mnogo zapaljeniji da ratuju do istrebljenja oko nekog sparusenog komada pustinje.
By XanaX
Koliko god se Izrael postupno povlačio iz tog dijela Bliskog istoka (mir s Egiptom, povlačenje sa Sinaja, povlačenje, civilno i vojno iz Gaze) Palestinci su, slobodno rečeno, trkali tukija.

Dok Židovi od 1920-ih, grade institucje (državu, policiju, vojsku, cjelokupnu infrastrukturu, demokraciju) Palestinci su stigli do stupnja palestinske samouprave koja niti ne može funkcionirati budući da npr. oni u Gazi na izborima glasaju za Hamas koji je zapravo paravojska i to, teroristička...

Izrael je trenutno nemilosrdan, nemilosrdan poput Mojsija kada objavljuje što treba učiniti po povratku u Kanaan. Neki kažu da je sve pitanje "početne točke". Jesu li to Hamasove rakete za vrijeme tzv. primirja? Izraelska blokada Gaze? Okupacija u šestodnevnom ratu? Rat iz 1948?...

Izrael neće stati, barem dok je još Busha. A Gaza će dobiti mir tek kada se odrekne terorista, Hamasa. Hamas neće stati dok "ne ubije i zadnjeg cionista - ubijajući našu djecu pretvorili su svoju djecu u naše neprijatelje-" kažu iz svojih bunkera pod bolnicama.

Prije su Palestinci žrtve vlastite nesposobnosti da se organiziraju (Hamas je pobio više pripadnika drugih palestinskih frakcija nego Izraelaca) nego Izraela. Izrael ima podršku, vojnu i političku, Amerike. Istina je, proizraelski lobi je jak u Americi, osobito kada je riječ o isporuci vojne pomoći. Zašto? Pa valjda zato što je Amerikancima jednostavnije da "umjesto još jednog rata", taj rat za njih vode Izraelci.

Tko podržava Palestince? Arapski ih se svijet praktički odrekao. Uz jedan sedirani i nesposobni, praktički već proizraelski Fatah, ostaju Hezbollah i Hamas tj. Sirija i Iran. Odličan izbor saveznika. Djeca im pogibaju po skloništima, a oni i dalje raketiraju. Zar su zaista mislili da će Izrael prihvatiti "Talibanland" na jugozapadnoj granici?
Korisnikov avatar
By Vel boy
Xanax, sve se u principu slazem s tobom ovdje, samo pominjanje ma'nitog bush-a u, citiram te: "Izrael neće stati, barem dok je još Busha" kao nekog faktora iliti chimbenika glede ovoga, je bezveze.
By XanaX
Pa, Obama se samo malo oglasio... I uglavnom se sve svelo na onu "there can be only one President at the time"...

Tj. mislim da će Obamina vanjska politika biti ipak malo oštrija spram izraelskih akcija, te da izraelski militaristički krugovi koriste (skoro) pa sve vojne opcije; do inaguracije i odlaska Riceove.

No, AIPAC će se već pobrinuti za sve to... Da je moguće, pa da Amerikanci napokon dopuste i kakve sankcije (npr. istraga svih onih ratnih zločina koje je počinila izraelska vojska), možda, u budućnosti, slične akcije Izraela ne bi bile toliko nemilosrdne.

Koliko god sam uvjeren da unutar izraelskih vojnih i političkih krugova ne postoji neka zavjerenička "odluka" o istrebljenju Paletinaca u stilu Endlösunga, toliko sam uvjeren da izraelski političari i vojni zapovjednici pomalo gube "kompas" u svemu ovome.

Akcija je nužnost, ali realnost pokazuje kako niti takova jedna vojska, poput izraelske, ne može "kirurški" voditi akciju na "komadiću zemlje" (s 1.5 milijunskom Gazom).
Korisnikov avatar
By deran
Ja mislim da svi očekuju sve od Obame-sad i odmah...

Neće to baš tako lahko ići...:tepih:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
kakav neverovatan nedostatak bazične ljudske empatije na ovoj temi. nad tim ljudima se trenutno sprovodi genocid, a ovde se oplelo po hamasu kao glavnom krivcu? uopšte ne sporim da isti nosi svoj deo krivice za nasilje, ali to ne menja činjenicu da hamas trenutno NIJE meta izraelske ofanzive, nego su to civili koji stradaju više nego ikad. i dajte se manite bušovske retorike o "ratu protiv terorizma". naročito su mi ovakvi rezoni neverovatni:
Originally posted by XanaX
Zar su zaista mislili da će Izrael prihvatiti "Talibanland" na jugozapadnoj granici?
neko je pominjao kokošku i jaje?
pita li se neko zašto, kad i kako su počeli ekstremistički odgovori na raznorazne okupacije i eksploatacije?

obaška to što je izrael i sam daleeeeeeeeko od zemlje koja bi se mogla pohvaliti nekim značajnim stepenom poštovanja ljudskih prava, demokratije i inih "netalibanskih" uslova života - i to ne samo u odnosu prema palestinskim, nego i prema svojim građanima i građankama. probajte, recimo, da budete prigovarač/ica savesti u izraelu, pa da vidite kako će vas demokratsko-građanski istretirati. još ako ste k tome i gej, eto još većeg veselja.

:down:
Korisnikov avatar
By Starman
Friški primjer demokratije :radosnice: u Izraelu:

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1054867.html

Ovo što trenutno radi Izrael u pojasu Gaze je ratni zločin i ništa manje. Koristi se bijeli fosfor iznad gusto naseljenih gradova, kasetne bombe, sprečava se dostava lijekova, tako da prava katastrofa tek predstoji.

Primirje je prvi prekršio Izrael 4. novembra, ubivši 6 Hamasovih pripadnika. Raketiranja Qassam raketama koja su bila uzrok ovog napada su od tog datuma do danas ubila, paz' sad: 3 (i slovima: troje) ljudi. A u periodu od 2005. do danas šitavih 11. Ovaj napad je dosad koštao života 1000 Palestinaca, od toga 270 djece. Nikakvog opravdanja nema za ovakve razmjere. Daleko od toga da je Hamas nevin, ali opravdavanje ovakvog masakra vrlo teško ide.

Drugo, ono što većina Zapadnih medija, a i političara previđa je da je Hamas mnogo više od obične terorističke organizacije. Hamas je trošio pare koje je dobijao o Irana, Sirije i drugih zemalja, ne samo na rakete, nego na gradnju škola, bolnica, biblioteka... U pitanju je širok socijalni pokret, koji koristi nasilje kao samo jedan od načina da postigne svoj cilj. Nažalost, i dovoljno brutalan da povede čitav svoj narod na dno.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by XanaX
Pa, Obama se samo malo oglasio... I uglavnom se sve svelo na onu "there can be only one President at the time"...

Tj. mislim da će Obamina vanjska politika biti ipak malo oštrija spram izraelskih akcija, te da izraelski militaristički krugovi koriste (skoro) pa sve vojne opcije; do inaguracije i odlaska Riceove.

No, AIPAC će se već pobrinuti za sve to... Da je moguće, pa da Amerikanci napokon dopuste i kakve sankcije (npr. istraga svih onih ratnih zločina koje je počinila izraelska vojska), možda, u budućnosti, slične akcije Izraela ne bi bile toliko nemilosrdne.

Koliko god sam uvjeren da unutar izraelskih vojnih i političkih krugova ne postoji neka zavjerenička "odluka" o istrebljenju Paletinaca u stilu Endlösunga, toliko sam uvjeren da izraelski političari i vojni zapovjednici pomalo gube "kompas" u svemu ovome.

Akcija je nužnost, ali realnost pokazuje kako niti takova jedna vojska, poput izraelske, ne može "kirurški" voditi akciju na "komadiću zemlje" (s 1.5 milijunskom Gazom).
Da. Predpostavljam da ce Obama vishe akcenta staviti na to da bilo chija vojska (pa i izraelska) moraju izbjeci zadavanje civilnih zrtava, kao i na humanitarnu, ali zaista humanitarnu, objektivnu i nepristrasnu misiju. Za to se i ja zalazem.
No, slozit cesh se, prvi Palestinci moraju pokazati zelju i volju za poshtovanje pristojnih normi ponashanja. Iliti, kao shto vec rekoh, Palestinci Gaze ce imati problema sve dok ne dostignu bar onaj stupanj (koji ionako nije narochito veliki) pristojnosti (uvjetno receno) koju imaju Palestinci Abbas-ove West Bank. Moraju se otarasiti teroristichkog hamas-a!
Ovo sve i Obama shvata! :)

@Lepa Krepa
ne mogu se potpuno sloziti s tobom ovde. Zashto npr. nije bilo ove teme i npr. tvojih komentara kada su hamas-ovci besomuchno i inadzijski napadali izraelske gradove (znash, i tamo zive civili) josh za vreme onog najnovjeg "primirja"- na koje su se shprdali i pretili da ce odmah nastaviti njihov dzihad?? a, to je sve predhodilo ovome.
da li bi ova tema trebala biti poligon za izivljivanje i izlivanje generalno antijevrejskih i antiizraelskih sentimenata (da ne kazem anti-semitskih, jer i Palestinci su Semiti....), pa da ti se svidi?? :trep: nadam se da ne.

zna se ko je prvi pocheo-hamas teroristi. ja ne volim bush-a niti celu tu americhku konzervativnu republikansku politiku i doktrinu (a ti to dobro znash jer smo zajedno prichali i slagali se u tome!), ali opet kazem hamas teroristi moraju biti porazeni i unishteni shto je vishe moguce! izraelska vojska takodje mora biti obazrivija i humanija prema civilima, ali na Palestincima je da odaberu kojim putem idu/ce ici- putem suzivota i tolerancije s njima najblizim susedima tj. Izraelcima ili putem haosa i uzasa chemu ih vodi njihov terorizam odnosno njihova podrshka ionako inostrano postavljenim hamasovskim teroristima.

A, shto se tiche demokratije i ljudskih prava u Izraelu, niko ni ne tvrdi da je odlichno i savrsheno. No, kada bi Palestinci sami sebi (eto, nikom drugom) stvorili i pola od demokratije i ljudskih prava koje ima Izrael, vec to bi bio napredak.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Starman
Primirje je prvi prekršio Izrael 4. novembra, ubivši 6 Hamasovih pripadnika.
a, gde to pishe i kaze? samo pitam.
Originally posted by Starman U pitanju je širok socijalni pokret koji koristi nasilje kao samo jedan od načina da postigne svoj cilj. Nažalost, i dovoljno brutalan da povede čitav svoj narod na dno.
yep... :sigh: to je palestinski problem s kojim s trebaju sami suochiti.
Korisnikov avatar
By Starman
Demokratija se ne može razviti u uslovima stalnog rata, koji podrgijevaju obije strane, u uslovima kada ti strana vojska drži check-pointove koje moraš da prelaziš svaki dan, nasele ti par hiljada svojih državljana na područje na kojim se nalazi najveći dio pijaće vode i obradive zemlje. Za rezvoj demokratije i ljudskih prava su potrebni određeni uslovi. A postojanje/nepostojanje demokratije svakako nije opravdanje za ovo što se sad događa.

Evo jednog zanimljivog članka, napisanog od strane Jevrejina, koji je odslužio svoje u IDF-u:

http://www.guardian.co.uk/world/2009/jan/07/gaza-israel-palestine?1

edit: Evo link za vijest od 5.XI :

[url=http://]http://www.guardian.co.uk/world/2008/nov/05/israelandthepalestinians[/url]
Korisnikov avatar
By Vel boy
Demokratija se ne može razviti u uslovima stalnog rata, koji podrgijevaju obije strane, u uslovima kada ti strana vojska drži check-pointove koje moraš da prelaziš svaki dan
Ma moze se razviti bar zelja i trud za demokratijom, ako vec ne i praktichna demokratija. Ja (a i mnogi Izraelci) poshtujem Mahmuda `Abbas-a kao i krugove savremeno obrazovanih palestinskih intelektualaca. Poshtujem i stav Jordana pa donekle i Egipta glede ovog dugotrajnog konflikta. Zato jer su umjereni i racionalniji. Dakle, zele demokratiju i trude se. Da se sve to poboljsha i promijeni na bolje, fer i poshteno i za Palestince i za Izraelce.
Poshtujem izraelsku ljevicu i centar. Shalom `Akhshav, Open House Jerusalem, B'rith l'Shalom v' Tsedeq.
No, gdje je Ghaza u svemu tome?? Shta Ghaza radi??
Originally posted by Starman, nasele ti par hiljada svojih državljana na područje na kojim se nalazi najveći dio pijaće vode i obradive zemlje.
ovo koliko moze biti istinito, moze biti i neistinito. rekla-kazala ili ne. Sem toga, Izrael odvraca te zatucane desnicharske Jevreje od inadzijskog naseljavanja npr. West Bank-a. a, oni ionako idu na neke jevrejske istorijske mistichne religijske lokacije na prostorima koji pripadaju Palestinskim Teritorijama npr. West Bank (uglavnom se radi o zadrtim jevrejskim fundicima), bez obzira da li te lokacije imaju vodu i obradivu zemlju ili ne.
No, kao shto vec rekoh, drzava Izrael ih ne ohrabruje da to rade, chak ih i odvraca pa i zabranjuje.
Originally posted by Starman, Za rezvoj demokratije i ljudskih prava su potrebni određeni uslovi.
Da. Ali i volja, zelja i namjera. A, nazalost, nicheg od tog josh u Ghazi niti je bilo niti ima.
Originally posted by Starman, A postojanje/nepostojanje demokratije svakako nije opravdanje za ovo što se sad događa.
Za ovo shto se dogadja, najkrivlji je ghazanski inat i terorizam. Zao mi je civila, medjutim. No i na njima je da ne dozvole da ih hamas-ovci koriste kao zivi zid.
Korisnikov avatar
By Starman
Originally posted by Vel boy

Ma moze se razviti bar zelja i trud za demokratijom, ako vec ne i praktichna demokratija. Ja (a i mnogi Izraelci) poshtujem Mahmuda `Abbas-a kao i krugove savremeno obrazovanih palestinskih intelektualaca. Poshtujem i stav Jordana pa donekle i Egipta glede ovog dugotrajnog konflikta. Zato jer su umjereni i racionalniji. Dakle, zele demokratiju i trude se. Da se sve to poboljsha i promijeni na bolje, fer i poshteno i za Palestince i za Izraelce.
Poshtujem izraelsku ljevicu i centar. Shalom `Akhshav, Open House Jerusalem, B'rith l'Shalom v' Tsedeq.
No, gdje je Ghaza u svemu tome?? Shta Ghaza radi??
Pretpostavljam da je demokratija ostvarena ako dobije korumpirani Fatah? Jedan od glavnih razloga Hamasovom uspjehu je trpanje para koje je PNA dobijala spolja u džepove Fatahovih vođa, umjesto u gradnju škola, bolnica... Na stranu što meni takođe ne mogu biti mili islamisti, ali tako je, kako je.
Egipat je protivnik Hamasu, razlog je jednostavan: oni su blisko povezani sa Muslimanskim bratstvom, koji predstavlja sve veću prijetnju egipatskom režimu. Sa Jordanom je situacija nešto drugačija: trećina njegovog stanovništva su palestinske izbjeglice, a Hašemitska dinastija je na crnoj listi islamističkih organizacija kao što je Hamas, i ne treba im njihovo prisustvo u Jordanu.
Nema tu nikakve veze demokratija i slične lijepo upakovane riječi.
Jedina partija koja u Izraelu ima normalan pogled na svijet je Meretz-Yachad. Šteta što imaju 5 mandata u Knessetu. A u ovakvim uslovima, neće ih imati više ni nakon februarskih izbora.
ovo koliko moze biti istinito, moze biti i neistinito. rekla-kazala ili ne. Sem toga, Izrael odvraca te zatucane desnicharske Jevreje od inadzijskog naseljavanja npr. West Bank-a. a, oni ionako idu na neke jevrejske istorijske mistichne religijske lokacije na prostorima koji pripadaju Palestinskim Teritorijama npr. West Bank (uglavnom se radi o zadrtim jevrejskim fundicima), bez obzira da li te lokacije imaju vodu i obradivu zemlju ili ne.
No, kao shto vec rekoh, drzava Izrael ih ne ohrabruje da to rade, chak ih i odvraca pa i zabranjuje.
Što se tiče Izraelskih naselja, eto malo štiva za čitanje:

[url=http://]http://en.wikipedia.org/wiki/Israeli_settlement[/url]

jeste da je to Wiki, ali može da prođe.
Za ovo shto se dogadja, najkrivlji je ghazanski inat i terorizam. Zao mi je civila, medjutim. No i na njima je da ne dozvole da ih hamas-ovci koriste kao zivi zid.
Ovako, pojas Gaze je oblast dugačka 41 km i široka maksimum 10. Na tom malom prostoru je sabijeno oko milion i po ljudi. U takvoj gužvi je vrlo lako koristiti ljude kao živi štit, ne misliš li? Zapravo i ne moraju da se trude, gdej god da Izraelci ispale projektil, velike su šanse da će pogoditi površinu naseljenu civilima. A ako misliš da stanovništvo Gaze treba da se pobuni protiv Hamasovih naoružanih pripadnika, dok im sa druge strane padaju kasetne bombe, iz vazduha dolazi bijeli fosfor iz artiljerijskih granata... pa recimo da imaju drugačije prioritete, npr. da ostanu živi.

Sve u svemu, taj konflikt se ne smije posmatrati isključivo Hamas loš, Izrael dobar, niti Hamas dobar, Izrael loš. U ovom trenutku, Izrael je taj koji vrši odmazdu koja je nerazumna preko svake mjere. Meni lično, svaka država koja granatira bogomolje, škole dok su učenici u njima, se može karakterisati kao teroristička, i nikako kao demokratska. I opet, nema potrebe da se zalazi u rasprave o tome da li stanonvici pojasa Gaze kontempliraju o demokratiji, liberalizmu, ljudskim pravima, dok im padaju bombe po glavi, a najveća demokratija na svijetu stavlja veto na rezoluciju UN-a kojom bi se to osudilo. Jbg, svako prvo gleda kako će da očuva svoj život.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

da li bi ova tema trebala biti poligon za izivljivanje i izlivanje generalno antijevrejskih i antiizraelskih sentimenata (da ne kazem anti-semitskih, jer i Palestinci su Semiti....), pa da ti se svidi?? :trep: nadam se da ne.
treba li uopšte na ovo da odgovaram... moja percepcija izraelske države nema veze sa antisemitizmom. štaviše, dobrim delom je izgrađena kroz razgovore sa izraelskim mirovnim aktivistima/kinjama i praćenje njihovog rada. trebalo bi čuti njihova razmišljanja o izraelsko-palestinskom konfliktu i toj "primarnoj odgovrnosti" hamasa (pogledati, recimo, ovaj link). o kom, da ponovim, nit imam dobro mišljenje, nit ga podržavam. ali, da i to ponovim, mislim da je totalno out of place koncentrisati se na priču o hamasu u trenutku kad izrael bukvalno radi na istrebljenju ljudi uhvaćenih između vojske koja ih ubija sa jedne i zatvorenih granica sa druge strane.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Pretpostavljam da je demokratija ostvarena ako dobije korumpirani Fatah?
'ajde sve i da uzmem da je to istina, ah, pa to je opet palestinski problem. zashto su toliko skloni korumpiranosti?
Jedan od glavnih razloga Hamasovom uspjehu je trpanje para koje je PNA dobijala spolja u džepove Fatahovih vođa, umjesto u gradnju škola, bolnica... Na stranu što meni takođe ne mogu biti mili islamisti, ali tako je, kako je.
vidi iznad.
onda zashto biraju gore od losheg? zashto ne mogu boljeg (pod bolji, to treba da znachi i da demokratski(ji) svijet prizna da je bolji izbor) od losheg? :nezna:
Egipat je protivnik Hamasu, razlog je jednostavan: oni su blisko povezani sa Muslimanskim bratstvom, koji predstavlja sve veću prijetnju egipatskom režimu.
opet, njihov problem.
Sa Jordanom je situacija nešto drugačija: trećina njegovog stanovništva su palestinske izbjeglice, a Hašemitska dinastija je na crnoj listi islamističkih organizacija kao što je Hamas, i ne treba im njihovo prisustvo u Jordanu.
Nema tu nikakve veze demokratija i slične lijepo upakovane riječi.
Zashto nije demokratichno uochiti palestinski politichki maksimalizam i pasjaluk? To je Jordan fino uochio josh davno zato je i na crnoj listi terorista i ubica. Shto samo govori da se Jordan upravo trudi da bude demokratichan i tolerantno savremen.
Jedina partija koja u Izraelu ima normalan pogled na svijet je Meretz-Yachad.
Slazem se, ali ove organizacije koje sam ja vec pomenuo su isto tako progresivne i za suzivot Izraelaca i Arapa. Dakle nije Merets-Yachad tako usamljen.
A, palestinski feedback? Gdje je?

A ako misliš da stanovništvo Gaze treba da se pobuni protiv Hamasovih naoružanih pripadnika, dok im sa druge strane padaju kasetne bombe, iz vazduha dolazi bijeli fosfor iz artiljerijskih granata... pa recimo da imaju drugačije prioritete, npr. da ostanu živi.
Ne "dok im sa druge strane padaju kasetne bombe, iz vazduha dolazi bijeli fosfor iz artiljerijskih granata...", vec PRIJE TOGA, prijatelju, znatno PRIJE TOGA su se trebali pobuniti protiv hamas-a, pa da svega toga ne bude.
Sve u svemu, taj konflikt se ne smije posmatrati isključivo Hamas loš, Izrael dobar, niti Hamas dobar, Izrael loš.
Ne. Vec se ne smije posmatrati Palestinci loshi, Izrael dobar ili obratno. Ne izjednachavaj sve Palestince s hamas-om! A, hamas jeste losh.
I opet, nema potrebe da se zalazi u rasprave o tome da li stanonvici pojasa Gaze kontempliraju o demokratiji, liberalizmu, ljudskim pravima, dok im padaju bombe po glavi
Bogme, ima potrebe. Za bilo koji narod na svijetu pa i za Palestince. Nisu oni nishta specijalno i obratno. Nek' se potrude da ih ovo ne zadeshava vishe.

p, a najveća demokratija na svijetu stavlja veto na rezoluciju UN-a kojom bi se to osudilo. Jbg, svako prvo gleda kako će da očuva svoj život.
Nisam upucen u tu UN rezoluciju. Ja lichno sam za humanitarnu pomoc civilima (no veliko je pitanje da li bi ta humanitarna pomoc i stigla u prave ruke prije negoli shto ju objesni hamasovski teroristi ne opeljeshe i ne ukradu).
By Ulix
Nek' se potrude da ih ovo ne zadeshava vishe.
:lol:
Tebi mora biti zabavno sa samim sobom, zivota mi.
Korisnikov avatar
By Vel boy
shto?
Srbi su se potrudili nakon onog NATO-ovskog bombardovanja da srushe miloshevic-sheshelj rezim. I uspeli su.
Pre toga '45-e, Nemci su uspeli, nakon saveznichkog bombardovanja, da srushe i zadnje ostatke nacistichkog rezima.
Sada je na ghaza-nskim Palestincima red da se isto tako potrude i da uspednu u rushenju hamas-ovog rezima.

To je sve tegoban i tezak proces, ali na dotichnom narodu je da napravi progres u boljem pravcu, kao shto su i ona dva.
Svakako da je uzasno zalosno i bolno shto i civili ginu, ali na dotichnom narodu je vishe introspekcije i autokorekcije.
By Ulix
shto?
Srbi su se potrudili nakon onog NATO-ovskog bombardovanja da smene miloshevic-sheshelj rezim. I uspeli su.
Sada je na ghaza-nskim Palestincima red da se isto tako potrude i da uspednu u rushenju hamas-ovog rezima.
Aha. Obicno masakr cuda ucini za razvoj demokratske svesti. :krava:

Tek pokusaj da objasnis Palestincima kako je sve ovo za njihovo dobro. Za njihovu demokratiju. Za njihovu buducnost. Eto, neka pogledaju Irak. Tamo je rat doneo pravu demokratiju. A o Avganistanu da ne pricamo. Ili o Ruandi. Mozda i uspednes, da izvines. :dude:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Lepa Krepa

treba li uopšte na ovo da odgovaram... moja percepcija izraelske države nema veze sa antisemitizmom. štaviše, dobrim delom je izgrađena kroz razgovore sa izraelskim mirovnim aktivistima/kinjama i praćenje njihovog rada. trebalo bi čuti njihova razmišljanja o izraelsko-palestinskom konfliktu i toj "primarnoj odgovrnosti" hamasa (pogledati, recimo, ovaj link). o kom, da ponovim, nit imam dobro mišljenje, nit ga podržavam. ali, da i to ponovim, mislim da je totalno out of place koncentrisati se na priču o hamasu u trenutku kad izrael bukvalno radi na istrebljenju ljudi uhvaćenih između vojske koja ih ubija sa jedne i zatvorenih granica sa druge strane.
nisam rekao a ni mislio da gajish antisemitizam.
eto, dala si fine linkove koji svedoche josh vishe da medju Izraelcima ima snaznih pacifista.
a, mogu li ja samo jedno pitanje da postavim?
gde su isto takvi Palestinci? valjda ih ima, ali gde su?
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Ulix
Aha. Obicno masakr cuda ucini za razvoj demokratske svesti. :krava:
Preuvelichavanje.
Nije da bilo koji masakr nije uzasan i neprihvatljiv, ali puno se preuvelichava ovde.
Originally posted by Ulix
Tek pokusaj da objasnis Palestincima kako je sve ovo za njihovo dobro. Za njihovu demokratiju. Za njihovu buducnost. Eto, neka pogledaju Irak. Tamo je rat doneo pravu demokratiju. A o Avganistanu da ne pricamo. Ili o Ruandi. Mozda i uspednes, da izvines. :dude:
Nishta to nije isto niti uporedivo.
Vecina Izraela je, pogotovo nakon sporazuma Rabin-`Arafat, bila spremna da prizna Palestincima ono shto vec drze kao drzavu, no Palestinci se umnogome nisu hteli odreci unishtenja Izraela i dzihada, pogotovo oni u Ghaza-i. hamas je jedva chekao da nastavi s sranjem- sranje je i dobio. A tamoshnji Palestinci trebaju puno puta mucnuti glavom kome daju glasove.
Korisnikov avatar
By Starman

'ajde sve i da uzmem da je to istina, ah, pa to je opet palestinski problem. zashto su toliko skloni korumpiranosti?
Pa, onako. Siromašne zemlje imaju tendenciju da budu korumpiranije. Šta je uzrok, a šta posledica, i pametnije glave od moje još pokušavaju da shvate.
vidi iznad.
onda zashto biraju gore od losheg? zashto ne mogu boljeg (pod bolji, to treba da znachi i da demokratski(ji) svijet prizna da je bolji izbor) od losheg? :nezna:
Kao što sam rekao, oni su pare koje su dobili od Irana i Sirije trošili, osim na oružje, na izgradnju bolnica, škola i sl. Učinili su ponešto za narod Gaze.
opet, njihov problem.

Zashto nije demokratichno uochiti palestinski politichki maksimalizam i pasjaluk? To je Jordan fino uochio josh davno zato je i na crnoj listi terorista i ubica. Shto samo govori da se Jordan upravo trudi da bude demokratichan i tolerantno savremen.
Ti si ubacio Egipat i Jordan kao zemlje čiji stav poštuješ po ovom pitanju, ja sam samo objasnio da to nema veze sa demokratijom. Jordan ti svakako nije primjer za naprednu zemlju. Za razliku od PNA, nemaju registrovane političe stranke, zakoni počivaju na islamskim zakonima, kralj ima u svojim rukama izvršnu vlast... Čudan način da se napiše demokratičan.
Slazem se, ali ove organizacije koje sam ja vec pomenuo su isto tako progresivne i za suzivot Izraelaca i Arapa. Dakle nije Merets-Yachad tako usamljen.
A, palestinski feedback? Gdje je?
Dok je od Meretza duplo jača stranka Yisrael Beitenu, koja je do skora bila dio vladajuće koalicije, i čiji je predsjednik kao ministar saobraćaja nudio autobuse da se palestinski zatvorenici utope u moru.
Tako da... nemoj sa malecnim Meretzom da iskupljuješ čitav Izrael.
Postoje i minorne palestinske stranke koje se zalažu za mirno rješenje. Nažalost, jako slabog su uticaja. I to jeste tragično.
Ne. Vec se ne smije posmatrati Palestinci loshi, Izrael dobar ili obratno. Ne izjednachavaj sve Palestince s hamas-om! A, hamas jeste losh.

Pa uglavnom Palestinci ginu. Hamas jeste los, ali u ovom slučaju je i Izrael.
Bogme, ima potrebe. Za bilo koji narod na svijetu pa i za Palestince. Nisu oni nishta specijalno i obratno. Nek' se potrude da ih ovo ne zadeshava vishe.
Znači ubijanje se može opravdati demokratijom? Onda, izvini me, ja sam nedemokrata. Ne mogu da opravdam ubijanje ničim.
Nisam upucen u tu UN rezoluciju. Ja lichno sam za humanitarnu pomoc civilima (no veliko je pitanje da li bi ta humanitarna pomoc i stigla u prave ruke prije negoli shto ju objesni hamasovski teroristi ne opeljeshe i ne ukradu).
Pa jeste, bolje da im ne stigne ništa nego nešto. Nije ni to loša politika.
Pre toga '45-e, Nemci su uspeli, nakon saveznichkog bombardovanja, da srushe i zadnje ostatke nacistichkog rezima.
Knjigu iz istorije u šake. Nacistički režim je pao kad su se sovjetski vojnici popeli na rajhstag. Prije toga nije bilo pobuna protiv režima u većoj mjeri. A koliko je denacifikacija uspješno provedena, vrlo je diskutabilno, pogotovu što je poslije rata mnogo nacističkih zločinaca našlo utočište u Land of the free, a nešto bogme i u CCCP. Ali, to je već druga priča.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
U takvoj gužvi je vrlo lako koristiti ljude kao živi štit, ne misliš li?
koliko sam shvatio iz medija, Hamasovi vojni bunkeri se nalaze ispod bolnica. kontam da nisu slučajno tamo.
Korisnikov avatar
By Starman
Originally posted by 2Q2Bstr8
U takvoj gužvi je vrlo lako koristiti ljude kao živi štit, ne misliš li?
koliko sam shvatio iz medija, Hamasovi vojni bunkeri se nalaze ispod bolnica. kontam da nisu slučajno tamo.
Naravno da nisu. Već sam rekao da je Hamas bezobziran. Krivica je na obije zaraćene strane, a cijenu će da plati palestinski narod. Ako je Izrael htio da se obračuna sa Hamasom (što je svakako legitimno), moglo je to sigurno da se izvede na druge načine. Ali onda se ne izgleda dovoljno šerif u regionu, kad već Bush nije dozvolio čačkanje po Iranu.
Korisnikov avatar
By Vel boy

Pa, onako. Siromašne zemlje imaju tendenciju da budu korumpiranije. Šta je uzrok, a šta posledica, i pametnije glave od moje još pokušavaju da shvate.
shto je razlog vishe da se sami sobom pozabave. vishe idztihada, manje dzihada. vishe merhameta, manje kabadahiluka.

Kao što sam rekao, oni su pare koje su dobili od Irana i Sirije trošili, osim na oružje, na izgradnju bolnica, škola i sl. Učinili su ponešto za narod Gaze.
....uz danak u krvi koji se ogleda u totalnoj izdoktriniranosti militantnim islamizmom bez dashka alternativama. zar su tako glupi da to ne raspoznaju? ili stvarno vjeruju u laz da se shehitluk postize terorizmom i pasjalukom?
Ti si ubacio Egipat i Jordan kao zemlje čiji stav poštuješ po ovom pitanju, ja sam samo objasnio da to nema veze sa demokratijom.
well, let's call it more rational and sober.
Jordan ti svakako nije primjer za naprednu zemlju. Za razliku od PNA, nemaju registrovane političe stranke, zakoni počivaju na islamskim zakonima, kralj ima u svojim rukama izvršnu vlast... Čudan način da se napiše demokratičan.
U odnosu na npr. Siriju tj. njen rezim, neshto bolji je Jordan. To ne znachi da nema josh poprilichno da poradi na poboljshanju.

Dok je od Meretza duplo jača stranka Yisrael Beitenu, koja je do skora bila dio vladajuće koalicije, i čiji je predsjednik kao ministar saobraćaja nudio autobuse da se palestinski zatvorenici utope u moru.
Tako da... nemoj sa malecnim Meretzom da iskupljuješ čitav Izrael.
ma svjestan sam ja toga, samo sam rekao da uz Merets ima josh mirotvornih izraelskih organizacija. nisam nikog iskupljivao pa ni Izrael.
Postoje i minorne palestinske stranke koje se zalažu za mirno rješenje. Nažalost, jako slabog su uticaja. I to jeste tragično.
Da.
Pa uglavnom Palestinci ginu. Hamas jeste los, ali u ovom slučaju je i Izrael.
prije Palestinaca, ginuli su i Izraelci. Izrael izgleda da pretjeruje s odmazdom i to ne valja, no ipak nije prvi pocheo.

Znači ubijanje se može opravdati demokratijom? Onda, izvini me, ja sam nedemokrata. Ne mogu da opravdam ubijanje ničim.
A-aa. Nismo u ovom pasusu prichali o ubijanju. Prichali smo kako "ne treba gledati da li Palestinci razvijaju demokratiju, ljudska prava...", na shta sam ja samo rekao da bogme treba gledati. Isti arshini i standardi za sve narode svijeta, pa tako i za Palestince.
Pa jeste, bolje da im ne stigne ništa nego nešto. Nije ni to loša politika.
Nope. Nek' se izbore da im hamasovske vojnichine teroristi ne kradu i ne uzimaju hranu, vodu, lijekove, ovo, ono...., pa ce imati.
Knjigu iz istorije u šake. Nacistički režim je pao kad su se sovjetski vojnici popeli na rajhstag.
hocesh reci da bi trebali onda izraelski popeti se na Ghaza-in rajhstag? you know what, mozda je to bash to.
Prije toga nije bilo pobuna protiv režima u većoj mjeri.
pa, nazalost, eto trebalo je im je onda bombardovanje da se spuste na zemlju i da se otarase nacizma.
Originally posted by StarmanA koliko je denacifikacija uspješno provedena, vrlo je diskutabilno
nek' se sprovede de-dzihadizacija u Ghaza-i taman upola onoliko uspjeshno/neuspjeshno koliko se sprovela denacifikacija u Njemachkoj, pa je shucur milostivom Allahu.
Originally posted by Starman, pogotovu što je poslije rata mnogo nacističkih zločinaca našlo utočište u Land of the free, a nešto bogme i u CCCP. Ali, to je već druga priča.
I ja mrzim tu zalosnu chinjenicu shto je "land of free" davala utochishte nacistima i fashistima. to su republikanski hrishcanistichki fundamentalisti (pandan isto takvim islamistichkim) im davali utochishta. no, Amerika se suochava sa tim ruznim fenomenom.
CCCP-om je vladao zlochinac staljin, pa nije ni chudo da se osjecao slichnim i povezanim sa njemu pandanskim jednoumnicima i totalitarcima. nazalost, nishta iznenadjujuce niti novo nisi rekao.
Korisnikov avatar
By Starman
shto je razlog vishe da se sami sobom pozabave. vishe idztihada, manje dzihada. vishe merhameta, manje kabadahiluka.
Mogli bi sad nadugo i naširoko da pričamo o uzrocima siromaštva stanovnika Palestine. Sve što ću reći je da se Irael i te kako trudi da ih drži u blokadi od ostatka svijeta i time samo navlači bijes Palestinaca, i tjera ih ka militantnim grupacijama. Ti shvataš da najveći dio Palestinaca živi čitav svoj život u 400km2 jer im Izrael drži zatvorene granice? Opet, nisu sami žitelji Palestine nevini, ali nije ni Izrael.

....uz danak u krvi koji se ogleda u totalnoj izdoktriniranosti militantnim islamizmom bez dashka alternativama. zar su tako glupi da to ne raspoznaju? ili stvarno vjeruju u laz da se shehitluk postize terorizmom i pasjalukom?
Nisu glupi. Siromašni su, ojađeni. Njima jedna izgrađena škola daje nadu da će im djeca biti pismena, pa moći da postignu nešto u svom životu. JEdna izgrašena bolnica im daje nadu da će sahraniti poneko dijete manje. Pa sve i po cijenu indoktrinacije, ili da je ispod bolnice sagrađen tunel. Što više pričaš, jasnije je da ne poznaješ bijedne prilike u kojima žive stanonvici Gaze, a razlozi, pa kao i u gornjem pasusu.
well, let's call it more rational and sober.
Ja to nazivam željom za očuvanjem sopstvene pozicije, pa makar i na uštrb sopstvenih državljana (ipak, znamo kako se u Egiptu postupa sa ljudima u zatvoru, naročito ako neko dojavi da su protivnici režima).
U odnosu na npr. Siriju tj. njen rezim, neshto bolji je Jordan. To ne znachi da nema josh poprilichno da poradi na poboljshanju.
Sirija i Jordan su po svom uređenju skoro pa identični. S tim da se jordanska dinastija zove Hašemiti, a sirijska al-Assad. Nema neke veće razlike u stanju ljduskih prava. Takoreći, generička arapska država i jedna i druga.
ma svjestan sam ja toga, samo sam rekao da uz Merets ima josh mirotvornih izraelskih organizacija. nisam nikog iskupljivao pa ni Izrael.
Moje pitanje je naravno, a koliki je uticaj tih organizacija? Mogu oni da pričaju u svojim malim kružocima šta hoće i da se sami sebi opravdavaju da prave neku razliku, ali kad se sve to izvaga na izborima... pokaže se koliko su efikasni. Vidjećemo narednog mjeseca.
prije Palestinaca, ginuli su i Izraelci. Izrael izgleda da pretjeruje s odmazdom i to ne valja, no ipak nije prvi pocheo.
Moraću da citiram samog sebe:

[url=http://]http://www.guardian.co.uk/world/2008/nov/05/israelandthepalestinians[/url]
Dakle, ovu rundu nasilja je započeo Izrael. A po pisanju Haaretza, akcija je planirana bar 6 mjeseci prije toga, što pokazuje da nisu pristali na primirje potpuno iskreno, zar ne? Usto, Hamasovi napadi su od 4. XI do početka napada na Gazu koštali života ukupno jednog civila. Svaka hiljadita Qassam raketa ubije nekog, i njihov efekat je mahom psiološki. Riječi izgleda da su potpuno nepotrebne. Problem Palestinaca je što se previše lako primaju na Izraelske provokacije.

Uostalom, Izrael se mogao vaditi na ugroženost do prije neku deceniju, dok je CCCP još pomagao njegove arapske susjede, danas ta priča više ne pije vodu.
A-aa. Nismo u ovom pasusu prichali o ubijanju. Prichali smo kako "ne treba gledati da li Palestinci razvijaju demokratiju, ljudska prava...", na shta sam ja samo rekao da bogme treba gledati. Isti arshini i standardi za sve narode svijeta, pa tako i za Palestince.
A šta se dešava na terenu? Izrael utjeruje demokratiju (bar po tebi, ja imam sasvim drugo viđenje prirode konflikta) kasetnim bobmbama i bijelim fosforom (ako ne znaš zašto stalno potenciram bijeli fosfor, proguglaj malo, naročito kakve efekte ima na ljudstvo). U takvim uslovima, izlišno je pričati koja je zemlja demokratskija. Da su mirnodopski uslovi, dalo bi se raspravljati o tome. Uostalom, pocijepao si moju rečenicu na dva odvojena dijela, i istrgao potpuno iz konteksta. To se zove quote mining. I nije lijepo.
Nope. Nek' se izbore da im hamasovske vojnichine teroristi ne kradu i ne uzimaju hranu, vodu, lijekove, ovo, ono...., pa ce imati.
Ti si rekao da Hamas otima hranu i lijekove. Bilo bi lijepo da potkrijepiš svoju tvrdnju. Moliću neki izvor koji nije vojni radio Izrael. Hvala unaprijed.
hocesh reci da bi trebali onda izraelski popeti se na Ghaza-in rajhstag? you know what, mozda je to bash to.
Ne stavljaj mi riječi u usta. Ti si lupio da je savezničko bombardovanje bilo uzrok padu nacizma, i da su ga sami Njemci srušili, ja sam te samo ispravio. A tvoje loše analogije sa Gazinim rajhstagom ću zaobići. Potpuno je pogrešna. I tvoja zadnja izjava pokazuje još jednom koliko ti ljudski život Palestinaca nije na cijeni.

Ja se više neću uključivati u raspravu, jer je prilično besmisleno. Očito je da nećemo se pomjeriti sa svojih pozicija ni za milimetar. A neću više da zakrčavam internet i njegove tubes, što bi rekao Ted Stevens.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Mogli bi sad nadugo i naširoko da pričamo o uzrocima siromaštva stanovnika Palestine. Sve što ću reći je da se Irael i te kako trudi da ih drži u blokadi od ostatka svijeta i time samo navlači bijes Palestinaca, i tjera ih ka militantnim grupacijama. Ti shvataš da najveći dio Palestinaca živi čitav svoj život u 400km2 jer im Izrael drži zatvorene granice? Opet, nisu sami žitelji Palestine nevini, ali nije ni Izrael.
U West Bank nije tako uzasna situacija, mada jeste prilichno teshka. Zashto nije onako uzasna kao u npr. Ghaza-i? jer su na West Bank-u ipak bar malo umjereniji. Sem toga, imaju granice uglavnom otvorene prema drugim arapskim zemljama, a i u Izrael mogu ako imaju dobre i pristojne namjere.
Samo da te podsjetim da u samom Izraelu proper ima Arapa (pogotovo na sjeveru) sa izraelskim drzavljanstvom i da zive OK slichno kao i ostali Izraelci.

Nisu glupi. Siromašni su, ojađeni. Njima jedna izgrađena škola daje nadu da će im djeca biti pismena, pa moći da postignu nešto u svom životu. JEdna izgrašena bolnica im daje nadu da će sahraniti poneko dijete manje. Pa sve i po cijenu indoktrinacije, ili da je ispod bolnice sagrađen tunel. Što više pričaš, jasnije je da ne poznaješ bijedne prilike u kojima žive stanonvici Gaze, a razlozi, pa kao i u gornjem pasusu.
Imaju bolnice i shkole i na West Bank-u a da ih nije gradio hamas.

Ja to nazivam željom za očuvanjem sopstvene pozicije
mozda. opet problem tih drzava, ne Izraela.
Originally posted by Starman, pa makar i na uštrb sopstvenih državljana
kojih?
Originally posted by Starman(ipak, znamo kako se u Egiptu postupa sa ljudima u zatvoru, naročito ako neko dojavi da su protivnici režima).
again, to je problem arapskih drushtava. zao mi je shto im je takvo stanje. no to nije krivica Izraela.

Sirija i Jordan su po svom uređenju skoro pa identični. S tim da se jordanska dinastija zove Hašemiti, a sirijska al-Assad. Nema neke veće razlike u stanju ljduskih prava. Takoreći, generička arapska država i jedna i druga.
ma, ima bar malo razlika. U Jordanu je uglavnom malo bolje nego u Siriji. a, svakako, sve to zna da ovisi od grada do grada, od situacije do situacije, od osobe do osobe, kao i svugdje.
Moje pitanje je naravno, a koliki je uticaj tih organizacija? Mogu oni da pričaju u svojim malim kružocima šta hoće i da se sami sebi opravdavaju da prave neku razliku, ali kad se sve to izvaga na izborima... pokaže se koliko su efikasni. Vidjećemo narednog mjeseca.
nisam ja ni rekao da imaju neki veliki uticaj, nazalost. samo sam podsjetio da je za tango of peace potrebno dvoje tj. dvije voljne i zeljne strane. te sam pitao a gdje je isto takav palestinski feedback, narochito u Ghaza-i?

Dakle, ovu rundu nasilja je započeo Izrael. A po pisanju Haaretza, akcija je planirana bar 6 mjeseci prije toga, što pokazuje da nisu pristali na primirje potpuno iskreno, zar ne? Usto, Hamasovi napadi su od 4. XI do početka napada na Gazu koštali života ukupno jednog civila. Svaka hiljadita Qassam raketa ubije nekog, i njihov efekat je mahom psiološki. Riječi izgleda da su potpuno nepotrebne. Problem Palestinaca je što se previše lako primaju na Izraelske provokacije.
u raznim novinama puno toga raznog pishe. no, sluzbeno je priznato da su hamas-ovci prvi pocheli. nisu li hamas-ovci izjavljivali da okonchanjem primirja nastavljaju dzihad za unishtenje Izraela? pa, sve i da je to bilo ostalo samo verbalno (a nije bilo ostalo samo verbalno), sama ta retorika je agresivna i zlochinachka.
dalje, ti umanjujesh izraelske zrtve i ofrlje lazesh kako "Svaka hiljadita Qassam raketa ubije nekog". ochito ne znash o chem prichash.
Problem Palestinaca je shto chesto misle da prolazi praksa "shto gore to bolje". A, ta praksa nijednom narodu na svijetu nije upalila niti je trebala niti smjela da upali, pa nece ni njima.

Uostalom, Izrael se mogao vaditi na ugroženost do prije neku deceniju, dok je CCCP još pomagao njegove arapske susjede, danas ta priča više ne pije vodu.
Izrael je ochito ugrozen sve dok hamas, hezbollah, ahmadinadjad, al-qa`ida..... teroristi imaju ikakvu moc i nerv da mu prijete anihilacijom.

A šta se dešava na terenu? Izrael utjeruje demokratiju (bar po tebi
nigdje ja to nisam rekao. vec ih nagoni na introspekciju i autokorekciju.

kasetnim bobmbama i bijelim fosforom (ako ne znaš zašto stalno potenciram bijeli fosfor, proguglaj malo, naročito kakve efekte ima na ljudstvo).
to je zalosno i neprihvatljivo, slazem se. o tom i da li je to tako se moze raspravljati i istrazivati istinu.

Originally posted by StarmanU takvim uslovima, izlišno je pričati koja je zemlja demokratskija. Da su mirnodopski uslovi, dalo bi se raspravljati o tome.
mirnodopske uslove nije htio da odrzava hamas.

Originally posted by StarmanUostalom, pocijepao si moju rečenicu na dva odvojena dijela, i istrgao potpuno iz konteksta. To se zove quote mining. I nije lijepo.
Naprotiv! Zapravo to si ti bash meni ovdje uradio sinoc, a ja nisam htio da te ukoravam zbog bontona. Uostalom, ako voljno i objektivno popratish kako je doshlo do ovog pasusa, jasno se da vidjeti da si tamo isprva bio prichao o "ne trebanju gledanja da li Palestinci misle o demokratiji i ljudskim pravima", a ne o civilnim zrtvama koje si naknadno iskonstruisao i ubacio.

Ti si rekao da Hamas otima hranu i lijekove. Bilo bi lijepo da potkrijepiš svoju tvrdnju. Moliću neki izvor koji nije vojni radio Izrael. Hvala unaprijed.
gle, ja nisam preopterecen cijelim ovim problemom, pa da pratim, sjeckam, kopiram, pejstam medijske, novinske, tv.... izvjeshtaje i reporte. no, sigurno ne izmishljam da sam chuo vishe puta na vijestima upravo to. ako oni lazu, onda.....
a, kakav vojni radio Izrael.....

Ne stavljaj mi riječi u usta.
samo sam te pitao shta zelish reci.
nje bilo uzrok padu nacizma, i da su ga sami Njemci srušili, ja sam te samo ispravio.
Sami Nijemci su se velikom vecinom katarzirali i adaptirali na nove anti-nacistichke i anti-fashistichke uslove. Neka to urade i ghaza-nski Palestinci glede de-dzihadizacije. :yes:
Originally posted by StarmanA tvoje loše analogije sa Gazinim rajhstagom ću zaobići. Potpuno je pogrešna. I tvoja zadnja izjava pokazuje još jednom koliko ti ljudski život Palestinaca nije na cijeni.
Naprotiv. Bash zato shto mi je stalo da se ochisti zito od kukolja (kako u svakom narodu na svijetu, tako i medju Palestincima) tj. da se ok i miroljubivi palestinski ljudi oslobode hamas i njima slichnih terorista i tirana, zato sve ovo i govorim.
Ja se više neću uključivati u raspravu, jer je prilično besmisleno. Očito je da nećemo se pomjeriti sa svojih pozicija ni za milimetar. A neću više da zakrčavam internet i njegove tubes, što bi rekao Ted Stevens.
ok :)
Korisnikov avatar
By Sing
neznam kakvi su palestinci, ali izraelci su bas ovakvi...pa ko voli nek' izvoli...

''
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!