Originally posted by Starman
Mogli bi sad nadugo i naširoko da pričamo o uzrocima siromaštva stanovnika Palestine. Sve što ću reći je da se Irael i te kako trudi da ih drži u blokadi od ostatka svijeta i time samo navlači bijes Palestinaca, i tjera ih ka militantnim grupacijama. Ti shvataš da najveći dio Palestinaca živi čitav svoj život u 400km2 jer im Izrael drži zatvorene granice? Opet, nisu sami žitelji Palestine nevini, ali nije ni Izrael.
U West Bank nije tako uzasna situacija, mada jeste prilichno teshka. Zashto nije onako uzasna kao u npr. Ghaza-i? jer su na West Bank-u ipak bar malo umjereniji. Sem toga, imaju granice uglavnom otvorene prema drugim arapskim zemljama, a i u Izrael mogu ako imaju dobre i pristojne namjere.
Samo da te podsjetim da u samom Izraelu proper ima Arapa (pogotovo na sjeveru) sa izraelskim drzavljanstvom i da zive OK slichno kao i ostali Izraelci.
Nisu glupi. Siromašni su, ojađeni. Njima jedna izgrađena škola daje nadu da će im djeca biti pismena, pa moći da postignu nešto u svom životu. JEdna izgrašena bolnica im daje nadu da će sahraniti poneko dijete manje. Pa sve i po cijenu indoktrinacije, ili da je ispod bolnice sagrađen tunel. Što više pričaš, jasnije je da ne poznaješ bijedne prilike u kojima žive stanonvici Gaze, a razlozi, pa kao i u gornjem pasusu.
Imaju bolnice i shkole i na West Bank-u a da ih nije gradio hamas.
Ja to nazivam željom za očuvanjem sopstvene pozicije
mozda. opet problem tih drzava, ne Izraela.
Originally posted by Starman, pa makar i na uštrb sopstvenih državljana
kojih?
Originally posted by Starman(ipak, znamo kako se u Egiptu postupa sa ljudima u zatvoru, naročito ako neko dojavi da su protivnici režima).
again, to je problem arapskih drushtava. zao mi je shto im je takvo stanje. no to nije krivica Izraela.
Sirija i Jordan su po svom uređenju skoro pa identični. S tim da se jordanska dinastija zove Hašemiti, a sirijska al-Assad. Nema neke veće razlike u stanju ljduskih prava. Takoreći, generička arapska država i jedna i druga.
ma, ima bar malo razlika. U Jordanu je uglavnom malo bolje nego u Siriji. a, svakako, sve to zna da ovisi od grada do grada, od situacije do situacije, od osobe do osobe, kao i svugdje.
Moje pitanje je naravno, a koliki je uticaj tih organizacija? Mogu oni da pričaju u svojim malim kružocima šta hoće i da se sami sebi opravdavaju da prave neku razliku, ali kad se sve to izvaga na izborima... pokaže se koliko su efikasni. Vidjećemo narednog mjeseca.
nisam ja ni rekao da imaju neki veliki uticaj, nazalost. samo sam podsjetio da je za tango of peace potrebno dvoje tj. dvije voljne i zeljne strane. te sam pitao a gdje je isto takav palestinski feedback, narochito u Ghaza-i?
edit: Evo link za vijest od 5.XI :
[url=http://]http://www.guardian.co.uk/world/2008/nov/05/israelandthepalestinians[/url]
Dakle, ovu rundu nasilja je započeo Izrael. A po pisanju Haaretza, akcija je planirana bar 6 mjeseci prije toga, što pokazuje da nisu pristali na primirje potpuno iskreno, zar ne? Usto, Hamasovi napadi su od 4. XI do početka napada na Gazu koštali života ukupno jednog civila. Svaka hiljadita Qassam raketa ubije nekog, i njihov efekat je mahom psiološki. Riječi izgleda da su potpuno nepotrebne. Problem Palestinaca je što se previše lako primaju na Izraelske provokacije.
u raznim novinama puno toga raznog pishe. no, sluzbeno je priznato da su hamas-ovci prvi pocheli. nisu li hamas-ovci izjavljivali da okonchanjem primirja nastavljaju dzihad za unishtenje Izraela? pa, sve i da je to bilo ostalo samo verbalno (a nije bilo ostalo samo verbalno), sama ta retorika je agresivna i zlochinachka.
dalje, ti umanjujesh izraelske zrtve i ofrlje lazesh kako "Svaka hiljadita Qassam raketa ubije nekog". ochito ne znash o chem prichash.
Problem Palestinaca je shto chesto misle da prolazi praksa "shto gore to bolje". A, ta praksa nijednom narodu na svijetu nije upalila niti je trebala niti smjela da upali, pa nece ni njima.
Uostalom, Izrael se mogao vaditi na ugroženost do prije neku deceniju, dok je CCCP još pomagao njegove arapske susjede, danas ta priča više ne pije vodu.
Izrael je ochito ugrozen sve dok hamas, hezbollah, ahmadinadjad, al-qa`ida..... teroristi imaju ikakvu moc i nerv da mu prijete anihilacijom.
A šta se dešava na terenu? Izrael utjeruje demokratiju (bar po tebi
nigdje ja to nisam rekao. vec ih nagoni na introspekciju i autokorekciju.
kasetnim bobmbama i bijelim fosforom (ako ne znaš zašto stalno potenciram bijeli fosfor, proguglaj malo, naročito kakve efekte ima na ljudstvo).
to je zalosno i neprihvatljivo, slazem se. o tom i da li je to tako se moze raspravljati i istrazivati istinu.
Originally posted by StarmanU takvim uslovima, izlišno je pričati koja je zemlja demokratskija. Da su mirnodopski uslovi, dalo bi se raspravljati o tome.
mirnodopske uslove nije htio da odrzava hamas.
Originally posted by StarmanUostalom, pocijepao si moju rečenicu na dva odvojena dijela, i istrgao potpuno iz konteksta. To se zove quote mining. I nije lijepo.
Naprotiv! Zapravo to si ti bash meni ovdje uradio sinoc, a ja nisam htio da te ukoravam zbog bontona. Uostalom, ako voljno i objektivno popratish kako je doshlo do ovog pasusa, jasno se da vidjeti da si tamo isprva bio prichao o "ne trebanju gledanja da li Palestinci misle o demokratiji i ljudskim pravima", a ne o civilnim zrtvama koje si naknadno iskonstruisao i ubacio.
Ti si rekao da Hamas otima hranu i lijekove. Bilo bi lijepo da potkrijepiš svoju tvrdnju. Moliću neki izvor koji nije vojni radio Izrael. Hvala unaprijed.
gle, ja nisam preopterecen cijelim ovim problemom, pa da pratim, sjeckam, kopiram, pejstam medijske, novinske, tv.... izvjeshtaje i reporte. no, sigurno ne izmishljam da sam chuo vishe puta na vijestima upravo to. ako oni lazu, onda.....
a, kakav vojni radio Izrael.....
Ne stavljaj mi riječi u usta.
samo sam te pitao shta zelish reci.
nje bilo uzrok padu nacizma, i da su ga sami Njemci srušili, ja sam te samo ispravio.
Sami Nijemci su se velikom vecinom katarzirali i adaptirali na nove anti-nacistichke i anti-fashistichke uslove. Neka to urade i ghaza-nski Palestinci glede de-dzihadizacije.
Originally posted by StarmanA tvoje loše analogije sa Gazinim rajhstagom ću zaobići. Potpuno je pogrešna. I tvoja zadnja izjava pokazuje još jednom koliko ti ljudski život Palestinaca nije na cijeni.
Naprotiv. Bash zato shto mi je stalo da se ochisti zito od kukolja (kako u svakom narodu na svijetu, tako i medju Palestincima) tj. da se ok i miroljubivi palestinski ljudi oslobode hamas i njima slichnih terorista i tirana, zato sve ovo i govorim.
Ja se više neću uključivati u raspravu, jer je prilično besmisleno. Očito je da nećemo se pomjeriti sa svojih pozicija ni za milimetar. A neću više da zakrčavam internet i njegove tubes, što bi rekao Ted Stevens.
ok