Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi
Horderi su ljudi sa psihičkim poremećajem usled kojeg imaju potrebu da sve stvari čuvaju i skladište u svom životnom prostoru, ali tako da mi uvek budu pri ruci (znači ne u dvorištu, podrumu, nego na sred sobe). U zavisnosti od nivoa poremećaja neki skladište samo stvari kao što su hemijske olovke koje više ne rade, uređaje koji su neispravni, a najteži slučajevi čak čuvaju i izmete kućnih životinja, iskorišćene tampone, zavoje, flastere i hranu u fazi truljenja.

"Poenta" njihovog skladištenja je pravljenje fizičkih vremenskih kapsula, tako da su stvari poređane po vremenskom redosledu bitnom za hordara. Npr. ako mu u posetu dođe rođaka, donese kolače i napiše mu svoj broj telefona na nekom papiriću i onda ode, hemijska + papirić + kolači idu na istu gomilu kao vremenska kapsula posete rođake tog i tog dana. Najbizarniji slučajevi hordara skladište stvari ali ih uopšte ne vide, zapravo, vide samo poslednju stvar koju su stavili na gomilu, kako bi znali na osnovu nje da slažu dalje.

Postoji i emisija o horderima, gde oni pristaju da se odreknu svih stvari i ekipa za selidbe iznosi sve stvari i baca ih. Neverovatno je šta sve može da se nađe u stanovima tih ljudi. Od izuzetno vrednih do potpuno bezvrednih i nehigijenskih stvari kao što su leševi kućnih ljubimaca.

Ali ima i hordara koji sakupljaju lepe stvari, kao na primer ovaj:

http://www.aetv.com/hoarders/video/inde ... 9515363001

ali je bez obzira na sve hordar.

Znate li nekog hordara?
Moja prva komšinica je neki nizak stadijum hordara, skuplja novine, i to još od 1975. godine. Ima celu sobu punu novina i nikome ne dozvoljava da priđe i dira ih (jer su po redu složene). Njen izgovor je da će ta kolekcija jednog dana vredeti milione ...

Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By Mars
Jednom našli mrtvu ispresovanu mačku pod brdima djubreta. Prvo nisu znali šta je kad su uhvatili u ruke.
Drugom našli - ženu. Par nedelja bila prijavljena kao nestala, a ono žena umrla pa je posle stvari zatrpale. I ladno su bazični smradovi u kući prekrili tragove truljenja tela.

Šta još...

Jedan se zabavljao sa ženom godinu dana i nikako da je pozove u kuću. Njoj bilo sve čudnije i čudnije i pritiskala ga...On ovako normalan, uredan (ima život, za razliku od mnogih slučajeva koji su zbog te svoje boljke pravi invalidi)...I kad je konačno ušla u kuću, nije mogla da se oporavi od šoka.

Rekla mu je: "You know...I love you, but I love myself more".

Kad krenu terapeuti da rade sa njima...pa kad krenu da se odvajaju od parčeta djubreta kao srce da im uzimaš...ne znaš dal da se smeješ dal da plačeš.

Zanimljiva je bila žena koja je uspešno izašla iz toga...Pošto ih teraju da po kvadratni metar dnevno sredjuju, kako šok ne bi bio preveliki za njih...ona je polako shvatala..pa kaže "Gle! Ja imam TELEVIZOR...." pa posle malo "Gle! Ja imam kauč....mogu da sednem na KAUČ pa da gledam TELEVIZOR!" Žena....kao iz sveta gutača lotosa da se vratila....i na kraju, u finalnoj potresnoj iteraciji: "Mogu da mi dodju GOSTI pa da sednemo na KAUČ pa da gledamo TELEVIZOR!!!" I onda shvati da joj jedno 20 godina niko nije ušao u kuću i da prijatelja faktički i nema.

Nije primetila od loma u kome živi.

''

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0h9XIIZA ... playnext=1[/youtube]
Korisnikov avatar
By smaug
Hordari su u nekim zemljama i u nekim sasvim slucajnim slucajevima poznati i pod imenom arheolozi. Samo sto tada imaju obicaj da skupljaju vrlo stare mahom polomljene stvari. Da ih peru, beleze, crtaju i dive im se. Boze sacuvaj...
Korisnikov avatar
By CareBear
Hordari ili horderi?
Poceo sam bio da gledam seriju Hoarders sa deckom, pretpostavljam da ti je to bila inspiracija, ali nam je bilo previse mucno. Ne toliko zbog trulezi, izmeta i slicnog, vec vise zbog psiholoskog stanja tih ljudi koje deluje u velikoj meri bezizlazno.

Keva je pocela da razvija tako nesto sa odecom i nasim pokvarenim igrackama, ali je sestra uspela da je natera da pokloni sta moze, a ostalo da pobaca.

Meda je imao problem sa komsijom iznad koji je dovlacio stare novine i stvari iz kontejnera, pa su se tu skupljale bubasvabe koje su isle u okolne stanove, a povremeno se tu skupljala neka sluz koja je umela da probije kod njega u stan. Nije bilo sanse da se isti natera da prestane, jer se to sredi i posle par meseci opet. Doticni se, na svu srecu, odselio.
Korisnikov avatar
By jukie
valjda horderi a ne hordari

već sam mislio da je tema o hordatima :kragi: :spin: :veverica:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by smaug
Hordari su u nekim zemljama i u nekim sasvim slucajnim slucajevima poznati i pod imenom arheolozi. Samo sto tada imaju obicaj da skupljaju vrlo stare mahom polomljene stvari. Da ih peru, beleze, crtaju i dive im se. Boze sacuvaj...
Ima neka ruska crtana serija sa životinjama nacrtanim kao loptasti smajliji sa životinjskim licima.

Dakle, dve životinje kopaju nešto u podnožju jedne litice a na vrhu je npr. medina kuća.
-Šta to kopate? pita meda
-Tražimo stvari drevnih ljudi pa ćemo da napravimo muzej
-Biće mnogo lepo a imaćemo i vodiča

Opisuju oni budući muzej u superlativima a ovaj treći stalno ponavlja a imaćemo i vodiča

Posle još nekoliko kadrova odroni se litica sa sve medinom kućom (jer su kopali ispod)
-Medo jednog dana će doći arheolozi i otkopaće tvoju kuću i sve stvari
-Jao pa da sam znao da bacim smeće, da ne kažu da je neuredno
-Nema veze, za njih je tvoje smeće pravo blago
-Misliš da će ljudi kroz sto godina želeti da vide moje smeće?
-Pa ne baš kroz sto godina, ali kroz hiljadu godina će biti presrećni da ga nađu
-Uzeće i staviće ga u muzej da ga svi gledaju
-a imaće i vodiča
Korisnikov avatar
By blenta
nisu li svi ljudi u srbiji posle 55 godine to?
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by jukie

valjda horderi a ne hordari

već sam mislio da je tema o hordatima :kragi: :spin: :veverica:
moguće i da su horderi .... ne znam kako bi se to pravilno transkribovalo na srpski. Verovatno je pravilnije Horderi.
By Hans
Originally posted by blenta

nisu li svi ljudi u srbiji posle 55 godine to?
:lol:

Ti još kažeš ljudi. Ja sam pročitao 'hordaTi' na naslovu. Pomislio sam da su neke veverice u temi. Kad ono međutim. :)
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by KiWi

Na samom početku plasma ball.
Porcelan u 32 sekundi.
Onaj veliki kičerica sat :) Baš je hit, kao stvoren za neku bakutu :D
Zanimljive staklene bočice na kraju.
Amerikanci (u nedostatku valjanih uporišnih tačaka) često pokazuju sklonost ka obožavanju takvih stvari i da pri tome duboko veruju da je to - classy.

Mrzi me da puštam ponovo - vidi samo na kakav je on luster ponosan. Al to je zato što ovde lusteri skoro pa da i ne postoje, valjda su ih vidjali samo u "Dinastiji" i ako imaš bilo šta stakleno što ti visi sa sredine plafona (pa još datira iz antike od pre 20 godina) - to je em lepo em vredno.
Korisnikov avatar
By 2kune
većina ljudi koje znam su ti... horderi... jelte... i svima je isti mehanizam doveo do toga... mali stan a previše stvari... uglavnom počinje sa knjigama... kod mog pokojnog profača Krune Prijatelja nije se u kući uopće vidjelo zidove od knjiga... osim u wc-u... tako je i kod 90% intelektualaca kod kojih sam bio (da se sad ne nabacujem imenima; Hrvatska je mala pa su sva poznata)... a počelo je i kod mene... :( jbg, malo mista a puno knjiga... :kesa:
Korisnikov avatar
By haemoglobin
Originally posted by Wilhelmina

Da, profesora Matavulja.
da, znam ovog profesora - kod njega se na fakultetu moze uci u kancelariju samo jednom uskom stazicom koja je ogradjena knjigama

Majku jednog drugara koja je kupoholicar, kupuje mnogo stvari, mnogo hrane koja se tako kvari, a od posla ne stize da je baci, a druga i njegovu sestru boli kurac za to, svako od njih ima svoju malu entropiju u sobi...bolje reci HAOS!

I jos jedna osoba, teca moje majke, koji ima isti poremecaj..sakuplja sve i svasta, tj kupuje u nadi da ce to zatrebati..To su uglavnom raznorazni alati, gradjevinski materijal, lampe, namestaj, bela tehnika...Elem, TO je sad dostiglo kolicinu koja se skladisti u dve kuce, jednoj vikendici, i 5 garaza zakuplljenih sirom grada u koje se ne moze ni uci.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Uznemirujuće.
Ne poznajem nikog takvog.
Ja sam potpuna suprotnost, ja bih pobacao apsolutno sve što mi nije korisno već neko duže vreme.
By Guion Nerville
Prvi put cujem za izraz. I ja sam po nazivu imao asocijaciju na hordate, ili na neku zivotinjsku vrstu.

Meni bi bilo zanimljivo da cujem neko psiholosko objasnjenje... zasto to rade.

Kazu da je nekad stanje u kuci projekcija unutrasnjeg. Da li imaju posebne kriterijume vaznosti stvari da mora da sve bude blizu, da li se plase da izgube vezu sa nekim predmetima (mozda prosloscu, tu im je baza sigurnosti ili moci), kao da im je bitna kontrola, mozda i repetitivnost i kontinuitet simbolicki oslobadjaju neke tenzije.

:banano psicoanalítico:
Korisnikov avatar
By V25
Moj otac - ti nehigijenski momenti. Dogradio čovek i američke plakare i gomilu polica, potom još jedan plakar, ali ne vredi... Uvek se tu niotkuda stvaraju neke prastare knjige i još stariji papiri, rokovnici, lenjiri. Sat vremena pre nego što zaspi, krevet je obasut tucama papira i vrlo teškim fasciklama. Jezivo.
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
da, znam za jednu gospodju. prepoznatljiva je širom rodne palanke.
By J...
Donekle razumem tu potrebu za cuvanjem starih stvari, imam je i ja, uglavnom se to odnosi na stare casopise, knjige i sveske jos iz osnovne skole itd. S druge strane ne razumem kako mogu da zive u takvoj prljavstini i haosu jer ja volim sredjen zivotni prostor i radni sto i ne cuvam te stvari po podu sobe vec tamo gde ne smetaju. I svakako ne bih cuvala otpatke i smece. Cesto seljenje je s jedne strane dobro za to jer se pri tome oslobodis raznih gluposti i pobacas ih.

Ono sto mi se desava svaki put kad naidjem na neki stari predmet i pregledam ga je da mi se jave intenzivna secanja na odredjeni period zivota kao i emocije tako da je taj predmet i kontakt s njim nesto kao oblik vremeplova za mene. Zbog toga kazem da delimicno razumem zasto to rade.

A ovi primeri sa slika su stvarno uzasni.
Korisnikov avatar
By Madonna
Originally posted by J...

Donekle razumem tu potrebu za cuvanjem starih stvari, imam je i ja, uglavnom se to odnosi na stare casopise, knjige i sveske jos iz osnovne skole itd. S druge strane ne razumem kako mogu da zive u takvoj prljavstini i haosu jer ja volim sredjen zivotni prostor i radni sto i ne cuvam te stvari po podu sobe vec tamo gde ne smetaju. I svakako ne bih cuvala otpatke i smece. Cesto seljenje je s jedne strane dobro za to jer se pri tome oslobodis raznih gluposti i pobacas ih.

Ono sto mi se desava svaki put kad naidjem na neki stari predmet i pregledam ga je da mi se jave intenzivna secanja na odredjeni period zivota kao i emocije tako da je taj predmet i kontakt s njim nesto kao oblik vremeplova za mene. Zbog toga kazem da delimicno razumem zasto to rade.

A ovi primeri sa slika su stvarno uzasni.
sve se slažem :lol:
plus! ako se setim nekog predmeta.. a ne setim se da sam ga bacio.... nastaje problem.
By Orion
long live limundo and other people's cheap junk :pare:
Korisnikov avatar
By Sunce
Veliki sam harder sto sebe dozivljavam kao horder jer sebe donosim u sobu svakog dana. Knjige, herbarijumi itd.
By alexandermagic
Ne znam nijednog hordera i hvala Univerzumu na tom. :smug:

Nered i bespotrebno gomilanje stvari me užasavaju.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!