Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Da li je feminiziranost izbor?

da
7
14%
ne
26
52%
donekle
17
34%
Korisnikov avatar
By Mage
Baš sam čitao postove u temi "bear party" i video da je nastala rasprava oko toga da li je feminiziranost stvar izbora. Neki tvrde da je to urođeno, a drugi da se to pokupi od osoba u okolini (oponašanjem).

Šta vi mislite? :misli:

Ja lično mislim da je pola-pola. Sigurno postoji predispozicija, ali posmatrajući kako ljudi oponašaju jedni druge nekako mislim i da to ima uticaj.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Mejdza je briga. Zato je i otvorio temu.

ont:

Donekle

Svaka osobina, pa i feminiziranost, zavisi i od gena i od sredine (ontogenetski i filogenetski razvoj). Feminiziranost, se po mom misljenju, razlikuje od ostalih osobina jer u velikoj meri postoji strah. Medjutim, u poslednje vreme je "in" biti fem i gomiletina osnovaca je feminiziranija od karleusinog fan kluba.
By polarlicht4.1
Ovo je isti slučaj kao sa hetero vs homo. Svi pitaju zašto-kako-odakle homo a niko da priupita isto to samo za hetero. Dokle god se ne dovede u pitanje normativni oblik ponašanja naravno da će slediti pitanja otkud fem i slično. Poenta je pitati zbog čega je normativno ponašanje postalo norma a ne zapitkivati o uzrocima ne-normativnog ponašanja.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Vetur úlfur

Feminiziranost, se po mom misljenju, razlikuje od ostalih osobina jer u velikoj meri postoji strah.
Misliš strah od odbijanja okoline ili...? Nisam baš skontao šta si hteo reći :nerd:
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by polarlicht4.1

Ovo je isti slučaj kao sa hetero vs homo. Svi pitaju zašto-kako-odakle homo a niko da priupita isto to samo za hetero.
Pa ne slažem se sa tobom da je ista stvar. Sasvim je logično odakle hetero, ali za homo je već potrebno malo više mućnuti glavom :misli: Zato i imamo toliko problema sa homofobijom, jer ljude mrzi da misle.

Osim toga, svima nama je jasno da je seksualna orijentacija poprilično fiksna (bilo gay, str8 ili bi). Međutim, feminiziranost je vid ponašanja, a ja sam primetio da su ljudi strašno podležni oponašanju drugih. Mada sa druge strane, temperament je npr. uveliko nasledan, a verovatno i određene druge crte ličnosti.
Originally posted by polarlicht4.1

Dokle god se ne dovede u pitanje normativni oblik ponašanja naravno da će slediti pitanja otkud fem i slično. Poenta je pitati zbog čega je normativno ponašanje postalo norma a ne zapitkivati o uzrocima ne-normativnog ponašanja.
Tu se slažem sa tobom.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Provalio sam da ima vise vrsta feminiziranosti kod muskaraca,
a da to ne mora da ima iskljucivo veze sa procentom estrogena...

1.Postoji onaj old school fem koji polako izumire, a pod tim se podrazumevaju "tetke" u klasicnom smislu reci.

2.Ima onih koji odaju macho utisak, ali imaju delimicno namerne fem ispade fore radi.

3.Ima onih koji odaju macho utisak, a u sebi imaju ne feminiziranu licnost, vec vise neku butch zenu, gorstakinju sa planine...ili sl.

4.Muskarci, ili bolje reci decaci kojima je definitivno genetski predodredjeno, i to slobodno furaju.

5.Androgenih licnosti, kojima se ne moze reci da su feminizirani ili nisu, ali zbog manjka muskih hormona cesto im se prepisuje da su "zenskasti".

6.Androgene licnosti koje se trudi da se ponasaju ko muskarci, oblace se kao muskarci, medjutim dosta su povuceni u svojoj pojavi, neupadljivi su i sto se kaze nit smrde nit mirisu...

7. I naravno osobe koje su vise zene nego muskarci.
By dukkehjem
Smatram da osoba ima urodjene predispozicije da u odredjenoj meri bude manje ili vise sklona isfeminiziranom ponasanju, ali da bi, ukoliko joj je bas stalo do toga, uprkos tim predispozicijama, mogla da se ponasa vise ili manje isfeminizirano, odnosno, mogla bi da se istrenira da bude vise ili manje isfemizirana.
(Sad pitanje je koliko bi to bilo u skaldu sa tom osobom; koliko bi sebe uspela da ubedi sebe da to jeste u skladu sa njom - ako joj je takvo ubedjivanje potrebno; koliko bi dobro glumila u drustvu i na taj nacin izbegavala odredjene negativne posledice koje bi mogla snositi od drustva za koje je njeno manje ili vise isfeminizirano ponasanje neprihvatljivo.)
Korisnikov avatar
By unic0rn
ko o cemu berovi o feminiziranosti :brada:
Korisnikov avatar
By Srklet
btw, da se nadovezem na polarlicht, koji jako mudro zbori, s tvrdnjom kako je SVE izbor. i biti gay je izbor. dakle, sve je odgovornost i izbor pojedinca prema sebi.
Korisnikov avatar
By Clockwork Orange
Mene zanima zasto neki gejevi imaju karakteristicno fem glas. Je li to urodjeno, nauceno. . .?

:trach:
Korisnikov avatar
By Tot
Glasao sam 'da' ali mislim da je feminiziranost umetnost pa je moguće potreban i neki dar za to.
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
U mom slucaju to definitivno nije izbor. Kao klinac sam bio ono shto bi se reklo bash bash fem i moji roditelji sa tim nisu imali problema pa mi nisu ni govorili da obratim paznju na ponasanje. Medjutim, u srednjoj skoli sma imao mnogo problema jer su deca naucena da nekom moze biti ili musko ili zensko a ako odstupa od norme onda u njihovoj glavi nastaje haos jer ne znaju gde da me klasifikuju. Vise sam trpeo verbalno nego fizicko nasilje, sem guranja na hodnicima, ali tome su manje vise svi izlozeni. Kako su provokacije postale sve gore toliko sam shizeo da sam hteo da se ispishem iz skole. Nakon toga sam vremenom nesvesno smanjio taj nivo feminiziranosti pa danas retko ko od str8 ljudi moze da provali dal' sam gay ili ne, sem tipichnih macho tipova iz studentskog doma koji me gledaju kao da sam vanzemaljac. Otkad sam u Beogradu nekako sam opusteniji pa kuzim da opet to moje prirodno fem ponashanje dolazi do izrazaja i ja sam srecan zbog toga jer se vise ne osecam sputano od strane drugih i njihovih normi ponasanja.
Korisnikov avatar
By Madonna
zaključak - svako može da bude fem kad god hoće ali mnogi ne mogu da ne budu fem ma koliko se trudili. :sudija: nesam glasovala
By Kragi
sto se mene tice, mislim da je feminiziranost urodjena.
... i da se razumemo ne mislim na onu koja je posledica zezanja, kako vec neko rece, kao sto mislim da ista nema veze sa nacinom odevanja npr. i sl. stvarima (kako to neki ovde tumace).
:hvala:
By Guion Nerville
Originally posted by Popeye

btw, da se nadovezem na polarlicht, koji jako mudro zbori, s tvrdnjom kako je SVE izbor. i biti gay je izbor. dakle, sve je odgovornost i izbor pojedinca prema sebi.
sta je sve? postoji bezbroj odrednica koje nisu licni izbor osobe...
imati homoseksualne sklonosti nije u opstem slucaju izbor koliko sam upucen u stav nauke.
ali covek moze odluciti da li ce sebe deklarisati u smislu gej identiteta ili ne.

on:

ne vidim zasto bi neko u homofobicnoj sredini birao feminiziranost kao svoju crtu, a koja je stereotipno obelezje homoseksualnosti, da to negde vec ne nosi u sebi.

drugo pitanje je njegov izbor da li ce dopustiti tom unutrasnjem impulsu u ponasanju da ispliva ili teziti da ga potiskuje i mimikrira muzevnije drzanje kao nacin prilagodjavanja fem-podozrivoj sredini.

dakle, ne cini mi se kao izbor da on to nosi u sebi, samo ima izbor da li ce pokusati to da zameni maskulinim obrascem u onoj meri koliko dozvoljavaju potencijali transformacije ponasanja u tom smislu.
Korisnikov avatar
By Mage

Uopšte se ne slažem sa ovom tvojom izjavom. Sada već idem u offtopic, ali ajde da te pitam: Šta je po tebi izbor? :)
Korisnikov avatar
By horus.
ne... mada, moze da se prenaglasi, ili delom prikrije...
Korisnikov avatar
By simarrgL*
Originally posted by Mage

Uopšte se ne slažem sa ovom tvojom izjavom. Sada već idem u offtopic, ali ajde da te pitam: Šta je po tebi izbor? :)
mislim da je Popaj bio ironican.

ot: mislim da je urodjeno.
Korisnikov avatar
By mmiki
Mislim da je donekle.... Moguce je da neko ima urodjeno nesto zensko u sebi.
Ali, isto tako, znam mnogo primera gde neko prosto samo u nekim momentima, ili nekim periodima svog zivota, bude vise feminiziran nego sto inace jeste. Mislim da je vecina nas prosla kroz tako neku fazu, ja jesam. To sve zavisi od okoline, zatim tu je i "trazenja sebe" u mladosti, ili prosto postanes nezniji ukoliko ti prelaz iz deteta u coveka nije bas najfiniji ili ti se tada dese neke ozbiljne stvari u zivotu.
Korisnikov avatar
By Srklet
necija bioloski odredjena homoseksualnost (ili heteroseksualnost) je mnogo manje vazna nego kako se pojedina osoba postavlja prema tome.
da budem konkretan: to što smo i ja i neka autohomofobna ormaruša, koja usput ima zenu i djecu a jebe se kad stigne po štajgama i preko chatova, obojica homoseksualci samo pokazuje da nas nije odredila homoseksualnost, nego nas izbor kako se prema njoj postaviti. utoliko se, da parafraziram, peder ne radja, nego se postaje. jedino sto se rodi je homoseksualac. ostalo je stvar izbora.
By polarlicht4.1
Tot, kao što je i napisao u postu. A šta je tako smešno?
Korisnikov avatar
By Srklet
slazem se i s tom mogucnoscu, ali hajde jos i to objasni prisutnoj publici... :bubblegum:

mislim, ovdje se vecina jos vrti oko toga da je čiko psihijatar reko da je normalno biti peder. valjda bi se isti smatrali bolesnim da su zivjeli prije 40-ak godina. :roll:
Korisnikov avatar
By PlasticBrain
utoliko se, da parafraziram, peder ne radja, nego se postaje. jedino sto se rodi je homoseksualac. ostalo je stvar izbora.
Peder nije isto sto i homoseksualac?

Nije naucno ustanovljeno da je homoseksualnost urodjena. Niko ko i malo drzi do svog kredibiliteta ne bi mogao to da tvrdi, ma koliko da je on subjektivno ubedjen u to.
Samim tim, dalja analiza izjave je suvisna.

Ont:
Sustinski mislim da feminiziranost nije izbor. Da se ponesto spolja moze nauciti, izglumatati, sakriti, svakako da moze.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!