Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By *deni*
Ekonomska kriza ne utiče samo na privredu, zdravstvo, kulturu i druge oblasti, već je u svakodnevnici poremetila komunikaciju među kupcima u trgovcima.
Umesto uobičajenih reči pozdrava i kurtoaznih rečenica prilikom kupovine, svedoci smo novog do sada nepoznatog fenomena.
Poslednjih godinu dana subotičke trafike postale su svojevrsne ispovedaonice za stare, usamljene, nezaposlene, dokone i sve one koje muči besparica i druge nedaće o kojima sasvim otvoreno pričaju sa prodavcima.
Jedna od trafikantkinja sa radnim stažom od 37 godina u trafici kod pošte u Štrosmajerovoj ulici kaže da penzioneri kad dobiju penziju jedva čekaju da joj se izjadaju.

- Verovatno sam jedna od najobaveštenijih osoba u gradu.
Iako ih samo pozdravim i samo ponekad pitam kako su, penzioneri sami započinju dnevni izveštaj, od toga ko je umro do najličnijih problema.
Pričaju mi o svojim bolestima, malim penzijama i kako nemaju novca, ali zato i dalje kupuju po dva boksa cigareta. Niko od stalnih mušterija nije prešao na jeftinije artikle, a svi se žale na besparicu, što ne mogu da razumem.... Žene srednjih godina obično kukaju da im deca sede kod kuće, jer ne mogu da se zaposle, a kada porazgovaram sa omladinom, mladići i devojke otvoreno kažu da im ne pada na pamet da rade za 200 evra.
kaže Jovanka Vujić.

Kada je počela da radi u trafici , Vujićevoj se činilo besmislenim da vodi razgovore sa nepoznatim ljudima, ali zbog navike da kupuju kod nje mnogi su počeli da je smatraju svojom , iako je možda nikada nisu sreli na drugom mestu, osim što joj vide deo lica iza prozorčeta, pa je i ona prihvatila šalu i razgovor.

- Svašta čujem i ponekad ne verujem šta ljudi doživljavaju od najbližih. Jedna baka mi se poverila da ima probleme sa snajom oko imovine i kad saberem utiske vidim da su to sve tužne priče. Trudim se da oraspoložim mušterije i svima kažem da je zdravlje najbitnije i da će sutra biti bolje...
kaže Vujićeva.

U trafici kod mlečne pijace rade Nataša Miunčić i Irena Rudić.
Obema se najčešće, kao u ispovedaonici, penzioneri obraćaju sa ličnim problemima , ali vole da prodiskutuju i o politici i drugim aktuelnostima koje pročitaju na naslovnim stranama novina, dok ih kupuju....
Najaktuelnija dilema je kvalitet vakcina protiv virusa H1N1 i da li je primiti, ili ne. Većina ne veruje u ono što govori ministar zdravlja i čim pročitaju naslove u novinama, počinju da pričaju kako je to napumpana priča kako bi se farmaceutska industrija obogatila na račun i onako siromašnih građana
kaže Nataša Miučić.
Ines Kekenj u prodavnici Maša za kratko vreme stekla je mušterije koje joj pričaju sve što im tog trenutka leži na duši dok ne uđe drugi kupac.
Pošto ponekad nije raspoložena da ponese tuđi teret, ona kaže da izbegava u poslednje vreme da priupita kupce kako su, što je obično fitilj za priču.

- Sve što ih muči, od manjka novca do bolesti, neprijatnosti i drugih problema većine ljudi spremni su da podele sa mnom. Stekla sam utisak da su to uglavnom tužni, usamljeni ljudi kojima treba neko samo da ih sasluša
zaključuje Ines Kekenj.

Psihološkinja Dragana Ćupurdija, između ostalog smatra da novi fenomen druženja kupaca i trgovaca ne treba vezivati samo za krizu, već da vuče korene i u osobenosti Vojvođana da bez ustručavanja započinju razgovor sa osobom koju vide prvi put u životu....

_BLIC________________________________

Šta vi mislite o ovom fenomenu i da li ste ga uočili u vašem neposrednom, ili širem okruženju ?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
U Grckoj je to institucija, svako ima svog peripteras-a (z.r. peripteru), trafikanta/kinju, i to mu dodje kao psiholog/skinja i informativni centar celog komsiluka. Moja je bila neka zenica koja je imala troje dece i uvek delovala onako majcinski umorno ali je uvek umela da nadje neku lepu rec i obavezno najavi nailazece crveno slovo.
U Srbiji sam caskao samo s babom koja prodaje sladoled ali se obicno ona zalila meni (penzionerka koja je radila honorarno da pomaze unucima).
Korisnikov avatar
By Mars
Patim za trafikama.

Jebem im ja molove i liker storove.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by AngraMaina

U Srbiji sam caskao samo s babom koja prodaje sladoled ali se obicno ona zalila meni (penzionerka koja je radila honorarno da pomaze unucima).
Isto.

Al nismo oduvek išli kod nje. Preko puta je bio neki fensi frižider sa fensi sladoledima i izborom...stalno smo tamo uzimali. I jednom njega nije bilo i mi predjemo preko puta kod bakice...i prvo se oduševimo šta tamo ima (a zamrzivač kao sa ratišta da je došao, potpuni disbalanas onog spolja i onog unutra)....a još više nas gane njena priča: "Stalno ja gledam vas....vi preko puta, kupujete sladoled tamo....I ja uvek molim one šofere da mi daju onaj pano sa slikama, da vi vidite šta ima sve....i oni me uvek slažu, kažu mi da će da donesu i nikad to ne urade...."

Posle smo jeli sladoled i kad nam se ne jede, samo da nadoknadimo nekako...
Korisnikov avatar
By Zibro
Originally posted by Mars

Patim za trafikama.

Jebem im ja molove i liker storove.
ovaj fenomen daleko prevazilaazi arsine vojvodine
ja trenutno imam jednu kineskinju u obliznjem 99 cent store sa kojom se svaki put sit ispricam sto na kineskom sto na engleskom sto rukama sto nogama ....
Korisnikov avatar
By Mars
Nadam se da ne kupuješ Mars i Txix kod kineza za 99c.
Korisnikov avatar
By 2kune
Za to je nekad (u doba moje mladosti) postojala gradska kafana s bečkim štihom a novine + kava bile su građanska dužnost. :deda:
Ovu pojavu smatram pučkom stilskom retardacijom te osnovne ter plemenite građanske dužnosti koja se u svom izvornom obliku izgubila vrlo brzo nakon što su nam nakon dugog doba mraka naglo upalili svijetlo. Prije se, u punom socijalizmu, sa poslugom nije razgovaralo... :snob:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!