A što je ovo u Kafiču?
Stari Grci većinom tvrdili da je skup čestica...bez nekih dokaza, naravno, nego tako...robovi rintaju a mi dokoni pod maslinama, pa ajde...Onda su mnogo vekova kasnije fizičari pokazali da za svetlost važe zakoni interferencije, difrakcije i polarizacije...što su pojave vezane za talase....pa se onda neko vreme smatralo da je svetlost isključivo talasne prirode (vremenski promenljiv sinusoidealan električni i magnetni talas koji su normalni jedan u odnosu na drugi u pravcu prostiranja svetlosti). ONDA Ajnštajn otkriva fotoefekat...koji ama nikako nije mogao da se objasni talasnom prirodom svetlosti...jer po svemu sudeći u igri moraju da budu neke čestice... a kako kad se za one druge stvari lepo vidi da je talas...
I onda stupa na scenu njegova genijalnost pa kaže - zašto bi bilo ILI/ILI - svetlost je DUALNE prirode, i talas i skup čestica (fotona) i upravo za tu genijalnost dobija Nobelovu nagradu (specijalna i opšta teorija relativnosti dolaze kasnije). Ubrzo zatim se otkriva i Komptonov efekat koji još jednom pokazuje čestičnu prirodu svetlosti...
Pa dalje Ajnšajn kaže da je ne samo svetlost već ceo univerzum dualne prirode, i korpuskularne i talasne...da svako telo ima i svoju masu i svoju talasnu dužinu...
Kako doživljavam svetlost...pa intenzivno. Kada mi svetlost odgovara sve mogu i sve mi je lepo, a kada mi ne odgovara...menjam je da mi odgovara.
Najintenzivniji susret sa svetlošću je bio tokom dva totalna pomračenja Sunca koja sam video. Pored toga recimo ova dva primera...
PLUS svaki put kad na asfaltu vidim razliveno ulje...