Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By lorna
Prema novijim istraživanjima domena ljudske inteligencije, utvrđeno je da se ona može "meriti" (samom) mogućnošću i intezitetom evociranja određenih mirisa iz života.

Zato mene zanima da li se sećate određenih mirisa? Npr. da li se sećate mirisa nečijeg stana u kojem ste bili jednom? Mirisa ručnog sata? Nečije kože? Automobila? Pamtite li neki događaj isključivo po mirisu?
Korisnikov avatar
By Madonna
miris obdanista, miris one roze zvake u tubi koje vise nigde nema :rida: , miris .. hm.. :nerd:

i guess thats it :retard:
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Oh yeah. :love:

Ne umem da opisem te mirise, pa ih necu navoditi, ali postoji par njih koje cu vecno pamtiti.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by lorna
Prema novijim istraživanjima domena ljudske inteligencije, utvrđeno je da se ona može "meriti" (samom) mogućnošću i intezitetom evociranja određenih mirisa iz života.

Zato mene zanima da li se sećate određenih mirisa? Npr. da li se sećate mirisa nečijeg stana u kojem ste bili jednom? Mirisa ručnog sata? Nečije kože? Automobila? Pamtite li neki događaj isključivo po mirisu?
mogu da se setim kako su mirisale shake devojke s kojom sam bila pre vise od 5 godina (i posle je nisam videla), vikendice na avali u kojoj nisam bila bar 13 godina, gumenog camca koji nemam vec 18 godina... mirisa ljudi i stvari koje nisam vidjala po par meseci, godina, i da mirisom mogu da prizovem sliku, pa i neke zvukove, cak i secanjem na miris...

al nesto sumnjam da to ima ikakve veze sa inteligencijom, po mojim olfaktivnim memorijama bi se reklo da sam ajnstajn, a nisam. samo imam blagu sinesteziju.
Korisnikov avatar
By lorna
Originally posted by m..
al nesto sumnjam da to ima ikakve veze sa inteligencijom, po mojim olfaktivnim memorijama bi se reklo da sam ajnstajn, a nisam. samo imam blagu sinesteziju.

Sad ima tih inteligencija kol'ko voleš. Čak postoji neki test kombinovanih inteligencija...

I ja se sećam mirisa vikendice u Zadru, a imala sam pet godina kada sam odlazila na letovanje tamo.
Korisnikov avatar
By Dr. M
Miris pite od jabuka sa cimetom... uvek me podseti na pokojnu majku... ko i miris bolnickog hodnika, od kog mi je uvek muka i zeludac mi se skupi...

Uvek kad se spomene Zlatibor skoro da mogu da osetim miris sveze pokosene deteline, koji sam tamo osetio jednog jutra, pre par godina...

I svakako najupecatljiviji miris u mom secanju, miris smrti, paljevine, tela koja se raspadaju... evo i sad dok ovo pisem mogu da ga osetim... 1999, Kosovo i Metohija... Taj miris je uvek bio prvo sto bih osetio kad se sa polozaja na planini, spustamo nazad u bazu, u selu... Stoka je bila napustena, haralo je besnilo, nije bilo vremena ni mogucnosti da se toliki zivotinjski lesevi pokopaju ili spale ( vatrom bi odali polozaj ), tako da ih je u raznim fazama raspadanja bilo svuda...na livadama, pored puta, po napustenim kucama... Kad neko vreme provedes u selu, vise ga i ne primecujes, mozak ga prihvati kao normalan miris okoline... ali u tim momentima po povratku sa zadatka, kad se sa planine spustis nazad ka selu, e tad je bilo nepodnosljivo...

Nakon svega sto sam na tom Kosovu video, proziveo i uradio, taj miris je ostao kao najjaca uspomena na taj period... kapiram da ga nikad i necu zaboraviti...
Korisnikov avatar
By haemoglobin
u sustini, ljudski mozak moze da "pamti" oko 50000 razlicitih mirisa, tako da je moguce povezati miris sa nekom situacijom, osobom, predmetom, i setiti se toga posle, isto kao sto mozemo da se setimo necega sto smo videli :)

ja se na primer secam ukusa i mirisa pasulja kog su nam kuvali u obdanistu, miris nekog sata kog sam voleo u osnovnoj skoli i tako...svega necega
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Secam se mirisa daljinskog kog sam ispekao u majkinom kada sam imao 2-3 godine.
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
U rerni. :lol:

Unistio sam novi elektricni.
Korisnikov avatar
By Combo
A šta si hteo da postigneš?

Ja sam kao malli uništio stvari u ekvivalentu dva prosečna domaćinstva, ali...kako da kažem, sve je to imalo neki CILJ, u tom trenutku meni jako razuman.

Ali što si ti peko daljinski?
Korisnikov avatar
By haemoglobin
Originally posted by Strix
Secam se mirisa daljinskog kog sam ispekao u majkinom kada sam imao 2-3 godine.
:lol: :smeh:
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Originally posted by Combo
A šta si hteo da postigneš?

Ja sam kao malli uništio stvari u ekvivalentu dva prosečna domaćinstva, ali...kako da kažem, sve je to imalo neki CILJ, u tom trenutku meni jako razuman.

Ali što si ti peko daljinski?
Moji pekli pitu, i zaboravili da ugase rernu, a ja hteo da naucim da je spremam, a kako nisam imao sastojke, morao sam da improvizujem.

(Bar mislim da je tako bilo. Ili to, ili mi je bilo dosadno, a tada sam imao tendenciju da hranim vedeo rekorder, zatvaram macku u ves masinu i sl.)

Otisao sam vukao ih da dodju. Stalno ponavljao; "pece"

Oni nisu skapirali, sve dok nisu osetili tu opojnu aromu istopljene plastike.

Lose sam ispricao, jer se ne secam najbolje citavog dogadjaja, ali to je otprilike to.
Korisnikov avatar
By Combo
Da...mejks sens.

Miris pamtim i ja, pošto sam peko providne delove kutija od audio kaseta...Baš zbog mirisa, ništa drugo.
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Jedan decko je ispekao macku u mikrotalasnoj.

Kladimm se da taj miris nikada nece zaboraviti.
Korisnikov avatar
By Combo
I ja sam imao nekad 4 godine, ali nisam bio malouman da mučim nedužne životinjice.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by haemoglobin87
u sustini, ljudski mozak moze da "pamti" oko 50000 razlicitih mirisa, tako da je moguce povezati miris sa nekom situacijom, osobom, predmetom, i setiti se toga posle, isto kao sto mozemo da se setimo necega sto smo videli :)

ja se na primer secam ukusa i mirisa pasulja kog su nam kuvali u obdanistu, miris nekog sata kog sam voleo u osnovnoj skoli i tako...svega necega
jao pire krompir iz vrtica, meni i danas bude muka kad se setim tog ukusa/mirisa.
Korisnikov avatar
By ns.happy
jedino miris kao culo, ima neurone koji prolaze kroz talamus, koji je centar emotivnog zivota, pa zbog toga za miris i kazu da je jedino culo koje ima emotivnu komponentu.
no, bla. ima tema. ima ih zapravo nekoliko. fak, zasto modovi to sve ne spoje...
Korisnikov avatar
By Combo
Originally posted by m..
jao pire krompir iz vrtica, meni i danas bude muka kad se setim tog ukusa/mirisa.
Zanimljivo, ja i prema neprijatnim mirisima danas imam pozitivnu asocijaciju AKO me vrate u vreme koje je bilo lepo i srećno.
Korisnikov avatar
By ns.happy
ja imam utisak da bolje pamtim mirise iz vrtica nego mirise koje sada dozivljavam... kao da je svet pre mnogo vise mirisao....
Korisnikov avatar
By Combo
U pravu si. Ja manje boja vidim danas.

Ili se samo radi o tome da je i taj deo ljudske memorije, skopčane sa mirisima - ograničenog kapaciteta i napuni se u ranim fazama života.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by Combo
Originally posted by m..
Zanimljivo, ja i prema neprijatnim mirisima danas imam pozitivnu asocijaciju AKO me vrate u vreme koje je bilo lepo i srećno.
ne znam, ja se tu (s tim nesrecnim pire krompirom) opsetim grozne teta koviljke koja me je terala to da jedem iako sam bila na ivici suza i toga da se izgleda niko drugi nije bunio. btw mrzela sam vrtic, meni je to bilo kao robija (kod kuce sam radila i jela sta sam htela, i nisam morala da se pravim da spavam popodne, i gledala sam opstanak).

neki neprijatni mirisi imaju pozitivne memorije nakacene, ali ne taj.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by ns.happy
ja imam utisak da bolje pamtim mirise iz vrtica nego mirise koje sada dozivljavam... kao da je svet pre mnogo vise mirisao....
nije, nego kad si mali baratas sa manje informacija, nisi pod stresom, ne moras da planiras od svakodnevnih aktivnosti do nekih ozbiljnijih stvari. prosto imas vise prostora da primetis stvari i da ih umemorises. kad si poslednji put video mrava koji nosi mrvu po betonu, ili primetio gnezdo na drvetu?
Korisnikov avatar
By m..
btw, sad se setih mirisa tek otpakovanih lego kockica, onih misica na naduvavanje i plaze na krku. kako je goticvno kad si mali.
By жњ
U psihologiji je poznato da culo mirisa najintenzivnije vraca ne samo secanje na dogadjaj, nego i istovetnu emociju koja nas istog momenta vezuje za njega. Ponekad se cak ni ne setimo koji je to tacno dogadjaj... ali emocija bude okinuta!!

A mene sta vezuje... uffff, ajmo

- Miris memljivog podruma moje zgrade dok sam bila dete. Krisom sam se spustala u podrum samo da bih ga shnjofala. Kasnije je poceo rat pa sam u tom podrumu provodila i previse vremena u stravi i uzasu, pa mi se sve zgadilo. Zato danas ne podnosim miris podruma, vraca mi sva ona sranja i osecam se jako lose.

- Miris kafe na rano jutro o bo za vam. Smells like home sweet home. Ulepsava dan i pre nego sto popijem kafu :D

Lista bi bila podugacka, al moram da idem....

A da, jos samo ovo.... secam se da sam kao maaaloo dete shnjofala maminu jasticnicu, spavacicu i pokrivac kada ona ode na posao jer mi je nedostajala. Secam se da mi je to ublazavalo taj grozni osecaj nedostajanja i usamljenosti, sto npr. gledanje u njenu sliku ne bi moglo. Eto, bar u mom slucaju, miris mi dodje ekstremno jaka spona za reprozivljavanje uspomena.
Korisnikov avatar
By Blady
Meni je povecano culo mirisa, vise nego sto bi trebalo...
Secam se nekih mirisa... npr tablete protiv mucnine,koju sam prvo pomirisala, pa popila, zvaka, starih stanova...
Najgore od svega, sto osetim konstantno i mogu da razgranicim odakle poticu... osecam nekad i miris coveka na nekoj razdaljini od desetak metara, a mozda i vise....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!