Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Iako znam da se gejevi i gejovke neretko stide svog ruralnog i manje ruralnog porekla, hajde da malo pisemo o nasim selima tj. gradovima iz kojih smo mi sami ili nasi stari.

Da pocnem, moje su selo Gospodjinci....

Gospođinci kao naselje u bačkoj županiji prvi put je zabeleženo 1341. godine pod imenom Bogorodično selo. Od 1769. godine Gospođinci postaju granično mesto u sastavu Šajkaškog bataljona do 1873. godine. Iz tih vremena ostao je šanac koji se pruža u pravcu sever-jug kao granica Austrougarske i Turske. Današnje naselje počelo se podizati krajem 18-og i početkom 19-og veka. Dva svetska rata ostavila su traga i u Gospođincima, iz toga vremena u pravoslavnoj crkvi u Gospođincima i danas se čuva barjak sa 98 pločica na kojima su ispisana imena dobrovoljaca.
Površina atara iznosi 5.206 ha dok se prosečno godišnje seju 3.724 ha uglavnom kukuruzom, pšenicom, šećernom repom, suncokretom i paprikom.

Ono što je naročito karakteristično za ovo pitomo bačko mesto je svakako seoska crkvena slava koja se održava 15. avgusta (prenos moštiju Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana). Istoimeni hram je podignut tridesetih godina devetnaestog veka, a u mestu postoji i Grčkokatolički Hram Sv. Arhangela Mihaila koji je sagrađen 1975.godine. Lovište Lovačkog društva "Fazan" zahvata površinu od 4.822 ha i bogato je ravničarskom divqači. Neposeredno pored sela nalazi se Mala bara (pritoka Jegričke), a severno od nje protiče Jegrička. Prema poslednjem popisu stanovništva Gospođinci imaju oko 4000 stanovnika.

S obzirom na svoj položaj Gospođinci pripadaju grupi unutrašnjih naselja na lesnoj terasi. Široke ulice sa ušorenim kućama okrenutim prema ulici, ukazuju na pravi panonski tip naselja. Gospođinci su danas lepo, uređeno i čisto bačko mesto. Ulice su asfaltirane, ozelenjene, prošarane cvetnim vrtovima. Gospođinci imaju osnovnu školu, biblioteku sa čitaonicom, bioskop, omladinski dom, dom zdravlja i dr. Prva škola je izgrađena još daleke 1763. godine, čime se žitelji Gospođinaca ponose.

U Gospođincima su rođeni Pavle Beljanski- veliki dobrotvor i kolekcionar vrhunskog ostvarenja srpske likovne umetnosti, Avram Đukić-general i istoričar, Stevan Bodnarov-slikar i vajar.

E, odatle mi je deda jos pre drugog rata prvi put dosao u Novi Sad, kao pomocnik zidaru.
Hajd sad vi.
Korisnikov avatar
By Delete
Dok sam bila klinka, silno sam zavidela skolskim drugarima koji preko vikenda i tokom raspusta idu na selo, u prirodu, a ja se przim na gradskom asfaltu. I dan-danas kad vidim uobicajene domace zivotinje dok prolazim kroz neka mesta, nemam pojma koje su to zivotinje, pa me bas bude blam sto ne znam razlikovati gusku od patke i sl.
Jedina povezanost mojih sa selom je odlazak nekih starih rodjaka na selo, posle mog rodjenja, kad su se penzionisali i kad im je gradske guzve i smoga bilo prkeo glave.
Korisnikov avatar
By spliff
meni su i jedan i drugi deda rodjeni u beogradu pochetkom proshlog veka/krajem predproshlog.

uvek sam, dok sam bio mali, zavideo deci koja su ishla vikendom kod babe i dede na selo. meni je jedna baba zivela u bulevaru revolucije a druga u 27. marta...

:(
Korisnikov avatar
By Rei
Moje selo je Ruma, u koju odem otprilike jednom u dve godine :) Nemam vishe nikog tamo, sem rodbine sa kojom ionako nisam bio blizak ni dok sam zhiveo tamo (da me pitash, ne bih znao ni imena da im nabrojim)(izuzetak su tetka & brat i sestra koji su inako doshli u NS), i bio sam mali kad smo se odselili pa su i malena prijateljstva daaavno ugashena...
By Ulix
Rođen sam u Sremskoj Mitrovici i uglavnom je tu i sva familija sa kojom sam u kontaktu. Jeste da se zvanično računa kao grad, ali malo ko bi rekao da jeste. Lepa je i slatka i mirna i tiha i kulturno mrtva. :giggle:

Moje familije inače ima po svakom drugom selu u Sremu i Bačkoj, iz prostog razloga što su tu par stotina godina pa su se namnožili i stigli da se više puta posvađaju međusobno. :kosa: Većinu ih ne poznajem, tj. video sam ih dva ili tri puta u životu na nekim porodičnim okupljanjima, a to je bilo davno davno (jer otkako mogu, koristim priliku da na takva okupljanja ne idem). Sve i kad bih želeo, bilo bi nemoguće održavati vezu sa svima njima. Ima ih u Begeču, Sremskoj Kamenici, Laćarku, Banoštru, Iloku, Grgurevcima... To su oni sa kojima razgovaram, ostale ne računam. A ne računam ni one koji žive u gradovima, ovo je ipak tema o selima. :sise:
Korisnikov avatar
By Azdaja
Stanisic :love:

Položaj: Izgrađen je na kontaktu Bačke lesne zaravni i lesne terase, odnosno na severozapadu Bačke u severoistočnom delu somborske opštine. Nalazi se na od 90-105 metara nadmorske visine. Od Sombora je udaljen 22 km. Dužinom od 5,5 kilometara kroz stanišićki atar protiče reka Mostonga.

Istorija: Stanišić spada u stara vojvođanska naselja. Prvi pisani dokument pojavljuje se 1366 godineu kome se Stanišić spominje kao Pariš. Selo se nalazi na srednjovekovnim kartama iz 15. i 16. veka. Posle austro–turskih ratova , krajem 17. veka selo je opustelo. Ubrzo je obnovljeno, a u njega se vraćaju izbeglice (srpski živalj) i doseljenici iz Mađarske i Nemačke. 1772. godine u selu je podignuta pravoslavna crkva, koja je renovirana i ima današnji izgled, posle velikog požara 1910. godine. 1815. godine podignuta je katolička crkva, visoka preko 45 metara.
U vreme Jozefinske kolonizacije 1786. godine u selu se naselilo preko 100 porodica nemačke nacionalnosti. Sve do 1811. godine naselje je bilo podeljeno na dva dela (nemački i srpski Stanišić), koji su proglašenjem naselja za varošicu spojeni u jedno.
Veliki broj naseljenih Mađara iz 1904. godine, posle austrougarske nagodbe, menjaju naziv sela u Ersalas. Po završetku I svetskog rata naselju je vraćeno ime Stanišić.

Stanovništvo: U Stanišiću živi 4808 stanovnika, prosečne starosti od 41,5 godina. Od devet nacionalnosti, koliko je nastanjeno u Stanišiću najbrojniji su Srbi.

Naselje: Stanišić je i danas poljoprivredno naselje. Seoski atar zahvata površinu od 9260 ha. Zemljište je izuzetno kvalitetno, 87% čine oranice. U okolini sela nalaze se salaši Mašići, Đurđin i Bračulj.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Divna tema. :) Hvala ti.
Originally posted by Wilhelmina
Iako znam da se gejevi i gejovke neretko stide svog ruralnog i manje ruralnog porekla, hajde da malo pisemo o nasim selima tj. gradovima iz kojih smo mi sami ili nasi stari.
O stidu necu ni da pricam jer ne mogu da razumem taj ,,danas je urbano biti urban" vajb.

Moje selo su Devici. Nalaze se na vrhu Golije, 35km od manastira Studenica.
celo selo glasa velimira Ilica koji je asfaltirao doooobar deo puta. pre toga selo je bilo tradicionalno komunisticko.
Moj pradeda, koji je imao 16 god. kada je ukrao moju prababu koja je imala 24 (sto je bio skandal svoje vrste u to vreme) je bio neki sreski komunisticki nacelnik, nadzornik, nemam pojma sta vec, i vazio je za najlepseg i najsposobnijeg mladica u selu. Umro je kada je imao 24- jahao je sa mojom bakom, koja je imala 6 godina, dobio infarkt i pao sa konja. :iskolacen:
Nasa kuca je na uscu jedne planinske recice u drugu, sto bi nekome moglo zazvucati zivopisno ako ne uzme u obzir da ni seljaci nisu ono sto su bili (a ni seljancice... :sigh: :cobanica: ) te bespostedno rokaju ribu dinamitom.
Ipak, moj otac, koji je bio u nekoliko navrata tamo dok su mama i on bili o braku, veoma pohvalno govori o recici Studenica i pecanju pastrmke na brzacima.
U selu je jedna osnovna skola sa cije fasade se petokraka i dalje ne moze skinuti- ljudi su krecili to mali milion puta, i nikome nije jasno kako se ne da.
Svestenik je neki moj rodjak, i cujem da je kupio motor pa se sada vozi kroz parohiju...
Tu je i jedna zena- lekar, koja se kara sa svim muskim zivljem do 40 godina. I super je. Skoro mi je poslala neko slatko. :)
U selu su i vazda pune 3 kafane, koje vode zene- jedna od njih je bakina posestrima i vazi za prosvetitelja buduci da je u selio donela sto za bilijar. :)
Toliko.
:cobanica:
Korisnikov avatar
By Birthday_girl
Originally posted by Delete
Dok sam bila klinka, silno sam zavidela skolskim drugarima koji preko vikenda i tokom raspusta idu na selo, u prirodu, a ja se przim na gradskom asfaltu.
takodje! s tim sto je mene spasilo letovanje jer imam vikendicu na moru, da ne bi toga ne znam sta bi bilo sa mnom. zavidim ljudima koji imaju nekoga na selu pa odu za vikend + domace mesce, ne moze da se poredi sa onim iz radnje :meso: da ne spominjem traume iz 90ih zbog mleka u prahu, klinci sa sela su tada pili sveze pomuzeno mleko :krava:
Korisnikov avatar
By Azdaja
Originally posted by the1whowished
Devedesetih je taj koji je imao nekog na selu bio na konju! :njami: :carica:

mislim da je uvek na konju, domace je domace...tojaš, meso, sir, voce, povrce...:D
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Nastanak Bečeja.

Bečej je po starom predanju grad stvoren lično od strane boga. Prvi grad uopšte naseljen a i leglo diskriminacije i podela.
Kada je bog bio dete igrao se pored obale Tise i pravio figure od blata. Figurice koje su mu se sviđale ostale su na zapadnoj strani obale, a one ružne je bacao preko Tise u ono što će se jednom nazvati Banat. Suvišno je govoriti da su te figurice postali prvi ljudi kada je bog zapalio prema zvezdama.

Školovanje u Bečeju.

Bečejska škola je po poznata po forsiranju finoće, stidljivosti i skromnosti...doduše lažne. Ko ju je uspešno završio, ponaša se nevino i fino u svakoj prilici. Oni koji su pokušali da ostanu fini s tri kurca u ustima znaju kako je nekada teško praktično ostvariti načela Bečejske škole.

Žuta voda.

Jedini grad u kojem bunari mirišu na sumpor, a voda je žute boje i zapaljiva. Ali neverovatno meka i pitka. Pošto je topla i zimi, pruža mogućnosti veštačkog pisinga u svako doba godine.
Činjenica koja nije još uvek eksploatisana od strane biznismena.
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by spliff
meni su i jedan i drugi deda rodjeni u beogradu pochetkom proshlog veka/krajem predproshlog.

uvek sam, dok sam bio mali, zavideo deci koja su ishla vikendom kod babe i dede na selo. meni je jedna baba zivela u bulevaru revolucije a druga u 27. marta...

Taj rad :(

Iako mi je poreklo mesano jako, nikad ne imah selo :sigh: Uvaljujem se kod muza u Rozance 'de ima babu.

I mnogo volim kada me ljudi pozivaju u svoje selo, ili rodni grad (samo da je manje no Beograd) :hint: :hint: :nudge: :nudge:
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by Hys.
I mnogo volim kada me ljudi pozivaju u svoje selo, ili rodni grad (samo da je manje no Beograd) :hint: :hint: :nudge: :nudge:

joj i ja volem da me pozivaju na selo :hint: :hint: :nudge: :nudge:
Korisnikov avatar
By svejedno

Taj rad :(

Taj, taj...

..

jBG ,)
Korisnikov avatar
By Birthday_girl
ljudi ne ocajavajte! ima na sat vremena od bg-a da se kupi ranch za manje od 10 000e.
sta da vam kazem... levo bubreg, desno dva :lol:
Korisnikov avatar
By unic0rn
I ja spadam u katgoriju previše-gradske dece, i to toliko da sela nisam video u životu, a da sam prase prvi put uživo video sa 22 godine. Stvarno tuga.
Nikakva sela, vikendica, ništ.
Sad sam verovatno do te mere razmažen da i kad bih otišao gledao bi način da pobegnem ili bi arčio GPRS do iznemoglosti da ubijem dosadu.
U principu to je negativan aspekt cele te priče.

Inače jedan deo porodice vodi poreklo iz Nišvila, pa ono što Bugari nisu poklali u Balkanskom ratu se preseilo za BG pre II sv. rata, a drugi deo je iz Slavonije ili tako nešto, o tome se mnogo ne priča jer su njih istamanili u Jasenovcu komplet sve sem moje babe i njene sestre, i one su posle II sv. rata došle u BG.

Pozitivan aspekt kada si manje više gradska generacija je što nemam 1001 tetku, 2002 strine, itd itd, jer mene neopisivo smaraju velike familije i sva ta dešavanja u vezi s njima.
Korisnikov avatar
By Li
Ja imam dva sela. Prvo selo je Lozan i odatle je mamina porodica.
Lozan je selo omeđeno Svrljiškim planinama na kojima se ističe Crni vrh (1270 m). Kada su ljudi bezali od Turaka naseljavali su najzabacenije sume i tako je nastalo moje selo. Moja kuca je poslednja u selu. Pored kuce protice potok i okruzena je planinama. Tamo najradije idem kada zelim da se odmorim i pobegnem iz grada. Uvek me saceka domaci sir, kajmak, suvo meso i vruca pogaca. Imamo sve vrste domacih zivotinja i kao mala sam delila cuclu sa jednim jagnjetom.

Pogled iznad moje kuce...

Slika
Slika

Drugo selo je Nozrina i nalazi se kod Aleksinca.
Ono je malo urbanije pa cesce tamo odlazim sa drustvom jer su uslovi za zivot mnogo povoljniji.

Slika

Iza kuce imamo ogroman vocnjak prepun jabuka, sljiva i tresanja. Kao i bastu sa raznim povrcem koje baka i deka uredno uzgajaju. Tamo je najlepse da se ode kada deka pece rakiju pa se svi okupimo i pijemo do mile volje.
Slika

Obozavam sela...
Korisnikov avatar
By Dina
Ja bas volim seosko poreklo, narocito je selo znacajno u periodu detinjstva. Vec sam pisala - priroda me asocira na slobodu, mistiku, iskrenost, sve to je drugacije u gradu...

"Moje" selo je poznato zbog manastira - Zica. Sada retko idem tamo jer i nemamo nista, otac ne deli moje ushicenje vracanja u Zicu, niti ga to uopste zanima. Ja sam i kao dete obozavala da idem tamo a vise od samog sela volim vrleti okolo. Kakva priroda i kakav vazduh, cim ga udahnem ozdravim od svih bolesti koje me ovde muce. Stalno mastam da cu jednom tamo nesto kupiti, ne u samom selu nego u planini pa cu boraviti ako ne stalno a ono neki period godine...
By stonecoldcrazy
Moje babe i dede, cim su stasali, pobegli su glavom bez obzira iz svojih sela u Sabac (gde je urbano u picku materinu). Seoska imanja su nasledila njihova braca i sestre i tako ja nikad nisam imala gde da odem u selo kad sam bila mala. Zato valjda ne volim pse i biljke.
O Sapcu:
Ako ne svercujes automobile ili makar auto delove, ne poznajes Kurtu i Murtu sa kojima ces se pozdravljati, cmakati i zakazivati pica i vecere na koje nikad necete otici i ne vozis se pokretnim stepenicama u Rodi (sabacki pandan Delta sitiju) onda nisi pravi sapcanin. Ja se drzim podalje od tih sranja i cekam dan kad cu kupiti brodic i isploviti na Savu, iz Save u Dunav, iz Dunava u Crno more i sve mi ravno...
Korisnikov avatar
By deran
Naslov teme je Moje selo,i ja ne znam kako tu utrpaste i Rumu i Mitrovicu,a na kraju i Bečej i Šabac... :povez:

Ja sam druga generacija "ovdašnjih"-moje poreklo je sa dve strane-Kordun-selo Veljun,opština Slunj (HR) sa očeve strane,a sa majčine, selo Vrelo,opština Cazin (BiH)...:panker:
Korisnikov avatar
By deran
A,moja greška-pročitah bolje uvod...:angel:
Korisnikov avatar
By hlaefdige

joj i ja volem da me pozivaju na selo :hint: :hint: :nudge: :nudge:

e jebiga sad....aj pakujte se!

inace...Ruma
Korisnikov avatar
By hlaefdige
e, da....to je gde zivim i gde sam rodjena...ali mi nije tu 'dom'....'dom' je Kruce...to nazivam svojim iako tamo niceg mog vise nema
Korisnikov avatar
By Draco
Beograd je moje selo. Drugo nemam. Znam da mi je jedna baba bila iz Curuga (deda iz Istocne Srbije) a drugi par.. jebem li ga. Ali selo nemam, niti imam nekog tamo.. I ti koji su rodjeni tamo, pocetkom proslog veka, presli su u BG da rade. Jeste, i ja mislim da su krave ljubicaste, sa MILKA natpisom..
Korisnikov avatar
By m..
Banja Luka, Foca, Nevesinje, Jasenovac, i, e jbg, pojma nemam odakle je dedina keva, i odakle iz Ceske je stigla babina baba, i odakle mi onaj madjarski Jevrej. Babin ocuh je iz Dobrinja na Krku (to je najblize selu sto znam, mislimk videla sam tamo magarca svojim ocima). Svi ti moji zive u principu jos od pre ili neposredno posle II svetskog u Sarajevu, ZG, Rijeci, Beogradu i Banja Luci (u BL zive oduvek). Oni koji su eventualno ziveli na selu, s njega su u grad dosli pre nekih 5-6 generacija, pa ne znam odakle (osim za dedinu babu, ta je mozda bila sa sela, znam da je iz Srbije, al ne znam odakle). Kevini su bili age i begovi, pa su imali zemlju na selu, al su imali i kmetove da je obradjuju.

Bila sam jednom na selu, kao dete, negde kod Nisa, u kuci tatinog prijatelja (odnosno njegove babe i dede) i pokvarila stomak jeduci neke bobice (ili sto sam pila vodu iz potoka).

Kravu sam videla s 2 godine na Durmitoru, i imala nocne more mesecima (sanjala sam da mi je liznula obraz).
Korisnikov avatar
By SabotagE
Ja bih prvo da kazem da zavidim svima vama koji ste iz Vojvodine. :)
Moje selo se zove Kosic,pripada opstini Kosovi Lug i nalazi se nekoliko kilometara posle mesta Spuz.Odatle je moj otac i posto sebe smatram Crnogorkom volim da odem tamo kad god mi se ukaze prilika. :)
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by SabotagE
Ja bih prvo da kazem da zavidim svima vama koji ste iz Vojvodine. :)
Moje selo se zove Kosic,pripada opstini Kosovi Lug i nalazi se nekoliko kilometara posle mesta Spuz.Odatle je moj otac i posto sebe smatram Crnogorkom volim da odem tamo kad god mi se ukaze prilika. :)
Aaaaa!
I moje selo je u blizini Spuža! :lol:
Samo je na drugoj obali Zete u odnosu na Kosić. :D

P.S. Moje društvo i ja smo vam uvek krali lubenice. :lol:
Korisnikov avatar
By Dzi
Resavica

Resavica je nastala sezdesetih godina XX veka na obroncima planine Beljanice, odnosno Juznom Kucaju i ima oko 3000 stanovnika.

Stanovnistvo je raznoliko,kako po pitanju nacionalne tako i po pitanju verske pripadnosti.Ima Srba,Hrvata,Slovenaca,Muslimana,Madjara,Pravoslavaca,Katolika. Svi oni zive zajedno bez ikakvih sukoba.U Resavici postoji rudnik mrkog uglja koji se zove "Rembas" i on je glavni izvor prihoda svim zitelja Resavice.Samu Resavicu i njenu okolinu odlikuju guste sume , prelepi pasnjaci i mnostvo izvora.

U blizini Resavice su i prelepi manastiri XIII i XIV veka,Ravanica i Manasija , a ima jos dosta kulturno-istorijskih spomenika.Takodje na nekoliko kilometara od Resavice se nalazi jedna od najlepsih evropskih pecina "Resavska Pecina", kao i ribnjaci pastrmke u Sisevcu i Strmostenu. Gledano uopste,Resavica je jednan izuzetan gradic koji vredi posetiti i licno se uveriti u njegove lepote i prijatnost ljudi koji u njemu zive.

:love:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!