Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Ideju sa ovu temu dobila sam gledajuci Trenutak Istine, kada je voditeljka pokusala da pojasni takmicaru da ljudi koji ne razumeju homoseksualce nisu seljacine, nego su mozda jednostavno - neinformisani.
E, sad, neinformisanost moze da bude svesna i nesvesna, potpuno bezopasna ili letalna, ali u vreme danasnjih tehnologija i medija, da li mislite da se sve vise javlja to 'odabrano' neznanje, tj. zatvaranje ociju pred ociglednim i svakodnevnim?
Mislite li da je uzrok raznih fobija (ksenofobije, homofobije, fobije od kineskih restorana, razne teorije zavere protiv srpskog naroda etc. etc.) zapravo nedovoljna obavestenost i nedostatak posmartanja (a visak otvaranja usta i rada jezikom)?
Korisnikov avatar
By Madonna
Originally posted by Wilhelmina
ali u vreme danasnjih tehnologija i medija, da li mislite da se sve vise javlja to 'odabrano' neznanje, tj. zatvaranje ociju pred ociglednim i svakodnevnim?
da. i ja ga biram. there's just too much to learn, and my tiny brain can't take it...
:seljacina:
Korisnikov avatar
By jukie
Ideju sa ovu temu dobila sam gledajuci Trenutak Istine, kada je voditeljka pokusala da pojasni takmicaru da ljudi koji ne razumeju homoseksualce nisu seljacine, nego su mozda jednostavno - neinformisani.
E, sad, neinformisanost moze da bude svesna i nesvesna, potpuno bezopasna ili letalna, ali u vreme danasnjih tehnologija i medija, da li mislite da se sve vise javlja to 'odabrano' neznanje, tj. zatvaranje ociju pred ociglednim i svakodnevnim?
Mislite li da je uzrok raznih fobija (ksenofobije, homofobije, fobije od kineskih restorana, razne teorije zavere protiv srpskog naroda etc. etc.) zapravo nedovoljna obavestenost i nedostatak posmartanja (a visak otvaranja usta i rada jezikom)?
Pa znaš rezultate PISA testa iz oblasti prirodnih nauka :sigh:
logičko zaključivanje na nuli

evo npr. Kurir objavljuje sledeću priču (prepričavam):
-u informatoru za upis u srednje škole 2009/2010 su objavljeni brojevi poena koji su PROŠLE godine bili potrebni za upis na svaki smer u svakoj školi
-nešto su zeznuli pa je izgledalo da je za neku gimnaziju (ne sećam se da li Trinaesta beogradska ili Petnaesta beogradska) trebalo desetak poena manje, npr. 70.
-deca koja su imala 71, 72, 73 itd. poena su masovno pisala tu gimnaziju kao prvu na listi želja, misleći da će se SIGURNO tamo upisati, i onda su NAVODNO bezveze dopunili ostatak liste čisto reda radi
-sada se neke majke bune kako su PREVARENI jer će im se sada deca upisati u neke škole koje uopšte nisu želela, i kurir prenosi njihove jadikovke

Prosto ne znam odakle da krenem sa komentarom na ovu pojavu:

a) deca koja su slabi djaci uopšte pokušavaju da se upišu u gimnaziju, gde nemaju šanse da opstanu

b) očigledno je da ne umeju lukavo da popune listu želja
Pravi način za popunjavanje liste je sledeći:
-Prvo napraviš spisak od 20 želja
-Onda ih upišeš onim redom kojim ih ŽELIŠ
-a NE onim redom kojim ima ŠANSE da ih upišeš
najviše šanse naravno imaš na nepopularnom smeru gde primaju ljude sa prosekom 2.00, i naravno da NE TREBA to da pišeš kao prvu želju
:blenta:

c) broj poena potreban PROŠLE godine nema veze sa poenima potrebnim OVE godine.
TO SE MENJA SVAKE GODINE
Redosled se pravi tako što se podvuče crta; da su sada vukovci masovno nagrnuli u tu školu, broj poena bi bio 90 pa se ni ovi sa 80 poena ne bi upisali
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Originally posted by jukie
Pa znaš rezultate PISA testa iz oblasti prirodnih nauka :sigh:
logičko zaključivanje na nuli

evo npr. Kurir objavljuje sledeću priču (prepričavam):
-u informatoru za upis u srednje škole 2009/2010 su objavljeni brojevi poena koji su PROŠLE godine bili potrebni za upis na svaki smer u svakoj školi
-nešto su zeznuli pa je izgledalo da je za neku gimnaziju (ne sećam se da li Trinaesta beogradska ili Petnaesta beogradska) trebalo desetak poena manje, npr. 70.
-deca koja su imala 71, 72, 73 itd. poena su masovno pisala tu gimnaziju kao prvu na listi želja, misleći da će se SIGURNO tamo upisati, i onda su NAVODNO bezveze dopunili ostatak liste čisto reda radi
-sada se neke majke bune kako su PREVARENI jer će im se sada deca upisati u neke škole koje uopšte nisu želela, i kurir prenosi njihove jadikovke

Prosto ne znam odakle da krenem sa komentarom na ovu pojavu:

a) deca koja su slabi djaci uopšte pokušavaju da se upišu u gimnaziju, gde nemaju šanse da opstanu

b) očigledno je da ne umeju lukavo da popune listu želja
Pravi način za popunjavanje liste je sledeći:
-Prvo napraviš spisak od 20 želja
-Onda ih upišeš onim redom kojim ih ŽELIŠ
-a NE onim redom kojim ima ŠANSE da ih upišeš
najviše šanse naravno imaš na nepopularnom smeru gde primaju ljude sa prosekom 2.00, i naravno da NE TREBA to da pišeš kao prvu želju
:blenta:

c) broj poena potreban PROŠLE godine nema veze sa poenima potrebnim OVE godine.
TO SE MENJA SVAKE GODINE
Redosled se pravi tako što se podvuče crta; da su sada vukovci masovno nagrnuli u tu školu, broj poena bi bio 90 pa se ni ovi sa 80 poena ne bi upisali
a)A zasto ne bi opstali?
''

b) A ja mislio da lista zelja za upisa u srednju skolu i treba da se popuni upravo tako. U kakvoj sam ja zabludi ziveo. :drama:

c) Zar ovo nije prva stvar o kojoj nastavnici obaveste ucenike? Da se broj poena potrebnih za upis u srednju skolu svake godine menja u zavisnosti od broja zainteresovanih ucenika?
Korisnikov avatar
By Madonna
...
pricas li ti ovo nekom ko bi od toga mogao da ima neku korist(koga to zanima) ili samo nama?
Korisnikov avatar
By Khons
naravno da je selektivna neinformisanost. mozda osim onih boguizanogu selendri i veceg broja ljudi koji imaju preko 60 godina.

ti stariji i razvoj tehnologije smatraju djavoljim poslom i jednostavno ne mogu da prihvate obrasce ponasanja razlicite od onih u njihovoj mladosti.

a sto se mladih tice... jbg isto se najezim kao kad vidim 15ogodisnjaka sa tri prsta u vis koji skandira "1389". taj je eventualno u osnovnoj procitao pokoju epsku pesmu.
ljudi ne zele da im se kaze i dokaze. oni svoj stav imaju, to nije normalno pa nije normalno.
i nije samo homofobija u pitanju. takvi ljudi su mi zaostali.
takodje, postoji velika razlika izmedju predrasuda i diskriminacije. do ovog drugog dolazi cesto na osnovu ovog prvog i u tom slucaju ja tu diskriminaciju nikako ne opravdavam.
Korisnikov avatar
By HARP
Neinformisanost, neobrazovanost, ograničenost, strah. Kada se sve to pomeša dobijete produkt jednog našeg prosečnog građanina.

Nigde nisam video toliku želju za uplitanje u neke stvari bez argumenata nego ovde.
Moram da priznam da sam i ja nekada malo naginjao na tu stranu, ali nikada nije kasno da čovek shvati i da se promeni. Mislim da ovde nema nade, jer ako mladi to rade, onda ostajem bez komentara...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by E. M. O.
c) Zar ovo nije prva stvar o kojoj nastavnici obaveste ucenike? Da se broj poena potrebnih za upis u srednju skolu svake godine menja u zavisnosti od broja zainteresovanih ucenika?
Očigledno da ne, sudeći po broju dece koja su se tokom poslednjih nekoliko meseci raspitivala "koliko poena treba za tu i tu školu" na forumima krstarice i b92 (a i mene je par ljudi zvalo telefonom da me pita da li znam nekoga u toj i toj školi da ih pitam koliko treba za upis).

Čitao sam na internetu liste želja od prethodne godine i tu je bilo takvih lapsusa... :nope: npr:
-skoro cela škola JADNO uradi prijemni, svi upišu na liste želja samo gimnazije i medicinske škole (istim redosledom - prepisivači), skoro niko se nigde ne upiše
-klinac uopšte ne izađe na prijemni (ima 0 poena za četvorogodišnje škole) a napiše na listu želja 18 četvorogodišnjih škola i tek na kraju dve trogodišnje
-klinac izađe na prijemni i ima priličan zbir ocena, upiše samo trogodišnje škole na spisak
Originally posted by shut
pricas li ti ovo nekom ko bi od toga mogao da ima neku korist(koga to zanima) ili samo nama?
Tek onako, nisam imao kome da odgunđam, znaš ono "u cara Trojana kozje uši"
Korisnikov avatar
By Mikili73
[quote]Originally posted by FireGox
Neinformisanost, neobrazovanost, ograničenost, strah.

Slažem se.
Korisnikov avatar
By m..
Pola pola. Ljudi imaju 'misljenje' ma koliko neosnovano bilo, a vole da ih se pita. Mislim da je dobar deo tih prosto odabrao da bude neinformisan o raznim stvarima, cisto jer ih mrzi da se bakcu saznavanem bilo cega. To su oni sto kad vide nekog s knjigom odmah pomisle da se radi o lektiri ili udzbeniku.
Korisnikov avatar
By Dina
Negde sam cula podatak da mi dnevno primimo informacija koliko je srednjevekovni covek otprilike dobijao za ceo svoj zivot. Cak i da ta informacija nije bas sasvim tacna, tj da to bas nije izmerljivo, jasno je da moramo da vrsimo neku selekciju informacija koje primamo i da ne mozemo znati sve, jer ako to pokusamo onda ce ispasti da bas i ne znamo mnogo ;) Tako da to neznanje moze biti slucajno ali moze biti i namerno. Ako je slucajno ono se moze menjati sa dolaskom do novih informacija. A ako je namerno, tesko se menja... Mislim da ljudi cesto odabiraju predrasude i uvrezene nacine misljenja jer im to pruza sigurnost. Svako novo saznanje moze dovesti u pitanje i neka ranije stecena a osoba ne zna kako bi se izborila onda sa tim, lakse je ici nekim sigurnim putem... Inace ja vise osudjujem one koji imaju neka znanja a prema vrlo slicnim stvarima imaju predrasude, to je onda cist bezobrazluk. Npr osoba je upoznata sa gay pravima ali se zalaze da se slucajno ne menja nesto kad je u pitanju diskriminacija zena...
Korisnikov avatar
By KiWi
Da pretpostavimo da ljudi nemaju TV, ne čitaju novine, ne poseduju računar ... Da pretpostavimo da radio uključuju samo kada je na snazi neka vanredna situacija, a uz to i slabo opažaju svet oko sebe. To bi se moglo nazvati apsolutna neinformisanost, tada bi trebali da imaju strah od svega što do tada nisu videli (mobilnih telefona, kreditnih kartica, silikonkih implantata, novih sportskih disciplina, jednokratnog plastičnog escajga...) Pa i da razumem strah od nepoznatog ... ali tada bi živeli u kućnom pritvoru, jer bi ih sve okolo plašilo. Homofobiju pravdati neinformisanošću, stvarno nema smisla.
By Pending-For-A-Bending
Sto bi rekla Miss SHarma:
Ова фасцинираћа тврдња терала ме да, након овог дивног искуства, схвативши до чије мере сам стала, схватила да оно што највише волим морам жртвовати. И свакако то дивно осећање још увек живи у мени.
Korisnikov avatar
By Madonna
Originally posted by Dina
Inace ja vise osudjujem one koji imaju neka znanja a prema vrlo slicnim stvarima imaju predrasude, to je onda cist bezobrazluk. Npr osoba je upoznata sa gay pravima ali se zalaze da se slucajno ne menja nesto kad je u pitanju diskriminacija zena...
:up: :up: :up: :up: :up:
Originally posted by KiWi
Homofobiju pravdati neinformisanošću, stvarno nema smisla.
ali to je cinjenica, tj. vecina istih je NEINFORMISANO
a to da li su birali da ostanu "seljacine"(sto kaze endzi) je dina lepo objasnila
Mislim da ljudi cesto odabiraju predrasude i uvrezene nacine misljenja jer im to pruza sigurnost. Svako novo saznanje moze dovesti u pitanje i neka ranije stecena a osoba ne zna kako bi se izborila onda sa tim, lakse je ici nekim sigurnim putem...
Korisnikov avatar
By m..
Negde sam cula podatak da mi dnevno primimo informacija koliko je srednjevekovni covek otprilike dobijao za ceo svoj zivot.
meni ovo deluje moguce samo kad su seljaci i najneobrazovaniji slojevi stanovnistva u pitanju. pa cak ni tad. mislim, ispalo bi da su ljudi tad bili retardirani, a nisu. mozda za 3-5 godina, ali ne za jedan dan. (ili ja ne gledam sonje marinkovic)
Korisnikov avatar
By Dina
M..,
meni deluje i moguce i nemoguce... Tad ljudi jedva da su culi vesti iz susednog sela/grada a i vesti su isle sporo, valjda od coveka do coveka, preko nekih ljudi koji putuju, a sad samo ukljucis tv i evo vesti iz Kine, SAD, sto god ti treba samo potrazis na internetu itd itd.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Pending-For-A-Bending
Sto bi rekla Miss SHarma:
Ова фасцинираћа тврдња терала ме да, након овог дивног искуства, схвативши до чије мере сам стала, схватила да оно што највише волим морам жртвовати. И свакако то дивно осећање још увек живи у мени.
presrećna si, to se vidi :D
Korisnikov avatar
By jukie
M..,
meni deluje i moguce i nemoguce... Tad ljudi jedva da su culi vesti iz susednog sela/grada a i vesti su isle sporo, valjda od coveka do coveka, preko nekih ljudi koji putuju, a sad samo ukljucis tv i evo vesti iz Kine, SAD, sto god ti treba samo potrazis na internetu itd itd.
Kad smo kod interneta, sećam se kad sam bio mali i kada o nekim stvarima uopšte nisu postojale informacije, tj. što nije bilo objašnjeno u onih par enciklopedija nije bilo objašnjeno nigde, a nisi imao koga da pitaš (evo glupog primera: jedna od mojih samoorganizovanih vannastavnih aktivnosti u prvom-drugom razredu bilo je crtanje stripova, a jedan od mojih likova bio je antropomorfni gušter K.Z., u retrospektivi afrički varan. Na moje pitanje "koliko gušteri imaju prstiju na nogama", neophodno radi crtanja K.Z. u krupnom planu, nisam ni od koga mogao da dobijem odgovor. Morao sam da jurim guštere po igralištu da vidim koliko prstiju imaju).

Kad smo kod seljana, moramo da imamo u vidu da je nekada velika većina stanovništva i živela u selima (a ne kao danas u Beogradu), a škola je bila neobavezna ili prestižna. Ako sediš po ceo dan na kamenu i gledaš kako ti ovce pasu, ili alternativno ceo dan okopavaš njivu motikom, intelektualna stimulacija ti i nije neka, a sve one sinapse u mozgu se nikada nisu razvijale. Moja mama je kao mala važila za najpametnije dete u selu i na poselima su je svi starci jako cenili jer je umela iz glave da izražajno recituje epske pesme (ono što su ranije guslari recitovali). Očigledno je da većina ljudi u tom njenom selu NIJE umela iz glave da recituje tih 20-30 pesama.
Korisnikov avatar
By Rei

Kad smo kod seljana, moramo da imamo u vidu da je nekada velika većina stanovništva i živela u selima (a ne kao danas u Beogradu), a škola je bila neobavezna ili prestižna.
Koja je razlika?

Morao sam. :giggle:
Korisnikov avatar
By *deni*
Neznanje škodi i ne ekskulpira. Niko se ne može pozivati na neznanje, ako je bio u prilici da se edukuje, pa to ipak nije učinio iz obesti i lenjosti.
Svim nevaspitanim i nekulturnim ljudima imam da kažem sledeće - Knjige u šake i na obrazovanje i edukaciju.
Ni levo , ni desno.
:doktor:
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Originally posted by Rei

Kad smo kod seljana, moramo da imamo u vidu da je nekada velika većina stanovništva i živela u selima (a ne kao danas u Beogradu), a škola je bila neobavezna ili prestižna.
Koja je razlika?

Morao sam. :giggle:
:lol:
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Kad smo kod interneta, sećam se kad sam bio mali i kada o nekim stvarima uopšte nisu postojale informacije, tj. što nije bilo objašnjeno u onih par enciklopedija nije bilo objašnjeno nigde, a nisi imao koga da pitaš (evo glupog primera: jedna od mojih samoorganizovanih vannastavnih aktivnosti u prvom-drugom razredu bilo je crtanje stripova, a jedan od mojih likova bio je antropomorfni gušter K.Z., u retrospektivi afrički varan. Na moje pitanje "koliko gušteri imaju prstiju na nogama", neophodno radi crtanja K.Z. u krupnom planu, nisam ni od koga mogao da dobijem odgovor. Morao sam da jurim guštere po igralištu da vidim koliko prstiju imaju).
Jao, Jukie, pa ti voleo stripove. :sweet:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Rei
Koja je razlika?
U suštini u stavu:
-neobavezna: super, završio sam četiri obavezna razreda, :minibounce: više ne moram da idem u školu (ovo u vreme kada je uvedena obavezna osnovna škola)
-prestižna: vidi onu bogatu decu, blago njima kad od 5.razreda mogu da idu u gimnaziju, ja moram na njivu da kopam ili na zanat da radim 24h dnevno kao šegrt
Korisnikov avatar
By Dina
M..,

Kad smo kod seljana, moramo da imamo u vidu da je nekada velika većina stanovništva i živela u selima (a ne kao danas u Beogradu), a škola je bila neobavezna ili prestižna. Ako sediš po ceo dan na kamenu i gledaš kako ti ovce pasu, ili alternativno ceo dan okopavaš njivu motikom, intelektualna stimulacija ti i nije neka, a sve one sinapse u mozgu se nikada nisu razvijale. Moja mama je kao mala važila za najpametnije dete u selu i na poselima su je svi starci jako cenili jer je umela iz glave da izražajno recituje epske pesme (ono što su ranije guslari recitovali). Očigledno je da većina ljudi u tom njenom selu NIJE umela iz glave da recituje tih 20-30 pesama.
Upravo... ja sam bas htela u odgovoru M.. da se nadovezem sa nekim komentarom kako je bilo nekad "pre interneta", nesto slicno ovome sto si ti pisao, ali sam se zaustavila. U svakom slucaju rast na polju tehnike je ogroman i vec u jednom zivotu vidis stvari koje nisi mogao ni da zamislis pocetkom zivota i vec se mnogo brze zivi a kamoli kad se uzme nekoliko generacija i dalje... Ono sto se meni cini je da sve to ima i pozitivne i negativne posledice. Koliko god su nam sve te nove informacije korisne i do svega moze da se dodje brze i lakse toliko nam mnoge od tih silnih informacija nista nisu potrebne i samo opterecuju. Ja cak nekad zazalim i za tim sto je evidentno korisno. Nekad kad hocu na putovanje odem u agenciju pa razmisljam, pa idem nekoliko puta pa jeste to naporno ali sve to biranje i gledanje prospekata ima i neku char. Sad sve ima na internetu, sve saznam, odem samo da rezervisem. Iako mi je turisticka agencija bukvalno preko puta mesta gde radim i bolje bi mi bilo da se bar toliko prosetam ali ne... sve sam nasla na internetu... A sto se opterecenja tice, mene nekad sve te informacije cine nervoznom i najcesce izbegavam net u vecernjim satima i nocu... Sasvim mogu uspesno i mirno da zivim i bez saznanja sta se te noci dogodilo u mestu Dzaburi i koje je novo otkrice u industriji plasticnih casa ;) U svakom slucaju to moze da saceka do sutra...
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
M..,

Da, ali je zato citavo selo znalo sta, i s kim, koji komsija radi.

edit: A iz kog je sela tvoja maka?
Korisnikov avatar
By De Profundis
Ako si punoljetan građanin/ka koji ima puno pravo da glasa i određuje kako svoju, tako i tuđu budućnost, onda se podrazumijeva da moraš, svidjelo se to tebi ili ne, da radiš unutar pravnog okvira. Drugim riječima, ne postoji diskriminacije iz neznanja, al' postoji težnja za opravdavanjem diskriminacije što je prezira vrijedno.
Korisnikov avatar
By m..
M..,
da, ali uzmes u obzir informacije i da su tipa jabujke uspele, kod koga i u kom procentu, koji je zanatlija u gradu, pa sav info koji je neophodan da bi se covek uopste bavio nekim zanatom, poljoprivredom, odrzavanjem domacinstva, pa onda ko je sa kim iz sela ozenjen, pa kompletne genealogije, pa kojekakve mitove, predanja, narodnu poeziju i svasta slicno... Ne govorim samo o informacijama o tome sta se dogadja na drugoj strani planete, nego i o informacijama neophodnim za funkcionisanje zivota, a toga treba dosta.

Mozda danasni covek cuje vesti i senzacija koliko srednjevekovni za ceo zivot, ali sigurno ne primi informacija u tolikoj razmeri. (mislim, infotrmacija je i 'treba ocistiti plug od blata nakon upotrebe', 'psenica se seje tokom tog i tog meseca').

Srednjevekovni ljudi (kao i neki pomorci sada) su umeli da naprave prognozu za sledeci dan po zalasku sunca i takve stvari, o kojima mi danas nemamo pojma...
Korisnikov avatar
By Dina
M,
mislim da se to poredjenje odnosilo na to zasipanje mnogobrojnim informacijama koje nikakve veze sa nasim zivotima nemaju a stizu samo kad ukljucis neki aparat. Svega toga su ljudi u proslosti bili postedjeni, svakako da su oni isto imali razne informacije ali to je imalo neke vece veze sa njihovim zivotima bilo da im je koristilo za opstanak bilo da se radilo o njihovim bliznjima. A te informacije koje se odnose na nas licno imamo i mi danas samo na njih dolaze i ove mnogobrojne sa svih strana sveta.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!