Originally posted by mikka
Platonova "Drzava" je ispisana. Kakvo bi za vas bilo idealno drzavno uredjenje (pretpostavljam da bi se svi slozili o ravnopravnom statusu gej populacije), ili sire: kakav bi bio svet po vasoj zelji?
Ako biste da se raspisete malo vise, ne mora biti samo formalno uredjenje, nego i svest ljudi o nekim diskutabilnim i osetljivim temama, da ne nabrajam, ali svi cemo se valjda sloziti oko jedne.
Mastajte malo, mozda od vrednosti koje bi bile najvise cenjene, pa i do onih "sitnica" poput muzickog mejnstrima... Kad razmislim, moze tu svasta da se napise
Pada mi svašta na pamet, pa bih baš voleo da vidim neke teze, npr. baš ta diskutabilna i osetljiva pitanja
recimo uveo bih obavezan abortus,
(na redovnim mesečnim sistematskim pregledima, kojima bi se podvrgavalo celokupno stanovništvo, bi se između ostalog utvrđivalo i da li je neko trudan), a dokazane trudnice bi išle na suđenje na kome bi morale da dokažu da je dobra ideja da im se dopusti da rode dete. Tu bih stavio neke stroge sudije pa se ne bi rađalo previše dece i ne bi npr. postojao problem grejanja svratišta za decu koja spavaju u šahtu (deca za usvajanje regrutovala bi se iz redova dece kojima su roditelji poginuli ili su im deca oduzeta jer su prevarili sudiju, a do usvajanja bi živela u nekoj vrsti đačkih domova koji bi bili opremljeni po modernim standardima). Deca kojoj se dozvoli da se rode, prolazila bi rigorozan program socijalizacije prilikom koga bi ih vaspitavali da budu odgovorni za svoje postupke, da vredno rade i uče i daju sve od sebe, umesto da se razvlače okolo i kmeče i traže da im se poklanjaju stvari. Školski plan i program bi bio individualizovan za svako dete (a pošto bi dece bilo malo, to bi bilo lakše organizovati, npr. sva deca koja odluče da žive u planinskom selu išla bi u školu u edukativnom centru u jednom planinskom selu, preporučljivo živeći sa svojim roditeljima, a ne svako dete na svojoj planini u zasebnoj školi kao danas) i predstavljao bi zbir potreba društva, interesovanja deteta i sposobnosti deteta.
E da, država bi sarađivala sa vašim ostalim državama, pa bi se u slučaju da se ustanovi da neka osoba svojom ličnošću ne odgovara potrebama ove države, dolazilo bi do razmene stanovnika (vi meni šaljete one vaše koji žele da žive u mojoj državi, ja vama šaljem moje koji bi radije živeli kod vas)