Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Homoseksualnost - sudbina ili izbor?

urodjena
29
62%
stecena
4
9%
nesto izmedju (obrazloziti)
14
30%
Tako je glasio naslov clanka u Vivi negde ranih devedesetih, u kome sam prvi put procitao nesto o homoseksualnosti. Secam se da se spominjao neki momak koji se navodno autovao svojima sa sedamnaest godina, i da sam odahnuo rekavsi u sebi - pa eto, imam jos vremena.

U clanku su jos bile i slike gej poljupca Kianu Rivsa (sve kao: jeste on, nije on - tada) i ne znam jos cega. Bilo kakvog pomena da toga ima i u SRJ nije, zapravo, bilo.

Nebitno.

Tema je zapravo - da li je po vama homoseksualnost urodjena ili stecena?

(Naravno inspirisan sam onom temom tamo nesto kako je neko kriv za homoseksualnost.)

:peva:
By Ulix
Seksualna privlacnost je urodjena i (poli)genetski odredjena osobina. Za neke zivotinjske vrste se zna dosta precizno i to koji geni ucestvuju u nasledju.

Ne mogu da ignorisem nauku, tako da je to i moj stav. S tim da pretpostavljam da geneza homoseksualnosti ne mora uvek biti ista, pa ne iskljucujem da mogu postojati i drugi uzroci. Ali verujem da je genetika dominantna, a da je sve ostalo od prakticno zanemarljivog znacaja.
Korisnikov avatar
By Dina
Urodjena.

Ali ima vec dva glasa za stecena. Pa se nadam da ce neko ko je tako glasao i objasniti kako to stecena...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
da preformulisem: vi koji glasate za "stecena", da li se secate da ste jednom postali gej/bi, da se desilo nesto sto je to izazvalo i da ne biste bili da se to nije desilo? posto meni toliko neverovatno zvuci da lepo ne verujem da neko moze da postane homoseksualan/na, kao sto znam da mene nista na svetu ne bi moglo da ucini strejtom.
By жњ
navodno je otkriven gen za homoseksualnost, mada sam sklonija verovati da pitanja duse nisu samo u genima, nego i u uslovima odrastanja... tako da cu glasati za nesto izmedju

mada... negde sam uhvatila info da se gornje navedeni uzroci homoseksualnosti mogu i prepoznati po ispoljavanju odredjenih aspekata seksualnog identiteta suprotnog pola. u slucajevima kada je urodjena, zene su muzevnije, a muskarci zenstveniji... a kada je stecena, uloga vise odgovara sopstvenom polu. koliko je ta teza potvrdjena, nemam pojma.

U jedno sam sigurna, bila homoseksualnost urodjena ili stecena, ona nije stvar izbora.
Korisnikov avatar
By m..
ne znam za druge, kod mene bice da je urodjena.
By Ulix
Originally posted by жњ
navodno je otkriven gen za homoseksualnost, mada sam sklonija verovati da pitanja duse nisu samo u genima, nego i u uslovima odrastanja... tako da cu glasati za nesto izmedju
Nije gen. Vec gomila razlicitih gena i njihova specificna interakcija. I nije to "za homoseksualnost", vec je to set gena koji determinise seksualnost uopste, i hetero i biseksualnost i sve zamislive varijante.
U jedno sam sigurna, bila homoseksualnost urodjena ili stecena, ona nije stvar izbora.
Da, oko toga cemo se svi vrlo lako sloziti. :sesir:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Imao sam nekih 8 godina kada su starci doneli kod kuče Quelle katalog. Jedino što me je interesiralo su bili muškarci u gačama.

Ili je urođeno ili je kriv Quelle.
Korisnikov avatar
By pthalo
Bog me je stvorio takvu kakvu jesam
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Originally posted by Ulix
Originally posted by жњ
Nije gen. Vec gomila razlicitih gena i njihova specificna interakcija. I nije to "za homoseksualnost", vec je to set gena koji determinise seksualnost uopste, i hetero i biseksualnost i sve zamislive varijante.
A sta tacno odredjuje tu? Tj koliko daleko u odredjivanju seksualnosti ide? Odredjuje da li ce te prilaciti muskarci ili zene ili oba? Ili ima upliva u seksualne prakse? A sta je sa konkretnim izborom iz grupe recimo muskaaca koji ce te privlaciti a koji ne? Od toga koliki udeo imaju statistike a koliki neka "teorija" iz tih statistika? Neki interesantni linkovi za citanje?

Hvala unapred. :)
Korisnikov avatar
By sleepingsun
hm..pa ne bih rekla bas da je samo gen.Citala sam pre 2 meseca da je 50 najpoznatijih svetskih psihologa i naucnika zakljucilo i dokazalo da je 10 posto svetske populacije gej,10 strejt..dakle prirodno..a ostalih 80 posto bi.
S tim sto za tih 80 posto imaju predispozicije da budu bi..a pitanje je da li ce upoznati osobu koja ce takvu sklonost u njima da probudi..i da li su dovoljno spremni za tako nesto.
A ima i onih slucajewa kada se navuku strejt osobe na osobu istog pola..:misli:
By J...
Originally posted by sleepingsun

S tim sto za tih 80 posto imaju predispozicije da budu bi..a pitanje je da li ce upoznati osobu koja ce takvu sklonost u njima da probudi..i da li su dovoljno spremni za tako nesto.
Ako imaju predispozicije zar to onda nije urodjeno?
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Smatram da su svi ljudi homoseksualni, ali da ih drushtveni moral (za mnozenjem, zenidbama, postati majka, otac sranja itd.) primorava da jednu tako nenormalnu pojavu kao shto je heteroseksualnost uzimaju kao normu i drushtvenu prihvatljivu.
U drushtvu gde su svi ludaci, mudar ce ispasti ludak.

Jedino neki arhaichni simboli koji su se provukli kroz destine eona, govore o sushtini choveka.
Pogledajmo Davidovu Zvezdu, simbol, dva zlatna trougla, jedan u drugome. Sama chinjenica da su oba zlatna, a zlatan trougao je oduvek u svesti i podsvesti simbolizovao mushkarca, govori o prirodi veze izmedju boga i choveka, i da je ista moguca jedino ako se u telu spoje dva mushkarca.
Tako je i s Velikom Majkom, koju je nemoguce spoznati ako se nema pichka, njen spiralni put do bozanstva jeste put kroz spiralu orgazama (preko kojih se upada u trans) koju moze da daruje samo zena drugoj zeni.

Verujem da kada genetika bude usavrshena, "veshtachka materica" kreirana, da ce i zene i mushkarci shvatiti da je sasvim normalno biti homoseksualan, a buduce generacija prepushtati drzavama kreiranje i podizanje novih narashtaja.
Vremenom, kada se bude pronikla tajna DNK koda i kako naterati celije da se razmnozavaju a ne da odumiru, starost ce biti zaboravljena a ljudi ce ziveti koliko zele. Jedino shto sprechava ovu buducnost da dodje dok smo mi zivi, jesu moralistichke norme da je protiv ljudskosti da se neki tamo fetusi koriste u eksperimentima, shto je porazavajuce kada iste te osobe koji se protive napretku genetike, su spremne da bombarduju chitave nacije i nemaju nishta protiv da osobe zarshe u elektrichnim stolicama.

Da se vratim na temu, hedonizam je osnova choveka i bogova, deca i heteroseksualni kontakti su samo nepotrebni gubitci energije, vremena i zadovoljstva. Nijedna zena nije u stanju da popushi liku kao drugi lik, niti mushkarac da zadovolji zenu poput druge zene. Samo je pitanje vremena kada ce ljudi zaboraviti na moralne tegove, i sagledati sebe kao bica kojim je jedini smisao da uzivaju.
By Ulix
Originally posted by Mr Dee
Originally posted by жњ
A sta tacno odredjuje tu? Tj koliko daleko u odredjivanju seksualnosti ide? Odredjuje da li ce te prilaciti muskarci ili zene ili oba? Ili ima upliva u seksualne prakse? A sta je sa konkretnim izborom iz grupe recimo muskaaca koji ce te privlaciti a koji ne? Od toga koliki udeo imaju statistike a koliki neka "teorija" iz tih statistika? Neki interesantni linkovi za citanje?

Hvala unapred. :)
Vec sam jednom skupljao linkove o tome i postavio ih negde na forumu, ali sam u medjuvremenu promenio komp. :sarana:

Hajde ovako, ukratko:

a) Najpoznatije studije koje su radjene su one na blizancima. Ali su zbog velicine uzorka sve bile dugo osporavane, dok pre par godina u Svedskoj nije izvrsena studija u kojoj je ucestvovalo nesto oko tri hiljade blizanaca (mono i dizigotnih) koja je nedvosmisleno pokazala da genetika ima ogroman uticaj, ali da postoje i drugi faktori, ali da svi oni deluju prenatalno, tj. u momentu kad te je majka rodila, vec si bio gej. :giggle:

b) Cela prica o "gej genu" je pocela kada je ustanovljeno da postoji lokus na X hromozomu koji se dosta cesto javlja kod homoseksualnih muskaraca. Ako bi ta teorija bila tacna, onda bi za homoseksualnost bile odgovorne nase mame. A ja sam u Americi na par mesta video super natpise na kacketima i sl. "Xq28.Thanks mom." :lol: Taj lokus nije sporan, ali je teorija do skoro bila pomalo zaboravljena. I ocigledno je da je to samo jedan deo slagalice. Sad su skoro par profesora iz Padove izasla sa teorijom koja posmatra homoseksualnost i genetiku kroz prizmu evolucije i ustanovili su da su majke homoseksualaca plodnije od majki koje su radjale samo heteroseksualce. Po toj njihovoj teoriji - koja je zasnovana na dosta dobrim eksperimentalnim nalazima - set "gej gena" jos kako ima svoju evolutivnu svrhu. Voleo bi da mogu Borisu Tadicu licno u nos da natrljam njegovu jebenu "anti zivotnu" politku. Da nema nas i nasih plodnih majki, sta bi mu tek onda uradila bela kuga. :tetka:

c) Ono sto je meni najdraze, to je poredjenje mozdanih struktura. :D
Prvo istrazivanje vezano za ovo obavio je jedan sjajan neurobiolog jos pocetkom devedesetih i ustanovio je da su mozgovi homoseksualaca slicniji zenskim nego muskim (to je ujedno bio i pocetak istrazivanja seksualnog dimorfizma mozga). Uzorak mu nije bio veliki, pa studija nije uzimana bas zdravo za gotovo, ali je uprkos tome izazvala buru reakcija i to - zacudo - najvise od gej aktivista koji optuzise jadnog coveka da je homofobican. Na moju srecu, jedan rad iz 2007. je potvrdio ove rezultate. Homofobicno ili ne, ali mozak gej muskarca je u nekim aspektima slicniji zenskom mozgu. :cheer:

d) Postoji teorija o tome da je homoseksualnost delom posledica imunoloskog odgovora majke na fetus. Primeceno je da su homoseksualna deca u najvecem broju slucajeva mladja, i to cesto posle starije brace. Detektovana su razna antitela kod majki koja bi mogla da blokiraju testosteronske receptore, cime bi mozak ostao bez hormona. O ovome stvarno ne znam mnogo, jer uprkos interesovanju, nisam uspeo da pronadje dosta radova na tu temu. Znam da se na tome dosta radilo jedno vreme i da je dosta obecavalo. Ali ja sam nekako skeptican prema tome. Bez razloga, u pitanju je samo moja intuicija.

e) Ovnovi. http://www.medicalnewstoday.com/articles/6421.php

I tako. :D
Sasvim sam sigurno nesto propustio, ali sad nemam ni vremena ni volje da trazim linkove po netu, pa pisem iz glave. A ovaj poslednji link sam imao u favorites.

Kao sto i sam mozes da vidis, istrazivanja zaista ne idu toliko daleko da se razmislja o genetskoj determinaciji izbora partnera (u smislu da li je plav ili ridj ili je dominantan ili ima lepa stopala). I ne verujem da bi se neko bavio time dok se ne razrese ova osnovna pitanja, kojih jos ima mnogo. I necim se moraju i psiholozi baviti. :giggle:
By Hans
Zar nismo ova pitanja prevazishli?:shtap:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Hans_87
Zar nismo ova pitanja prevazishli? :shtap:
Neki su prevazisli, neki nisu. Vidis, Viva tada nije, a Gox nije siguran ni dan danas.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
glasala za nesto izmedju

mada vecu tezinu pridajem onom urodjenom kao faktoru
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Kao sto i sam mozes da vidis, istrazivanja zaista ne idu toliko daleko da se razmislja o genetskoj determinaciji izbora partnera (u smislu da li je plav ili ridj ili je dominantan ili ima lepa stopala). I ne verujem da bi se neko bavio time dok se ne razrese ova osnovna pitanja, kojih jos ima mnogo. I necim se moraju i psiholozi baviti. :giggle:
Siguran sam da ovo boldovano nisi slucajno ubacio. Ccccc! Ulixe Ulixe, provokatorko nijedna. :giggle:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Siguran sam da ovo boldovano nisi slucajno ubacio. Ccccc! Ulixe Ulixe, provokatorko nijedna. :giggle:
da. ovo i mene zanima :cheer:
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Originally posted by Hans_87
Zar nismo ova pitanja prevazishli? :shtap:
A zasto bismo ih, zaboga, prevazisli ako nemamo odgovore na ista?
Pogotovo mi radoznali, zedni znanja i objasnjena kako svet radi.

:opacupa:
Korisnikov avatar
By Blady
Glasala sam za pod tri....
Mada mislim da je urodjena, koliko kapiram, svi smo bi, pa sad, nekom vagne nekom ne.... nekom nikako...
Ali ima ljudi koji su se jednostavno uvukli u sve to i "kao" skontali svoju sexualnu orijentaciju... i opet ljude necu komentarisati, samo pisem o tome, da ima svega :)
By Ulix
Originally posted by AngraMaina
da. ovo i mene zanima :cheer:
Zato sto Mr. Dee ima takav neki fetis, ako se dobro secam.

I'm not into feet. :katemoss:
A svaki pokusaj dominacije nad Ulixom moze se zavrsiti tako sto ce Ulix istuci dominatora. :lol:
Korisnikov avatar
By m..
Lmao, ja sam se rodila gay i onda sam u jednom trenutku izabrala da budem samo sa zenama (jer moji pokusaji da budem strejt jesu rezultirali necim - frustracijom!).
By polarlicht4.1
Hajde ovako, ukratko:

a) Najpoznatije studije koje su radjene su one na blizancima.
b) Cela prica o "gej genu"
c) Ono sto je meni najdraze, to je poredjenje mozdanih struktura.
d) Postoji teorija o tome da je homoseksualnost delom posledica imunoloskog odgovora majke na fetus.
Jesi li čitao kritike svih tih (pokušaja) istraživanja? Nije ih mali broj a čini mi se da su vrlo bitne jer neke postavke ovih istraživanja imaju dalekosežne posledice.
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Originally posted by polarlicht4.1
Hajde ovako, ukratko:

d) Postoji teorija o tome da je homoseksualnost delom posledica imunoloskog odgovora majke na fetus.
Jesi li čitao kritike svih tih (pokušaja) istraživanja? Nije ih mali broj a čini mi se da su vrlo bitne jer neke postavke ovih istraživanja imaju dalekosežne posledice.
Opet, linkove molim. :)
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by AngraMaina
Homoseksualnost - sudbina ili izbor?
Sudbina...
:gotika:
''
By Ulix
Originally posted by polarlicht4.1
Hajde ovako, ukratko:

Neke kritike jesam, uglavnom one koje se odnose na metodologiju radova, dakle one kritike koje su dolazile iz naucne zajednice. Ne znam mnogo o tome sta queer teoreticari kazu, ali mogu da zamislim. :giggle:
Ako imas neki koristan link, posalji pa da vidim o cemu se radi.
:nerd:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!