Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By AngraMaina
Vidim da medju forumasima postoje velike razlike oko toga, pa ajde da vidimo:

Sta mislite o Srbiji? Da li je generalno volite ili ne, i sebe u njoj? Kako je dozivljavate?
By J...
Ne osecam neku posebnu pripadnost ni jednom narodu ni drzavi, pa ni Srbiji.
Korisnikov avatar
By starsailor
volim je. i vidim sebe u njoj :D posebno volim spkinje :)
By Simor
Juhu!

Sada ćemo da pravimo spiskove onih koji vole majčicu Srbijicu i onih koji je ne vole.

Jer, naravno, država je entitet prema kome moramo da imamo osećanja, ona je tu da se voli ili mrzi.

:grom:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
a najbolje je, naravno, da se njeno postojanje, i upliv koji ima na nase zivote, potpuno ignorise :pinknaocari:

:)

p.s. nije pitanje o drzavi srbiji, nego o tome sta rec srbija znaci za vas. ako je to samo srpska drzava, to je takodje u redu.
By Simor
Ti njen upliv definitivno ne ignorišeš.

:geisha:

Srećno sa pravljenjem spiskova!

:kuca:
Korisnikov avatar
By Zonche!
Volim je, ali bih je jos vise voleo iz daleka.
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Volim Srbiju i sebe u njoj :) Sad sto nas korumpirani sistem i EU karaju, to nisu brda kriva.
Zemlja je prelepa, ne znam koji kraj mi se vise svidja.
A ova tema ce da se pretvori u jos jednu pljuvacinu :obesen:
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Ja uopšte nisam siguran šta znači reč "Srbija" tj. šta taj označitelj označava -- državu, ljude, geografiju, biodiverzitet, istoriju, umetnost itd. Drugim rečima, sklon sam da reči "Srbija" pripišem čist ideološki status "praznog označitelja", onog koji u stvari ne referira ni na šta smisleno, a svi ga koriste kao da to jeste slučaj. Kada nekog pitate za značenje fraze "Volim Srbiju" nećete dobiti jasan odgovor (Šta je Srbija? Kako vo to volite npr. njenu istoriju, kao istorija može biti objekat ljubavi, itd), jer je to početni stav svakog patriotizma koji dalje temelji značenje tog diskursa, tako da je sam po sebi netransparentan. Drugim rečima, zato što su ideološki interpelirani, ljudi nalaze da je Srbija lepa zemlja, ima dobre ljude i sl, a sve kroz elementarnu ideološku pretpostavku da je patriotizam dobra stvar tj. da treba voleti "svoju" zemlju? ALi zašto je Srbija "moja" -- a neka druga zemlja -- i zašto je poželjno imati pozitivan stav prema zemlji u kojoj živiš, a ne negativan?

Stoga, Srbiju ne volim. I za mene je to jedino ispravno političko pozicioniranje spram svakog nacional-patriotizma.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by AngraMaina
Sta mislite o Srbiji? Da li je generalno volite ili ne, i sebe u njoj? Kako je dozivljavate?
Nema tu ništa generalno. Volim (i ne volim) izolovane stvari, pojave, ljude, i to je to.
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by Dušan Maljković
Ja uopšte nisam siguran šta znači reč "Srbija" tj. šta taj označitelj označava --
ni ja nisam siguran sta znaci rec "rusija"... :blenta:

:lizalica:
Korisnikov avatar
By Sunce
Izgleda da volim.

Desanka Maksimovic'

Srbija je velika tajna

Srbija je velika tajna;
ne zna dan shta noc' kuva,
niti noc' shta zora radja,
ne zna grm shta susedni grm sanja
niti ptica shta se dogadja
izmedju granja.

Ne zna gushter shta puzi ispod kamenja,
niti kukuruza struk sluti
shta se u susednoj njivi sprema.
Svakog chasa sve se menja,
nijednog kuta ni lista nema
da nije tajna.

Ko zna shta krije u sebi
i ta nevina rosa sjajna;
ti seljachki poslovni krici
shto se s brda na brdo chuju
zaveru mozhda kuju.

Ko c'e u toj zemlji kada
znati shta i devojka mlada
u nedrima netaknutim nosi;
kakvu teshku tajnu
u rukama svojim drzhi dete;
i starica pogrbljena svaka
do kakve se uputila mete.

U toj zemlji i vetri,
i mirisi, potoci i reke,
i crkvena zvona
potajne prenose vesti,
na prvom zavijutku
gde shuma pochinje ona
ko zna shta mozhesh sresti.

U toj zemlji ni zechijoj stopi
neprijatelj verovati ne sme,
ni tragu volovskih kopita.
Dogovori su mozhda tajni
i zhetelachke pesme
i udari shumskih sekira
i uspavanka uz kolevku svita.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Dušan Maljković
Ja uopšte nisam siguran šta znači reč "Srbija" tj. šta taj označitelj označava -- državu, ljude, geografiju, biodiverzitet, istoriju, umetnost itd. Drugim rečima, sklon sam da reči "Srbija" pripišem čist ideološki status "praznog označitelja", onog koji u stvari ne referira ni na šta smisleno, a svi ga koriste kao da to jeste slučaj. Kada nekog pitate za značenje fraze "Volim Srbiju" nećete dobiti jasan odgovor (Šta je Srbija? Kako vo to volite npr. njenu istoriju, kao istorija može biti objekat ljubavi, itd), jer je to početni stav svakog patriotizma koji dalje temelji značenje tog diskursa, tako da je sam po sebi netransparentan. Drugim rečima, zato što su ideološki interpelirani, ljudi nalaze da je Srbija lepa zemlja, ima dobre ljude i sl, a sve kroz elementarnu ideološku pretpostavku da je patriotizam dobra stvar tj. da treba voleti "svoju" zemlju? ALi zašto je Srbija "moja" -- a neka druga zemlja -- i zašto je poželjno imati pozitivan stav prema zemlji u kojoj živiš, a ne negativan?

Stoga, Srbiju ne volim. I za mene je to jedino ispravno političko pozicioniranje spram svakog nacional-patriotizma.
da to sam bio prvo stavio - sta je srbija za vas, pa sam onda izbrisao, jer sam pomislio da se negde podrazumeva da ce svako napisati neki svoj stav.

i naravno nisam podrazumevao da je "pozeljno" ovo ili ono.

kod mene se to uglavnom svodi na estetski dozivljaj. srbija = enterijeri, eksterijeri, fizionomije. ali ne i ono "meni dragi ljudi" jer ih nekako ne vezujem za ambijent i jednako bi mi bili dragi gde god da zive.

edit: i naravno nije u pitanju nikakva lista za/protiv nego me interesuju tudji utisci....
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Volim Srbiju.

Zamishljam Srbiju kao devicu-ratnicu, ona nije poput njenih prijateljica koje krase svila a oko njihovih udova redovi bisera, oduvek je u teshkom oklopu i sama.
Crne kose ucebane na vetru, lice bez belila i shminke, stoji ponosno na bojnom polju dok je gromovi udaraju a strele pronalaze put kroz njen oklop, ona i dalje stoji, izvlacheci svoj mach iz tela nasilnika i pobednichki ga podize prema nebu. U inatu svetu i bogu. I dok se s macha sliva krv na njenu shaku prepunu rana, oko njenih ochiju se pojavljuje par bora, smehom prkosi olujnom vetru i bolu u srcu, smeje se uprkos svima. I kada sav njen smeh odnese vetar i strele pronadju put do njenog srca, preko poljana ce se zachuti samo njen krik. Zvuk prkosa i pobede, da ono shto ona ima niko nece uzeti.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Srbja je za mene
1. Drzava u kojoj zivim. A drava je ovakva ili onakva drustvenonormativna i drustvenooblikovna nuznost.
2. Kulturna istorija: zemlja jezicke zapadnojuznoslovenske grupe, posebnog nacina oblikovanja judeohriscanske tradicije, motiv/tema mnogih meni dragih dela itd itd itd
3. Greska na kojoj se uci.
4. Trenutni dom.
5. Srbija je zemlja u kojoj mozes za minimalne pare maksimalno da se provedes.

Volim je.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Angra Maina
Doživljavam je recimo kao učionicu biologije, lepo sređenu, sa puno onih slika po zidovima, mikroskopima, projektorima, zbirkama mekušaca i bodljokožaca, herbarijumima, biljkama u saksijama, panoom sa obaveštenjima da bi svi bili u toku, odgovarajućim osvetljenjem, bibliotekom divnih enciklopedija sa šarenim slikama u boji, itd. Idealna za nastavni rad.

I onda u toj učionici čas ima ono najgore odeljenje gde se deca rugaju jedna drugima, gađaju se papirićima, tuku se, lome stvari, usta ne zatvaraju od pričanja, ne pokušavaju ništa da rade, ako slučajno pokušaju nešto da rade onda napišu dva reda i očekuju da će svi dobiti petice iako ništa nisu radili, misle da su bogomdani.

Dakle, priroda Srbije mi se jako sviđa, ali kultura ovog naroda mi se uopšte ne sviđa.
Originally posted by Sunce
Ko c'e u toj zemlji kada
znati shta i devojka mlada
u nedrima netaknutim nosi;
kakvu teshku tajnu
u rukama svojim drzhi dete;

i starica pogrbljena svaka
do kakve se uputila mete.
Offtopic/anegdota: ovu pesmu su recitovali u školi kad sam bio valjda osmi razred. Iznova i iznova. I svako je izgovarao ovo gore boldovano tako da stanu iza "tajnu" kao da je tu tačka (tu nema tačke), i da je ovo "u rukama svojim drzhi dete" posebna rečenica, i da ustvari ta devojka mlada drži neku bebu i nosi je okolo (a u peleni se kriju papirići sa važnim podacima). A lepo se vidi da hoće da kažu da neko dete ide okolo i nosi nešto (smotuljak? loptu krpenjaču?) što je možda teška tajna (skrivena poruka umotana unutra). I nastavnica im nije objasnila da pogrešno recituju i to mi je vrlo smetalo.
Korisnikov avatar
By Burak
Volim Srbiju, to je moja matica i drzava. Ta drzava je temelj srpske nacije.
Korisnikov avatar
By foolish
ja zasita volim srbiju i ljude i mesta...
ali ja nju vidim ako extra mesto za doci i zajebavati se, ali ne i za ziveti
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Volim je, nije da je ne volim. Mozda je samo precesto psujem...

Ali i dalje osetim neverovatnu lagodnost svaki put kad predjem granicu i vratim se u zemlju...
By Ulix
Drzavu Srbiju dozivljavam kao kafileriju.

Nemam gotovo nikakvo nacionalno osecanje, i sebe u ovoj zemlji na duze staze zamisljam ili kao psihijatrijskog bolesnika ili six feet under. Ali kao zadovoljnog i produktivnog clana drustva - ne.

Ne osecam neku narocitu pripadnost ni jednoj naciji ili kulturi, niti nekoj drzavi, ali bih u vecini drugih mogao ziveti relativno srecno. Srbija je imala svoju sansu. Jednu. Drugu. Trecu. Cetvrtu. Prvo sam probao da se prilagodim, a onda sam probao i nesto da promenim. A onda sam shvatio da je to sve nemoguce - niti ja mogu u ovom drustvu, niti ovo drustvo moze sa mnom. Kanda smo alergicni jedno na drugo.

Ponekad i meni samom zvuci ruzno i tuzno istovremeno, ali je i dalje istinito -- ovo nije moje.

Sto rece Bruce Springsteen u jednoj pesmi:

Hey what else can we do now ?
Except roll down the window
And let the wind blow
Back your hair
Well the night's busting open
These two lanes will take us anywhere...

...so Mary climb in.
It's a town full of losers
And I'm pulling out of here to win

:auto:
Korisnikov avatar
By Mars
Seti se Andrića, Ulixe, i svih zidova svih prokletih avlija u kojima smo:
"Nije ovo sav svet. I nije zauvek."
Korisnikov avatar
By mili86
:up:

on: Volim Srbiju i volecu je sve vise srazmerno naporima koje ulozi da bude bolje mesto za zivot
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ne dozivljavam Srbiju generalno. Niti bilo koju drugu drzavu.
Ali ne gajim patriotska ili bilo kakva druga 'opsta' osecanja.
Korisnikov avatar
By Zaljubljena
Volim Srbiju...nigde drugde ne bih zivela, sve i da mogu...(a kad malo razmislim...pa i mogu...u Bechu.. :hmm: ...ipak Srbija ;) )
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!