Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi
Da li ste primetili da se slave ne slave kao pre? Tj. bar oni stariji tako kažu ...

1) Slavski kolač - Ranije je postojao slavski kolač koji se lomio i natapao vinom ... Danas, od istog testa domaćica umesi kolačiće veličine "jedan zalogajčić" i na svaki kapne po kap crnog vina ... ili, eventualno, kupi gotov slavski kolač.

2) Žito - Ranije se žito služilo na gomilici (kao neko brdašce i svako je kašikom uzimao koliko želi. Danas se žito urolja u neke kuglice i stavi u papirne korpice ('beš mi mater, ne mogu se setiti kako se zovu!). A neki čak i ne prave žito, već samo slavski kolač.

3) Ikona - Ranije su ljudi u kući imali osveštanu ikonu koju su držali na zidu tokom cele godine, a danas sve češće vidim samo uramljenu reprodukciju ikone koja se stavi na mesto zidnog sata na dan slave ... a potom se, verovatno, sa ostalim potrebštinama za slavu stave u neki špajz ili komodicu...

4) Sveća - Ovo baš i nije u svim kućama, ali sam video na 3 mesta. Umesto velike debele slavske sveće, kupe se male i mirišljave "Glade" sveće ... lepše je u svakom slučaju i prijatnije ...

5) Hrana - To da neki ne poštuju koja je slava posna a koja mrsna uopšte nije novo ... Ali je novo da npr. na slavi bude samo vegeterijanska hrana i to pripremljena na hiljadu i jedan način (ovo sam samo na jednom mestu video). I mislite da se neko bunio? Toliko je bilo ukusno, da se niko nije bunio!

Da li ste vi naišli na ovakve NewAge slave?
Korisnikov avatar
By Daliborka
S jedne strane siromastvo, a s druge strane sve veca modernizacija i zaboravljanje izvornih obicaja doveli su do ovih pojava koje si opisao i popisao.
Korisnikov avatar
By .L O S T
mene uopste nista od toga ne uzbudjuje, bitno je da ima dobro da se jede:astral2:
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by KiWi

3) Ikona - Ranije su ljudi u kući imali osveštanu ikonu koju su držali na zidu tokom cele godine, a danas sve češće vidim samo uramljenu reprodukciju ikone koja se stavi na mesto zidnog sata na dan slave ... a potom se, verovatno, sa ostalim potrebštinama za slavu stave u neki špajz ili komodicu...

:smeh: Zhalosti...
Korisnikov avatar
By spliff

2) Žito - Ranije se žito služilo na gomilici (kao neko brdašce i svako je kašikom uzimao koliko želi. Danas se žito urolja u neke kuglice i stavi u papirne korpice ('beš mi mater, ne mogu se setiti kako se zovu!). A neki čak i ne prave žito, već samo slavski kolač.
ovako kao shto si opisao, zzito se sluzzi na sahranama (i pomenima)
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by Val

:smeh: Zhalosti...
:lol:
A gde drugde da se stave ?
U shupu ?
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Daliborka
A gde drugde da se stave ?
U shupu ?

Ne, nego da je ostave tu gde je ... ili, neka je i ne stavljaju uopšte :)

A takođe znam i priču da su neke porodice ukrainaca počele da slave slave, iako ih oni ne slave, jer im se sviđa naš običaj (inače, žive ovde zbog posla)
Korisnikov avatar
By Daliborka
Dobro je, samo kad su prosla vremena kada su ljudi svoje ikone i " ikone " morali da sklanjaju u podrum ispod uglja.
Kao Ilija Cvorovic u " Balkanskom spijunu ".
Korisnikov avatar
By AngraMaina
mislim da je ilija cvorovic pod ugljem drzao staljina

interesantno da smo istu stvar nasli kod mog dete u podrumu?!

on:
na nekim slavama nema ni svece ni ikone, nego samo ozderavanja. neko zito ako zakacis, eto ti tradicije.
Korisnikov avatar
By jukie
5) Hrana - To da neki ne poštuju koja je slava posna a koja mrsna uopšte nije novo ... Ali je novo da npr. na slavi bude samo vegeterijanska hrana i to pripremljena na hiljadu i jedan način (ovo sam samo na jednom mestu video). I mislite da se neko bunio? Toliko je bilo ukusno, da se niko nije bunio!
Ovaj deo mi nije jasan. Zbog čega bi se neko bunio ako se na slavi služi ukusna hrana pripremljena na hiljadu i jedan način? Mislim da to i jeste svrha slavske hrane
Originally posted by Daliborka
S jedne strane siromastvo, a s druge strane sve veca modernizacija i zaboravljanje izvornih obicaja doveli su do ovih pojava koje si opisao i popisao.
Mislim da modernizacija ne znači samo neuko zaboravljanje običaja, nego i prilagođavanje na moderno doba. Npr. gde ja u stanu sa centralnim grejanjem da sažežem badnjak u ognjištu? Isto kao što ne mogu da vežem nešto (buketić cveća) volu/ovnu predvodniku za rogove ili da upletem konju u grivu ili šta se već tradicionalno radi u selima
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by jukie
Ovaj deo mi nije jasan. Zbog čega bi se neko bunio ako se na slavi služi ukusna hrana pripremljena na hiljadu i jedan način? Mislim da to i jeste svrha slavske hrane

zato što 90% ljudi koji obilaze slave ima hardkodovano u svojim glavama "Slava=DžabeHrana=Praseće Pečenje" ... ali eto, ako imaš izobilje vegeterijanske hrane, ukusna je i ne kažeš im šta se sve nalazi u tome što jedu, sve je OK :)
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Moj cale je zamenio slavu, bila je Sv. Nikola a promenio je u Sv. Petku.
Kao pitao je popove, oni su rekla da je to ok. Ako se to moze uraditi, onda cu ja izabrati onog sveca u dopichnjaku shto trenira azdaju.
Korisnikov avatar
By Mars
Video sam nešto od tih promena, par puta.
Čudan mi je bio KRST od Smarties čokoladnih bonbonica na žitu.

Ali mi je još čudnije kad prave slavu - u restoranu. "Ne mogu da se cimam kući, mnogo je to posla"
Korisnikov avatar
By greek_lover
1) Nisam naisao a zvuci kao totalna budalastina. Glede slavskog kolaca hit mi je kada ga ne lome u crkvi vec ukucani lome kolac dok najstariji ukucanin (jbt. ovo zvuci kao prenos iz kuce VB :smeh: ) preuzima na sebe ulogu svestenog lica!

2) Zito u korpicama, nista novo, modernizacija, a i nemoze svako da zagrabi zita koliko voli, vec svakome ravnopravni zalogajcic :lol:

3) Moderno, moderno .... :pljuc:

4) Glade sveca :pucaodsmeha: Pa, da i Bogu zamirise od svih ljudskih sranja :smeh:

5) Pih ... pogledaj pod 3)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!