Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By jukie
Razmišljao sam malo o ovoj pesmici (kada sam je se setio sa teme o pesmicama koje smo učili kao deca) i sećam se kako je učiteljici moje analiziranje pesmice bilo malo nelagodno. Mislim da je očekivala nešto drugo. Šta biste vi rekli (da ste dete, to jest)?

[size=-1]Živela jednom gospođa Klara,
čudna i stara, vrlo stara,
i nije imala ni mamu, ni tetu,
nikoga, nikog svog na svetu.

Gospođa Klara je šest mačaka čuvala
na jastucima od žute svile
mleko im kuvala, mašne krojila
pa su site i srećne bile
belih mačaka šest.

A kad je umrla gospođa Klara
čudna i stara, vrlo stara,
jastuke od žute svile niko nije prao
na doručak niko nije zvao
a loviti miševe niko nije znao.

Tužne su, tužne, i gladne bile.
Zaspale su na jastucima od žute svile
I nikada se, nikad, nisu probudile.
Belih mačaka šest. [/size]
Korisnikov avatar
By jukie
Pa hoću da prvo vidim kako bi drugi. Pala mi je na pamet druga interpretacija koju je verovatno očekivala.
By Swanheart
ne znam zasto ali me ova pesmica sada asocirala na Jesenjina

PESMA O KERUŠI

U svitanje, u pojati niskoj
Gde se zlati rogoza gomila,
Sedmoro je štenadi riđaste,
Sedmoro je kučka oštenila.

Ližući ih jezikom crvenim,
Milovala štenad sve do mraka,
I kopneo sneg je zagrejani
Ispod njenog toploga stomaka.

Kad je jato kokošaka lenih
Zadremalo na motki sedeći,
Pošao je seljak natmureni,
Svih sedmoro noseći u vreći.

Mučeći se da ima priđe malo,
Trčala je kroz nanose meke...
I dugo je, dugo je drhtalo
Nezamrzlo ogledalo reke.

Kad se natrag vukla po prtini,
Ližuć svoje telo oznojeno,
Mesec joj se nad kućom učini
Kao jedno riđe štene njeno.

Gledala je u visinu modru,
Žalosni se urlik dugo čuo,
Tanki mesec klizio po svodu
I u polja za breg utonuo.

Nemo, kao od milostinje bedne,
Kada kamen bace joj iz šale,
U sneg su se pseće oči njene
Kao zlatne zvezde skotrljale.
Korisnikov avatar
By Egon
povrshno gledano ( i mozhda chak ochigledno)
odaje se utisak da je pesma o starachkoj usamljenosti ...
ili usamljenosti generalno ..

sa druge strane mozhe da se posmatra i kao pesma o "zamishljenim prijateljima" (Belih machaka 6) ... shto opet dolazi do usamljenosti.

ili mi danas imaginacija nije na zavidnom nivou ...

a znam ovu pesmu ... i bila mi je jako spooky kad sam bio mali ...
Korisnikov avatar
By Dina
Pa s jedne strane jeste o usamljenosti, ali ja bih rekla da je to i o posesivnoj, neadekvatnoj ljubavi. Jer da je gospodja Klara pustila macke da rade ono sto najbolje znaju tj. da love miseve, one bi prezivele i njenu smrt. To bi bila prava ljubav. Ovako ih je onesposobila pa su i macke umrle posle njene smrti.

Inace jedna od mojih lepih uspomena vezanih za poeziju i skolsko doba je kad smo imali pesmu po izboru. Ja sam odabrala "Jednoj prolaznici", Bodlerovu pesmu. Druga deca odabrala nesto primerenije uzrastu jer smo bili osnovna skola npr. Desanku Maksimovic i tako. Kad sam ja ustala da recitujem mislila sam da ce me nastavnica iskritikovati, medjutim ona me je pohvalila. A druga deca su mi trazila da im dam knjigu "Cvece zla" da pogledaju.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Da se ne seca jos neko neke price (verovatno dela iz neke lektire) o nekoj ruznoj kerusi koja je svog decaka redovno pratila u stopu, i njemu su se rugali zbog nje i on je gadjao kamenjem da vise ne ide za njim, a ona nije prestajala da ga prati... dok jednog dana nije shvatio da je nema...
Ne secam se nicega vise...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by MinaHarker
Da se ne seca jos neko neke price (verovatno dela iz neke lektire) o nekoj ruznoj kerusi koja je svog decaka redovno pratila u stopu, i njemu su se rugali zbog nje i on je gadjao kamenjem da vise ne ide za njim, a ona nije prestajala da ga prati... dok jednog dana nije shvatio da je nema...
To je bio isečak koji se nalazio u valjda knjizi iz gramatike i na taj način su hteli da ilustruju stilske figure ili nešto slično. On joj se obraća sa "kučko moja, Mico" od čega su dečaci iz mog odeljenja kolektivno pali na pod od smeha
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Swanheart
Kad je jato kokošaka lenih
Zadremalo na motki sedeći,
Pošao je seljak natmureni,
Svih sedmoro noseći u vreći.
Ili u drugoj verziji:
A uveče, kad živina juri
da zauzme motke il' prut jak,
naiš'o je tad gospodar tmurni
i svu štenad potrp'o u džak.

Od te pesme mi se baš plakalo. A i od one pripovetke "Kafa" (ali za nju sam posle imao razne faze u kojima sam menjao tačke gledišta - vidi drugi thread)
Korisnikov avatar
By anche
fyi: gospodja klara je bila lezbejka.

a sest macaka nije neobican fenomen :maca: ali to sto su sve bile bele svakako ukazuje da su imale zajednicki dnk :hvala:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Egon
povrshno gledano ( i mozhda chak ochigledno)
odaje se utisak da je pesma o starachkoj usamljenosti ...
ili usamljenosti generalno ..
sa druge strane mozhe da se posmatra i kao pesma o "zamishljenim prijateljima" (Belih machaka 6) ... shto opet dolazi do usamljenosti.
Originally posted by Dina
Pa s jedne strane jeste o usamljenosti, ali ja bih rekla da je to i o posesivnoj, neadekvatnoj ljubavi. Jer da je gospodja Klara pustila macke da rade ono sto najbolje znaju tj. da love miseve, one bi prezivele i njenu smrt. To bi bila prava ljubav. Ovako ih je onesposobila pa su i macke umrle posle njene smrti.
Znao sam da ćeš Dina ovako odgovoriti. Dakle, ja sam krenuo da objašnjavam to isto, ali sa stanovišta mačaka.
I onda je moj početak rečenice glasio:
-Ova pesma nam govori o tome kako treba što pre da naučimo da živimo potpuno sami jer jednog dana neće biti nikoga da nam pomogne ... (tu sad već učiteljica ima blagi grč na licu)...
-vidimo kako je gospođa Klara to naučila pa je dugo i srećno živela (usne se razdvajaju a ne zna ni ona kako da me zbuni i odvede diskusiju u drugom smeru)... [size=-1](radi se inače o učiteljici koja je kada smo radili pesmicu "Dobar a slučajno sam" na moj šlagvort da možda taj neko i želi da bude sam decidirano rekla da onaj ko je dobar nikada ne želi da bude sam)[/size]
-tako i mi moramo vredno da učimo i da pazimo kada nam neko objašnjava kako se stvari rade i onda će sve biti u redu i nećemo završiti kao te mačke (tu sad više ne može ništa da kaže, jer nam i ona to stalno govori)
Korisnikov avatar
By Zoe
Ti si, Jukie odlicno njoj rekao, a po njenim reakcijama vidim da mi se ona ne dopada:"Onaj ko je dobar nikada ne zeli da bude sam!"

Koji bullshit! :nope:
Korisnikov avatar
By decko
Originally posted by MinaHarker
Poznato mi ovo nesto... :shrug:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Dina
Jer da je gospodja Klara pustila macke da rade ono sto najbolje znaju tj. da love miseve, one bi prezivele i njenu smrt. To bi bila prava ljubav. Ovako ih je onesposobila pa su i macke umrle posle njene smrti.
tako sam je nekako i ja doživljavala. užasno mi je bilo žao tih mačaka, a gospođa klara mi se nije sviđala uopšte. mislim, ona je svakako umrla od starosti, a sirote mačke su umrle od gladi u agoniji zato što se ona nije pobrinula za njih kako treba. a kontala sam da im ni život nije bio naročito lep, pošto ih je povazdan držala na tim jastucima, a to mi je već zvučalo kao neviđena smaračina i zatočeništvo.

jukie, dobra ti je bila ta interpretacija.
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Ajde sta ste svi napali jadnu i mrtvu gospodju Klaru?!
Pa sta je zena trebala, da im svakodnevno donosi miseve dok su macke bile macici pa da im jos i demonstrira kako da ih hvataju?

Pruzila im je fin zivot na svili i kadifi! O pokojnicima sve najlepse, sram vas bilo! :giggle:

Meni ta pesma govori koliki su ljudi skotovi zapravo!
Ajde da to sto je gdja Klara okarakterisana kao "cudna" stavimo na stranu jer ne znamo zasto osim sto je imala 6 belih macaka.
Zena je bila izolovana iz drustva.
Umrla je i sahranjena (pretpostavljam da jeste sahranjena, jer bi je macke pojele u suprotnom i ne bi umrle gladne na svilenim jastucima) a niko od tih ljudi koji su usli u stan nije nasao za shodno da uzme neku od tih macaka da se brine o njoj.
Korisnikov avatar
By Hys.
Meni je jukieva i Dinina interpretacija bliska...
A pesma o kerusi... :rida:
SVAKI PUT zasuzim kad je cujem/procitam :(
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by blabla-baby
Ajde sta ste svi napali jadnu i mrtvu gospodju Klaru?!
Pa sta je zena trebala, da im svakodnevno donosi miseve dok su macke bile macici pa da im jos i demonstrira kako da ih hvataju?

Pruzila im je fin zivot na svili i kadifi! O pokojnicima sve najlepse, sram vas bilo! :giggle:

Meni ta pesma govori koliki su ljudi skotovi zapravo!
Ajde da to sto je gdja Klara okarakterisana kao "cudna" stavimo na stranu jer ne znamo zasto osim sto je imala 6 belih macaka.
Zena je bila izolovana iz drustva.
Umrla je i sahranjena (pretpostavljam da jeste sahranjena, jer bi je macke pojele u suprotnom i ne bi umrle gladne na svilenim jastucima) a niko od tih ljudi koji su usli u stan nije nasao za shodno da uzme neku od tih macaka da se brine o njoj.
e pa jeste, uPravu si :)
Korisnikov avatar
By *deni*
Meni uopste nije jasno kako je moguce da su te macketine pocrkale posle smrti matore klosharke.
Zivuljke imaju instinkt koji ih tera da traze hranu, a ne da jednostavno trpe glad i pocrkaju od nje.
I kako je ta Klara umrla ? Sama i to niko nije znao ? U tom slucaju bi se te macke hranile njenim lesom, to je sigurno.

Salu na stranu, jasno je da je pesma metafora i da ne govori o nekakvoj realnoj Klari i njenim nesposobnim mackama.
:maca:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Pa da, instinkt je instinkt.

Pitanje je gde je ta gdja Klara zivela pa u stanu nije bilo miseva jer da ih je bilo macke bi ih lovile.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by blabla-baby
a niko od tih ljudi koji su usli u stan nije nasao za shodno da uzme neku od tih macaka da se brine o njoj.
tačno. i o tome sam razmišljala - kako to da nije bilo nikog da uzme mačke... jbt, možda mi je baš ova pesma odredila sudbinu večite skupljačice napuštenih životinja? :doh:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by *deni*
Meni uopste nije jasno kako je moguce da su te macketine pocrkale posle smrti matore klosharke.
:lol:
e ovo je zvučalo potpuno kao da ga je napisao jedan moj drug za koga inače sumnjam da visi na forumu incoginto... da ti nisam videla sliku na par tema, bih se zaklela da si ti - on. :lol:
Korisnikov avatar
By Dina
Gospodja Klara je umrla i nije nikog bilo. Macke su ostale i nisu pojele les. Lepo pise da nisu znale da love miseve, sto znaci da je i miseva bilo. Ako nisu jele njih, nisu jele ni les. Tako su na kraju i macke umrle. A kad je jednom neko usao onda je rekonstruisao kako se sve to dogodilo...
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by Lepa Krepa
Originally posted by *deni*
:lol:
e ovo je zvučalo potpuno kao da ga je napisao jedan moj drug za koga inače sumnjam da visi na forumu incoginto... da ti nisam videla sliku na par tema, bih se zaklela da si ti - on. :lol:
Evo da pozovemo javno tog tvog druga da prestane incognito da dolazi na Forum, nego da se registruje i prione na diskusije.
:shake: :vatroslava:
Korisnikov avatar
By LeaJovana
Ja sam svaki put kad se citala pesma o kerusi i jadnim kucicima provela taj minut sa rukama na usima, jer prvi (i jedini) put kada sam je procitala rasplakala sam se na sred casa ko zadnji mekusac (ustvari prizanjem da kad su zivotinje u pitanju to i jesam).
Korisnikov avatar
By *deni*
Ti si bash bremenita plemenitoshcu, Lea Jovana...
Vidi se to i po drugim temama...
:)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!