Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Galateja
Već duže vreme razmišljam o ovoj temi. Interesuje me kako vi posmatrate sledeće. Imate svoj sistem vrednosti u koji uklopite pogled na ljubav, veru, politiku, muziku, umetnost i ostale elemente života. I sad, upoznate osobu sa kojom se odlično slažete oko nekoliko važnih stavki, a opet se totalno razilazite oko drugih. Primetila sam da se meni to često dešava. Ono što je sigurno je da nekog NE eliminišem iz okruženja zbog te raskrsnice koja nas deli. Interesuje me kako se vi borite sa njom? Da li prekidate svaki kontakt ili ste iznad razlika.
Tačnije, da li partizanovac i zvezdaš, četnik i partizan, kaubojac i indijanac (da banalizujem) mogu opstati kao prijateljski/poslovni/ljubavni tandem? I da li vam se desilo da se nađete sa nekim dragim na raskrsnici, a ako jeste kako ste to prevazišli?
Korisnikov avatar
By Dina
Poznanici, bliski poznanici, prijatelji mozemo svakako da budemo i sa manjim/vecim razlikama. I uglavnom se cak sa bliskim prijateljima razilazim cak i u nekim vaznim pitanjima. Razresava se razlicito zavisi od osobe, ali mislim da uglavnom ne smeta za prijateljstvo/poznanstvo. Ljubav/veza je drugo. Meni je tu najvaznije da se poklapam sa osobom u bitnim (sustinskim) stavovima, i ako to nije tako jedina a i najbolja opcija je raskid.
Korisnikov avatar
By Zoe
I sa ljudima sa kojima se skoro 100% poklapam, mogu da se razidjem zbog neke cak vrlo glupe sitnice i neusaglasenosti, a isto tako, i mnogo vece razlicitosti me nece odvojiti od nekoga...
Cak stavise, ja ljubim razlicitosti, ja uzivam u njima, ja ih obzerviram.......
Uvek su mi bili mnogo zanimljiviji neobicni ljudi, razliciti od svega poznatog i vec vidjenog, TAKVE TRAZIM! (ime i adresa poznati redakciji :giggle: )

Naravno, te razlike mogu i na zivce da mi idu, ali to sve zavisi sa kim sam, o kome se tacno radi, sta ja osecam prema toj osobi.......u stvari, TO je najvaznije-sta ja OSECAM prema njoj.
Samo se o tome radi. (A to sad povlaci i paletu drugih stvari-koliko mi je potrebna-ja njoj; zelim li ili ne zelim; posao ili intimni odnos........etc.,etc)
Korisnikov avatar
By Galateja
Ja odnos sa partnerom odvajam od drugih, hoću reći tu su drugi 'zakoni' na snazi.

Ali kad je reč o prijateljstvu/drugarstvu/ostalom smatram da se ljudi bespotrebno dele. Imala sam prilike čuti izjavu 'ne mogu se družiti sa nekim ko ne voli taj i taj film', što je po nekim mojim kriterijumima glupo. Ima puno ljudi čiji odnosi utihnu zbog politike, pogleda na izlaske i još puno toga. Ne kažem da sam ja sad neka Sveta Galateja, štaviše ne upuštam se lako u druženja, ali moji razlozi za to su čisto 'hemijske' prirode (zračenje, odgovarajuća energija, a i smotana sam po tom pitanju :blush: ...). :sigh:
Korisnikov avatar
By Zoe
Ja sam kao delikventna tinejdzerka imala obicaj da se ne druzim sa ljudima koji ne slusaju r`n`r.......koji ne razmisljaju na odredjeni nacin (Kad malo razmislim........i sad ima tragova toga........a ovo za nacin razmisljanja mora obavezno)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Galateja
Već duže vreme razmišljam o ovoj temi. Interesuje me kako vi posmatrate sledeće. Imate svoj sistem vrednosti u koji uklopite pogled na ljubav, veru, politiku, muziku, umetnost i ostale elemente života. I sad, upoznate osobu sa kojom se odlično slažete oko nekoliko važnih stavki, a opet se totalno razilazite oko drugih. Primetila sam da se meni to često dešava. Ono što je sigurno je da nekog NE eliminišem iz okruženja zbog te raskrsnice koja nas deli. Interesuje me kako se vi borite sa njom? Da li prekidate svaki kontakt ili ste iznad razlika.
Tačnije, da li partizanovac i zvezdaš, četnik i partizan, kaubojac i indijanac (da banalizujem) mogu opstati kao prijateljski/poslovni/ljubavni tandem? I da li vam se desilo da se nađete sa nekim dragim na raskrsnici, a ako jeste kako ste to prevazišli?
Neke stvari mi jako smetaju i sa takvim ljudima se ne družim. Često oni svojim stavom odmah pokažu da ni oni kod mene ne vide ništa zajedničko.

Poslovni "partneri" su nešto drugo. Uz ljubaznost i profesionalnost i poprilično izbegavanja zajedničkog boravka u istoj prostoriji dužeg od nekoliko minuta svašta može da prođe. Obično ne može da se izbegne kontakt sa takvim osobama ako ste zaposleni na istom mestu, kad-tad ćete morati da komunicirate glede posla.
Korisnikov avatar
By Zibro
za mene je kontakt sa skoro svakom osobom raskrsnica
medjutim upravo ta razlicitost oplemenjuje , sa mnogima se nadjem na pola puta , neki predju na moju stranu a bogami ponekad i ja na njihovu ukoliko je neko dovoljno kvalitetan u drugim poljima pokusacu da zaobidjem teme u kojima se beskompromisno ne slazemo ali na kraju krajeva niti sam ja za svakoga niti je svako za mene ...s est la vie
Korisnikov avatar
By svejedno
Ne znam, zavisi koliko su duboke te razlike..

Sto se tice prijatelja, sto kaze Zoe, ja ljubim razlicitosti ;)

Ali u nekoj osnovi, sto mu dodje karakter, a ne razmisljanja, osoba koja mi je prijatelj ipak mora da ima NEKI sistem vrednosti slican mom.. Znaci, u principu, da ne bude ljiga, govno, da budem plastican a ostalo mi je manje bitno - sta slusa, sta cita, sta....... sve dok osoba nije neiteligentna, moze da slusa i Branka Kockicu.

..

Sto se tice ljubavi, pa isti princip, mada svakako tu mnogo vise znace banalnosti tipa sta npr slusa od muzike, jer ipak treba da slusamo i muziku zajedno ponekad, gledamo filmove..

Glup primer, ali shvatate sta zelim reci.
..

No, ako mi se osoba svidja zaista, sve to je premostivo.

..

Tako da stvar je samo u tome kakva je osoba kao CHOVEK, sto svakako sa sobom nosi i taj neki sistem vrednosti, ali mozemo da se ne slazemo bas jako oko bas raznih stvari.
..

Npr, jedan moj dobar drug je iskreni rasista.

Tu se svadjamo samo tako.

Nije, naravno, nasilni rasista, niti ovca u toboru skinsa, niti smatra da je bela rasa IZNAD drugih, jednostavno smatra da su sve rase DRUGACIJE i prosto uvek potkrepljuje tu svoju tvrdnju cinjenicama - te se sa njim veoma lepo svadjam oko toga ;)

Jer nije glup, naprotiv, i ponavljam da ne smatra da je IZNAD drugih rasa, niti zeli zlo ikome, niti mu smeta da se druzi sa pripadnicima drugih rasa, prosto je ubedjen u duboku, genetsku razlicitost i zaista jeste RASISTA, jer da to smatra, mislim da je bela rasa iznad drugih, tad vec ne bih mogao da ga uvrsim medju prijatelje.

Ko je skapirao ovaj primer (i tog mog druga) svaka mu cast ;)

..

Kazem, pitanje je samo koliko su duboke te razlike.
Korisnikov avatar
By bigirl
Pa ja sam samo jednom bila sa osobom koja je delila (opet relativno) iste političke stavove sa mnom... Sa ovim ostalima... Bukvalno je bilo rasprava na nivou partizan/četnik... Mislim da se to rešavalo tako da se ćutalo o tome. Prosto je tema politike i političke istorije bila zaobilažena uvek.

Kad bolje razmislim... Sa mnogim ljudima sa kojima se družim uvek zaobilazim tu temu... I drago mi je zbog toga. Baš baš drago.

Inače... JA nikada nisam "izbacila" nekog iz svog života jer sam čula da je DS-ovac, npr... Dok su mnogi ljudi mene izbacili iz svog kad su čuli da sam za SRS... I onda mi kažu kako su radikali netolerantni.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by svejedno
...

Npr, jedan moj dobar drug je iskreni rasista.

Tu se svadjamo samo tako.

Nije, naravno, nasilni rasista, niti ovca u toboru skinsa, niti smatra da je bela rasa IZNAD drugih, jednostavno smatra da su sve rase DRUGACIJE i prosto uvek potkrepljuje tu svoju tvrdnju cinjenicama - te se sa njim veoma lepo svadjam oko toga ;)

Jer nije glup, naprotiv, i ponavljam da ne smatra da je IZNAD drugih rasa, niti zeli zlo ikome, niti mu smeta da se druzi sa pripadnicima drugih rasa, prosto je ubedjen u duboku, genetsku razlicitost i zaista jeste RASISTA, jer da to smatra, mislim da je bela rasa iznad drugih, tad vec ne bih mogao da ga uvrsim medju prijatelje.

Ko je skapirao ovaj primer (i tog mog druga) svaka mu cast ;)

..

Kazem, pitanje je samo koliko su duboke te razlike.
Ja tako imam jednu homofobnu prijateljicu, vec sam je nekoliko puta spominjala. Ona isto nije homofobicna u smislu da bi bila nasilna prema nekome, cak se njena homofobija ne odnosi na lezbejke. Ona smatra da su zenama gayevi konkurencija, ali takva protiv koje zene ne mogu da se bore pa je jedini nacin da se to "ne dozvoli" inace ce ljudski rod izumreti (to ne dozvoli na drustvenom planu u smislu gay braka i sl). Po njoj, koji god muskarac da proba seks sa muskarcem vise nece zene jer zene nisu tako dobre u tom pogledu. I tako zene ostaju neudate, nema dece itd. Naravno ja sam vise puta pokusala da se raspravljam sa njom, neki ljudi idu vise na to da je zezaju i plase (cak i muz joj je rekao da je nasao decka) ona se za trenutak smiri i vidi koliko je to sto prica besmisleno. Ali to je kod nje bas fobija, posle se vrati pa opet vrti istu plocu, tako da ja sa njom o tome vise ne raspravljam. E sad, da mi nije drugarica iz detinjstva verovatno bi to bilo dovoljno da se ne druzimo ali ovako opstajemo... Kao i kod tebe, pa i da mi je drugarica iz detinjstva ne bismo opstale da je recimo nasilna, pa i da odobrava nasilje, to bi mi ipak bilo suvise.

Inace ja pod razlikama i ne mislim na to da citamo razlicite knjige, gledamo razlicite filmove ili slusamo razlicitu muziku... bojim se da bih imala jako malo prijatelja kad bih na to gledala. I to mi se cini nesto ne toliko bitno, vise stvar ukusa... Doduse cesto se sa prijateljima i tu negde preklapam ali to je meni nesto mnogo manje bitno nego recimo stavovi, tolerantnost, postovanje, korektnost...
Korisnikov avatar
By Dina
Offtopic sa ove teme nalazi se ovde

Dina, moderatorka Kafica
Korisnikov avatar
By Blady
Ako mi je toliko stalo do te osobe, prihvatam je i sa vrlinama, i manama... ako njene mane, preovadaju skrenem joj paznju na to, u smislu da su to mozda poprilicno lose stvari i za nju, ne samo zato sto ih ja primetim... u takvim slucajevima, ako nekog zelis prihvatiti onda ga prihvati u celosti, i sa tim sto ti je ok, i sa tim sto ti nije ok, izvagaj.. pa skontaj... ako ne moze nikako, u tom slucaju dolazi do razilazenja.... ;)
Korisnikov avatar
By switchon1234
Da ne bi došlo do neprijatnih i nepotrebnih "raskrsnica", ja uvek gradim "mostove". Pokušavam da shvatim drugu osobu zašto nešto radi tako kako radi i koji motiv stoji iza. Nikad nisam insistirala na različitostima i nisam htela nikog da preobratim.
Mislim da ovde veliku ulogu igra i to što ljude ne posmatram toliko po stavovima i opredeljenjima (partizanovac vs zvezdaš, srs vs ds, drama vs komedija, jazz vs metal), koliko po nekim opšte-ljudskim osobinama, nekim manirima.

Naravno sve ovo ne znači da se nisam našla u situaciji gde mi je bilo teško nešto prihvatiti, prećutati ili sl.

Jedan pristup strogo primenjujem u zadnje vreme - ako neko želi nešto da ja uradim ili da se na određeni način ophodim, onda mora i sama ta osoba da postupa na taj način. To ovako napisano zvuči najnormalnije, međutim u praksi se to pravilo redovno krši.
Korisnikov avatar
By Cluniensis
Razlike u ukusu i razmisljanju kod mene ne uticu nuzno na nemogucnost kontakta.
Vazniji mi je karakter osobe...

Ali znam da sa nekim osobama ne bih iz principa zeleo da budem vidjen u drustvu... Cak sam siguran da bih u slucaju da se te osobe prikljuce nekoj grupici ljudi u kojoj sam ja, verovatno ja otisao...

Prosto, neke stvari prezirem i preko njih ne bih mogao da predjem...

:bubbles:
Korisnikov avatar
By m..
Pa meni je vrednosni sistem i neko kucno vaspitanje, senzibilitet i generalno pogled na svet, medjuljudske odnose, zivot na prvom mestu. Ako je to u redu, i ako se generalno poklapamo, negde je skroz manje bitno da nam se poklapaju ukusi u raznim segmentima zivota, tj ne ocekujem potpuno poklapanje, ali ne mogu ni da se intenzivno socijalizujem s nekim ko nema zajednicka interesovanja, iz krajnje prakticnih razloga.

Dakle pre bih se druzila sa nekim ko zadovoljava neke moralne i intelektualne kriterijume, dok nam se pogledi na recimo estetiku razlikuju, nego sa nekim ko u potpunosti deli ukus sa mnom, a negde je intelektualno i senzibilitetom na drugoj frekvenciji.

U svakom slucaju, poznajem dosta ljudi, pa imam izbora. I, da, desavalo mi se da eliminisem ljude iz zivota, ili da ih ostavim na distanci zbog te neke raskrsnice na kojoj smo se razisli. I ta raskrsnica je uglavnom bila nedge kod necega sto sam ja dozivela kao nevaspitanje, bezobrazluk, bahatost ili licemerje ili akutnu ignorantnost i tvrdoglavu doslednost istoj. A s nekim ljudima sam se prosto razisla jer smo bili na totalno drugacijim talasnim duzinama sto se senzibiliteta tice.
Jebiga, ne moze svako sa mnom da se uklopi kao puzla. Ali ima dosta ljudi koji mogu, pa koliko mogu, toliko se i uklope, ja ne silim pricu ni na jednu ni na drugu stranu.

Ne znam, kad sad gledam ko su mi prijatelji, to je bas sareno, svi su medjusono jako razliciti, a opet veoma kompatibilni i uglavnom se druze medjusobno.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Zanimljivo... Prvi put sam naishao na takvu osobu ovde u NS-u...
Ja sam po politichkom uverenju levichar a on desnichar...
Nervira me i po nekim drugim pitanjima, ali smo ok, za sada :)
Mislim da suprotnosti mogu opstati na prijateljskom nivou, ali ne i na nekom vishem....
Korisnikov avatar
By Deksi
Dovoljno mi je da mogu makar neku komunikaciju,diskusiju,whatever zapocnem s doticnom osobom i onda posle nekog vremena vec imam predstavu o tome da li cu moci da imam neki znacajniji,dublji odnos sa njom i na sta ce se svoditi nasa komunikacija.
Ne gajim neke stereotipe.Uglavnom ljudi koji mi ne odgovaraju imaju neku osobinu,nacin ponasanja,dozivljaj stvari i pogled na njih koji me generalno odbija pa i one samim tim.
Koliko god slicnosti kod nekog mogu da me privuku toliko mogu i razlike.
Individualno je sad.
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by bigirl
Dok su mnogi ljudi mene izbacili iz svog kad su čuli da sam za SRS... I onda mi kažu kako su radikali netolerantni.
:smeh: :smeh: :lol: :smeh: :smeh: :lol:
Korisnikov avatar
By RED BUTTON
Originally posted by Zoe
Ja sam kao delikventna tinejdzerka imala obicaj da se ne druzim sa ljudima koji ne slusaju r`n`r.......koji ne razmisljaju na odredjeni nacin (Kad malo razmislim........i sad ima tragova toga........a ovo za nacin razmisljanja mora obavezno)
i u pravu si ...

Ja sam kao delikventni tinejdžer verovao da se sve razlike mogu prevazici i ignorisao takve stvari kao što su sklonosti ka Turbo Grand kulturi (uz svo poštovanje prema obožavaocima) ali svaki put je to bila Katastrofa, sa velikim K. (ovo se iskljucivo odnosi na veze). Da li se to zove Način Razmišljanja ili Različita Vrednosna Matrica ...... u svakom slučaju je to mnogo više od muzičkog ukusa (u ovom mom primeru). Jedna stvar povlači mnoge druge. Po meni tandem kao veza, na raskršćima, može da uspe samo ako oboje imaju snažnu volju.
Za poslovni / friendship tandem je vec značajno lakše ali je opet zajebano.

Mislim da je kod nas, u Srbiji, problem što su identiteti Kauboja/Indijanca obično i fiksacije sa sangom psihopatije, znači preterano snažne.

A ovako izgledaju moji susreti na raskrsnicama:
Ovo ne banalizujem: Nedavno upoznah dečka koji živi u užijem centru grada nego ja pa sam dobio ONAJ pogled i više mi se nije ni javio, skoro istovremeno momak iz, nebitnokoje, metropole sa drugog kontinenta mi salje mejlove u kojima se nada da nećemo izgubiti kontakt, ostati prijatelji, videti se ponovo, unapred se raduje mojim mejlovima, još uvek pamti susret itd itd itd ...... Sva ostala moja iskustva na raskršćima su slična ovim. Ovako u Srbiji a naopako u ostatku sveta. Tako da to, Galateja, ono što zavisi od tebe, zavisi i od druge strane. Šta je jače, potreba da budete tandem ili želja za istrebljenjem drugačijeg ?? Mislim da je tu odgovor.

Srbija je zemlja gde se na raskrsnicama ne usporava već .... đonom na gas i gazi.... jb kevu svakom ko ne ide gde i ti, i gde je ultimate lajtmotiv Prođi Sa Mnom Na Crveno. (uz svo poštovanje fanovima Cece, žena peva o onome što vidi). Na stranu što vozači, mahom, ni ne znaju "di teraju"

Tako da pored razlika u životnim vrednostima važno je, na žalost, i odakle ih gledaš.

:srbin: vs :srbin:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Pa moji klonovi mi ne trebaju, em je nerealno ocekivati apsolutna poklapanja u svemu em bi bilo zesce dosadno.

Resenje? Razgovor i samo razgovor. Kad obe strane iznesu svoja vidjenja istog problema jasno i bez urlanja i ukoliko nakon toga nema pritiska da se predje na "ispravnu" stranu sve je ok pa mozemo nastaviti dalje pa se i cesto opet vracati na ista pitanja ukoliko je dijalog miran i konstruktivan.
Ne moraju uvek razlike da nas rastavljaju. Embrejs d razlike! :D
Korisnikov avatar
By Sunce
Meni su razlike jako interesantne i mislim da ih uvek pretvaram u prednosti, a ne u mane. Uvek me interesuje zasto neko voli ono sto ja ne volim, golica me da iz drugog ugla posmatram i saosecam. Recimo, ja ne volim preterano horor filmove, a mnogi moji poznanici ih non-stop gledaju. Vremenom sam shvatio i zasto.
Mislim da je razlicitost bogatstvo i lepota sve dok ne ugrozava.
By Kragi
Stoprocentni pandam sebi tesko da bilo ko od nas moze da nadje, samim tim slaganja i NESLAGANJA oko nekih stavki su sasvim normalna u svakom odnosu. Meni je najbitnije kapiranje oko stavki vezanih za odnos koji se uspostavlja (sustina odnosa), ma kakav on bio a ostalo su kompromisi valjda :)
To da li volimo istu muziku, filmove i sl stvari je rekao bih najmanje bitno :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by KgCS3
Meni je to vrlo vazno! :giggle: Malo sam postao stroziji. Tako sam odbio decka koji mi je rekao da ga smaraju Bergmanovi filmovi. Nije verovao da zbog toga nisam zeleo susret. Isto tako, sta ce mi osoba koja ne voli cokoladu. :smeh:
By Kragi
Originally posted by Sunce
Meni je to vrlo vazno! :giggle: Malo sam postao stroziji. Tako sam odbio decka koji mi je rekao da ga smaraju Bergmanovi filmovi. Nije verovao da zbog toga nisam zeleo susret. Isto tako, sta ce mi osoba koja ne voli cokoladu. :smeh:
Jebi, jebi kad nemas koga :sweet:
Korisnikov avatar
By Delete
Isto tako, sta ce mi osoba koja ne voli cokoladu. :smeh:
Zar to nije prednost? Uvek si siguran da ces cokoladicu koju si ostavio kad si izasao iz stana zateci celu i kad se vratis. :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Delete
Isto tako, sta ce mi osoba koja ne voli cokoladu. :smeh:
Zar to nije prednost? Uvek si siguran da ces cokoladicu koju si ostavio kad si izasao iz stana zateci celu i kad se vratis. :)
Ali zamisli coveka koji ne voli cokoladu. To je isto kao biti sa nekim ko ne voli da se smeje. Pa taj ne zna sta je slast, strast, slatka rec, ma ne zna nista. Odbija me to. :(
Korisnikov avatar
By Sunce
Jebi, jebi kad nemas koga :sweet:
O cemu ti to? :wcsolja:
Korisnikov avatar
By Delete
Ali zamisli coveka koji ne voli cokoladu. To je isto kao biti sa nekim ko ne voli da se smeje. Pa taj ne zna sta je slast, strast, slatka rec, ma ne zna nista. Odbija me to. :(
Mislim da se ne mogu tako povrsno povuci paralele medju tim stvarima. Znam lika koji ne voli cokoladu, ali zato nemilosrdno tamani sve slatkise, torte i kolace koje ne sadrze tu namirnicu.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ja povrsno povlacim paralele! :giggle: Ma naravno da lupetam (mada generalno mi se vise dopadaju ljudi koji vole slatkise...). Volim kad neko nesto jako voli. Ako ne postoji ni jedna stvar koju jako voli, onda pisi propalo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!