Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By aftermaths
recite mi na osnovu cega to radite?

Sta vam prvo padne na pamet?(ako vam uopste nesto pada na pamet).
Da li to radite jednostavno na osnovu iskustva?
Intuicije?
Gestikulacije, glasa...?

Dajte mi neki primer konkretne situacije.

Naravno, za pravu procenu tj. upoznavanje nekoga potrebno je vreme. Ovde se samo misli da neki ispravan prvi utisak.
Korisnikov avatar
By muzika86
Kako se oblace, i crte na licu. Naravno i ostale stvari tu onda se uzimaju u obzir kao nacin na koji ta osoba govori, glas, zubi, oci itd itd.... sve su te stvari male stvari, koje kada ih zajedno stavis, daju ti sliku te osobe.
Korisnikov avatar
By aftermaths
Da, na osnovu oblacenja mozes da saznas dosta toga. Pocevsi od toga chime se u zivotu bavi ili koju muziku slusa. A narocito kakav je neciji standard tj. koliko ima para. Da li vodi racuna o sebi itd.

Ali da li mozes da procenis da li te laze ili je iskren?
Da li je dobar ili los?
Korisnikov avatar
By muzika86
Originally posted by aftermaths
Da, na osnovu oblacenja mozes da saznas dosta toga. Pocevsi od toga chime se u zivotu bavi ili koju muziku slusa. A narocito kakav je neciji standard tj. koliko ima para. Da li vodi racuna o sebi itd.

Ali da li mozes da procenis da li te laze ili je iskren?
Da li je dobar ili los?
Pa te stvari na povrsini govore o tome da li ces uopste i toj osobi da pridjes ili vodis neki dalji razgovor. Barem po mom je tako.
A kada je to prevazidjeno onda ides dalje, da ih upoznajes kroz dalje kontakte, razgovore i manire po kojima se ponasaju.
Pocnes da ih ispitivas o njihovom proslom zivotu, ne ono da budes bas nekulturan i radoznao, nego onako lagano. Po tome ih istrazujes kakve su odnose imali sa ljudima prije, tj. da li su iskreni, da li su posteni, itd itd...
Korisnikov avatar
By Nisam_Ja
Ne idem na generalizaciju, ali neki put se iz mojih komentara moze zakljuciti da idem (recimo, o horoskopu kad pocnem)

U svojoj 25, za sada idem na to da sa nekim prosto profunkcionisem, na ovom ili onom planu i da se - prosto prepoznamo, ili ne. Cista hemija! Hoces - neces, mozemo - ne mozemo, ili idemo ka makar slicnim zivotnim razinama ili ne... Nema mnogo pitanja, samo odgovori. Mislim da se dovoljno stvari vidi vec na pocetku komunikacije ili poznanstva sa nekim. Iznenadjenja dobrodosla, ali moje iskustvo je takvo...

Iz povrsnog odnosa nekada mogu da dozivim ne znam kakvu dubinu, a nekada mi se desi da me iznenade ljudi sa kojima mislim da sam otisao duboko...

Nema pravila...

:pas:
Korisnikov avatar
By Deksi
fizicki,izgled,gestikulacije,drustvo,glas,oci i pogled,desavanja koja se desavaju izmedju njih i njima bliskih ljudi...
Korisnikov avatar
By Katengl
Originally posted by aftermaths
A onda se postavlja pitanje da li vidiš samo ono što ta osoba želi da vidiš. Izuzimajući ekstreme, naravno.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
kod mene su iskustvo + intuicija dobitna kombinacija. naučio sam da ne verujem svom prvom utisku s obzirom da je moj prvi utisak o osobi uvek dijametralno različit od onoga kakva ta osoba stvarno jeste. no i to je nešto od čega se može početi u procenjivanju. takođe imam iskustva u radu sa ljudima i znam neka "prava" pitanja koja će mi najbolje dati odgovore o tome kakav je neko.

ipak, da bi nekoga stvarno upoznali potrebno je provesti neko vreme sa tom osobom, pogotovo ako to vreme provedemo radeći zajedno na nečemu.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Samo intuicija i dedukcija. Elementarno, dragi moj... :serlok:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
kako to deduktivno zaključuješ o osobinama neke osobe?
Korisnikov avatar
By decko
Ne procenjujem dobro. Zasto? Ne znam. Nekad sam suvise naivan. Nekad volim da se samo pravim jako naivan. Nekad ne zelim neke stvari da vidim a nekad se jednostavno pravim da ih ne vidim ili ne zelim da taj neko zna da sam to video...

:iskolacen:

Sad ne znam ni sam sta napisah... :hmm:
Korisnikov avatar
By aftermaths
Da jednostavno ne zelis da vidis ljude...sto je glavni problem kod losih procenjivaca. Tako je na prvi pogled bezbolnije.
Korisnikov avatar
By decko
Mozda. Ne volim kad se u startu razocaram jer onda nemam zelju ni za ono malo upoznavanja sto sledi...
By Sixto
Po sadrzaju i nacinu price kad sednem s njim i pogledam ga u oci!
Moze da bude obucen kako hoce, al sam sebe ili izblamira ili me odusevi, cak ne moram ni da ga navodim niti provociram!
Korisnikov avatar
By Egon
bavim se komunikologom duzhe vreme i mogao bih svashta da kazhem
na tu temu ... u principu ...

postoji odredjeni " kod" ponashanja za odredjenu emotivnu reakciju

" kod" ponashanja uslovljava odredjeni govor tela ..

npr. ako neko gleda u plafon ne mora da znachi da lazhe (kako se do sada mislilo) nego mozda shalje poruku da "kao" lazhe ustvari govori istinu " ustvari lazhe" ( obrnuto od obrnute psihologije)

drugo ... mnogi ljudi prave "govorne tri tachke" ... na primer (chitaj) ... ako ... mozda bih ... da ... ali ... ne znam ... kako .. da ....
sto je znak manjka samopouzdanja ...

itd itd itd ...

ali govor tela je samo 40% komunikacije i nije uvek pouzdan

vrlo dobro provenjujem ljude oko sebe ... retko kad sam se zajebao ..

ako i postoji neka osoba koja me zeznula, onda mi je fascinantna ( profesionalna deformacija)

obozhavam frikove ...
Korisnikov avatar
By jukie
Pa treba da malo posmatraš tu osobu recimo par sati dok radite nešto deseto (tako da zaboravi da treba da glumi pred tobom) i jasno ti je kao dan kakva je ta osoba.

A ovo smo već pisali na drugoj temi i tada sam rekao da je jako dobro gledati dobro odglumljene serije jer se dobri glumci trude da budu realistični i onda to samo preneseš u realan svet i odmah znaš kakav je ko.

Najveći problem je, kada već znaš kakav je ko, što i dalje moraš da ih trpiš iako ti se ne sviđaju, i onda bežiš u ćošak.
Korisnikov avatar
By Dina
Meni je prvi utisak vrlo bitan. Najvise obracam paznju na gestikulaciju, glas, izraz lica, zracenje, najmanje na ono sto osoba govori. Zato sam prvo mislila da u zivotu ne mogu proceniti ljude npr na osnovu foruma, jer tu su samo reci. Ali nekako sam se "izvestila". I tu se ipak oseti zracenje. Podseca donekle na zivu komunikaciju... Ali ipak je meni ziv kontakt nezamenljiv.

Jako je zanimljivo ovo sto je Egon rekao - to sto osoba ne gleda u oci ne znaci da laze, a mozda zeli da ostavi utisak da laze, zasto to cini to je tek novo pitanje... Ali ta pitanja mogu da se postave opet samo u zivoj komunikaciji, samo ona sadrzi sve nijanse. Ja se povodim za nekom intuicijom najvise. Do sad me uglavnom nije varala, retko sam se razocaravala. Mada tu postoji i povratna reakcija. Ja ne verujem u dobre i lose ljude. Tako da na neki nacin procena je i nemoguca, to sto se neka osoba na neki nacin ponasala prema nekom ne znaci da ce se ponasati i prema meni. Ta druga osoba je drugacija od mene pa budi razlicite emocije, postupke nego ja. Tako da je meni procenjivanje vise prepoznavanje. Bas procenjivanjem se bavim npr na poslu, tu samo delimicno koristim intuiciju a vise iskustvo i prethodne situacije. I tu sam uglavnom zadovoljna.
By rockIt_grL
preokupacija procenjivanjem je cesto znak raznih strahova i nesigurnosti procenjivaca..."sto pre da te racionalizujem, desifrujem, klasifikujem, zauzmem stav i time predupredim svaku mogucnost da me prevaris, zajebes, povredis ili sta vec.."
uostalom mnogo je vise onih koji pogresno procenjuju sebe...
Korisnikov avatar
By Egon
ha ... :)

@ dina ...

koleginica iz human resource-a ???
Korisnikov avatar
By Blady
Od svega pomalo... ali definitivno mogu da procenim osobu bez mnogo truda...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by rockIt_grL
preokupacija procenjivanjem je cesto znak raznih strahova i nesigurnosti procenjivaca..."sto pre da te racionalizujem, desifrujem, klasifikujem, zauzmem stav i time predupredim svaku mogucnost da me prevaris, zajebes, povredis ili sta vec.."
Tu se uopšte ne slažem... mislim samo da takva osoba ima izraženu "naučničku inteligenciju" (mislim da se tako zove, jedan od 9? tipova inteligencije) i da joj je zabavno da dešifruje i klasifikuje jer je takva ličnost.
Kaže se da kako upoznaješ problem, strah kao strah nestaje i menja se u razmišljanje o mogućim načinima na koje taj problem možda može da se reši.
Takođe mi jako smetaju likovi iz sitkoma koji krenu da se bune ako neko racionalizuje (doduše više ih je bilo u starijim sitkomima nego današnjim, valjda su se i pisci scenarija opametili). Yeah right, kroz život treba ići happy-go-lucky, uđeš-izađeš-i-gotovo, kao ona beba iz crtanog filma što je jure Tom i Džeri, pa ako ti padne klavir na glavu padne, ako upadneš u šaht padneš itd.
NARAVNO da ćeš da dešifruješ i klasifikuješ osobe i pojave oko sebe. Na taj način se preživljava. Onda neće biti potrebe da jednom kažeš "Uf da sam malo mlađi i da mi je pamet ova..."
By rockIt_grL
@jukie
cini mi se da nisi uzeo u obzir reci "preokupacija" i "cesto" ali dobro...
nego..kada si vec spomenuo:D:
mislim da ima 7 vrsta inteligencije i da naucnicka ne postoji, ti verovatno mislis na logicku inteligenciju posto je ona tipicna za naucnike...medjutim ona se smatra korisnom u naucnom radu a ne i u procenjivanju ljudi (za to je korisnija interpersonalna inteligencija)
to sa sitkomima ...nije bas indikativno...
ne prezivljava se desifrovanjima i klasifikovanjima drugih ljudi i pojava...to rade oni sto bi da vide sta, gde kako, kod koga moze, prolazi..i oni samo to i rade .. ne zive, vec prezivljavaju (gde ziveti znaci biti odlucan,odgovoran, samoinicijativan, realizovan i koliko je god moguce imati buducnost u svojim rukama, kada npr.ne razmisljas vecinom o tome sta li profesor misli, radi,kakav je, vec kada UCIS )
btw moja poslednja recenica potpuno iskljucuje ''go happy..'' ideologiju..
Korisnikov avatar
By uninvited
Sto se tice same procene,kako kad.. nekad znam dobro da procenim osobu a nekad jednostawno ne umem...
a pomocu cega? xm...pa widi se to,ako dobro pratis i slusas osobu mozes zakljuciti ponesto..
By Sixto
Nacin price, sadrzaj izrecenog i vokabular!
Puno govore o zivotnoj filozofiji, nacinu zivota, sistemu vrednosti, rezonovanju, karakteru, stavovima...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Neke osobe se mogu proceniti na osnovu klasicnih metoda posmatranja... dok neke ne mogu.

Previse je to komplexna stvar da bi se preko foruma mogla definisati...
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by Dirrty19g
Previse je to komplexna stvar da bi se preko foruma mogla definisati...
:roflmao:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Sta je smesno?

Ovo su retki trenuci moje ozbiljnosti! :shamar:

Ovde se trazi definicija postupka procene sagovornika, i ja sam rekao svoje...
Korisnikov avatar
By gorilica
Originally posted by KissQueen
Samo intuicija i dedukcija. Elementarno, dragi moj... :serlok:
:up:

Dodao bih josh da prvi utisak retko kad vara.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!