Originally posted by High Maintenance
Ja sam npr menjao let u Svajcarskoj, koja nije u Schengenu, a imao sam Schengen vizu...I nije mi bila potrebna njihova...
U ovom slucaju je situacija obrnuta, ali mislim da nije drugacije...
Vidis ipak je drugacije. Jedna je stvar leteti obicnim avio kompanijama kad ne moras da napustas "bezbedonosnu zonu"ili kako je neko nazva "bescarinsku". Drugo je putovati sa Low Cost kompanijama kad treba da presedas.
Da razjasnimo jednu od najosnovnijih stvari.
LowCost kompanije su POINT-TO-POINT airliners. Znaci kod njih se kupuju karte samo od destinacije A do destinacije B tipa A->B bez presedanja. Ako presedas automatski kupujes drugo putovanje tj. drugi let koji je nezavisan od prvog i sa prvim nema ama bas nista. Tako ako ti prvi let kasni drugi te nece cekati i nemas pravo na nadoknadu zato sto si zbog kasnjenja prvog leta izgubio drugi. Zasto? Upravo zato sto se radi potpunom "drugom putovanju". Zato ti i RyanAir i EasyJet i WizzAir i svi ostali sugerisu da ni u kom slucaju marginala izmedju sletanja prvim letom na aerodrom na kom presedas i uzletanja drugog aviona ne treba da bude manja od 3 sata.
E pa posto se radi o dva uzajamno nezaivsna leta...ti sletis prvim avionom, pokupis prtljag i prodjes pasosku kontrolu (ako nije intra-Schengen let) i NAPUSTAS bezbedonosnu zonu. Zatim lepo odlazis do CHECK-IN deskova i radis potpuno novi Check-In...ponovo prolazis bezbedonosnu i pasosku kontrolu da bi PONOVO usao u bezbedonosnu zonu.
Eto zasto je kad letite LowCost kompanijama nepohodno imati vizu koja vazi i za zemlju na cijoj se teritoriji nalazi aerodrom na kom presedate.
Zato kad ides u London sa engleskom vizom (koja nije Schengen) i hoces preko Madjarske treba ti madjarska viza jer Madjarska osim svojih priznaje samo jos Schengen vize drugih zemalja za tranzit. Ista stvar ako letis preko Nemacke onda ti treba Schengen viza.
Ko ne veruje moze slobodno da proba...Nije mi se jednom desilo da vidim ljude sa BiH ili srpskim pasosima kako ih vracaju nazad u avion u recimo Londonu jer imaju svedsku dozvolu za boravak (koja vredi kao stalna Schengen viza)...ili pak ljude koje nisu pustali u avion ili vracali sa granice jer su imali engleske ili irske vize a hteli preko Schengen teritorije...