- 27 Jul 2007, 16:55
Jeste, Nikodmijo, a u Americi, prvoj ekonomiji sveta, se uopšte ne gledaju serije i filmovi. Samo se proizvode. I to za ostatak sveta. Yeah right! Drugim rečima: nema veze koliko je zemlja ekonomski progresivna: većina ljudi živi "tuđe živote", jer, kako Emerson reče, "njihove strasti su fraze, njihovi stavovi plagijati". U pomenutoj SAD se čak neki i hiper-identifikuju sa likovima iz filmova, pa nakon premijere "Natural Born Killers" dobiješ sijaset Mickey and Mellory parova koji idu okolo i ubijaju. Uostalom, od Andyja Warhola i pop-arta znamo koliki je uticaj televizije i koliko se ona konzumira, i to baš u zemljama "blagostanja", kao napristupačniji vid zabave. Moja majka, npr., koja je u penziji, čuva decu, a mnogi ovde rade i po nekoliko poslova, ne bi li preživeli. Stoga, pre će biti da većina nema vremena koliko imaju u proseku drugi ljudi u bolje stojećim državama.
Ne razumem otkud ovaj kultur-rasistički ispad (i to prema sopstvenoj matici), ali ja bih zaista voleo da je glavni problem ove zemlje nedostatak sauna. We would be close to paradise. Uostalom, i to je jedan od stereotipa u gej kontekstu, još jedan "tuđ život" modeliran liberalnim kapitalizmom, seksualno orijentisana gej-potkultura kojoj je sauna hram, a hostija užitak. Nema ničeg lošeg u tome, samo i dalje nema "autentičnosti", koliko ni u filmskim serijalima. Ako živimo u vremenu koje shvata koliko je ono najintinije u stvari, kako bi Lacan rekao, "najekstimnije", tj. kako su naši unutrašnji sadržaji indukovani spolja, društvenim konstruktima, onda sam pojam "autentičnosti", koji stoji u pozadini tvoje kritike, pada kao fikcija. Uostalom, sa tim se već kritička teorija razračunala: Adorno i "Žargon autentičnosti" says it all.