Originally posted by odskoraBI
Originally posted by Mortis
E, da, zna li neko metod da se ovekoveci munja?
Kako da se uslika?
Mislim da je najlakse preko digitalnog, "na srecu". Ispucavas 20-tak fotografija zaredom u jednom pravcu (tamo gde najcesce seva, tacnije ), i velike su sanse da te usere...
Shit. Nece ici tako. Munja ne udara dvaput u isto mesto (jer se vrsi izjednacavanje potencijala...) tako da kad uperis aparat tamo gde je upravo sevnulo, to je najmanje verovatno mesto gde ce sledeca da pukne. Mozda bi duza expozicija odradila stvar? Pozadina bi ostala mutna, ali bi se munja jasno videla u svojoj kratkotrajnoj blistavosti. A opet, znam qrac o fotografiji, tako da je vrlo moguce da lupam...
Mada, neke munje od sinoc je vredelo snimiti. Par komada su trajale po misisipi! I par komada su se jasno rastocile pred ocima... Kao da su od cvrstog materijala, i raspadaju se celom duzinom... na manje delice... kao element koji je naprasno izgubio koheziju...
I bilo je munja interesantnih oblika... Jedna u obliku omce, jedna se pruzila pri kraju u 5-6 manjih, kao saka. Jedna je opisala luk preko pola neba, sa moje tacke gledista... wow...
Voleo bih da sam ih sve slikao. I izlozio slike u galeriji. Uklopilo bi se sa ovim naprasnim sewcanjem na Teslu, jel' da?