Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By HARP
Pronašao se u jednom tekstu,pa evo citiram:

Neka deca se za sve zanimaju,oistoriju i sve što je u vezi sa prirodom ,ili se interesuju za prostorne odnose i matematiku,alisu neuspešni u školi.Možda je suviše nadareno dete?
Ima dece koja su natprose?no inteligentna,ali pokazuju loše školske rezultate.To je zato što su pretalentovana de?esto nesigurna i neprilagoðena.
Talentovano dete obi?no progovori veoma rano,dobro izgovara re?i,ve? oko tre?e godine postavlja za?uðuju?a pitanja o vasioni,životu i smrti.Osetljivo,bogato maštom i smislom za humor,nadareno dete voli igre s komplikovanim pravilima ili ih samo smišlja.Jpš kada je sasvim malo pokazuje izuzetno pam?enje koje mu omogu?ava da nau?i mnoge stvari i to sa vrlo malo napora.Naj?eš?e takvo dete ve? sa 3-4 godine zna sva slova ili ?ak i ?ita(hi,hi ja sam u 5-oj do duše nau?io da ?itam).
Deluje razmaženo,ali se loše ose?a u sopstvenoj koži,ne može da pronaðe mesto meðu svojim vršnjacima,niti je kadro da stvara nova prijateljstva.Na izvestan na?in je usamljeno i baš zbog toga može da odustane od svojih talenata koji ga razlikuju od druge dece.
Pretalentovana deca ne tako retko pokazuju veliku razliku u nadarenosti za pojedina znanja i smanjenu sposobnost za druge.Uprkos za?uðuju?oj inteligenciji,mogu loše da pišu,ili,na primer,da budu lošiji u sportu.Njihova bujna mašta je takoðe veliki izvor teško?a.Ako roditelji kasne,ono može na svašta da pomisli...
DOSAÐUJE SE U ŠKOLI
Obdareno dete pokušava da u školi razreši svoju situaciju na razli?ite na?ine.Mogu?e je da se zatvori u svoj svet mašte i slabo komunicira s drugima ili stalno pravi haos u razredu.Odsutno je duhom na nastavi,ne uspeva da se koncentriše ?ak i u lakšim vežbama,ali zato rešava vrlo komplikovane probleme za koje se zainteresuje.Budu?i da je perfekcionista i da mora sve da proveri,može da bude usporeno i da deluje lenjo.Pa ipak,od svih teško?a za njega je najve?i teret u?enje sa ponavljanjima.Ono prezire tablice množenja i gramati?ka pravila.Osim toga i ne trudi se mnogo zato što u drugim oblastima znanja koja ga zanimaju uspeva bez rada.U domenu njegovog talenta pronalazi brza rešanja na gotovo intuitivan na?in.Što više napreduje u u?enju,sve više ?e imati potrebu za radom i metodama koje mu donose uspeh.
GDE JE REŠENJE?
Talentovanom detetu je potrebna pomo?.Budu?i da je ?esto odsutno, ima potrebu da ga neko podstakne na dnevne zadatke.Ne bi bilo loše da mu pomognete pri opremanju školske torbe i podsetite ga na druge obaveze,kako bi izbeglo kašnjenje i zaboravljanje.Što se ti?e u?enja,trebalo bi ga upu?ivati da prati metode nastavnika,jer obi?no pronalazi svoj na?in za rešavanje zadataka koji se razlikuje od školskih zahteva i koji se ocenjuje negativnom ocenom.Uprkos tome,verovatno ?e stalno težiti da radi po svojim pravilima,ali ga treba pažljivo ohrabrivati da bar malo odstupi od svojih rešenja.Ukoliko je i preduzimljivo treba ga podsticati da piše svoja izlaganja za predstoje?e ?asove.To je odli?an na?in da utvrdi svoja znanja i povrati samopouzdanje.Talentovanu decu treba podsticati da se bave vanškolskim aktivnostima.U koliko voli da ?ita,možete ga upisati u bibljioteku, ili, ako voli matematiku,šah,ili neke igre -mozgalice-,muziku,slikarstvo ili sport.Uz sve to,ipak im treba ostaviti slobodno vreme kada svojoj mašti daju da leti.
Eto malo se našao u ovome...
Koliko ste vi?
Ne kažem da sam nešto jako inteligentan,ali tako sam ve?inom funkcionisao...
Korisnikov avatar
By 2kune
Ja sam bio mal?ice nedotupav... :cobanica: Nalik na lijep ku?ni fikus... :vegi: A vidi me sad: :zid:
:sunce:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by GOX
Koliko ste vi?
Pa dovoljno ?e ti biti ako kažem kako mi je za sve vreme ?itanja teksta u glavi stajalo "kako su lepo napisali ovaj tekst, da i malo dete može da razume šta tu piše"... postoje mnogo komplikovanije dijagnoze sa kojima se barata u stru?nijim knjigama, ali ovo je baš lepo re?eno da svako može da razume.
E a sada da malo prodiskutujem stavku po stavku u svom slu?aju:

Ima dece koja su natprose?no inteligentna,ali pokazuju loše školske rezultate.To je zato što su pretalentovana deca ?esto nesigurna i neprilagoðena.
Sa ovim se ne slažem, jer smatram da je problem pretalentovane dece to što uopšte moraju da sede u obi?noj u?ionici i da rade po obi?nom planu i programu. To nije njihovo mesto. Pretalentovana deca treba da imaju mentora za oblasti koje ih interesuju i ne treba da gube vreme na ?asovima gde ništa ne?e nau?iti.

Talentovano dete obi?no progovori veoma rano,dobro izgovara re?i,,nadareno dete voli igre s komplikovanim pravilima ili ih samo smišlja.Jpš kada je sasvim malo pokazuje izuzetno pam?enje koje mu omogu?ava da nau?i mnoge stvari i to sa vrlo malo napora.Naj?eš?e takvo dete ve? sa 3-4 godine zna sva slova ili ?ak i ?ita
Sa ovim delom se sasvim slažem.

Deluje razmaženo,ali se loše ose?a u sopstvenoj koži,ne može da pronaðe mesto meðu svojim vršnjacima,niti je kadro da stvara nova prijateljstva.Na izvestan na?in je usamljeno i baš zbog toga može da odustane od svojih talenata koji ga razlikuju od druge dece.
Ja se uopšte nisam ose?ao loše u sopstvenoj koži, ali je bilo jako frustriraju?e kada svi oko tebe razmišljaju na nižem nivou i niko ne ume da odgovara na tvoja pitanja.

Pretalentovana deca ne tako retko pokazuju veliku razliku u nadarenosti za pojedina znanja i smanjenu sposobnost za druge.Uprkos za?uðuju?oj inteligenciji,mogu loše da pišu,ili,na primer,da budu lošiji u sportu.
Sport? Šta je to sport? ne znam kakve veze ima koordinacija motornih pokreta sa sposobnoš?u razmišljanja i zaklju?ivanja.
Ina?e, ovo je jako lep opis Aspergerovog sindroma, koji ve?ina nas nerdova ima.

Mogu?e je da se zatvori u svoj svet mašte i slabo komunicira s drugima ili stalno pravi haos u razredu.Odsutno je duhom na nastavi,ne uspeva da se koncentriše ?ak i u lakšim vežbama,ali zato rešava vrlo komplikovane probleme za koje se zainteresuje.
Sa ovim se potpuno slažem. Pitanje je zbog ?ega se od nadarenog deteta uopšte o?ekuje da iz dana u dan radi dosadne stvari koje odgovaraju mentalnom kapacitetu prose?nog deteta.

Pa ipak,od svih teško?a za njega je najve?i teret u?enje sa ponavljanjima.Ono prezire tablice množenja i gramati?ka pravila.
Postoji izlaz, a to je stvaranje igre od u?enja. Npr. se?am se da sam u drugom razredu prepisivao re?enice iz knjiga koje su mene interesovale, i onda podvla?io imenice, glagole itd. Digitron je došao kao neo?ekivano pomagalo u u?enju tablice množenja; prvo ukucaš neki problem npr 6x8, onda smisliš odgovor, a zatim pritisneš = da vidiš da li si ta?no rešio.

U koliko voli da ?ita,možete ga upisati u bibljioteku,
Nadareno dete apsolutno MORA biti u?lanjeno u biblioteku jer su knjige koje ga interesuju preskupe za ku?ni budžet. Jedna enciklopedija trenutno košta 3000-4000 dinara.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Ima dece koja su natprose?no inteligentna,ali pokazuju loše školske rezultate.To je zato što su pretalentovana deca ?esto nesigurna i neprilagoðena. - tachno, moze se josh i dodati da imamo bolu komunikaciju sa starijim ljudima od sebe, a pod starijim podrazumeva se zelija osoba, iako nazalost to nije sluchaj u vecini primera

proshao sam kroz trnje i vatru kada sam ishao u shkolu, shvativshi da zaista shkolski sistem, kako osnovni, srednji pa chak i visoko shkolstvo nije prilagodjeno osobama koje su talentovane..
jer se talenti u shkolama ne razvijaju, nego se osobe ukalupljuju, i zbog toga sam odustao od pravnog fakulteta, i krenuo s nekim radovima....
nego, neprilagodjenost shkolskog sistema, ne lezi u jednoj korpi s nedovoljnim ulaganjima u shkolstvo, nego zato shto nema volje, ni kod nastavnog kadra, direktora pa ni ministra, za boljim shkolstvom, deca izlaze iz shkole sve tupavija, s manje znanja i bez sposobnosti logichkog razmishljanja, o dedukciji i da ne prichamo...
primer za to, je i izmedju ostaloga, da niko od mladih advokata nije postigao slavu, uslovno govoreci njihovih ocheva, pre se znalo, ko nemoze da izgubi parnicu, ko zna svoj posao, i kako da se provuche kroz zakon ako je to potrebno...
starija generacija je uchila da razmishlja, nova generacija "shkolovanih ljudi" to nezna, lakshe im je da budu prosechni a najvishe mrzim kada neko shtedi mozak...
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Hmm... Talenat... Nekako nisam ubedjen da je presudan za uspeh. Pre je to uporan rad, sto je nesto sto definitivno nedotstaje u ovoj zemlji ljudi koji bi sve zeleli preko noci. Talenat ili nadprosecna inteligencija samo pomazu onima koji vredno rade da lakse postignu rezultate. REZULTATE!!!

Ko od vas uopste razmislja u dimenzijama da sve sto radi treba da ima neki rezultat?! I da taj rezultat treba da bude legitiman. Nije ocena rezultat ucenja, vec je ZNANJE rezultat ucenja.

Ko od vas ceni svoje i tudje znanje? Ko se sprda sa znanjem? Ko je odbacio domaci skolski sistem kao poptunu katastrofu, a ko je ipak iskoristio tu katastrofu za sopstveni razvoj? Ko je spreman da bilo koju tvrdnju podvrgne sumnji i proveri?

Suvise brizne MAJKE koje prvo smatraju da im deca nesposobna da se brinu o sebi, pa onda ih na kraju i naprave nesposobnima zbog previse paznje i kontrole kojima ih okruzuju.

Konacno, cemu tupljenje na tekst jednog nedotupavog Blicovog novinara? Aman, ljudi, NOVINARI u ovoj zemlji su propali stranacki aktivisti, propali studenti i propali pisci i po pravilu nemaju veze sa zivotom. Bas bih voleo da vidim roditeljske vestine autora teksta...
Korisnikov avatar
By *deni*
Njuskalo
Pre je to uporan rad, sto je nesto sto definitivno nedotstaje u ovoj zemlji ljudi koji bi sve zeleli preko noci. Talenat ili nadprosecna inteligencija samo pomazu onima koji vredno rade da lakse postignu rezultate....
:up:
Tacno i amin !
By argentum_inf
ja sam bila idealno dete..sta li se u medjuvremenu desilo.. :puzzle: :smeh:
Korisnikov avatar
By m..
Ma uzas, tacan opis mene u tim godinama. Secam se svog prvog abera, zadatak tipa (8+6)+3= ja odma napisala 17... I tako svi zadaci redom... Hvala bogu pa sam prva 3 razreda osnovne uglavnom provela kod logopeda i pedagoga (zbog nesrecnog neizlecivog i kotrljajuceg rrrr, i sranja koja sam pravila, a i sto su me mlatili tu i tamo)...

Anyway

@jukie: sta je aspergerov sindrom?
Korisnikov avatar
By operativni kadar
Originally posted by GOX
Pronašao se u jednom tekstu,pa evo citiram:

Neka deca se za sve zanimaju,oistoriju i sve što je u vezi sa prirodom ,ili se interesuju za prostorne odnose i matematiku,alisu neuspešni u školi.Možda je suviše nadareno dete?
Ima dece koja su natprose?no inteligentna,ali pokazuju loše školske rezultate.To je zato što su pretalentovana de?esto nesigurna i neprilagoðena.
Talentovano dete obi?no progovori veoma rano,dobro izgovara re?i,ve? oko tre?e godine postavlja za?uðuju?a pitanja o vasioni,životu i smrti.Osetljivo,bogato maštom i smislom za humor,nadareno dete voli igre s komplikovanim pravilima ili ih samo smišlja.Jpš kada je sasvim malo pokazuje izuzetno pam?enje koje mu omogu?ava da nau?i mnoge stvari i to sa vrlo malo napora.Naj?eš?e takvo dete ve? sa 3-4 godine zna sva slova ili ?ak i ?ita(hi,hi ja sam u 5-oj do duše nau?io da ?itam).
Pretalentovana deca ne tako retko pokazuju veliku razliku u nadarenosti za pojedina znanja i smanjenu sposobnost za druge.Uprkos za?uðuju?oj inteligenciji,mogu loše da pišu,ili,na primer,da budu lošiji u sportu.Njihova bujna mašta je takoðe veliki izvor teško?a.Ako roditelji kasne,ono može na svašta da pomisli...
DOSAÐUJE SE U ŠKOLI
Obdareno dete pokušava da u školi razreši svoju situaciju na razli?ite na?ine.Mogu?e je da se zatvori u svoj svet mašte i slabo komunicira s drugima ili stalno pravi haos u razredu.Odsutno je duhom na nastavi,ne uspeva da se koncentriše ?ak i u lakšim vežbama,ali zato rešava vrlo komplikovane probleme za koje se zainteresuje.Budu?i da je perfekcionista i da mora sve da proveri,može da bude usporeno i da deluje lenjo.Pa ipak,od svih teško?a za njega je najve?i teret u?enje sa ponavljanjima.Ono prezire tablice množenja i gramati?ka pravila.Osim toga i ne trudi se mnogo zato što u drugim oblastima znanja koja ga zanimaju uspeva bez rada.U domenu njegovog talenta pronalazi brza rešanja na gotovo intuitivan na?in.Što više napreduje u u?enju,sve više ?e imati potrebu za radom i metodama koje mu donose uspeh.
GDE JE REŠENJE?
Talentovanom detetu je potrebna pomo?.Budu?i da je ?esto odsutno, ima potrebu da ga neko podstakne na dnevne zadatke.Ne bi bilo loše da mu pomognete pri opremanju školske torbe i podsetite ga na druge obaveze,kako bi izbeglo kašnjenje i zaboravljanje.Što se ti?e u?enja,trebalo bi ga upu?ivati da prati metode nastavnika,jer obi?no pronalazi svoj na?in za rešavanje zadataka koji se razlikuje od školskih zahteva i koji se ocenjuje negativnom ocenom.Uprkos tome,verovatno ?e stalno težiti da radi po svojim pravilima,ali ga treba pažljivo ohrabrivati da bar malo odstupi od svojih rešenja.Ukoliko je i preduzimljivo treba ga podsticati da piše svoja izlaganja za predstoje?e ?asove.To je odli?an na?in da utvrdi svoja znanja i povrati samopouzdanje.Talentovanu decu treba podsticati da se bave vanškolskim aktivnostima.U koliko voli da ?ita,možete ga upisati u bibljioteku, ili, ako voli matematiku,šah,ili neke igre -mozgalice-,muziku,slikarstvo ili sport.Uz sve to,ipak im treba ostaviti slobodno vreme kada svojoj mašti daju da leti.
Koliko ste vi?
Ne kažem da sam nešto jako inteligentan,ali tako sam ve?inom funkcionisao...
Ja sam bio jako tvrdoglavo dete. Uopšte nisam hteo da pri?am iako sam umeo. Kad sam se smorio od lupanja po vratima od sudopere da bih dobio ?ašu vode po?eo sam da tu istu vodu tražim. Na savršenom maternjem mi jeziku. Kakvo je oduševljenje samo zavladalo u familiji a i šire. Pa to govori!!! Prepoznajem se u dosta velikom delu teksta. Šteta to na ovakve stvari pažnju ne obra?aju oni koji bi trebali. Prvenstveno roditelji a zatim i ministri prosvete, pedagozi itd. Hitno nam je potrebna reforma školstva jer iako kod nas postoji veliki broj izuzetno nadarene dece, ve?ina talenata polako nestaje ugušena nerazumevanjem sistema i neadekvatnim uslovima za njihvoo razvijanje. :klavir:

@ m.. Google it for crying out loud :crkla: što si lenja :love:

U poreme?aje iz autisti?nog spektra ili pervazivne razvojne poreme?aje (PDD) trenutno ubrajamo autisti?ni poreme?aj (Kannerov sy.), Asperger sindrom, Rett sindrom, dezintegrativni poreme?aj u detinjstvu (Hellerova psihoza) i atipi?ni autizam ili neodreðeni pervazivni razvojni poreme?aj.
Autisti?ni poreme?aj najpoznatiji je predstavnik tih poreme?aja, premda se Aspergerov sindrom i neodreðeni PDD ?eš?e pojavljuju. Osobe s autisti?nim poreme?ajem imaju znatnih teško?e u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, 50 posto njih nema funkcionalnu komunikaciju, a 70-80 posto ima i prili?no sniženo intelektualno funkcionisanje. Može se još re?i da su bolje u neverbalnim veštinama nego u verbalnim. Na planu socijalnog funkcionisanja postoji raznolikost od osamljivanja i socijalne pasivnosti do osebujnog, ali aktivnog odnosa i rigidnog socijalnog ponašanja. Osobe s Aspergerovim sindromom naizgled nemaju znatnih teško?a u komunikaciji i nemaju bitno sniženo intelektualno funkcionisanje, ali su za razliku od onih s autisti?nim poreme?ajem slabije u neverbalnim veštinama. Aspergerov sindrom i autisti?ni poreme?aj ?etiri do pet puta ?eš?e pogaðaju de?ake. Tre?ina njih ima epilepsiju sa specifi?nom dobnom pojavnoš?u u pubertetu ili ranoj adolescenciji.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by operativni kadar

@ m.. Google it for crying out loud :crkla: što si lenja :love:
Joj :roflmao: na vec otvorenih 15 prozora. A da sam lenja - lenja sam.
Korisnikov avatar
By ms-dynamite
Kako je najlakse pomoci ovakvom detetu...nauciti ga kako da stvori svoj svet gde njen/njegov talenat dolazi do izrazaja...
Ja sam sa devet dobila prvu ukoricenu svesku da u njoj pisem...i od tada nisam stala...a skola, ma tu sam oduvek bila previse zeljna pobeda i znanja da bibila zavisna odskolskog sistema.
Korisnikov avatar
By voodoo
ja sam voleo i danas volim/al ih nemam, sve deca rasturila sto od rodjaka sto od komsiluka/ lego kockice!!!! velika moja ljubav, mogao sam SATIMA da sedim na podu i da slazem kojesta, ...mama donela iz Njemacke lego kockice, radila tamo u restoranu, ...a i kralo se )))OOO da, -dodje komsija da se igramo i slazemo, pa 'smota' koju figuricu u dzep...pa ja kod njega odem nesto drugo 'capim' sta mi treba u tom trenutku za moj projekat..i sve tako...
nikad necu zaboraviti kad smo dosli u goste kod brata od tetke, njega Bogu hvala nije bilo kuci, a ja napunio oba dzepa kockicama njegovim,, i sve pozurivao moje- 'kad cemo kuci?' pa 'hajdemo, ide mi se kuci' baka je provalila da su mi puni dzepovi, istresla me naopacke i dobih batine...XDDD
posle je dosao gameboy, SEGA, PS- no, kockice nikad nisu bile prevazidjene! i sad bih se igrao da ih imam u posedu, gledao sam u obliznjoj prodavnici igracaka skupe ko Sv.Petra kajgana...a mama ne radi vise u Njemackoj...eto
Korisnikov avatar
By mOwbid
Ja mislim da sam divno dete. No nisam divna koliko moji roditelji jesu. :love:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!