ne da mi se sve čitati... samo par napomena.
"Wie geht's um (?)" - nije baš književno (u smislu "Kako ide?")
"Wie geht's?" ili "Wie geht es?" - da, ali konstrukcija - "Es geht um + Akk." (ili "Es handelt sich um + Akk.") znači "Radi se o ..." i sl.
što nas dovodi do zanimljive činjenice a to je da njemački nije "jedini" jezik s rekcijama, engleski ga još nadmašuje i to čini, jednim dijelom, engleski dosta "teškim" jezikom, nikako "najlakšim" za naučiti.
probaj uzeti kakav ozbiljniji tekst na engleskom i izbrisati sve prijedloge i članove, pa onda, naredni dan, pokušaj upisati pravilne oblike...
a nije samo to. tu ima i specifičnosti: nepravilnih glagola, upotrebe pasiva, glagolskih vremena i naravno, spellinga...
usprkos činjenici da naš standard ima hrpu deklinacija i konjugacija, to ga ne čini nešto posebno težim.
zatim, engleski jest leksički najbogatiji jezik jer je izrazito permeabilan, i svakog dana nastaju / ulaze nove riječi i izrazi. gotovo trećina riječi izvučena je izravno iz latinskog i, manje, grčkog, i skoro svaka latinska riječ može se anglizirati.
drugu trećinu činile bi riječi preuzete iz francuskog (od normanskog razdoblja do današnjice), a tek jedna je trećina anglosaska odnosno zapadno-germanska.
(keltskih riječi, čitao sam ima samo šest ili sedam, mislim da je riječ "down" jedna od njih)
am Ende, mene uopće ne smeta ubacivanje, pa i pisanje postova na engleskom, i ne - ne može se za svaku englesku riječ naći odgovarajuća u našem standardu.
@Deran - ja još uvijek vjerujem da bi Rahela, da je kojim slučajem živjela u Zagrebu gdje se većinom pisalo latinicom, sebe potpisivala s Ferrari
ovako, živeći u Beogradu, gdje je njezino ime izlazilo na ćirilici, a i ona ga vjerojatno tako pisala, bilo je glupo pisati "PP" što nije ni po pravilima ćirilićne ortografije...
otprilike, kao kada neki Mađar, Vojvođanin, ima hrpu "kvačica" i sl. u imenu i prezimenu, a poznata osoba, pa ga imenuje u novinama na ćirilici - "po Vuku" - naravno...
(Dilema oko prezimena Ferari još uvijek je u tijeku, stoga, molim, nastavite...)