Originally posted by Zwezdica
Silovane su mi ushi ili ochi (ako chitam) svakodnevno engleskim jezikom u Srbiji.. Umece se i gde mu je mesto i gde mu nije mesto (a ulgavnom mu nigde nije mesto posto za sve te engleske rechi mi imamo i nashe, hvala bogu)...
Na forumu mi bodu ochi postovi korisnika koji ceo post kucaju na engleskom, ne mislim na citate, nego na njihove rechenice i misli i na korisnike koji po svaku cenu u jednoj rechenici ubace par engleskih rechi.
Poenta? Da mi vidimo kako su oni savladali engleski, najlaksi jezik na kugli zemaljskoj ili ... ne znam koja bi druga poenta mogla biti?
Da pitam i vas, posto ja ochigledno ne vidim smisao u toj nasilnoj upotrebi tudjeg jezika, mozda neko od vas vidi.
Dakle; CHEMU sve ovo???
Edit: I meni se desava da ponekad iskoristim neku englesku rech, tipa sorry i pls, ali one ne chine 80% mog rechnika, hvala Bogu..
ja ubacujem engleski tu i tamo, uglvnom kao postapalice, nekad mi je lakse da napisem 'btw' nego 'uzgred budi receno', ili 'anyways' nego 'u svakom slucaju' i slicno, narocito ako sam napisala 'u svakom slucaju' 2 reda iznad. zapravo kucam onako kako razmisljam, pa otkucam sta mi prvo padne na pamet. ili ubacim neku drugu englesku rec da izbegnem neku glomaznu sintagmu, ili se prosto zabagujem (evo ga) pa ne mogu da se setim reci na srpskom, ili ne mogu da skujem termin, a da ne prekinem tok misli. mislim, to mi se i inace desava, tipa ne mogu da se setim kako se zove upaljac ili neki predmet u cestoj upotrebi, prosto ne mislim u recima inace, nego pre u slikama i relacijama i nekad imam problem da to prevedem u reci, i to nema veze sa tim koliko sam nacitana i koji mi je inace fond reci koji svakodnevno koristim, nego se prosto desava (uglavnom kad sam umorna, ali i ovako). mislim desi mi se tu i tamo, da odgovaram na neki post i cesem se po glavi jer ne mogu da nadjem odgovarajucu rec za neku ideju. tako da, u tim slucajevima, ako mi engleska rec dodje prva, nju cu i otkucati. i ne vidim nista problematicno u tome, kontam da moje postove manje vise svako razume.