Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Cruiser
Slazem se sa deivanom, na neki nacin :)

Latinica je: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ.

Sve ostalo je cirilica :smiling:
Korisnikov avatar
By Pipin
A što moram da biram? Meni je to potpuno svejedno. Nekad kad odgledam neki film na TV, moram posle da razmislim jel prevod bio na latinici ili na ćirilici. :kesa:
Ćirilicu uglavnom koristim kad treba nešto da zapišem na brzinu, pošto mi nekako brže klizi. A možda je u pitanju samo navika, ne znam. Potpisujem se uvek ćirilicom, valjda zato što se i to radi brzopotezno. U ostalim slučajevima, uglavnom latinicom.

Nekad je u stara vremena dok sam ja još bio mali, u Vojvodini bilo moguće birati na kojem jeziku želite da vam ispišu ličnu kartu, na hrvatskom ili na srpskom (između ostalih jezika), a koji su tad zvanično bili jedan jezik - srpskohrvatski, odnosno hrvatosrpski.
I za koji god jezik da se odlučite, dobijete sve identično ispisano. Današnjim jezikom rečeno, na srpskom jeziku ekavskog narečja. Razlika je bila u tome što pri izboru srpskog jezika, dobijete sve ispisano ćirilicom, a hrvatskim jezikom vam je sve latinicom. Da li zbog toga ili pak nečeg drugog, naši stari u seoskim krajevima, uglavnom ćirilicu smatraju pismom za srpski jezik. Kod mladih to odavno nije tako. Stvaranjem zajedničkog jezika u ex YU se valjda išlo na jezičko zajedništvo tako što će hrvatski jezik preuzeti neke reči iz srpskog (saopćenje/priopćenje, prisutan/nazočan...), dok će srpski jezik preuzeti pismo od hrvatskog. Hrvatska je vraćanjem reči to poništila, dok je kod nas latinica ostala prihvaćena kao domaće pismo.
Korišćenje ćirilice ne smatram nacionalizmom ni najmanje, baš kao što ne znači da su nacionalisti oni koji u HR većinom koriste vraćene reči.
Korisnikov avatar
By muzika86
Hrvatosrpski? ili hrvatskosrpski?
U BiH je se prije u skolama pisalo jednu sedmicu cirilica jednu latinica. Sad ne znam, ali mislim da u Federaciji ne uce cirilicu. Dok u RS je forsiraju previse, kao kada pisu saobracajne znakove cirilicom. Tako da u BiH, ja vjerujem, cirilica danas ima nacionalnu konotaciju.
By жњ
Originally posted by Loni
Latinicom jer je svetsko pismo i jer nas povezuje sa svetom (većinskim svetom).
...............................
...........................
..........................
............................
..............................

I šta? Treba da patim za izumiranjem nekih kukica?
Neće biti da naši ćiriličari pate za kukicama.
Oni upravo pate za tim da se mi razlikujemo od zapadnjaka,
da budemo autohtona pravoslavna ,,neuprljana'' oblast.
Moju podršku za insistiranje na toj razlici neće dobiti.

Zato VIVA LATINICA!

bravo loni :up:
By Comili
постоје и особе које су и про-западњаци, геј и националисти( што је, по дефиницији, неко ко воли свој народ и земљу, и не видим ништа лоше у томе) у исто време, има и тога...и уз то добри познаваоци страних језика...разноликости никад довољно...али паметњаковића увек више него што треба

ЋИРИЛИЦА ФОРЕВЕР!!!!!!!!!
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ja углавном пишем ћирилицом, потписујем се ћирилицом, али ми је генерално свеједно које писмо користим, nijednom ne dajem neku naročitu prednost, međutim, često ми se деси da побркам latinicu i ћирилицу kada u тексту koji пишем ima страних reči.
Korisnikov avatar
By Tezej /bez Arijadne/
Same here, cyborg.

Pišem s oba pisma i žao mi je što ih nema još.
Ako jedna osoba želi/navikla je/nije je briga kojim pismom piše, so be it.

Ono što jeste istina je da ljudi koji stalno kukaju za ćirilicom ispoljavaju razne poglede (nacionalisti, komunisti, rusofili, konzervativci,...) koji mogu a ne moraju da budu antagonistički jedni prema drugima, ali imaju jedno zajedničko: anti-zapadni su.
Tužno je što ksenofobi svojataju jedno pismo i time ga nesvesno uništavaju.

Evo šta mi je pre neku nedelju ispričala menadžerka za nešto-nešto jedne poveće kompanije: "Kad vidim CV na ćirilici, zgužvam ga i bacim u kantu za otpatke."
Objašnjenje je predrasuda da ljudi koji toliko potenciraju ćirilicu da pišu ЦВ nisu za posao u njenoj kompaniji. Samo bi im smetala sva ta otvorenost u firmi a svima bi kvarili raspoloženje svojim kukumavkama o Rusiji itd.

I znate šta? Ne mogu reći da ta žena greši.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!