Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
(pst! zaokružiš sve pod A i moraš da ubodeš nešto!)
By dukkehjem
Originally posted by Wilhelmina

Da li vas ponekad iznenadi nedostatak iste?
Kada, recimo, studenti zavrsnih godina bilo kog fakulteta ne znaju ko je Marija Antoaneta ili da je Vatikan drzava.
Jeste li radili testove opste kulture i kakva su pitanja?
ovo su mi neverovatni primeri, al sve je moguce... nazalost. :snupi:
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
iznenadi ali - pa sta? neko je jednostavno suvise usmeren na jednu odredjenu oblast, nije svima dato da budu radoznali :) nisam imala priliku da radim testove opste kulture ali sam do Porodicne setnje gledala Slagalicu :)
By dukkehjem
ma nije tu ipak pa sta...
nisam se zgrazavao, odnosno, niko se ne zgrazava nad nekim stvarima koje nisu nesto elementarno, bar se u osnovnoj i srednjoj pominju ako nista...
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Dear Lucy

iznenadi ali - pa sta? neko je jednostavno suvise usmeren na jednu odredjenu oblast, nije svima dato da budu radoznali
Fenomen je kako uspeš da dođeš do određene tačke u životu a da se ne susretneš sa nekim stvarima. Da one same ne dođu do tebe i protivno tvojoj želji, volji i trudu (otprilike kao što i ja znam pola Cecinog muzičkog opusa ni kriv ni dužan).

Primer: ukrštene reči, na slikama Ajefelova kula, Trijumfalna kapija i Notre Dame, a on u polje grad na slici odgovara - ATINA.

ŠTA JOŠ i šta SVE ti ne znaš okolo toga kada možeš da izvališ takvu glupost!? Koji je to stepen nezainteresovanosti i odsečenosti od informacija i sveta uopšte pa da TO ne znaš?! Koliki je tvoj legitimitet da se pitaš o nekim drugim stvarima ako imaš ovakvu jednu rupu?
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
Originally posted by Mars

iznenadi ali - pa sta? neko je jednostavno suvise usmeren na jednu odredjenu oblast, nije svima dato da budu radoznali
Fenomen je kako uspeš da dođeš do određene tačke u životu a da se ne susretneš sa nekim stvarima. Da one same ne dođu do tebe i protivno tvojoj želji, volji i trudu (otprilike kao što i ja znam pola Cecinog muzičkog opusa ni kriv ni dužan).

Primer: ukrštene reči, na slikama Ajefelova kula, Trijumfalna kapija i Notre Dame, a on u polje grad na slici odgovara - ATINA.

ŠTA JOŠ i šta SVE ti ne znaš okolo toga kada možeš da izvališ takvu glupost!? Koji je to stepen nezainteresovanosti i odsečenosti od informacija i sveta uopšte pa da TO ne znaš?! Koliki je tvoj legitimitet da se pitaš o nekim drugim stvarima ako imaš ovakvu jednu rupu?

Zasto bi neko morao znati za postojanje zene vladara neke tamo drzave, ako pri tom ne zna recimo za Dragu Masin? A izostao je sa casa o revoluciji i jedino sto sada zna o toj zemlji, kroz zabrane nosenja odredjenih odevnih predmeta, samo bi izazvalo konfuziju u njegovoj glavi u pogledu deklaracije. Ili tamo neka nazovi drzava, izdejstvovana dijalogom sred unutarnjih sukoba opet neke tamo ujedinjavajuce zemlje, a lepo ga zivot naucio da teritorija, stanovnistvo i vlast nisu formalne odrednice, suverenitet je ziv pojam, za njega je potrebno mnogo vise od pukih cinilaca.

nepoznavanje kulture i istorije drugih nacija, pa i svoje, nije dovoljno da se zgrozimo, niti je pak dovoljno za oduzimanje legitimnosti jedne diplome na konkursima. a verujem da postoje ljudi koji su u stanju da ignorisu iz svoje memorije stvari koje su po njima nepotrebne - i otud rupe. Mozda preterujem sa ovom simplifikacijom, ali preterivanja su i lomace :)
Korisnikov avatar
By Hys.
Nisam nikad radila te testove...

Sta znam, mislim da ne zivim u pecini, a eto ne znam de je Cvijiceva ulica ili recimo...hmmm Ma ne znam gde je ijedna ulica, a odrasla sam u centru grada....To su meni sve "to je ona sa zutom/sivom zgradom"...

Hocu reci, ako nesto ne umem da pamtim, il me ne interesuje, nema sanse da ja to znam.

Tako da mnoge stvari za koje se podrazumeva da znam, ja ne znam.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Paaa... I opšta kultura i opšta informisanost služe da bi oni "opšte informisani" mogli da se zgražavaju nad opšteneinformisanima. Znanje je privilegija, simbolički kapital itd. Ako ne znaš da je Bakingemska palata u Londonu, nećeš se dobro udati. Ako mene pitate, to je čista malograđanština. (Iako sam na takvim testovima uvek imao 98-100% poena.)

Ono što je u Americi dobro -- nasuprot nekim drugim delovima sveta, recimo Srbiji -- jeste da su intelektualna radoznalost i otvorenost ono što je važno i poželjno, da one vode do novih ideja i da predstavljaju pravo znanje. Amerikanci (se prave da) ne znaju ništa, ali stalno pitaju sebe i druge o svemu. I baš ih briga da li je Vatikan država.

(Socrates, anyone?)
Korisnikov avatar
By Hys.
Meni to Sokratovo oduvek bilo zastrasujuce.

Mislim da sam to cula u kuci citirano bezbroj puta.

I jasno mi je da cu umreti a toliko necu znati, i ta cinjenica mi je bas uzasna.

Posebno zbog cinjenice da nisam dovoljno motivisana da saznam onoliko koliko mogu.
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
ne poznajem ni jednog Amerikanca, ni severno, ni juzno ( ni srednje, ovo mi uvek promakne ). Ali sam imala priliku da cujem od svojih sunarodnika kako je nas obrazovni sistem jako opstekulturno obrazovan i da Amerikanci nemaju pojma ( kao, vecina ne zna gde je Srbija ). A cula sam i onu poznatu legendu-naucnu cinjenicu-sta god o zlatnim viljuskama...
By Swanheart
Originally posted by Wilhelmina

Da li vas ponekad iznenadi nedostatak iste?
Kada, recimo, studenti zavrsnih godina bilo kog fakulteta ne znaju ko je Marija Antoaneta ili da je Vatikan drzava.
Jeste li radili testove opste kulture i kakva su pitanja?
kako dani u Srbistanu teku, svaki put me iznenadi postojanje iste, nedostatak vec u startu ocekujem.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Mnogo više sam bio radoznao kao klinac, a što je najžalije sve što sam tada naučio (u vidu istorije/geografije najviše) sam zaboravio...

Opšta kultura nije poput vožnje biciklom, nažalost.

U ovom periodu života rekao bih da sam vrlo prosečno informisan i kulturan.
Ne može se primetiti nedostatak iste, ali ne mogu ni da se hvalim kao pre nekoliko godina :smug:
Korisnikov avatar
By Mars
Zasto bi neko morao znati za postojanje zene vladara neke tamo drzave, ako pri tom ne zna recimo za Dragu Masin?
A pri tome je svojevremeno ONAKO lepa serija na TV Beograd išla o njoj i svako je (između emisija TV Bingo i najnovijih uzbuđenja Siniše Pavića) mogao da se informiše.

Jednostavno nema opravdanja ako je drugačije.
Korisnikov avatar
By KiWi
Mene je šokiralo što čovek sa dva fakulteta nije imao pojma da je J.F.K ubijen, zapravo nije ni čuo za njega. Od svih američkih predsednika zna samo za Linkolna i Klintona. To je kao da nisi čuo za Nila Armstronga, prvog čoveka na Mesecu.
Korisnikov avatar
By Mars
Jbt.

A ja eto znam da je Jackie O kasnije kada je Lyndon Johnson polagao zakletvu nosila svoj Chanel suit umrljan krvlju njenog pokojnog muža.

Mislim, znam i ja neke mnogo manje pederske stvari na tu temu nego mi je eto ovo palo na pamet...
By dukkehjem
ja sam ok informisan oko svega (skoro svega), a za neke stvari bas, bas do detalja...
smatram da to i jeste opsta kultura, ne ocekuje se ni od koga da zna sve moguce detalje o svemu, vec da ima neku opstu sliku o svetu oko sebe...
ne znati da je Vatikan drzava, ili ne cuti za Kenedija je po meni tuzno...:gotika:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Bitno je da se čovek razume u ono čime se bavi i da to dobro radi, sve ostalo je nevažno.
Što bi nekom ko slaže kablove u Juri kod Rače bilo zanimljivo da li je Vatikan država ili u kom je gradu Notre Dame?
Uopšte, nekoliko milenijuma ljudske istorije i sva masa znanja akumulirana na ovom svetu treba da se svede na nekoliko aktuelnih činjenica i tu famoznu "opštu kulturu". Nema to baš puno logike. Koga bude interesovalo, znaće.
By dukkehjem
Znas kako, to sto je neko sposoban da samo jedno dugme pritiska tokom citavog zivota ide u korist onima koji ce manje placati takvu radnu snagu i takvim masama lakse manipulisati.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Zasto bi neko morao znati za postojanje zene vladara neke tamo drzave, ako pri tom ne zna recimo za Dragu Masin?
Marija Antoaneta nije samo zena vladare neke tamo drzave.
Postoje licnosti koje su, svojom slavom ili kontroverznoscu, nadrasle cak i vreme i teritorije i postale ikone. A ja sam dala samo primere sa kojima sam se ja licno srela. I da, Draga Masin je jedna od tih istorijskih licnosti koja je potpuno iskocila iz koncepta i postala, figurativno, slavna sama po sebi. Ono sto mene vise cudi je, da danas kada postoji toliko sredstava informisanja i bukvalno si bombardovan/a njima, neko moze da se potpuno iskljuci za neke opstekulturne stvari. A da pri tom savrseno zna sve tekstove pomenute Udove.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Kiborg

Bitno je da se čovek razume u ono čime se bavi i da to dobro radi, sve ostalo je nevažno.
Ovo jednostavno nije istina.

Naravno da očekujem od učitelja da zna da nauči decu, lekara da leči, majstora da napravi ili popravi nešto, ali kad sednem da pričam s ljudima upravo mi je sve drugo bitno osim da li je on ekspert na svom poslu ili nije.
Korisnikov avatar
By nsc
bila to opsta kultura ili informisanost, mislim da je poznavanje osnovnih istorijsko - geografskih cinjenica i sve ono sto smo ucili u toku obaveznog skolovanja - npr. gramatika, nesto sto se u zivotu podrazumeva
ne mozes reci : ne koristim padeze ili sve govorim u sadasnjem vremenu, zbog gripa nisam bio/la na casovima kada se to ucilo ili ja sam strucan u svom poslu pa me ostalo ne interesuje
Korisnikov avatar
By Mage
Nivo opšte kulture mi je kritično nizak. Osim ako nije u pitanju nešto što ima direktan uticaj na mene ili me baš baš interesuje, verovatno neću znati.

Npr pre par dana pričam sa drugom iz Kanade i počnemo da nabrajamo glavne gradove država i ja ladno skontam da ne znam glavni grad Kanade :wtf: :kesa:

Isto tako npr. živim u Novom Sadu ceo svoj život, a ne znam kako se zove 90% ulica, a tek da ne spominjem kojekakve prodavnice i radnje...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by nsc

...
ne mozes reci : ne koristim padeze ili sve govorim u sadasnjem vremenu, zbog gripa nisam bio/la na casovima kada se to ucilo ili ja sam strucan u svom poslu pa me ostalo ne interesuje
:smeh:

Mada mislim da je bilo na forumu nekih slicnih razmisljanja.
Korisnikov avatar
By nsc
kako? zar nije Mojtevideo? :D :lol: :smeh:
Korisnikov avatar
By Mars
Ne, ne, ne. Sidnej.

Ali što zato lepo i stručno radim svoj posao, da me vidiš samo!!!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!