- 19 Dec 2011, 22:26
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2333731#p2333731]Mage napisao:[/url]Ova tvoja priča je redukcionistička do tačke bizarnosti, ali kapiram da je jako zgodna - štagod da uradiš, nisi ti jadan kriv, pa geni su, refleksi, nervni impulsi, mama, tata, komšija Đoka, svi drugi ljudi, univerzum... ništa nisi ti sirot birao, pa shodno tome ni za šta ne snosiš odgovornost. Takav način razmišljanja je tipičan u Srbiji. Zato ova zemlja i jeste tu gde je danas - u govnima (za koje je, shodno logici koja se koristi, uvek neko drugi kriv).
Upravo. Ali šta je odluka do deterministički proces borbe između depolarizacije i hiperpolarizacije neurona u određenim moždanim strukturama? Tvoje ponašanje je proizvod strukture tvog mozga (koji je formiran uticajem gena, okoline i prethodnog iskustva) i stimulansa iz spoljašnje/unutrašnje sredine.
Dakle, nadražaji iz spoljašnje sredine dolaze do mozga, procesiraju se na određen način (što zavisi od strukture mozga), i potom aktiviraju efektore. Baš kao i refleksi, samo što je ponašanje mnogo složenije.
Ja tu nigde ne vidim izbor: niti smo odabrali svoj mozak, niti smo odabrali okolinu.
Toliko se rasplinjuješ u razmatranju ovoga da očekujem da uskoro dođeš do velikog praska. Bez obzira na poreklo moje osobnosti (da li su to geni ili me subjektivizuje ovaj ili onaj diskurs, kako god biraš da to gledaš) i bez obzira na to što možda u tvorbi mog inicijalnog nekakvog identiteta nisam imao mogućnost da biram, ja za svaku svoju odluku baziranu na tom temelju i dalje snosim odgovornost; birao sebe ili ne birao, i dalje sam to ja, pa je tako i svaka druga odluka moja. A da ne pominjem to što čovek ima kapacitet za promenu. Bez obzira od čega kreneš, možeš da rasteš i da se menjaš i to upravo zahvaljujući tome što možeš da biraš. Prema tome, ako si odabrao da se ne emancipuješ ni malo, te da ostaneš na tom infantilnom poricanju odgovornosti i to je nekakav tvoj izbor.
Pa nisam ja ni rekao da su geni glavni činioci ponašanja. I ja smatram da je struktura mozga najvećim delom određena spoljašnjim/unutrašnjim uticajima. Ali ništa od toga i dalje nije naš izbor. Činjenica da smo svesni svojih postupaka ne znači nužno da imamo kontrolu nad njima.