Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By deran
a jbt,pometanije...sad sam ušo u kuću,pa stvarno će još i krave leteti...:povez:
Korisnikov avatar
By _LuKa_
Ju ju! To mož' da bane i u SU. :misli: Kol'ko spavam odnelo bi me iz kreveta. :awesome:
Korisnikov avatar
By gorilica
priča o tornado u Gradini ovih dana podsetila je na početak 80-ih godina kada je nešto slično, samo sa mnogo većom snagom zahvatilo šumu Kozara i radničko naselje na ulasku u Gakovo. Sve što se našlo na nekoliko kilometara dugom putu tog vrtloga bilo je uništeno. U šumi debela stabla izlomljena ili izvaljena, a u gakovačkom naselju bukvalno odneti krovovi sa kuća.

Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da se ovde radi o takozvanom evropskom tornadu, koji je mnogo slabiji od američkog.

- Evropski tornado, ili kako ga kod nas zovu pijavica ili tromba,
u našem regionu pojavljuje se skoro svake godine, ali nikad nije zabeleženo da udara na isto mesto. Tako se može desiti da jednom udari u more, drugi put u planinu, treći put u ravnicu...

Njihova pojava je nepredvidiva i ne može se izračunati kada će se i gde ponovo pojaviti, jer nema zakonitosti. Tako da se sledeća tromba na tlu Srbije može pojaviti već sutra, ili za pet godina - kaže Todorović.

Pijavice se, kaže Todorović, u našem regionu pojavljuju na moru, a trombe na kopnu. Javljaju se u letnjem periodu i to u obliku slonove surle koja spaja tlo sa bazom grmljavinskog oblaka. U surli se stvara jak vazdušni vrtlog sa usisnim efektom, tako da može da podiže predmete i stoku sa zemlje.

- Jačina vrtloga može da ide i do 200 kilometara na čas, a njegova širina obično se kreće između 20 i 30 metara. Za razliku od američkog tornada koji traje po sat-dva, trombe i pijavice najduže traju pet do 10 minuta. Precizni podaci o tome kada se tornado kod nas poslednji put pojavio ne postoje, jer se njihova pojava beleži samo kada je vide ljudi, ili kada se naiđe na njihove tragove. Ukoliko se pojavi u nekoj zabiti, podataka nema. Pre nekoliko godina članovi ekološke organizacije „Ekotopija“ prijavili su da je tromba prošla preko Tare i tada u šumi raskrčila trasu od oko 100 metara, a poznat je i slučaj od pre sedam, osam godina kada je u šumi blizu Pljevalja tornado posekao šumu u dužini od nekoliko stotina metara i širini od 20 do 30 metara. Kao da je neko isekao trasu za žičaru - priča Todorović.

Snimci tornada, takozvane trombe, koja je protutnjala okolinom Sombora

I dok meteorolozi tvrde da je tornado kod nas manje-više redovna pojava, većina građana ostala je zatečena ovom vešću. Zbog toga su se juče mnogi s pravom zapitali šta činiti ako tornado dođe do njih.

- Jedini način da se zaštite kuće jeste da se sve zablindira. Amerikanci, koji imaju iskustva, u tim slučajevima daskama zatvaraju prozore i vrata što je ispravno jer po zakonu fizike vetar kada prodre pod pritiskom može da digne celu kuću. Naše kuće su čvršće od njihovih jer oni imaju montažne ispod kojih kopaju skloništa. Ali svejedno, „blindiranje“ je jedina prava zaštita - kaže Todorović.

Blic 16.05.2010.
Korisnikov avatar
By BellyButton
Ne razumem se preterano, ali pijavica, valjda, treba da ima odredjenu brzinu i snagu da bi se nazvala tornadom, ne?
Korisnikov avatar
By jukie
Znaš kako, moja zgrada se već dva dana neprekidno trese, prozori lupaju, ne mogu da spavam
Gle sad čuda tog, propašću kroz pod
Korisnikov avatar
By m..
desava se i u nemackoj, za to sam bas cula. evo je karta koja pokazuje gde je tornado ocekivan. ne znam zasto nema cele sfrj.

Slika
Korisnikov avatar
By Dexter White
@m... Možeš li molim te naći malko veću sliku, slabo se vidi na ovoj maleckoj :smeh:

@Castor: Bilo je u novinama :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!