- 22 Okt 2009, 13:32
Pa fizički mi je svetlost oduvek bila čudna. Prvo su mislili da je elektromagnetni talas, pa su onda otkrili njena korpuskularna svojstva, pa je onda Ajnštajn rekao da je brzina svetlosti jedna od konstanti univezuma (ili je ovo bilo pre Komptonovog efekta ne sećam se...). Mada svetlost nije jedina koja ima dualistička svojstva... sva materija je talasno-korpuskularne prirode.
E sada, meni nije jasno kako masa fotona nije beskonačna ako se kreću brzinom svetlosti (pošto masa raste sa brzinom)???
Niti mi je jasno kako im energija nije beskonačna: E=mc2
Niti kako svetlost može da se kreće istom brzinom u odnosu na sve inercione sisteme (što ima za posledicu nejednak tok vremena)?
Po čemu je ona posebna da bi mogla da se kreće brzinom kojom se nijedno drugo telo ne može kretati?
Fizičari... pomagajte
Ali mi je najinteresantnije ono šta je svetlost u našim umovima (našoj svesti). Mi zapravo ne vidimo svetlost, već je doživljavamo kao električne procese u mozgu koji su izazvani svetlošću... Fascinantno
E sada, meni nije jasno kako masa fotona nije beskonačna ako se kreću brzinom svetlosti (pošto masa raste sa brzinom)???
Niti mi je jasno kako im energija nije beskonačna: E=mc2
Niti kako svetlost može da se kreće istom brzinom u odnosu na sve inercione sisteme (što ima za posledicu nejednak tok vremena)?
Po čemu je ona posebna da bi mogla da se kreće brzinom kojom se nijedno drugo telo ne može kretati?
Fizičari... pomagajte
Ali mi je najinteresantnije ono šta je svetlost u našim umovima (našoj svesti). Mi zapravo ne vidimo svetlost, već je doživljavamo kao električne procese u mozgu koji su izazvani svetlošću... Fascinantno