Originally posted by m..
Da, to stoji, ali u originalnom postu to nije bilo rasclanjeno. Mada se i danas, pored tv-a, radija, interneta mozes izolovato od kojekakvih informacija bez ikakvog problema. I mozda mi se cini, ali imam utisak da su deca koja su imala samo enciklopedije bila u raznim oblastima informisanija, nego deca danas (ili su bar imala kvalitetnije informacije, tipa znala su gde je popokatepetl, ali nisu znala sta je ceca doruckovala)
Ja već vidim razliku u svojem pristupu informacijama sada i onda.
Kod papirne enciklopedije kad je već držiš u rukama onda nastavljaš da čitaš dalje o raznim stvarima i pokušavaš da razmišljaš o svemu tome što tu piše iako ti nije bila originalna namera da o tome čitaš, kad ti je knjiga već u rukama; teško je ostaviti knjigu posle uzimanja samo jedne informacije (i fizički; kad si se već namučio da skineš tri kile papira sa police, isplativije je da još o nečemu pročitaš za isti utrošak energije).
Kod interneta pratiš linkove jednostavnim pritiskom prsta na miša, pa gde te dovedu, tako da dobijaš samo dodatne informacije o nečemu o čemu već nešto znaš, a ne nailaziš na stvari na koje nisi već pomislio/la dok ti je kursor kretao prema pretraživaču (npr. na Popokatepetl).