- 16 Apr 2009, 08:25
Originally posted by jukieAgrees. Ni ja ne volim kad mi neko koga smatram manje sposobnim soli pamet, medjutim do sad se nije desilo da ne mogu da ih nateram da me saslusaju, valjda sam razvila diplomatiju. Pritom se ne ljutim ako se usvoji tudje resenje pod uslovom da je bolje.Originally posted by MyselfJa nisam ni lider a nisam ni timski igrač. Ja sam mačka koja ide sama i sva su joj mesta jednaka.
Kada smo na fakultetu radili testove na ovu temu, vise od 90% kolega spada u grupu tzv. "timskih igraca".
Samo jedan kolega i ja smo bili tzv. "lideri".
Uporedjujuci ovo sa prosekom, profesor nam je rekao da smo na svetskom proseku, odnosno da su "lideri" vrsta u izumiranju zbog nacina poslovanja i zivota ovog modernog, novog, vremena. Na Forumu, kanda, obrnuto.
Jednostavno od malena se deci razvijaju te timske osobine, tako da se vrlo lako uklapaju u grupu i streme ciljevima te grupe
(sada bi jukie mogao koju prigodnu da ubaci ).
To u suštini znači da se stalno bunim protiv autoriteta lidera (jer njihove ideje nisu ništa pametnije ni bolje nego moje), a smeta mi i mentalitet povodljive ovčice koja radi sve što joj se kaže a ako je pustiš da nešto radi a da joj ne daješ dodatne instrukcije sve upropasti jer pojma nema.
Istraživanja među đacima (američkim) su pokazala da grupe sastavljene isključivo od lidera ne postižu zadati zadatak pošto se međusobno svađaju oko načina na koji treba da ga urade. U grupama "sledbenika" (ovčica) napravi se hijerarhija pa najjača ovčica preuzima ulogu kakvog-takvog lidera. U grupama individualaca svaki član je samostalno odradio celokupan zadatak i imali su npr. četiri nezavisna rešenja.