Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by AngraMaina
novine koje bi trebale da imaju lektore
da. pravilno je "koje BI TREBALO".

ovo sto je jukie rekao je tako surovo tacno. i obrnuto, kad ja radim lekturu, desavalo mi se da mi autori ne daju da menjam tekst jer "oni tako hoce", iako je suprotno svim postojecim i zamislivim pravopisima.

problem u srbiji je sto svi sve znaju najbolje.
Ovde se slazem u potpunosti. Najbolje mi je kad seljaci sami krenu da projekuju svoje kuce, pa se u wc ulazi iz kuhinje (ili dnevne sobe) kroz staklena (doduse peskirana) vrata. Uzas.

Inace, moj prijatelj, dizajner, je svojevremeno paravio logo i flajere za neku disko mafiju koja je drzala neki klub. I onda ga je lik pitao kako to da flajer kosta 10 maraka, a logo 50, kad je logo manji, a ortak je bio u fazonu "sad cu da mu napravim logo metar sa dva"
By Pending-For-A-Bending
Svi grese. I svi mogu da naprave propust.

Napraviti pozorisnu predstavu zbog toga sto je neko rekao "insekat", a ne "insekt" je malo smesno.
I ono Ulixovo "treba ih zveknuti po dzepu" je vise nego preterano. Da li treba nekoga kazniti po dzepu zato sto ne zna da li kasika treba da stoji sa leve ili desne strane tanjira?

Razumem da novine ne BI trebale da prave takve greske, ali uvek se provuce neka. Ali dramiti zbog svakodnevnog govora je stvarno preterano
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Pending-For-A-Bending
Razumem da novine ne BI trebale da prave takve greske...
Trebalo, trebalo...pa dokle više?

;)
By Ulix
Originally posted by mikka
Ideja o odbijanju plate ljudima koji nemaju dobar nivo pismenosti je, verujem, ipak utopijska, i jos vise bi srozala neke socijalne kategorije na rubu egzistencije, koje mozda nisu ni imale uslova da se skoluju, a poznajem i puno visokoobrazovanih ljudi koji nisu lingvisti, pa prave tzv. "kardinalne" greske. Cak sam i u nekim knjizevnim delima nailazio na greske (pri tom ne mislim na one "namerne" u dijalozima ili razmisljanjima likova ).
Nisam mislio da bi trebalo kaznjavati automehanicare ili frizerke, ali nepismene novinare svakako. I ne samo nepismene novinare, vec generalno svakog ko je zavrsio fakultet, a ciji opis radnog mesta ukljucuje pisanje. :)

Svakom se omakne greska - u redu. I meni cesto, a i mnogo pismenijim ljudima od mene, u to nema sumnje. Ali kad neko pise "nemogu" ili kad meni asistentkinja objasni da je sramota sto kao "akademski gradjanin" (ovo mora pod navodnike, urnebesno je) ne pisem pravilno "sa mnom", jer to treba da se pise spojeno, posto je ocigledno da "mnom" nije rec :lol: ... to vec nije mala greska. To je cisto neznanje.

Na mom fakultetu gotovo da i nema profesora koji je pismen. Sto je stvarno sramota. Jos je veca sramota sto njih to ne zanima, jer oni su lekari, ne pisci. :neznam:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ali dramiti zbog svakodnevnog govora je stvarno preterano

Ne radi se ni o svakodnevnom govoru, ni o forumu, ni o SVIMA, radi se o novinama u kojima su zaposleni ljudi kojima je u opisu posla da vladaju srpskim jezikom bolje nego ostali.
A da je srpska latinica manje srpska od srpske cilirilice je notorna glupost kakvu bi mogao da izvali samo jedan moron koji S od Srbije video nije. Kao sto je muzika86.
By mikka
Originally posted by Ulix
Originally posted by mikka
Ideja o odbijanju plate ljudima koji nemaju dobar nivo pismenosti je, verujem, ipak utopijska, i jos vise bi srozala neke socijalne kategorije na rubu egzistencije, koje mozda nisu ni imale uslova da se skoluju, a poznajem i puno visokoobrazovanih ljudi koji nisu lingvisti, pa prave tzv. "kardinalne" greske. Cak sam i u nekim knjizevnim delima nailazio na greske (pri tom ne mislim na one "namerne" u dijalozima ili razmisljanjima likova ).
Nisam mislio da bi trebalo kaznjavati automehanicare ili frizerke, ali nepismene novinare svakako. I ne samo nepismene novinare, vec generalno svakog ko je zavrsio fakultet, a ciji opis radnog mesta ukljucuje pisanje. :)

Svakom se omakne greska - u redu. I meni cesto, a i mnogo pismenijim ljudima od mene, u to nema sumnje. Ali kad neko pise "nemogu" ili kad meni asistentkinja objasni da je sramota sto kao "akademski gradjanin" (ovo mora pod navodnike, urnebesno je) ne pisem pravilno "sa mnom", jer to treba da se pise spojeno, posto je ocigledno da "mnom" nije rec :lol: ... to vec nije mala greska. To je cisto neznanje.

Na mom fakultetu gotovo da i nema profesora koji je pismen. Sto je stvarno sramota. Jos je veca sramota sto njih to ne zanima, jer oni su lekari, ne pisci. :neznam:
hehe
simpatican si ti, ulixe :)
pa kako to zamisljas, na kraju meseca:
"Odbijamo vam od plate, zbog tri "nemogu", dva "trebali ste", dva "cak sta vise", tri "izvinuo sam se".." :lol:
ili da se sastavi kakav pravilnik sa nekim koeficijentima koje greske su teze, a koje lakse

mada, istina je da dzep ljude cesto najvise boli :smug:
a sto se fakultetske literature tice, priznajem da mi je teze da ucim gradivo u kome ima puno pravopisnih gresaka, zato sto mi se svaki put gotovo refleksno pokrene mehanizam u glavi: pa ovo ne valja :eureka: , a plasim se da mi od suvise ponavljanja nepravilne konstrukcije, na kraju i ne udje u glavu, i izleti prvom prilikom :uplasen:

p.s.
i nemojte odmah da se obrusite na mene :trep:
znam da mi u ovom postu nema ni velikih slova, ni tacke, itd.
tako i inace pisem po forumu, mrzelo me samo zbog ove teme da vodim racuna :sweet:
By Pending-For-A-Bending
Originally posted by Wilhelmina
Pocinje da biva iritantno koliko ljudi ne poznaju sopstveni jezik. Cak ni novine koje bi trebale da imaju lektore dozvole sebi da objave izjave koje u sebi sadze leptirove (mnozina od leptir ne moze biti leptirovi, bas kao sto ni ljudi nisu ljudovi, ni konji konjovi ni pederi pederovi), provuce im se pokoji insekAt, a i zena sa slomljenim nosOm, a ima i onih koji sumLJaju. SrBski je vec postao deo urbane kulture.

Treba li organizovati kurseve opismenjavanja i za ljude koji ovaj jezik govore kao maternji?
Provuce, omakne... Upravo tako.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Originally posted by m..
Originally posted by AngraMaina
Originally posted by kal zakath
A šta fali: flamingo - flamingi, dingo - dingi?
ne uklapa se sa srpskim fonetskim sistemom, grupe -gi u principu moraju da se palatalizuju (parkinzi).
cosci, soci, tici, mizi. (coskovi, sokovi, tikovi i migovi)

Na jednom rodjendanu pre oko dve godine mi pokazuje drug fotografiju na svom mobilnom telefonu i kida se od smeha. Kaze - uslikano na Cuburi, i i dalje se smeje. Trebalo mi je oko pola minuta da prevedem sta pise, posle sam se i ja smejala.

Uslikana neka prodavnica, a na kraj ulaza natpis:

HLADNI SOCI
NE PRIMAMO ČECI

:lol:
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y

I ono Ulixovo "treba ih zveknuti po dzepu" je vise nego preterano. Da li treba nekoga kazniti po dzepu zato sto ne zna da li kasika treba da stoji sa leve ili desne strane tanjira?

Ukoliko radi u restoranu i to mu je profesija - onda da.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
ja sam cuo verziju s neke ibarske magistrale -

PIVO LADIMO
SOCI JOK
By Pending-For-A-Bending
Originally posted by KissQueen

Ukoliko radi u restoranu i to mu je profesija - onda da.
Slazem se. ALi ne pricamo o njima.
Korisnikov avatar
By Clockwork Orange
Evo meni je upala u oko pseudorech kompijuter koju sam procitao na ovom sajtu, u okviru vesti o Boy George-u.
Ali, bitno je da sam razumeo prenetu informaciju.
Deluje mi da ljudi koji revnosno love tudje greske i kojima se zbog toga dizu dlake na ledjima, imaju nesto zajednicko sa opsesivno-kopulzivnim osobama koje su npr. preterano pedantne ili na drugi nacin neki unutrasnji konflikt prenose na spoljni plan. Ali, opet, to je samo moje misljenje. Mozda uzasno gresim. :ribica:
By Ulix
Originally posted by Clockwork Orange
Deluje mi da ljudi koji revnosno love tudje greske i kojima se zbog toga dizu dlake na ledjima, imaju nesto zajednicko sa opsesivno-kopulzivnim osobama koje su npr. preterano pedantne ili na drugi nacin neki unutrasnji konflikt prenose na spoljni plan. Ali, opet, to je samo moje misljenje. Mozda uzasno gresim. :ribica:
Ne znam kako je kod drugih, ali kod mene to nema veze sa OKP-om, a nisam ni analno fiksiran. :)

Samo volim jezike i ne razumem kad se neko sa tako malo postovanja odnosi prema svom maternjem.
Korisnikov avatar
By dungoll
Originally posted by superfly
kad već pričaš o lepoti jezika srbskoga onda koristi š, č, ć , u postavljenoj temi. lepše je za oko. :jumpfuck:
upravo, srpski mora imati svoje š, č, đ, ć, ž :) i lepo je što može i latinicom :D
Originally posted by bakalar
bas je zato lep :dedamraz:
slažem se , kao drva :)
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Pocinje da biva iritantno koliko ljudi ne poznaju sopstveni jezik. Cak ni novine koje bi trebale da imaju lektore dozvole sebi da objave izjave koje u sebi sadze leptirove (mnozina od leptir ne moze biti leptirovi, bas kao sto ni ljudi nisu ljudovi, ni konji konjovi ni pederi pederovi), provuce im se pokoji insekAt, a i zena sa slomljenim nosOm, a ima i onih koji sumLJaju. SrBski je vec postao deo urbane kulture.

Treba li organizovati kurseve opismenjavanja i za ljude koji ovaj jezik govore kao maternji?
Kad smo vec kod pismenosti, nije ni tvoj post bash najpismeniji. Fale ti zarezi, pa ti je onda ceo ovaj deo rechenice malo klimav: "Cak ni novine koje bi trebale da imaju lektore dozvole sebi da objave izjave..."
I tako. :nokti:
By Pending-For-A-Bending
Originally posted by Clockwork Orange
Ne znam kako je kod drugih, ali kod mene to nema veze sa OKP-om, a nisam ni analno fiksiran. :)

Samo volim jezike i ne razumem kad se neko sa tako malo postovanja odnosi prema svom maternjem.
Za početak bi mogao da napišeš "poštovanja" umesto "postovanja". I naravno ukoliko želiš da se odnosiš sa malo više poštovanja prema svom maternjem jeziku počni da koristiš slova š, đ, ž, č, ć
By Pending-For-A-Bending
I ako ćemo već da cepidlačimo....
1. Kurs treba u jednini
2. "Opismenjavanje"- da li ova reč uopšte postoji???
3. "govore kao maternji"??? Zar ne misliš "kojima je ovaj jezik maternji"*
Korisnikov avatar
By Val
Kol´ko cepidlaCHenjaaaaaaaaaaa! :doh: Evo vam i moje sh, ch, cj, dj...kao doprinos. ;)

Pa ipak...neznam, nemogu, sumLJam i miliJon drugih "sitnica" ... apsolutni "No-Go"!

Shto se tiche č, š, ć, dž ...lagala bih kad bih rekla da ta slova nemam, al´s obzirom da pretezhno pishem nemachki, muka mi od menjanja. Bicje da ni ja ne poshtujem "vash" jezik. :nerd:
By Ulix
Za početak bi mogao da napišeš "poštovanja" umesto "postovanja". I naravno ukoliko želiš da se odnosiš sa malo više poštovanja prema svom maternjem jeziku počni da koristiš slova š, đ, ž, č, ć
Moja tastatura je, naravno, najveci problem.
By Pending-For-A-Bending
Nije tastatura problem ;)

(Text Services and Language Settings->Installed Services->Add)

Ipak, sta god bio problem, ruzno je drugima pridikovati zbog stvari koje i sam radis
By Ulix
Nije tastatura problem ;)

(Text Services and Language Settings->Installed Services->Add)

Ipak, sta god bio problem, ruzno je drugima pridikovati zbog stvari koje i sam radis
Ti imas sjajnu osobinu da uzmes nesto nevazno i onda napravis od toga problem. Jasno ti je, verujem, da uopste ne govorimo o tastaturama (ili kako bi to vec nazvao, ne razumem se u kompjutersku terminologiju), vec o pravopisu i gramatici, ali kako bi imao povod da se bunis, ako ne bi trazio greske tamo gde ih nema. :)

Ako me to nekako opravdava, imam instalirana "nasa" slova, ali van ovog foruma i eventualno facebooka, skoro sva moja komunikacija preko interneta se odvija na jezicima koji nemaju ni š, đ, ž, č, ni ć, pa me mrzi da je menjam, ako vec pisem ovde.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Nešto ne obraćam previše pažnju na to kako ko piše. Ja se koliko mogu trudim da govorim i pišem ispravno, a za druge me baš briga. Najviše me nervira kada se neko pravi pametan u vezi tog pravopisa, pa se sam zezne u par rečenica. Znaju nepravilno napisane negacije da me iziritiraju, onda imperativ u drugom licu množine kad odvoje nastavak -te, npr. vidi te, ne čitaj te, javi te se...

Pomalo mi nekad bude i neshvatljiva lenjost da neko na svojoj tastaturi ne ume da nađe slova sa dijakriticima, ali me uopšteno to ne ne nervira mnogo, jer je to ipak dominantan način pisanja na internetu u Srba, pa sam izgleda oguglao.
By Pending-For-A-Bending
Ako me to nekako opravdava, imam instalirana "nasa" slova, ali van ovog foruma i eventualno facebooka, skoro sva moja komunikacija preko interneta se odvija na jezicima koji nemaju ni š, đ, ž, č, ni ć, pa me mrzi da je menjam, ako vec pisem ovde.
Ovo je vec posebna prica kad neko pocne da se frlja necim sto ne razume.

PS> upravo kao sto se ti previse ne zamaras tim slovima, nekome moze da promakne neka glupa greska. I posle nekome treba oduzimati od plate narodu kojem su primanja i ovako mizerna?

Ma daaaaaj
By Pending-For-A-Bending
Evo nadjoh jednu pametnıcu na ROMEO-u:

pise se "JE L' HOCES" a ne "JER HOCES...JER MOGU...JER OVDE"

:roflmao:
Korisnikov avatar
By Val

E, to, to! Lenjost je ubila srpski jezik! :smeh:

Vidi, ti bar nakon zareza udarish "space"! :pionir:
Korisnikov avatar
By IceBerg
u bree koja nauka....

postoje ljudi koji ispravljaju greshke... ovim sluchajem pravopisne... lektori, ja ih zovem KOREKTORI... imaju RECHOVNICI I FRAZOVNICI I ONE KOJI PAZE NA TUDJI TERMITOVNIK..

KNJIGE PISU MOZGOVI... I MOZGU JE BITNO DA PRENESE, TOTALNO MU JE NEBITNO OCE LI ON NAPISATI *NE ZNAM ILI NEZNAM*

tako da ova sva rasprava vodi da ispravljamo greshke jedni drugima na forumu... shto, po mom mishljenju, upoĆe ne znaci da oni koji umeju da nadju greshke u pravopisu, da su oni neki FRAJERI I FACE...(tko malo glida, malo vridi) ... na protiv, to je sve shto znaju i njima je bitna FORMA A NE SADRZINA...

KAD MI SE PIJE PIVO, CU GA PIJEM BRE IZ CASHE, FLASHE, SHAKE, BIDONA... AL TO TREBA DA BUDE PIVOOOOO :D

i da dodam... NEKADA SE PISALO I GOVORILO SRPSKO-HRVATSKIM JEZIKOM... I BILO JE OBJEDINJENI A DANAS POSTOJI
SRPSKI
HRVATSKI
BOSANSKI
CRNOGORSKI

i kad bi se gledala gramatika i upotreba nekih stvarcica u jeziku mogli bi da ispravljamo jedni druge citav dan!!!

ljudi vise ne znaju bre koji jezik prichaju!!!
Korisnikov avatar
By Val
Hocjesh recji, kada pishesh srpski, nema veze da l´ si pismen il´ ne. Bitno da je srpski? :nerd:
Korisnikov avatar
By IceBerg
samo pitanje...

SHTA JE TO MATERNJI JEZIK??? je li to jezik kojim te ucila majka kad si bio mali???

od eminentnih lichnosti za lingvistu sam slushao da je najispravnji prichati maternjim jezikom!!!

shta se pod tim podrezumIJeva... i shta su hOTIJELI RIJET... NE ZNAM... al znam d ami se svidILA ta stavka!!!
By Pending-For-A-Bending
Maternji jezik je jezik koji naucis prvi. Ukoliko ucis dva jezika uporedo, maternji je onaj koji se... "forsira". Ne znam kako drugacije da se izrazim.

I tad si bilingualan
Korisnikov avatar
By IceBerg
aha... onda sam ja bilingualan... jer koristim dva jezika :) istovremeno... a ucio ih uporedo jkedan od oca drugi od majke!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!