Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

da li placate gradski prevoz?

da, imam markicu
22
37%
redovno, kupujem na kisoku, jeftinije je
8
13%
kupujem u busu ili na kisosku
5
8%
kupujem u busu, uvek zaboravim na kisok
1
2%
kupim gde stignem
2
3%
nekad kupim, nekada ne.... slusam svoju intuiciju
13
22%
jebe mi se za kartu, vozim se, brate!
9
15%
Korisnikov avatar
By KiWi

Plaćam u 98% slučajeva (ne plaćam samo kada idem jednu ili dve stanice). Ne volim neizvesnost i potencijalnu neprijatnost ako naiđe kontrola. Ipak, i ti ljudi koji voze, popravljaju, čiste, pa i pregledaju karte trebaju od nečeg da žive. Vožnja je usluga kao i svaka druga, a usluga se naplaćuje. Ako nećeš da platiš, stopiraj .. niko ti ne brani.
Korisnikov avatar
By greek_lover
Ponekad otkucam kartu, ponekad ne .... za stanicu dve gotovo nikada i uvek me tu navata kontrola :smeh:
Korisnikov avatar
By decko
Ja skoro uvek imam kartu samo je nikad ne otkucam, uvek zaboravim i ta karta mi stoji u dzepu dok ne dodje kontrola :lol:
Korisnikov avatar
By vremecuda
Obicno ne placam kartu.A imam i par kazni koje nisu placene. :D
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by Swanheart
placam:kesa:
^^
Korisnikov avatar
By vanillapuff
...Ja mesecima odlucujem da "preracunavam" koliko puta zaista idem gradskim prevozom, pa razmisljam onda da li mi se isplati mesecna markica ili ne.... I tako prolaze meseci i meseci....

Glasacu za opciju 6... :maska:

Stidim se, jer se potpuno slazem sa Wangom.... :kesa:
Korisnikov avatar
By Zaljubljena
Jos i to da im placam, nisam luda....Ja udjem u bus i tek kad izadjem setim se da sam trebala da kupim kartu jer u gr busevima postoji kontrola, jel te.....
Korisnikov avatar
By Zaljubljena
I da napomenem da me za ove 3godine svercovanja kontrola uhvatila 2X (za jedan sam sigurna, za drugi bas i nisam, al eto neka budu dva....mada mislim da je bilo smao jednom.. :misli: ) a nisu mi ni napisali kaznu hihihih :zvezda:
By Simor
Ja sam pozitivan građanin, koji ima sledeću računicu: plaćaš neku uslugu zato da bi kvalitet te usluge bio bolji. Plaćaš gradski prevoz zato da bi gradski prevoz sutra bio udobniji. I da sutra ljudi masovnije koriste gradski prevoz, a ne lični prevoz, i tako okolina da nam bude manje zagađena izduvnim gasovima.

:andjelak:

Na stranu to što kod nas ta logika ne važi, te plaćao ili ne, gradski prevoz je jednako loš. Mada, istini za volju, gradski prevoz u Novom Sadu, a koliko sam primetio i u Beogradu, znatno je bolji nego pre nekoliko godina.

Na stranu i to što sam u istoj situaciji kao Dina -- daju mi markicu na početku meseca i onda više ne mislim o tome.

:D
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by deželaš
Originally posted by EYA
ja smatram da je cela Planeta nasa.... moja.... nama data na koriscenje! i da ja (treba) da mogu da putujem kuda god hocu, ako zelim. gde cu ja spavati, to se nikog ne tice. da li sam na netu nasla nekog frienda, imam rodjake u nekoj drugoj zemlji, ili cu spavati na plazi, klupi, ulici... i da treba da se uvede socijalna kategorija putovanja sirom planete.

.....

ako vec ne mogu preko granice, bar mogu da putujem gradom u kom zivim, ili neko ima nesto protiv toga?
onda aj daj meni nepoznatom da ti malo doputujem u stan, kad je tako. mislim..

a niko ti ne ograničava kretanje već naplaćuje benzin, struju, popravke krševa i nekoliko stotina radnika koji u sva doba dana opslužuju grad. možeš i peške, ne?
drugo je pitanje da li su cene previsoke.

inače uvek kupujem markicu, ali se poslednjih meseci stalno švercam zbog manjka para..
:up:

Kupujem markicu i nikad mi nece biti jasni ti anarhisticki stavovi a la: "sve treba da je besplatno".... znam gomilu ljudi koji se drze toga a pritom ne rade nista kako bi doprineli drustvu...
mislim sve je to lepo al me zanima ko bi ustajao u 3 ujutru i vozio te autobuse za mufte.....
a i kad se ovi neradnici anarhisti zaposle i dalje ce imati taj stav : "boli me tuki ne placam racune" ali ce pretpostavljam uredno uzimati svoju platu u firmi...
By Çâðê_DUP
Izbegavam, jer je preskup. Ako me zaustave, pokazacu im LK i dati adresu u Kragujevcu, pa neka tamo salju kaznu.Jedino uzmem kad su bas neke duze destinacije, ali ako su dve stanice u pitanju, ne pada mi napamet. Tacno bi mi trebalo, pa ne znam sad kad bih racunala, koliko, mozda 100 evra samo na prevoz, a ja to zaista nemam.
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by EYA
Originally posted by ns.happy
hehehe, nije valjda da imas NEKOLIKO kazni za muziku? ;) jao boze, kad se setim...
pa, hun, 54 je puta dolazila policija na gajbu.... samo 2 puta za tvoj, 3 za igorov rodjendan :lol:
igijev brzdej je bio raspad... dva pandura a nas 50tak... i ti koja se busas, ''vodite me, vodite me!'' :roflmao: za moj se ne secam da je bilo 2 puta... e, jel imas ti ikakav zapis sa toga? ili igijevog? znam da si presnimila nesto bila :(
Korisnikov avatar
By bothways
Pre sam se stalno svercovao, a sada nekako imam neku grizu savesti ako ne ponistim karticu. Tim pre sto ih imam gomilu u novcaniku.

Samo dva puta sam naisao na kontrolu (u 12-ici i 7L valjda) i oba puta sam imao karticu :)
Zanimljivo da sam i u NS dva puta naisao na kontrolu, a tamo sam se ukupno 5 puta vozio prevozom za 4 dana (dobro, bio je EXIT, ali opet...)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by vanillapuff
...Ja mesecima odlucujem da "preracunavam" koliko puta zaista idem gradskim prevozom, pa razmisljam onda da li mi se isplati mesecna markica ili ne....
Ja sam preračunavao, i isplati mi se, jer kad god krenem da razmišljam da bi možda bilo jeftinije da samo kad idem negde nosim i kucam kartu (obično posle nekih mećava, potopa ili toplotnih udara kada danima ne izlazim iz kuće) upravo tada odjednom treba nekoliko puta da presedam u toku nekoliko dana i onda se u ukupnom zbiru opet isplati.
Evo npr. kada idem do samog biroa za nezaposlene, trebale bi mi dve karte do tamo i dve za nazad, i to samo da mi se potpiše na kartončić. To su četiri karte potrošene za manje od dva sata vremena.

Kada znaš da imaš markicu ne razmišljaš o svemu tome (da li da kucaš za jednu stanicu, da li uopšte imaš kartu u džepu, da li će te uhvatiti itd), i taj nedostatak stresa mi je jako važan. Lepo pre polaska proverim da li sam poneo sve što mi treba (ličnu kartu, markicu, ključeve, mobilni, sat, lekiće, flašicu sa vodom) i to sada već ide rutinski.
Korisnikov avatar
By tintily
Poslednji put kad sam bila do GSP-a imala sam nekih18, mislim, kazni :)
Od tada kucam redovono kartu. Samo da se zna nikad se nisam vozila duze od dve stanice kada mi je napisana kazna
Korisnikov avatar
By deželaš
Originally posted by Momo

Kupujem markicu i nikad mi nece biti jasni ti anarhisticki stavovi a la: "sve treba da je besplatno".... znam gomilu ljudi koji se drze toga a pritom ne rade nista kako bi doprineli drustvu...
mislim sve je to lepo al me zanima ko bi ustajao u 3 ujutru i vozio te autobuse za mufte.....
a i kad se ovi neradnici anarhisti zaposle i dalje ce imati taj stav : "boli me tuki ne placam racune" ali ce pretpostavljam uredno uzimati svoju platu u firmi...
upravo. umesto da konsekventno KRADU i UNIŠTAVAJU po prodavnicama tipa Zare ili Benetona, i drugim (malo većim) korporacijama, oni će uredno primati i plaćati sve "važnije" račune a pritom krasti od jedne od najpotrebniih komunalnih institucija. koja pritom stagnira i koja se i dalje obnavlja od donacija.

to je tako lepo - spojiš malo antikapitalističkog šika, malo selektivne brige za sopstvenu guzicu i dobiješ - gole tranzicione parazite, koji će posle pljuvati na loše stanje vozila gsp-a, bolnica, socijalnog, obrazovanja, evrovizije, televizije, i tako u krug.. :zvizdi:

da se razumemo - nemam problem sa samim švercovanjem u autobusu, već sa opravdavanjem takve navike nekakvim "moralnim" ubeđenjima i koječime..
By Paranoid Androgynoid
placam.
mrzim da me cimaju nekakvi nabildani mediokriteti iz kojih vriste kompleksi i nezadovoljstvo zbog nemogucnosti nalazenja iole pametnijeg posla, a sve to za pisljivih 30-40 din koliko staje kartica. ne hvala, da se istrisu na meni. :mete:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
placam...samo ga u bg i koristim....a jako volim da otkucavam one karte...stvarno...inace...prosto, eto..vozim se, pa zato platim....
Korisnikov avatar
By m..
kupujem one karte na trafici, osim u sledecim situacijama:
1) usla sam na dve stanice, tipa u trolu na slaviji, jer zurim negde, pa cu izaci na terazijama. ne pada mi na pamet da kupujem kartu za 2 ili 3 stanice, besmisleno je.
2) trafika ne postoji, imam 500 ili 1000 dinara i nista sitno i znam da nema boga da ce mi vozac vratiti kusur.
3) trafika ne postoji, imam sitan novac, onda obavezno kupim kartu kod vozaca. ukoliko on ima karte, nekad nemaju.
4) autobus je jedan od onih starih raspandrcanih i grejanje i svetlo ne rade, za takvu uslugu necu da platim ni dinar.

recimo da odnos voznje sa kartom jedno 20 puta ucestaliji od svercovanja. mozda se svaki 60. put svercujem sa namerom, ostalo otpada na nemogucnost kupovine karte u samom autobusu/trolejbusu/tramvaju.
dvaput su me uhvatili bez karte, jednom sam odmah po ulasku u autobus, u neopisivoj guzvi, naletela na prazno sediste i aterirala zabovavivsi na kartu u potpunosti, drugi put sam imala 5000 dinara i nisam mogla da kupim kartu. nemam ni jednu kaznu. markicu nemam jer me mrzi da drezdim na salteru, mada kontam da vise nemam pravo na nju jer imam 27 godina i vodim se kao nezaposlena, tj trenutno radim na crno.

anyways, generalno sam protiv svercovanja. gsp mi pruza uslugu koju se ja osecam duzno da platim. tako sam vaspitana, i tu nema pomoci.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by m..
markicu nemam jer me mrzi da drezdim na salteru, mada kontam da vise nemam pravo na nju jer imam 27 godina i vodim se kao nezaposlena, tj trenutno radim na crno.
Ako si prijavljena na birou ("tržište rada") onda imaš pravo na povlasticu, samo se zove za nezaposlene a ne za studente; markica košta isto ali i na njoj piše za nezaposlene. Ja dobijam neke honorare; za biro je važno da ti ne ide staž. Oni imaju u kompjuteru sve prijavljene i kad god te poslodavac prijavi za staž njima se to direktno pojavljuje na kompjuteru. Mene su tako jednom zeznuli u kadrovskoj službi (prijavili me pre reda) pa sam morao sam da plaćam lekarsko uverenje grrr... (imaš pravo na besplatno to pregledanje i uverenje ako se vodiš kao nezaposlena i imaš pisamce da neko hoće da te zaposli posle pregleda)

btw Povlastica se vadi odmah i na šalteru u GSB nema čekanja. Treba ti jedna sličica, uverenje sa biroa da si nezaposlena, fotokopija lične karte, popunjen obrazac (koji kupiš kod njih) i pare koje im daš za izradu povlastice (i mislim ništa više). Ja markicu inače kupujem prvog dana kada je prodaju, pa onda ne čekam u redu ni za to.

Naravno postoji mali kartončić za overu povlastice koji se na svaka tri meseca overava na birou. On je veliki kao markica i stoji u istoj pregradi, samo okrenut na suprotnu stranu. Red na birou se izbegava tako što se ode na sabajle, posle se nakupe trudnice i majke sa bebama pa moraš da ih propuštaš preko reda.
Korisnikov avatar
By EYA
Originally posted by deželaš
Originally posted by Momo

upravo. umesto da konsekventno KRADU i UNIŠTAVAJU po prodavnicama tipa Zare ili Benetona, i drugim (malo većim) korporacijama, oni će uredno primati i plaćati sve "važnije" račune a pritom krasti od jedne od najpotrebniih komunalnih institucija. koja pritom stagnira i koja se i dalje obnavlja od donacija.

to je tako lepo - spojiš malo antikapitalističkog šika, malo selektivne brige za sopstvenu guzicu i dobiješ - gole tranzicione parazite, koji će posle pljuvati na loše stanje vozila gsp-a, bolnica, socijalnog, obrazovanja, evrovizije, televizije, i tako u krug.. :zvizdi:

da se razumemo - nemam problem sa samim švercovanjem u autobusu, već sa opravdavanjem takve navike nekakvim "moralnim" ubeđenjima i koječime..

kod mene to nije navika vec odluka. ako neko ima potrebu da se pravda, razumecu. ali, ja ne da se ne pravdam, vec ponosno izjavljujem: ne placam prevoz kad god je to moguce. u gradskom se svercam, u vozu dam kondukteru tri puta manje nego sto bi karta kostala, u autobusu (medjugradskom) se ili pravim luda ili opet platim kondukteru daleko manje, bez izdavanja karte. kad god mogu - stopiram. i, uzivam u stopiranju, pricama, ljudima, avanturama, pa i opasnostima koje stopiranje nosi.

nisam ni jednog momenta pomislila da bi svi trebalo da se svrecuju, pa da propadne prevoz, ili da vozaci ne dobiju plate, vec da bi svi trebalo da se izjasnimo (a razni su nacini da se drzavnom aparatu stavi do znanja) da zelimo i smatramo prevoz osnovnom ljudskom potrebom, koju necemo placati na licu mesta, jer cemo je placati kroz porez, tj vec placamo gomilu besmislenih drzavno-administartivnih aparata, pa sto ne bi od toga dobili i nesto sto nam je potrebno (kao sto dobijamo skolstvo i zdravstvo.... ili kao sto vojna lica ne placaju prevoz - a ja se uvek pitala sto vojnici, a ne i doktori i sl. ?)
dakle, prevoz kao socijalna kategorija.
sto bi znacilo da svi koji zele luxuz u putovanju treba i da plate za to, ali oni koji samo zele da se krecu od tacke A do tacke B (bilo gde na planeti) treba to da mogu bez obzira da li su se jebavali mesec dana da zarade vecu platu. kad smo kod ovoga, pitam vas, sta sa decom ciji roditelji nisu zaradili dovoljno velike plate, a sama deca nisu u stanju sama da zaradjuju, pa samim tim ni da se krecu, osim peske ?

i naravno, UA zara, UA maxi, UA mek i koka kola , UA naftni megamagnati i UA svi kapitalisticko izrabljivacki sistemi :protest:

a ja se svercam zato sto ima dovoljno onih koji cute i placaju, iako svojim ocima vide da je sadasnji sistem prevoza na planeti (i uze) biznis kao i svaki drugi, prilicno unosan za one koji ucestvuju u lancu, a prilicno iscrpljujuci za dzep svakog kome je potreban, i isto tako ogranicava ljudske slobode, jer ako nemas para ne mozes da putujes, bez obzira sto zelis i imas gde.
ako je vama ok da punite dzepove nekog seika, ili americkog multimilijardera koji trguje naftom, ili brokera na berzi koji zaradjuje milione godisnje, al ne stize da ih potrosi jer bulji u monitor - samo izvolite :hvala:

potpuno svesna da , ne samo u srbiji, vec i na globalnom nivou, trenutno nece niko da uradi nista povodom ovoga, verujem da ce za max 10 godina neka od razvijenih socijalno orijentisanih drzava, poput kanade, svedske, australije... uvesti prevoz kao socijalnu kategoriju (u kanadi se, recimo, ne placa struja...), a da ce u narednih 50 to prerasti u pokret i organizaciju na globalnom nivou :sunce:
drzave su tu zbog nas, a ne mi svi zbog jedne glupe drzave tipa srbija.

za sve one koji vole da budu ovce, procitajte jukijev post koji je detaljno uputstvo za dobijanje povlastice, i samo nastavite da obilazite saltere i glumite brojeve :panker:
Korisnikov avatar
By *deni*
EYA :up:
Sad me je ovo podsetilo na situaciju od pre nekoliko godina, kada smo se ti, gorandjela ( gde je ta zena, by the way ? ) i ja svercovali u gradskom prevozu od Zelenog venca do Batajnice. Nit` smo platili kartu, nit` nas je iko za kartu pitao.
Posle smo furali na voz. Ne secam se tacno, ali cini mi se da nas put od Beograda do Novog Sada nije izasao vise od 100 dinara po glavi.
:lol:
Korisnikov avatar
By Insorcer
Imam markicu pa se legalno prevozim GSP-om s'jednog na drugi ...kraj grada, razume se! :saint:
By Ulix
@Eya: Da, da, ti si zapravo neka vrsta Robina Huda, heroj, takoreci. Eya cicijasenjem obezbedjuje sebi ljudsko pravo na prevoz u gradskom prevozu. Bravo. Treba bistu da ti podignemo. :nesiguran:
Korisnikov avatar
By Tomek
Kad sam dosao u bg uredno placao sam svaki put...
Kasnije nisam placao nikako...
Onda su me uhvatili kontrolori i ja se pogubio i platio im odmah 600-700 din, a mogao sam da prodjem bez placanja... ( :praznoglavi: )
Sada, skoro svaki mesec, imam markicu...
Korisnikov avatar
By Rei
Originally posted by *deni*
gorandjela ( gde je ta zena, by the way ? )
Vidjam je ja, idemo na isti fax. :)
Samo nikako da zasednemo da popijemo kaficu i da joj fino istracharim sve redom s foruma...
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Originally posted by ns.happy
on: postujem tvoju potrebu da se slobodno kreces, ali isto tako smatram da kao korisnik necije usluge, tu uslugu treba i da platis.
pa svi mi jedni drugima placamo "usluge" time sto postojimo i radimo NESTO. ionako uvek treba raditi za druge.

pichka sam pa placam. otherwise je moje srce uz eyu.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by jukie
Originally posted by m..
markicu nemam jer me mrzi da drezdim na salteru, mada kontam da vise nemam pravo na nju jer imam 27 godina i vodim se kao nezaposlena, tj trenutno radim na crno.
Ako si prijavljena na birou ("tržište rada") onda imaš pravo na povlasticu, samo se zove za nezaposlene a ne za studente; markica košta isto ali i na njoj piše za nezaposlene. Ja dobijam neke honorare; za biro je važno da ti ne ide staž. Oni imaju u kompjuteru sve prijavljene i kad god te poslodavac prijavi za staž njima se to direktno pojavljuje na kompjuteru. Mene su tako jednom zeznuli u kadrovskoj službi (prijavili me pre reda) pa sam morao sam da plaćam lekarsko uverenje grrr... (imaš pravo na besplatno to pregledanje i uverenje ako se vodiš kao nezaposlena i imaš pisamce da neko hoće da te zaposli posle pregleda)

btw Povlastica se vadi odmah i na šalteru u GSB nema čekanja. Treba ti jedna sličica, uverenje sa biroa da si nezaposlena, fotokopija lične karte, popunjen obrazac (koji kupiš kod njih) i pare koje im daš za izradu povlastice (i mislim ništa više). Ja markicu inače kupujem prvog dana kada je prodaju, pa onda ne čekam u redu ni za to.

Naravno postoji mali kartončić za overu povlastice koji se na svaka tri meseca overava na birou. On je veliki kao markica i stoji u istoj pregradi, samo okrenut na suprotnu stranu. Red na birou se izbegava tako što se ode na sabajle, posle se nakupe trudnice i majke sa bebama pa moraš da ih propuštaš preko reda.
ma problem je u tome sto ja jos uvek studiram, tako da ne zelim na biro. radim trenutno na crno, jer bi porez bio 70 posto, a ne 20 koliko ide za studente starosti do 26 ili 27 godina (glupi zakon iz 2004.), do NG sam bila uredno prijavljena preko omladiske. Ne zelim da rizikujem da se prijavim na biro sa zavrsenom gimnazijom i onda 3x odbijam neke glupave poslove primerene sredjoj strucnoj spremi kad za koji mesec dobijam master. besmisleno mi je. i nisam sigurna sta se desava kad 3x odbijes posao pa te marshiraju s biroa. malo sam u vakuumu sad, razmisljam kako da izbalansiram posao (treba mi novac) i skolu (koju moram da zavrsim, pa da me prime za stalno negde), nekako u tom lavirintu markica pa i zdravstveno i staz imaju drugorazredni znacaj. sama sebi pravim problem.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!