Originally posted by Ulix
Slozio bih se da je nivo opste kulture medju populacijom nizak, mereno mojim standardima. Ali, dovraga, ja ne znam sta je "opste", i sta u kulturi ima "opste" a da je dobro. Sta to znaci, opsta kultura?
Moj stari to definise kao nesto sto svakako znas, ne moras da citas, da se nesto posebno pripremas ako radis test opste kulture, to je nesto sto 'sakupljamo' svakodnevno iz sveta oko sebe, podaci koje znamo, a nismo svesni kada smo ih prvi put culi i naucili. A opet, naravno da ce neko cije je profesionalno usmerenje bolje poznavati svoju oblast (ja biologiju) nego neku drugu. Ali bez obzira na profesionalnu usmerenost, neke stvari su o-p-s-t-e... Kao to da je uredjaj kojim se meri telesna temperatura - toplomer. Kao to da se virusna oboljenja ne lece antibioticima. Da se papir pravi od drveta.
Mada, i procena imanja ili nemanja opste kulture je krajnje subjektivan. Meni je bilo uzasno smesno kada je jedna frizerka rekla da let avionom do Novog Zelanda traje cetiri sata. Neko bi mozda nasao za smesno da ja ne znam principe termodinamike i da ne znam da poredjam srpske istorijske licnosti po hronoloskom redu.