Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Dali je Hrvatski narod...

1.da
11
37%
2.ne
15
50%
3.bio je vise nije
4
13%
4.nije bio sada je
Nema glasova
0%
Korisnikov avatar
By shumadinac
Hrvati su dobri samo prema sebi i svemu onome što je hrvatsko.Ako niste znali, kad uðete u hrvatsku vi udišete hrvatski zrak, pijete hrvatsku vodu, gledate u hrvatsko nebo...Jednostavno nemam ništa protiv njih, ali mnogo je po?elo da me nervira to njihovo kur.?enje i ponos oko lijepe njihove:oklagija:.Šta je bilo bilo je, dalje mora da se živi, sa njima il bez njih...:rock:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by DijeteSrece
Dali bi se jebali s Hrvatom/icom
:alikako:
anyway Hrvati su mi mnogo ?eš?a target grupa pri masturbaciji nego Srbi...
Korisnikov avatar
By reveal
nije bas da me zanima...
By Bombina
nema nista protiv jhrvataima jer je politika usla
ne znam da li ce promeniti pomirenje
imam prijateljicu koji zivi u hr
ne zanima ko su nepriajtelji i prijatelji toliko se svadjaju i mora do politike zbogo povoda
ja ne razumem tu politku
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by unic0rn
:smeh: :smeh: pijanduro
:rotflmao:
Nisam ja pijandura, ve? sam ja alkohlo?ar, molit ?u lijepo!
e sad, to sto mi ne daju da predjem tu granicu, to je vec.... :regan:
Lopovi jedni :mad: :bic:
Korisnikov avatar
By DijeteSrece
Originally posted by shumadinac
Hrvati su dobri samo prema sebi i svemu onome što je hrvatsko.Ako niste znali, kad uðete u hrvatsku vi udišete hrvatski zrak, pijete hrvatsku vodu, gledate u hrvatsko nebo...Jednostavno nemam ništa protiv njih, ali mnogo je po?elo da me nervira to njihovo kur.?enje i ponos oko lijepe njihove:oklagija:.Šta je bilo bilo je, dalje mora da se živi, sa njima il bez njih... :rock:
sa nama, sa nama:eu:... imamo tu (ne)srecu da smo susjedi pa i normalno da se nikad ne mozemo najbolje slagati, medjutim prosli su one godine i iskreno se nadam da ce se ljudi opametiti (s jedne i s druge strane) al' isto tako mislim da trebamo shvatiti i one koji su malo zatucani jer su izgubili nekoga ili jer su bile zrtve tih par "demokratskih" rezima .... :pionir:

ps. sto se tice "sve je to hrvatsko" donekle je pretjerano pogotovo kad citam "kupujmo hrvatsko" ali isto tako sam u BG vidio "Kupujmo domace" i ona super reklama "Svetsko a nase" ... sad ne vidim nikakve razlike, to je svugdje tako :gric:
By fazza
Hrvati su dobri samo prema sebi i svemu onome što je hrvatsko.Ako niste znali, kad uðete u hrvatsku vi udišete hrvatski zrak, pijete hrvatsku vodu, gledate u hrvatsko nebo...Jednostavno nemam ništa protiv njih, ali mnogo je po?elo da me nervira to njihovo kur.?enje i ponos oko lijepe njihove:oklagija:.Šta je bilo bilo je, dalje mora da se živi, sa njima il bez njih... :rock:
sa nama, sa nama:eu:... imamo tu (ne)srecu da smo susjedi pa i normalno da se nikad ne mozemo najbolje slagati, medjutim prosli su one godine i iskreno se nadam da ce se ljudi opametiti (s jedne i s druge strane) al' isto tako mislim da trebamo shvatiti i one koji su malo zatucani jer su izgubili nekoga ili jer su bile zrtve tih par "demokratskih" rezima .... :pionir:

ps. sto se tice "sve je to hrvatsko" donekle je pretjerano pogotovo kad citam "kupujmo hrvatsko" ali isto tako sam u BG vidio "Kupujmo domace" i ona super reklama "Svetsko a nase" ... sad ne vidim nikakve razlike, to je svugdje tako :gric:
Eh sad, pretera ga! :) Ne moze neko ko je izgubio nekoga u ratu (bilo s jedne
ili sa druge strane) biti zatucan, jer to je neshto sasvim drugo. Prirodno je da
onaj ko je izgubio nekoga u ratu bude neprijateljski raspolozen prema onima
sa kojima se rat vodio. To nije zatucanost.

Zatucani su oni koji su rat gledali na TV-u, slushali priche drugih i navijali za
svoje politichke lidere ne opalivshi ni jedan metak...

Toga je bilo i ovde. Mnogi nisu odoleli i ziveli su u nekom paralelnom svetu
koji je postojao samo u programima RTS-a...

Zivelo bratstvo i jedinstvo! :vatroslava:
Korisnikov avatar
By Stripi
Iju dušo :D
Ma šta se ti brineš oko ovakovih stvari? Ja sam mislio nešto odgovorit sino? na shomadincov thread ali sam onda odustao. Kako promijenit takvo uvjerenje? Treba li gubit vrijeme na takvo nešto? Ma daaaaaaaaaaa pali jebote. Meni je da drago da imam šireku lepezu prijatelja koji su specifi?ni po svojim nacionalnim, vjerskim, seksualnim oprijedljeljenjima, no najbitnije mi da su oni prvenstveno dobri ljudi.
Zamarat se sa njihovom nacijom nema smisla.
Korisnikov avatar
By Stripi
Ma ko ih jebe kad su glupi. Te zatucani i bez sluha.
Sa takvima ja ne pri?am :nono:
Korisnikov avatar
By tramp
Originally posted by AngraMaina
Joj ala je ovo neodreðeno pitanje...
Dali bi se jebali s Hrvaticom ?:minibounce:
moze sutra? jel ima neka da se prijavila kao dobrovoljni sirilac jedinstva jer evo ja odmah prelazim u akciju za rad sirenja ljubavi po balkanu :marinac:
By fazza
Auh, kao da sam znao. Zato i ne volim da uchestvujem u ovakvim razgovorima
jer uvek dodje do nekog nesporazuma. Ne znam ni zashto sam sad napravio
izuzetak, ali bitno je da mi se to osvetilo. Uvek ono shto napishem neko
izvrne i protumachi onako kako on hoce.

Oboje ste me pogreshno razumeli. Ja lichno nikoga nisam izgubio u ratu i zato
nemam razloga da mrzim bilo koga (bash kao i oni koji su izgubili nekoga jer
nisu svi ljudi divljaci), samo sam govorio iz perspektive onoga ko je nekoga
izgubio. Opet ponavljam: delim ljude na dobre i loshe, bez obzira koje su nacije,
vere, sexualne opredeljenosti bla bla bla. Tachka.

Nigde nisam napisao da bi trebalo da mrzimo Stripija ili bilo kog Hrvata zbog
toga shto smo (ili nismo) izgubili nekoga u ratu. Nije kriv Stripi i nije kriva vecina
naroda, krivi su jebe*i politichari!

Hteo sam da kazem da je prirodno da onaj ko je nekoga izgubio ne oseca
ne znam kakve simpatije prema onima koje smatra odgovornim za svoju
nesrecu, to je jednostavno ljudska priroda.

Da se meni desila neka takva tragedija, ne daj Boze, stvarno ne znam kako bih
reagovao, ali jedno je sigurno: nikada ne bih mrzeo ceo jedan narod zbog toga
shto mi se desilo niti na to ima bilo ko pravo, to je delo pojedinaca i ne sme
se generalizovati.

Nadam se da sam bio jasniji.
By fazza
Originally posted by sanjalica
Originally posted by fazza
ali jedno je sigurno: nikada ne bih mrzeo ceo jedan narod zbog toga
shto mi se desilo niti na to ima bilo ko pravo, to je delo pojedinaca i ne sme
se generalizovati.

Bravo za ovo :yes:

Ali sve ostalo... Sve dok postoji podela na one koji su izgubili nekog i one koji nisu, necemo mrdnuti nikuda. Trebalo bi da nas sve boli zajednicka tragedija. I trebalo bi da gledamo kako da izbegnemo neku buducu. A mozemo da je izbegnemo samo onda kad prestanemo da pravdamo bilo ciju mrznju!
Slazem se.

Meni je pre svega neizmerno zao shto je do tog rata uopshte doshlo i shto
sada posle toliko godina moramo o svemu ovome da prichamo umesto da smo
se drzali jedni drugih...ko zna gde bi danas bili!

Mislim da ce na kraju svi konachno shvatiti da ni u jednom ratu nema pobednika,
ima samo mrtvih, osakacenih i obogaljenih.

Toliko od mene shto se tiche ove teme i svih ostalih tema sa prizvukom
politike. :)
Korisnikov avatar
By shumadinac
:murkan:
Da ne bi bilo neke zabune, ja ne mrzim nikog, kao što je fazza to ve? opisao, ali ne mogu da budem ravnodušan na njihove svakodnevne provokacije i izigravanje žrtve.Svako je nekog izgubio u tom ratu, a mi srbi smo naravno najgori ispali.Ako zaustaviš nekog hrvata na ulici i pitaš ga šta misli o srbima-odgovor je naravno-sve najgore(naravno ?ast izuzecima).Takva su pitanja bila i u mnogim hrvatskim emisijama.Mislim da to nije normalna pojava, jer pobogu nismo svi ubijali.Oni koji su ?inili razne grozote u ratu bi?e i treba da budu kažnjeni, a ne da se zbog toga mrzi cela jedna nacija.To nikako ne može da bude normalno.Ja iz Hrvatske imam prelepe uspomene, gde sam proveo deo svog detinjstva, i mnogo mi je žao kad vidim šta se danas radi.A najbolje sam tu mržnju video uživo kad sam sav happy i sa osmehom na licu pre dve godine otišao u Hrvatsku da obiðem pojedine prijatelje i komšije, i da doživim da me najbolji drug sa kojim sam bio nerazdvojan i koga nisam video 10 godina, ni ne pozove da uðem u ku?u da se ispri?amo, ve? smo 5 minuta pro?askali pred vratima, i bukvalno da mi nije reko-bolje se vrati odakle si došo.A o komšijama i da ne pri?am.Svi su me gledali kao da imam neki žig na ?elu.Mislim grozno.Uglavnom, to se više ne?e ponoviti.Mislim da je tu propaganda uzela maha, i šta je u?injeno-ne može se više popraviti.Ja sam za to da pas i ma?ka žive zajedno i složno, ali kad ma?ka ne?e...:redaljka:
By fazza
Da ne bi bilo neke zabune, ja ne mrzim nikog, kao što je fazza to ve? opisao, ali ne mogu da budem ravnodušan na njihove svakodnevne provokacije i izigravanje žrtve.Svako je nekog izgubio u tom ratu, a mi srbi smo naravno najgori ispali.Ako zaustaviš nekog hrvata na ulici i pitaš ga šta misli o srbima-odgovor je naravno-sve najgore(naravno ?ast izuzecima).Takva su pitanja bila i u mnogim hrvatskim emisijama.Mislim da to nije normalna pojava, jer pobogu nismo svi ubijali.Oni koji su ?inili razne grozote u ratu bi?e i treba da budu kažnjeni, a ne da se zbog toga mrzi cela jedna nacija.To nikako ne može da bude normalno.Ja iz Hrvatske imam prelepe uspomene, gde sam proveo deo svog detinjstva, i mnogo mi je žao kad vidim šta se danas radi.A najbolje sam tu mržnju video uživo kad sam sav happy i sa osmehom na licu pre dve godine otišao u Hrvatsku da obiðem pojedine prijatelje i komšije, i da doživim da me najbolji drug sa kojim sam bio nerazdvojan i koga nisam video 10 godina, ni ne pozove da uðem u ku?u da se ispri?amo, ve? smo 5 minuta pro?askali pred vratima, i bukvalno da mi nije reko-bolje se vrati odakle si došo.A o komšijama i da ne pri?am.Svi su me gledali kao da imam neki žig na ?elu.Mislim grozno.Uglavnom, to se više ne?e ponoviti.Mislim da je tu propaganda uzela maha, i šta je u?injeno-ne može se više popraviti.Ja sam za to da pas i ma?ka žive zajedno i složno, ali kad ma?ka ne?e... :redaljka:
U pravu si. Svako je nekog izgubio u ratu, ali mi se sve chini da se jedino
rachunaju zrtve sa Hrvatske i Bosanske strane. Na zalost tako je ispalo i za to
je kriva upravo propaganda. Ljudi i ne mogu da imaju pozitivno mishljenje
kada se sa HTV-a i dalje pljuje sve shto je Srpsko. Bukvalno sam se krstio
kada sam skoro gledao prilog na HTV-u iz Vukovara (bila je neka godishnjica)
koliko je tu bilo pljuvanja, vredjanja i sa koliko mrznje se pominjalo sve shto
je Srpsko.

Opet da se ogradim, nije kriv Hrvatski narod, krivi su pojedinci i kriva je
propaganda.

Ja stvarno ne pamtim kada se na nashoj drzavnoj televiziji tako govorilo o
Hrvatima. Chak ni za vreme Miloshevica.

Na stranu to shto su recimo u Hrvatskoj zabranjene pesme koje dolaze odavde
bez obzira o kom zanru muzike se radi, a ovde mozesh chujesh pesme odande
na maltene svim stanicama. Neshto tu nije u redu...

Josh neshto da dodam. Niko nikog ovde ne mrzi. Sve ovo shto
pishem su iskljuchivo chinjenice. Njima baratamo svidelo se to
nekom ili ne.
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Ma da mogu geografski da ih shutnem negde kod Novog Zelanda.
To bi bilo najbolje.
Korisnikov avatar
By shumadinac
Da ne bi bilo neke zabune, ja ne mrzim nikog, kao što je fazza to ve? opisao, ali ne mogu da budem ravnodušan na njihove svakodnevne provokacije i izigravanje žrtve.Svako je nekog izgubio u tom ratu, a mi srbi smo naravno najgori ispali.Ako zaustaviš nekog hrvata na ulici i pitaš ga šta misli o srbima-odgovor je naravno-sve najgore(naravno ?ast izuzecima).Takva su pitanja bila i u mnogim hrvatskim emisijama.Mislim da to nije normalna pojava, jer pobogu nismo svi ubijali.Oni koji su ?inili razne grozote u ratu bi?e i treba da budu kažnjeni, a ne da se zbog toga mrzi cela jedna nacija.To nikako ne može da bude normalno.Ja iz Hrvatske imam prelepe uspomene, gde sam proveo deo svog detinjstva, i mnogo mi je žao kad vidim šta se danas radi.A najbolje sam tu mržnju video uživo kad sam sav happy i sa osmehom na licu pre dve godine otišao u Hrvatsku da obiðem pojedine prijatelje i komšije, i da doživim da me najbolji drug sa kojim sam bio nerazdvojan i koga nisam video 10 godina, ni ne pozove da uðem u ku?u da se ispri?amo, ve? smo 5 minuta pro?askali pred vratima, i bukvalno da mi nije reko-bolje se vrati odakle si došo.A o komšijama i da ne pri?am.Svi su me gledali kao da imam neki žig na ?elu.Mislim grozno.Uglavnom, to se više ne?e ponoviti.Mislim da je tu propaganda uzela maha, i šta je u?injeno-ne može se više popraviti.Ja sam za to da pas i ma?ka žive zajedno i složno, ali kad ma?ka ne?e... :redaljka:
je Srpsko.

propaganda.

nekom ili ne.
Tako je....A o muzici ne?u ni da diskutujem, kakva je tu nepravda na?injena.Pljuju nas gde god stignu, pa ?ak i javno.Baš sam slu?ajno jednom naleteo na emisiju Nedeljom u 2 na HRT, gde je bilo postavljeno pitanje Da li biste želeli da vam se sin/?erka ožene osobom srpske nacionalnosti? Naravno odgvor je bio više od 90% za NE.I tako je i u drugim emisijama.A što se ti?e onog Kupujmo doma?e, što je gore neko spomenuo-mislim da je kona?no došlo vreme da i mi malo zaštitimo doma?e proizvode koji su danas pot?injeni.Sramota me je kad odem u Mercator i vidim da jedna Kraševa bajaderica(ona najmanja)košta oko 4€, a naša jaffa ili munchmallow bednih 0,5€.Ali barem mi je drago kad u svakim drugim kolicima vidim bar jednu jaffu ili munchmallow.Ho?u re?i da ta akcija nije pokrenuta kako bi se mi nešto tu durili i kao kupujte samo srpsko, a ne drugo, ve? je to pokrenuto kako bi se srpska proizvodnja malo digla na noge....i tako:mete:
Korisnikov avatar
By Super Mario
Ali na sve iznete stvari (hrt bojkotuje nasu muziku, antisrpski rezultati anketa itd) kazhem: To je njihova sramota. Ja bih se toga stideo da sam hrvat, ovako se ponosim na to sto se u srbiji slusha i hrvatska muzika (koja mi je mahom dosadna i nezanimljiva). Verovatno smo tolerantniji, a to nam je plus :crveni:
By fazza
Originally posted by Super Mario
Ali na sve iznete stvari (hrt bojkotuje nasu muziku, antisrpski rezultati anketa itd) kazhem: To je njihova sramota. Ja bih se toga stideo da sam hrvat, ovako se ponosim na to sto se u srbiji slusha i hrvatska muzika (koja mi je mahom dosadna i nezanimljiva). Verovatno smo tolerantniji, a to nam je plus :crveni:
:up: Upravo tako! :) Mnogo smo tolerantniji i treba da smo ponosni zbog toga.

Naravno, ne treba da se stide oni koji ne razmishljaju na taj nachin, ali sudeci
po onome shto dolazi sa ekrana HTV-a to je mishljenje vecine. Mislim, takvu
vlast imaju, a na vlast se dolazi nechijim glasovima.
By fazza
je Srpsko.

propaganda.

nekom ili ne.
Tako je....A o muzici ne?u ni da diskutujem, kakva je tu nepravda na?injena.Pljuju nas gde god stignu, pa ?ak i javno.Baš sam slu?ajno jednom naleteo na emisiju Nedeljom u 2 na HRT, gde je bilo postavljeno pitanje Da li biste želeli da vam se sin/?erka ožene osobom srpske nacionalnosti? Naravno odgvor je bio više od 90% za NE.I tako je i u drugim emisijama.A što se ti?e onog Kupujmo doma?e, što je gore neko spomenuo-mislim da je kona?no došlo vreme da i mi malo zaštitimo doma?e proizvode koji su danas pot?injeni.Sramota me je kad odem u Mercator i vidim da jedna Kraševa bajaderica(ona najmanja)košta oko 4€, a naša jaffa ili munchmallow bednih 0,5€.Ali barem mi je drago kad u svakim drugim kolicima vidim bar jednu jaffu ili munchmallow.Ho?u re?i da ta akcija nije pokrenuta kako bi se mi nešto tu durili i kao kupujte samo srpsko, a ne drugo, ve? je to pokrenuto kako bi se srpska proizvodnja malo digla na noge....i tako:mete:
Ma muzika je sporedna stvar, dao sam samo primer kakav je odnos izmedju
nas. Hrvatska muzika je ovde slushanija od nashe, dok se tamo slusha u
ilegali. Znam da je ovo shto pishem tachno jer slusham nekoliko hrvatskih
radio stanica na kojima uopshte nema nashe muzike.

Ne drzim se ja ovog "kupujmo domace", kupujem ono shto mi se dopada
bilo strano ili nashe. Kupio bih ja Krashove slatkishe, ali su toliko skuplji od
nashih da se ne isplati. :) Vishe volim da se najedem nashe jaffe (inache sam
jaffa addicted :) ) nego da kupim Kiki koji koshta djavo i po!
By SUNNY B
Dali bi se jebali s Hrvatom/icom ?:minibounce:
da , jednom 4 meseca, drugi put mesec dana.

a sto se tvog prvog pitanja tice - naravno da su prijateljski narod. kao i svi ostali. i kad smo vec kod toga, mogla bih da svratim do tog zagreba na kafu, vec jednom...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Super Mario
(hrt bojkotuje nasu muziku,
Mogu oni na drzavnoj TV da bojkotuju muziku iz Srbije, ali kada Balasevic napravi koncert u Zagrebu, to je looooom! Kladim se da skupi vise ulaznica od nekih anonimusa koji su svoju karijeru gradili pevajuci domoljubne pesme i ulizivajuci se vladajucoj garnituri.

Ontopic: sama sam cetvrt hrvatica, te je moje misljenje suvise subjektivno. Da, obozavam svaki svoj deo.
Korisnikov avatar
By 2kune
Da se razumijemo djeco, ovakve teme UVIJEK dovode do svaða.
Zašto?
1) Jer se u samom konceptu temelje na poop?enoj distinkciji nas u odnosu na vas. Sam koncept zahtjeva da prvo generalizirate nas i vas a onda dvije generalizacije komparirate u navija?kom smislu.
2) Jer ?ovjek uvijek poznaje više svoju okolinu nego tuðu..

Bez da ulazim u prijepore sa navodima nekih forumaša dozvolite mi samo da iznesem svoje iskustvo sa današnjom Srbijom i Hrvatskom, pošto sam, kao što ve? ve?ina znate, vojvoðanska snaja, pa mi je ta problematika i bliža i aktualnija i bolnija nego vama. Jer mome Zakonitom i meni u pasošima jasno piše kad se jebemo i koliko živimo zajedno. Nemam neke prevelike ljubavi ni prema državi Hrvatskoj ni prema državi Srbiji baš kao što nijedna od njih službeno i u praksi nema ljubavi prema pederu koji voli graðanina države s kojim je njegova do prije par godina bila u ratu.

Hrvatska:
Politika HDZ-a prema srbima u Hr. krajnje je ambivalentna. S jedne strane postoji koalicija i zakoni o manjinama koji se ve?inom poštuju i provode.
No to se uglavnom odnosi na onu populaciju srba koja je ostala.
Politika prema srbima povratnicima stubokom je druga?ija. Njihov povratak onemugu?uje se na sve mogu?e na?ine osim otvoreno. U medijima se inzistira na krivici svih srba povratnika bez razlike ali se istovremeno ne procesuiraju oni od njih koji su zaista vršili zlo?ine. Tako imamo situaciju da je u Karinu zaklan starac povratnik jer je srbin i nije zaslužio da se vrati na svoje imanje pošto je neki "hrvatina" za to imanje zainteresiran, ali istovremeno pripadnici notornih škorpiona rade u MUPu RH i potrebno je prikazivanje snimaka u Haagu da bi ih se procesuiralo.
Tiha politika govora mržnje protiv srba jest ono što možete vidjeti u naru?enim anketama HRT-a i neprekidnim omalovažavanjem srpskog naroda u raznim emisijama, kao i u nepisanoj zabrani folka. A što je najve?a ironija folk najviše slušaju baš oni koji se kite ustaškim znamenjima i koji dižu plakate u ?ast Gotovine. Njima ne smeta što je Ceca žena ratnog zlo?inca i što se javno slaže sa onim što joj je muž radio. A vidite, meni smeta. Jer za razliku od njih, ja ne mislim da su srbi krivi za zlo?ine i rat, ja to?no pamtim imena pojedinaca ?ije je djelovanje napravilo pakao od tolikih života.
Isto je tako i sa ve?inom hrvata, koliko ja mogu vidjeti žive?u u Hr.
Na onim podru?jima Hr. gdje se vodio rat govor mržnje protiv svih srba našao je plodno tlo. i ma koliko to bilo razumljivo zbog ratnih žrtava i patnje, ipak mislim da je to više pitanje vlasni?kih prava onih koji su sada na srpskim imanjima. Ve?ina od njih nije sama kriva zato ve? su im je Hr. država dodjelila ta imanja na korištenje kao izbjeglicama. A 10 godina života je itekako dovoljno da se ?ovjek sku?i...
Nije ovo pokušaj pravdanja ikoga, samo navodim uzroke.
No ve?ina hrvata zaista ne mrzi srbe. Jer kako onda objasniti toliko srba ovo i prošlo ljeto u Dalmaciji (koja bi po službenim anketama trebala biti jedna od županija koja najviše mrzi srbe). Od tisu?a srpskih turista bilo je 3 ili 4 incidenta. A takvih huliganskih ispada ima u svakoj zemlji na svijetu. I više je izgreda bilo zato jer je netko purger u Dalmaciji nego zato jer je srbin.
Nadalje, ako hrvati toliko mrze srbe kako objasniti brojne udruge i novine koji se bave hrvatskim zlo?inima nad srbima? Zar nije npr. baš lokalna inicijativa jedne ST udruge u prikupljanju svjedo?enja i dokaza prisililo politiku da ponovi suðenje za zlo?ine u Lori? A takvih primjera ima puno...
Što se ti?e skupo?e u Hr., pa zaboga, nije skupo samo srbima, skupo je i hrvatima. Bajadera je jednako skupa svakome tko je kupuje bez obzira koje je nacionalnosti. Ne postoje jedne cijene za srbe a druge za ostale. A u Italiji je jebeni makjato 1,6 eura pa vi vidite... A onda talijani doðu ovde i pizde kako je skupo... Nacionalizam se hvata ama baš za svaku jebenu glupost koju može iskoristiti u distinkciji nas i njih.
Dakle, ako kažete da svi srbi nisu krivi za zlo?ine i za rat onda valja da prihvatite i da svi hrvati nisu krivi za program HRT-a i preskakanje folka u radio programima. Generalizacija je ružna stvar.

Srbija:
Moram prvo naglasiti ogromnu razliku u distribuciji govora mržnje u Hr. i Srbiji. Jednostavno, u Srbiji ne postoje alternative kao što su Feral ili bar ambivaletni Nacional ili Globus koje bi tokom cijelog rata govorili razli?ito od službenog govora mržnje. Osim B92 (koji se manje bavio ratom a više doma?om situacijom) takvo što pojavilo se tek nedavno...
Zbog toga se dosta onog iz doba Miloševi?eve propagande ucijepilo i lako se i danas toleriraju izrazi poput "neprijateljski narod" što u Hr. nebi prošlo ni u najcrnije vrijeme Tuðmana. Zato se izraz "srbo?etni?ki agesor" ili "velikosrpski agresor" koji su u upotrebi na HRT odmah povezuju sa terminom "neprijateljski narod". No to nije isto. Te izraze koristi i Pupavac kada govori o krajinskom vodstvu i Miloševi?evoj i JNA kliki.
Danas je situacija pak druga?ija: tematika i politike i medija jednostavno se promjenila i pomjerila na aktualne probleme, a to više nisu hrvati niti Hrvatska. Ali nikada nije nitko rehabilitirao hrvate i razbio ubjeðenje da su oni neprijateljski narod, da su ustašoidni ili da patološki mrze sve srpsko. Te stvari se i danas uzimaju zdravo za gotovo.
Hrvati ne dolaze u Srbiju, rijetki su i podosta egzoti?ni gosti. Srbija nije turisti?ka destinacija. Zato ne stoji nikakva usporedba izmeðu gostoljubivosti srba i hrvata. Hrvat u Srbiji uvijek je pojedina?na pojava a srbi u Hrvatsku dolaze masovno. Kada sam bio kod Zakonitog lokalne novine zatražile su intervju - toliko sam im bio neobi?na pojava. ?ak me nisu htjeli ni lektorirati nego su ubacili u novine sve lokalne dalmatinske izraze.
Upoznao sam mnogo ljudi s kojima imam krajnje pozitivna iskustva.
Ali sam isto tako doživio i vrlo neugodne stvari i to ve?inom od službenih osoba, zbog kojih sam ?ak trebao pomo? prijatelja iz francuske ambasade i zbog kojih sam posjetio blindirani stan u kojem se skriva ured Helšinskog odbora u BG izad zidova i vrata prepunih ubila?ki raspoloženih grafita.
Mislim da je Vojvodina istinski tolerantna multietni?ka sredina i da se sustavno vrši pritisak od strane politike da to ona prestane biti. Na mnogo manje tolerancije naišao sam u BG.
Isto tako mi se ?ini važnim naglasiti da nisu sadašnja politika i sadašnji politi?ari glavni izvor govora mržnje (još i najmanje protiv hrvata) ve? da je to SPC.
Nažalost, po Begešu je svako upoznavanje sa obi?nim ljudima bilo pra?eno optužbama iz doba Miloševi?a. Npr, roðak moga Zakonitog (takoðer gay) tražio je od mene da mu opravdam Mesi?a "jer je kriv za propast Jugoslavije".
Neki su pak tražili da se osje?am krivim zbog nekakvih "lonaca punih o?iju srpske dece" našto sam im morao objašnjavati koliko vremena i djece treba da bi se od njih napravio lonac pun o?iju. A gdje onda tek razgovor o konceptu osobne a ne kolektivne krivnje? I da, imao sam razložan strah od svog poprili?no glasnog i veoma vidljivog splitskog naglaska, pa sam bio mnogo tiši nego ina?e. A što bi tek bilo da sam imao purgerski naglasak?

Da rezimiram:
Po mojim neposrednim iskustvima Hr. još uvijek ima jaku protusrpsku politiku i službeni HDZ-ovski govor mržnje koji konstantno rovari meðu ve?inskim stanovništvom. Meðutim, ve?insko stanovništvo mnogo je tolerantnije prema srbima nego što se stje?e dojam samo po medijima. Osim u podru?jima gdje se vodio rat tolerancija je mnogo bolja nego u Srbiji.
Srbija je pak politi?ki odustala od Hrvatske i ne govori više mnogo o hrvatima. Ali za razliku od Hr. gdje je nakon pada HDZ-a i dolaska Ra?anove koalicije rehabilitiran srpski narod a okrivljeni pojedinci , u Srbiji nitko nije nikada rekao koliko je Miloševi?ev režim lagao i o ?emu konkretno.
Beograd sam doživio kao mnogo netolerantniju sredinu od ve?ine Hr., usporedivu sa netolerantnim podru?jima u Hr. gdje su bila najve?a ratna stradanja. Vojvodina je, s druge strane, mnogo tolerantnija sredina nego ve?ina Hr. (kao npr. Istra), samo je zbog politike veliko pitanje do kada...
U Hr. zapažam polagan ali nepromjenjiv i pozitivan rast tolerancije prema srbima, a u Srbiji mi se ?ini da tolerancija prema svim strancima polako opada.
Što je i razumljivo, jer je Hr. manje-više sredila državotvorna i teritorijalna pitanja koja uglavnom generiraju nacionalnu mržnju, netrpeljivost i govor mržnje - dok Srbija to nije i, nažalost, ne može to uraditi sama.
Na kraju moram napomenuti kako ekonomska kriza i procenat nezaposlenih od 30% gotovo automatski pretvaraju neku sredinu u netolerantnu i podatnu razvoju svakojakih animoziteta prema svakomu i sva?emu.
Zbog toga ne vidim zašto bismo ovakvim temama trebali takvo što potpomagati...
Korisnikov avatar
By m..
Ajme, meni je uvek toliko lepo u Hrvatskoj da ne zelim da se vratim. Da, desilo mi se dvaput da sam imala problem zbog toga odakle sam (jednom od strane decka kojem je poginuo brat u ratu, drugi put u Konavlima gde su se rat, paljenja i pljacke dogadjale), sto je neuporedivo malo u odnosu na broj ljudi koji su bili apsolutno ljubazni, druzeljubivi, i generalno broj prijatelja koje imam u Zagrebu (pa i ponekog u Splitu, Rijeci). Putovala sam skoro svuda po Evropi ( 6x ove godine, od cega 2x u Hrvatsku) i nekako, opet bih se u Zagrebu najbolje provela. I istina je sto kaze 2kune o broju Hrvata koji dolaze ovde, u poslednjih 2 godine bilo ih je svega 20-tak koje poznajem, od kojih neki dolaze redovno zbog raznih poslova. Mada, u sustini mi se cini da neka stvari idu nabolje. Recimo ovaj vikend sam bila sa fakultetom a danima Orisa, na koji je fakulrtet zvanicno pozvan, a izgleda ce fakultet pozvati neke ljude iz Hrvatske da odrze predavanja o arhitekturi u HR u poslednjih 15-ak godina. Mislim, to nije nista veliko ni grandiozno, ali ako ti mali kontakti i povezivanja postanu masovni, bice dobro. Znam dosta primera saradnje u muzici i kulturi, takodje. Anyway, meni je hrvatski narod bratski narod, da kojim slucajem zivim tamo, dozivljvala bih ga kao svoj. A i Hrvatice su prelepe + Global je neuporedvo bolji od X-a.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by tramp
Originally posted by AngraMaina
Joj ala je ovo neodreðeno pitanje...
Dali bi se jebali s Hrvaticom ?:minibounce:
moze sutra? jel ima neka da se prijavila kao dobrovoljni sirilac jedinstva jer evo ja odmah prelazim u akciju za rad sirenja ljubavi po balkanu :marinac:
Ja sirim ljubav! veee!
Korisnikov avatar
By Kittrie
mrzelo me da citam temu i postove, al preletom skapirah neke ideje.
hrvati su hrvati, nisu srbi, niti smo mi francuzi, niti su nemci hrvati. svi smo specificni, ali smo svi prvo ljudi.

necu da zalazim u politiku, marketing, iili ko sta ko i sto radi i zasto. :wcsolja:

a hrvatice su savrseno cist sex :mljac:
i ono njihovo primorje... obozavam !! najlepse uspomene iz detinjstva su mi vezane za to podneblje. letos propustih priliku za izlezavanje na nekom ostrvcetu tamo (jebene obaveze!! :beba: ), ali se nadam da ce se prilika za reinchek pojaviti sun.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, i onda se necu zeleti vratiti, i 100 posto cu se zaljubiti tamo.aaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!
obozavam hrvatice!! neko spomenuo neko jebanje?? :D
By fazza
Drago mi je shto je 2kune bio tako objektivan, jer na kraju krajeva bolje je da
onaj ko zivi tamo svojim rechima potvrdi ono o chemu smo mi ovde pisali, da ne
bi bilo da izmishljamo.

Ne mrzim nikoga i nishta, jer na kraju krajeva nemam bash ni jedan razlog za
to, ali me strashno pogadja to shto se sa ekrana Hrvatske drzavne televizije
i posle ovoliko godina shalje ista poruka kao i za vreme rata. Na vlasti su isti
oni koji su devedesetih godina doprineli ratu i onda ne chudi shto se HTV ni za
dlaku nije promenio.

Hrvate ne smatram bratskim narodom, samo kao susednu drzavu sa kojima u
buducnosti moramo ziveti u dobrim odnosima. Nema vishe razloga za bilo kakve
teritorijalne ratove, svako je dobio shta je hteo i neka ostane na tome.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!