Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Val
E necu vise da trazim. Bas me briga koji svetac! Svaki put kad kliknem na svoj rodjendan, meni samo napise:

4.7.- Kako ti znaš da nisi predan djavolu, a ne Bogu?
Korisnikov avatar
By Marvin
Свештеномученик Панкратије; Cвети Теодор; св. муч. Гламочки и Куленвакуфски

Пих... и нису ми нешто звучна имена... :sigh:

Али да су се нагурали, нагурали су се.
Korisnikov avatar
By erkondisn
pravoslavni: Свете мученице Минодора, Митродора и Нимфодора

katolicki: Pulherija, Lijepa :smeh:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Свети апостол Андроник и Јунија

:cheer:
Korisnikov avatar
By BellyButton
Св. Игњатије Богоносац... (2. januar)
I to 'crveno slovo'...
Dobro samo da me nisu po njemu nazvali :bljak:
Korisnikov avatar
By Sutekh
ahahahahhhhahahaha :lol:

na bogougodnog Dana Oslobodjenja Beograda mirotochivog
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by andjela
mislim da nema taj dan nista :)
Korisnice andjela, ti ne čitaš postove dragog nam kolege iz grada sa sprženom Rivom?
Originally posted by 2kune
Da pada li... Na svaki dan imaš pravu redaljku... Samo valja kliknit link za saznat,... :lukavi:
Korisnikov avatar
By m..
prepodobna marija egipcanka. jbt. prepodobna. :shok:
Korisnikov avatar
By foolish
Свети мученици Платон, Роман и Варул Отрок
ali mislim da je zanimljivija cinjenica da sam rodjen na svetski dan borbe protiv side....
Korisnikov avatar
By Scorpy
pravoslavni: Преподобни Јоаникије Велики; свештеномученик Никандар

katolichki: Elizabeta Ugarska; Grgur; Igor

wooo-hooo... u drugom ix je vishe! :D
Korisnikov avatar
By Nisam_Ja
Na Svetog Jovana... i ne zovem se Jovan :blush:

I nisam krsten, ali bih najvise voleo BAS zbog rodjenja na jedan takav datum, tj. dan, ma kako sad to zvucalo ovako ukratko napisano....

:sudija:
Korisnikov avatar
By Delete
Sveti mucenici Tarah, Prov i Andronik.
Korisnikov avatar
By Blady
Mene jako interesuje da li su Cirilo i Metodije, bili sveci..?
Eto ja sam rodjena na njihovu slavu ;)
Korisnikov avatar
By lazarus
Na Sv. Alimpija. On izgleda pomalo sablasno i uvijek sam se pitao kakve li to veze ima sa mnom:iskusenje:
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Black Lady
Mene jako interesuje da li su Cirilo i Metodije, bili sveci..?
Па јесу.

Slika

СВЕТИ ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ

У време када су владали иконоборни цареви, Лав Јерменин, Михаил Травла (или Балба) и син Михајлов, Теофил; живео је у граду Солуну високородан и богат човек, по имену Лав и његова супруга Марија. Имали су два сина: Методија и Константина, који у монаштву доби име Кирил (Ћирило). Подарише, ово двоје благочестивих људи свету два светила и просветитеља словенских земаља. Старији брат, Методије, из почетка је служио у војсци, као и отац његов, па пошто се показа као добар и храбар, цар га унапреди у војводу и посла га у једну словенску покрајину (Славинију), где он научи словенски језик и упозна таштину житејских брига у време цара Теофила, који стаде гонити православне хришћане због поштовања светих икона. Те он, након десет година остави војводство, оде на Олимп и замонаши се. Одабрао је службу цара небескога, војујући против невидљивих непријатеља - злих духова. Његов млађи брат, блажени Константин, још од самог свог рођења пројављиваше нешто необично. Још као дојенче не хтеде јести туђег млека, сем мајчиног, што се показа родитељима његовим као знак са неба, те се они заветоваше од његовог рођења да ће од тада живети као брат и сестра. Научили су га читању и писању књига, зашто је био јако обдарен и поврх свега богоугодном животу, упућујући га у духовну мудрост. Када одрасте, придружи се свом старијем брату, Методију и замонаши се. На молбу Хазарског цара Кагана, цар Михаил посла ову двојицу богоугодних монаха да проповедају хришћанство, те они успеше да убеде најпре самог цара Кагана, а потом и све остале да је хришћанство права вера која води ка вечном Животу и спасењу. По повратку у Цариград, саставили су словенску азбуку, која је у себи садржала 38 слова и почели су са превођењем црквених књига са грчког на словенски језик. Одазваше се и на позив кнеза Растислава да дођу у Моравију и да проповедају Јеванђеље и уче народ хришћанској вери. Истовремено преведоше црквене књиге и разделише их свештеницима да уче и шире Јеванђеље и даље у народу. Одатле одоше у Рим, одазвавши се на папин позив, и ту свети Ћирило умре, 14. фебруара 869 године. На захтев његовог брата, Методија, сахрањен је у Цркви Светог Климента у Риму. Од тог дана, па све до данас, почела су се дешавати многа чудеса; исцељивали су се болесни, како духом, тако и телом. По лику његовом израђена је икона пред којом дан и ноћ, непрестано пале се свеће и узносе хвале и молитве Богу који прослави блаженог Ћирила, и све оне који га искрено љубе и моле му се са искреном вером. Методије се, након тога врати у Моравију и настави са ширењем вере међу Словенима, све до своје смрти, 6. априла 885 године, а његове мошти беху сахрањене у Саборној Цркви у Велеграду. Требало би напоменути да се он одликовао даром пророчства. Његово започето и незавршено дело, наставили су његови ученици са Светим Климентом на челу. Прешавши Дунав, стигли су у Македонију (Охрид) и ту су продужили започети посао браће Ћирила и Методија, ширећи веру и писменост међу Словенима.

Тропар: (глас 4):

Јако апостолом јединоправнији и словенских стран учитељије, Кириле и Методије богомудрији, владику всјех молите, всја јазики словенскаја утвердити в православији и јединомислији, уморити мир и спасти души нашја.
Korisnikov avatar
By Dina
Kuku na moj rodjendan sve neke sudbine crne da crnje ne mogu biti... Jedino ova Prepodobna Angelina i Prepodobni Toma Defurkin nekako prozivese...

Свети мученици Мина, Ермоген и Евграф

И Мина и Ермоген беху Атињани родом. Обојица живљаху у Цариграду будући у великој части и код цара и код народа. Мина беше познат због велике учености и красноречивости, и споља држаше се као незнабожац, у срцу, пак, беше убеђени хришћанин. Ермоген беше епарх цариградски, и држаше се незнабоштва споља и изнутра, премда беше милосрдан и чињаше многа добра дела. Када букну нека распра између хришћана и незнабожаца у Александрији, цар Максимин посла Мину, да утиша метеж и да хришћанство истреби из тога града. Мина оде и успостави мир, но објави себе хришћанином, и обрати многе незнабошце у веру праву речитошћу и чудесима многим. Чувши за ово, цар посла Ермогена, да Мину казни и хришћанство угуши. Ермоген изведе Мину на суд, одсече му стопала и језик, и избоде очи, па га онда баци у тамницу. У тамници Мини се јави сам Господ Исус, исцели и утеши Свога страдалца. Видевши Мину, чудесно исцељена, Ермоген се крсти и поче проповедати силну веру Христову. И би Ермоген постављен за епископа у Александрији. Тада разјарени Максимин сам оде у Александрију и стави Мину и Ермогена на велике муке, које они храбро издржаше, помагани благодаћу Божјом. Видећи храброст ових Христових војника и чудеса Божја на њима, јави се пред судилиштем Евграф, тајник и пријатељ светог Мине, и викну цару у лице; „И ја сам хришћанин!” Цар се збеси, трже мач и посече светог Евграфа. Потом нареди нечестиви цар, те џелати мачем посекоше свете Мину и Ермогена. Њихове свете мошти, бачене су у море, чудесним начином допловише у Цариград, где их епископ, коме се у сну о томе јави, свечано дочека и чесно сахрани.

Преподобна Ангелина и свети Јован деспот

Ћерка кнеза албанскога Ђорђа Скендербега и жена Стефана, деспота српског, сина Ђурђевог. Трпела изгнанство са својим мужем и делила с њим сваку горчину живота како у Србији тако и у Албанији и Италији. Васпитала своје синове, Максима и Јована, у правом хришћанском духу. По смрти свога мужа замонашила се и предала сва молитви, делима милосрђа и зидању и оправљању светих храмова. Верна супруга, изврсна мајка и савршена хришћанка, она је у истини заслужила назив „Мајка Ангелина”, како је народ и сада назива. Чудотворне мошти њене почивају са моштима њеног праведног мужа Стефана и посвећених синова, Максима и Јована, у манастиру Крушедолу (уколико нису од Турака уништене). Упокојила се почетком $$ЏВИ$$ века и прешла у царство бесмртно ##(в. 30. јул).>>Т(073005)##

Свети мученик Гемел

Честан грађанин града Анкире. Када цар Јулијан Богоодступник дође у тај град, Гемел изађе преда њ и јавно га изобличи за богоодступништво. Зато би мучен и на крст распет 361. године. Када би у мукама на крсту, чу се глас с неба: „Блажен си ти, Гемеле!”

Преподобни Тома Дефуркин

Велики испосник, победник демона и прозорљивац. Цар Лав Мудри написао му писмо, а он одговори и не отварајући писма царева. Упокојио се у Господу у дубокој старости у $$ИЏ$$ веку.
Korisnikov avatar
By Allkey
Ja sam rođen na dan kada se slavi Budin rođendan.
A na isti dan je umro Pikaso.
A na Wikipediji ne piše ni jedan svetac za taj dan.
So I feel fine.
By iWanna
'tkud znam.
kako da proverim? :kokice: onaj link u 1. postu je mrtav.
Korisnikov avatar
By Allkey
Oh, ja sam Sabor Svetog arhangela Gavrila. :D
Whatsoever.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!