- 02 Jan 2006, 07:11
E, tek sad primetih ovu temu... E, pa imam i ja koju.
Moj gej-drugar, svakodnevno izvaljuje gluposti, pa sam odnedavno poceo da zapisujem. Evo nekoliko primera:
OHAO je, ako niste znali, pridev za muski rod; iako je pridev OHOL-A/O.
PLAGIJATAT je delo PLAGIJATASA.
"Ovo za slike ti je novi program? Neki novi Windows?!"
UVELICANIJE je komparativ od 'uvelicano', a onda postoji i NAJUVELICANIJE.
Da se vratim na ono sto je vec napisano.
1. SRECAN i SRETAN su dubleti. Netacno je da je drugi oblik iz tzv. hrvatskog jezika. Naime, posredi je tzv. razjednacavanje suglasnika.
2. Neko je pomenuo pravilno pisanje deklinacije glagola po liznim zamenicama u futuru. Tu treba napomenuti da se od oblika gl. hteti odvajaju samo glagoli cija se infinitivna osnova zavrsava na -ci. Dakle: reci cu, ici cu, peci cu; ali: radicu, pevacu, igracu...
3. Sto se tice transkripcije iz drugih jezika u srpski, nasa normativistika jeste vise nego slozena. Jedan od primera je nepravilna transkripcija ceste italijanske reci CIAO (pravilo nalaze da se slovo C cita kao C (cetka, citati), ako stoji ispred slova I ili slova E). Uzged, nas pravopis dozvoljava pisanje stranih reci i u izvornom obliku, a ako se dekliniraju obavezna je crtica i dekl. nastavak (pr.: Bio sam u New York-u).
4. Dize mi se kosa na glavi kad cujem
Obzirom...
S obzirom da je...
iako je jedino pravilna konstrukcija S OBZIROM NA TO DA.
U prilog ovome pomenuo bih i tzv. istiskivanje apostrofa. Novi pravopis srpskoga jezika (iz 1993/4. godine) i Odbor za standardizaciju srpskoga jezika preporucuju da se apostrofi ne pisu na krajevima reci, osim u slucaju menjanja znacenja same reci.
5. Neko napisa CAK, STA VISE. Skolski primer pleonasticnosti, ali STA VISE (u ovom znacenju!) pise se kao jedna rec. Novi pravopis diferencira razlike izmedju STAVISE i STA VISE (pr.: STAVISE je pametan mladic. Odnosno: STA VISE reci na tu temu?).
6. Neretko nalecem na tzv. repate brojke, koje se ne preporucuju. Pa umesto: 5. razred (ili V razred), pisu 5-ti razred. Zar nije ruzno?!
7. O bezlicnom glagolu TREBATI vec je bilo reci, pa cu samo pomenuti jedina dva pravilna oblika: TREBA DA i TREBALO BI DA. U tzv. hrvatskom jeziku glagol TREBATI nije bezlican.
8. Titule nastale od prvog i poslednjeg slova (ili sloga) nemaju tacku na kraju, dok one koje su 'prekinute' obavezno imaju tacku. (DR, MR, GDJA, GDJICA i sl.; odnosno: PROF., G. (gospodin, nikako G-DIN i slicno), INZ. (nikako ING., bar ne u srpskom), SPEC., i slicne.)
Ako se setim jos necega, eto me opet.
P.s.: Stilski je neodrziva konstrukcija: PO MENI - ON JE LOS. Sintagma PO MENI moze se koristiti samo u narednim recenickim sklopovima: PO MENI SE PROSUO SOK. PO MENI SE SLIVAJU SPERMICI.
A kada se izrazava stav ili misljenje, onda vazi: PO MOM MISLJENJU.