Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Sahranjivanje vs kremacija

1. Klasicna sahrana
19
20%
2. Kremacija
77
80%
By Rewind
Originally posted by Mars
Originally posted by androglam
U neku ruku, oba.

Želja mi je da jednog dana budem kremiran, ali ujedno sam oduvek potajno priželjkivao sahranu koja će biti vrlo... uhm... Felliniesque.
Pa spojivo je jedno sa drugim. Ne mora pepeo da se razvejava nigde, može da se položi i eto sahrane.
Naravno da je spojivo. Misliš da se nisam već o tome obavestio??? :lepeza:
Korisnikov avatar
By Orange Crush
Kod mene u kuci je ovo tabu tema.Ja kad sam pokusala da kazem kevi,u slucaju da mi padne saksija na glavu,da me kremiraju,ona je pocela da se dere kako nisam normalna,da mlatara rukama i pobegla u drugu sobu. :povez: I nema sanse da sa njom pricam o tome,ponekad se pitam u kom svetu ona zivi :shrug:

kremacija,definitivno
:yes:
groblja su mi nekako jeziva i kicerajska
By Rewind
Originally posted by androglam
Naravno da je spojivo. Misliš da se nisam već o tome obavestio??? :lepeza:
Uhm...mislim to da si se informisao, ne obavestio, al kapiram.

:)
Znam da je žešći off, ali "obavestiti se o nečemu" se može potpuno legitimno zameniti sa "informisati se o nečemu". :yes: U ovom slučaju, to su dve leksički ravnopravne konstrukcije.
Korisnikov avatar
By Mars
Nikad nije off kada naučimo nešto novo. :)

Ima tu finih nijansi: vest, informacija, podatak... ;)

Al ako kažeš da je leksički ispravno - onda ok, tu sam tanak.

Ja se uplašio da nije....ti kažeš sebi i sl.
By Rewind

Ima tu finih nijansi: vest, informacija, podatak... ;)

Al ako kažeš da je leksički ispravno - onda ok.

Ja se uplašio da nije....ti kažeš sebi i sl.
Ne, provereno. :D

"Obavestiti se o nečemu" podrazumeva takoreći čin samovoljnog upoznavanja s nekom materijom, što je u zadovoljavajućoj meri približno onom "informisati se".
Kad su u pitanju imenice, pak, držim da treba insistirati na razlici između obaveštenja i informacije, mada u pojedinim slučajevima ta razlika zapravo i nije tako upadljiva.
Korisnikov avatar
By Mars
Sve dok ne dođemo do teorije informacija :)

U svakodnevnom, ljudskom govoru nema tolike razlike, ali kada treba da nateraš mašine da prave tu razliku...ili kada treba u bazi podataka pronaći informaciju...uh :)

Znači kremacija pa sa'rana...ne obrnuto.

:D
By Guion Nerville
Neka mi pocupaju sve upotrebljive iznutrice za donaciju, i spale.
By Rewind

Znači kremacija pa sa'rana...ne obrnuto.

Pazi, može i obrnuto! :yes: Ako ih ne mrze da me vade!

Osim toga, ako me prvo kremiraju, kako će ljudi reći da sam lepši kao leš nego dok sam bio živ??!
Korisnikov avatar
By Mars
Bitno je da ne pokušaju (nekog) celog da ubace u urnu, pre termičke obrade.

Gle novi smajli...

:rumtea:
Korisnikov avatar
By ultraviolet
nek' doniraju šta pretekne (ako nešto bude bilo upotrebljivo), a šta će s telom - baš me ono.. boli.
kremacija je više car, ali ne' opelo da ti drže onda, a to može biti loše. :P
Korisnikov avatar
By krpica
kad malo bolje razmislim ,mogli bi i da me mumificiraju ..zavoj <3 ^^
:cigareta:
Korisnikov avatar
By Mars
Da bre...i to treba da rešim, da za života nađem nekog popa od kog neću mrtav da se ispovraćam kad mi dođe...Na to sam zaboravio.
Korisnikov avatar
By krpica

Da bre...i to treba da rešim, da za života nađem nekog popa od kog neću mrtav da se ispovraćam kad mi dođe...Na to sam zaboravio.
e vidish . i to :D
:cigareta:
Korisnikov avatar
By ultraviolet
Originally posted by RuznaGlupaZla...
Originally posted by ultraviolet

kremacija je više car, ali ne' opelo da ti drže onda, a to može biti loše. :P
Zašto loše?
dati iskaz je produkt večitog sukoba ateiste i vernika u meni.
možda je bolje da me zapale, ali nekome ko je vernik treba očitati opelo posle smrti i uputiti njegov duh tamo gde treba da ode, neću večni nespokoj.
tako nekako, valjda može da se isprati.
Korisnikov avatar
By wlan
Savrseno me bas zabole sta ce da rade sa mojim telom kad zviznem
By RuznaGlupaZla
Originally posted by ultraviolet
dati iskaz je produkt večitog sukoba ateiste i vernika u meni.
možda je bolje da me zapale, ali nekome ko je vernik treba očitati opelo posle smrti i uputiti njegov duh tamo gde treba da ode, neću večni nespokoj.
tako nekako, valjda može da se isprati.
Može. Jasno. :)

--------------------------------------------

Mislim da kad umrem neće ostati ništa osim mrtvog tijela, tako da mi je svejedno i za opelo.
Korisnikov avatar
By ultraviolet
Originally posted by RuznaGlupaZla...

Mislim da kad umrem neće ostati ništa osim mrtvog tijela, tako da mi je svejedno i za opelo.
e, pa to je onaj 'ateista' što progovara sa drugog ramena.
boleštija. a u suštini kapiram da je nebitno.
By RuznaGlupaZla
:neznam: kako kome

Valjda na kraju bude onako kako živi misle da treba.
Korisnikov avatar
By Mars
Inače, dovoljno godina imam da sam ispratio nekoliko ljudi .... u tom procesu od baš me briga, kad crknem radite šta 'oćete....DO TOGA da kako im se taj čas neumitno približavao iz korena promenili stav prema tome. Do izbora vrste mermera koji hoće da imaju na grobu i fonta natpisa na njemu...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by fazza

Ovo MORATE da prochitate :roflmao:

Cena smrti
iliti – Maratonci trče nečasni krug u Novom Sadu

.....

Sve ispisano jeste tacno, ali moram da prokomentarisem to VII ili vec IX polje. Cinjenica da se pokojnici sahranjuju na tri dana jahanja od kapele je nesto na sta niko ne moze da utice! Novi Sad je toliki koliki jeste, ne mozemo reciklirati grobna mesta kako bi neki novoupokojeni dobio mesto sa dobrim prilazom i na samo 10 minuta od kapije.
Ja preporucujem planiranje unapred, pa i ta 'dupla' grobna mesta. Ocevi roditelji su tako sahranjeni, s'tim da je deda umro 90te, a baba 03. Spomenik je vec bio gotov, sa sve slikom, samo je ostalo da se uklese godina smrti pored babinog imena (sad, morbidan momenat je sto se vise od decenije baba setala, ziva i zdrava, a imala je sliku na groblju, ali dobro). Mnogo ljudi planira unapred, kupuju grobna mesta unapred, ona ostaju prazna, ali kada priroda dodje po svoje, cela je porodica na jednom mestu, ako je to nekome vec znacajno.
Lisje jeste krajnje bezobrazna i bezocna firma, ali ni oni ne bi mogli da rade to sto rade da im lekari ne pomazu.
Plus, iznajmljivanje sale, muzika, popovsko zapomaganje i vecina tih 'obicajnih' stvari su opcione, i krajnje nepotrebne. Vecina sahrana se obavlja tako sto se ispred kapele ljudi okupe, krene kovceg do mesta, sahranjivanje, tj. polaganje u zemlju, kada ljudi pocnu da odlaze! Ne ceka se da grobari zavrse posao, nego ides. Nema vise sta da se gleda, predstava je zavrsena.

Ontop: apsolutno mi je svejedno.
By bgsexy
ja sam slusao jednog svestenika o toj temi

on nikako nije za kremaciju a evo i jednog od puno razloga koji je po meni sasvim dovoljan samo cu njega navesti jer ostali razlozi sumnjam da bi koga ovde interesovali koliko sam primetio ovde u glavnom omalovazavaju crkvene stavove

kaze taj svestenik kad god su deca ili roditelji kremirali nekog kakva god da je sutuacija bila kasnije su kod njega dolazili sa recima da ne mogu da se smire godinama posle toga jer imaju u svesti da su spalili nekog svog
tako da bez obzira sto ljudi ne veruju u Boga opet im se taj cin ne uklapa u svesti
By J...
Originally posted by bgsexy

kaze taj svestenik kad god su deca ili roditelji kremirali nekog kakva god da je sutuacija bila kasnije su kod njega dolazili sa recima da ne mogu da se smire godinama posle toga jer imaju u svesti da su spalili nekog svog
tako da bez obzira sto ljudi ne veruju u Boga opet im se taj cin ne uklapa u svesti

Svima nama je u svesti ono sto smo naucili kao deca, tako da ako je neko naucio da je uobicajena tradicionalna sahrana a ne kremacija (kao sto je to u nasoj kulturi) onda treba da rascisti sam sa sobom da li ce svesno ici protiv toga a da kasnije nema problem s tim. Savest je vrlo osetljiva kad je u pitanju poslednja volja nekog nama bliskog ko je umro tako da svakako njegovu zelju u vezi nacina sahrane treba ispostovati.

Ali ako neko preterano opterecuje sebe nekim neobjasnjivim osecajem krivice u vezi preminulog onda je to ocigledno posledica nekih nerasciscenih racuna i problem za psihologa.

Tako da ja ne bih bas slusala savete svestenika u vezi toga (a i bilo cega drugog) jer on na sve daje pogled iz religioznog ugla a ne iz naucnog ili u ovom slucaju psiholoskog, kako bi trebalo taj problem posmatrati.
By fazza
Originally posted by Wilhelmina
Originally posted by fazza

Ovo MORATE da prochitate :roflmao:

Cena smrti
iliti – Maratonci trče nečasni krug u Novom Sadu

.....

Sve ispisano jeste tacno, ali moram da prokomentarisem to VII ili vec IX polje. Cinjenica da se pokojnici sahranjuju na tri dana jahanja od kapele je nesto na sta niko ne moze da utice! Novi Sad je toliki koliki jeste, ne mozemo reciklirati grobna mesta kako bi neki novoupokojeni dobio mesto sa dobrim prilazom i na samo 10 minuta od kapije.
Ja preporucujem planiranje unapred, pa i ta 'dupla' grobna mesta. Ocevi roditelji su tako sahranjeni, s'tim da je deda umro 90te, a baba 03. Spomenik je vec bio gotov, sa sve slikom, samo je ostalo da se uklese godina smrti pored babinog imena (sad, morbidan momenat je sto se vise od decenije baba setala, ziva i zdrava, a imala je sliku na groblju, ali dobro). Mnogo ljudi planira unapred, kupuju grobna mesta unapred, ona ostaju prazna, ali kada priroda dodje po svoje, cela je porodica na jednom mestu, ako je to nekome vec znacajno.
Lisje jeste krajnje bezobrazna i bezocna firma, ali ni oni ne bi mogli da rade to sto rade da im lekari ne pomazu.
Plus, iznajmljivanje sale, muzika, popovsko zapomaganje i vecina tih 'obicajnih' stvari su opcione, i krajnje nepotrebne. Vecina sahrana se obavlja tako sto se ispred kapele ljudi okupe, krene kovceg do mesta, sahranjivanje, tj. polaganje u zemlju, kada ljudi pocnu da odlaze! Ne ceka se da grobari zavrse posao, nego ides. Nema vise sta da se gleda, predstava je zavrsena.

Ontop: apsolutno mi je svejedno.

Stvarno nisam znao da su tol'ki prevaranti! Deda i baba su mi tu sahranjeni, par minuta od kapije, mogu misliti shta bi neko danas dao za takvo mesto. :lol: Isto je bilo "na sprat". LM, onaj deo od ulaza ka kapeli stvarno lepo izgleda, da sam i ja dobio zhelju, Bozhe me sachuvaj, da me tu zakopaju. Gledam i one vozice shto idu na svakih sat okolo, to nigde ne videh, tako da i ne mora tri dana da se jashe, mozhe i da se jezdi. Red vozhnje je uredno istaknut.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!