Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By MeaCulpa
Originally posted by MinaHarker
ćakulati - to bi bilo pricati ali nesto tako bez veze, caskati
dišpet - inat, prkos
furešti - stranci, turisti
spiza - to su namirnice. ujutru se ide po spizu...
škatula - kutija
šugaman - peshkir....

Ustvari, meni je krajnje zanimljiv taj ikavski izgovr, ili kako se to vec zove, ali cesto se desi da neke richi bas ne razumem... Recimo, nisam znala ni da je none ekvivalent mami, ili skaline su stepenice...
Ovako se i kod nas govori... :)
Pjat-tanjir, pirun-viljushka, skalini-stepenice, nozhice-male makaze, shugaman-peshkir, cikara-sholja, shkafa-sudopera, shkafetin-fioka, bizin-kuchak, pas... itd :)
Korisnikov avatar
By jukie
Moja mama šolju zove ćikara a metalnu kutlaču kojom se sipa supa (zaimaču?) zove kacivola. A maramica u koju je baba umotavala pare zvala je šodarčić. A kada hoćeš da jedeš nešto što je "gnjavaža"* za spremanje to se zove izbine ("opet hoćeš izbine")
*reč "gnjavaža" koristila je Konradinova tetka u Sakijevoj priči Sredni Vaštar
Samo ne znam odakle je šta pokupila, oni su se dosta selili širom Yu (svaki ujak mi je rođen u različitom mestu i svaki ima različit naglasak)
By XanaX
a tko je tebi "vidjelice" preveo u "proročice"? ne da posebno marim za navodne "vidjelice", ali "prevoditi" taj termin s "proročice" (odmah mi na pamat pada Helada i Medeja)... ehm...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ja bih zamolila cijenjene korisnike iz Splita da nam slikom ili recju pokazu koje voce oni nazivaju dinjom. Hvala.
Korisnikov avatar
By 2kune
Ja bih zamolila cijenjene korisnike iz Splita da nam slikom ili recju pokazu koje voce oni nazivaju dinjom. Hvala.
Ta-daaam! :mjuza:

Dinja:
Slika

Cata:
Slika

:hvala:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
woooow...ne bih verovala da mi nisi pokazao...
Korisnikov avatar
By 2kune
mogo bi ja tebi još štošta pokazati... Slika
Korisnikov avatar
By hlaefdige
hahahahah...zivi bili, pa u split svratili...tata stalno govori o splitu, tu je sluzio vojsku...
Korisnikov avatar
By erkondisn
Originally posted by 2kune
Ta-daaam! :mjuza:

Dinja:

Cata:

:hvala:
cek... a ja stalno (jedno dobrih 20 godina) bio uvjeren da catom zovete luben'cu?
Korisnikov avatar
By kal zakath
Mletačka republika (ovo je valjda i na srpskom)...kad bi samo znali koliko sam lupao glavu šta je to (jel to nešto u vezi sa Mljetom, pa imali oni neku republiku za koju nikada nisam čuo ili šta)

Jel zna netko izvor ovog imena? Jer meni deluje nešto sasvim deseto.
Korisnikov avatar
By erkondisn
navodno u nekim bosanskim poveljama se pojavio naziv Bne(t)ci (Venecija, Veneti), pa, kako to inace u jeziku biva, od toga nastade Mletacka republika i Mleci :)
Korisnikov avatar
By pena za brijanje
zoroklik - petao
chikobernica - pepeljara
brij - trip, oseccaj, troga, asid
perilica
itd itd itd
Korisnikov avatar
By erkondisn
zoroklik... to bome cak i ja prvi put cujem :lol:
a chikobernica je kod nekih vise u zargonskoj upotrebi :)
Korisnikov avatar
By EnRage
Nikad ne kuzim zasto Splicani lubenicu zovu dinja i zasto oni tamo juzniej mandarinu zovu narancina.
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by SmileGirl
prshticj - bubuljica :lol:
koliko ja znam ipak je prishtitj.

ont: zaporka, sto valjda znaci lozinka. i nije smesna nego je samo cudna.
Korisnikov avatar
By EnRage
Prištić :) Zaporka je lozinka, to zna pisati negdje, ali nikad nikog nisam cuo da izgovara tu rijec.
Korisnikov avatar
By Cluniensis
Lepa tema, kao prvo, i ja verujem, kao i vecina svetskih lingvista da se ovde radi o jednom jeziku sa dve varijante... I mislim da nas to cini toliko bogatijima.

A onda se prisetih, kako sam u osnovnoj skoli bio zaludjen "Grickom vjesticom" Marije Juric Zagorke. Tu sam prakticno apsolvirao hrvatski jezik, i sve najneverovatnije, za mene do tada skoro strane reci. Naravno, bilo je tu i dosta hrvatskih arhaizama. Za vecinu njih sam iz konteksta shvatio sta znace.

Dugo su me mucili "sagovi"-tepisi, zbunjivale me slike slavnih "predja na stijenama"(predaka na zidovima) u grickim palacama... i sl. Ima jos mnogo nekih zanimljivih, ali mnoge su vec i pomenute ovde.

Postoji cak i anegdota. U vreme moje zaludjenosti Zagorkinim romanima( 6. razred osnovne), trajao je uveliko raspad SFRJ, a ja uradio pismeni zadatak iz srpskog jezika sa dosta kroatizama(sasvim nesvesno), pa me je nova nastavnica srpskog jezika, koja nije dobro poznavala odeljenje i svakog od nas, prilikom komentara rada pitala jesam li ja mozda dosao sa prostora Hrvatske(mislivsi da sam izbeglica).... :D
Korisnikov avatar
By Marvin
Joj, tako sam ja (sa pet prijatelja) imao problem za zasunima :giggle:
Korisnikov avatar
By EnRage
Hahaha, procitao sam sve knjige 5 prijatelja...cak sam i ja imao problema sa zasunima i onime kad kazu da su "zakracunali" i "zasunili" vrata ili tako nesto....koliko se sjecam :)
Korisnikov avatar
By Marvin
Da. Uvek su zasunjivali vrata. :lol:

A tek sok od Đumbira... zlatom bih ga platio u sred onog rata :smilegrin:
Korisnikov avatar
By switchon1234
Ja sam samo primetila da dosta hrvatskih reči ima neko mađarsko poreklo miksano sa srpskim, što u principu i nije toliko čudno. Bar mi je lakše da shvatim šta bi trebalo da znače.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Marvin
Da. Uvek su zasunjivali vrata. :lol:

A tek sok od Đumbira... zlatom bih ga platio u sred onog rata :smilegrin:
Da, da, ja sam uvijek ogladnio dok sam čitao 5 jebeni prijatelja :mad:
Opisi hrane su bili dojmljivi :love:
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by EnRage
Zaporka je lozinka, to zna pisati negdje, ali nikad nikog nisam cuo da izgovara tu rijec.
Još mi je password bolji na slovenskom-geslo :love:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!