Da se malo vratimo u XXI vek, i problemima pravoslavne medicine danas.
Doktor Lazar Jecmenica iz Kraljeva odgovara:
Суштина беле куге је блуд
Како да се лекар спасе
Питао сам једном владику Атанасија: "Како да се као лекар спасем? Тешко је лекару да се спасе. Поготово када је под Хипократовом заклетвом. Хипократ је био многобожац. Они терају нас да полажемо нешто што је несавршено. Као хришћани, ми се држимо Христовог закона, а не Хипократовог. Како да се спасем?".
Каже владика Атанасије: "Као што се Одисеј спасао од киклопа. Он је пробио киклопу око, а представио се као нико. Киклоп је питао ко га напада, а Одисеј му је одговарао: нико. Онда су се Одисејеви људи сакрили испод оваца. Слепи киклоп је пипкао овце одозго и није могао да их пронађе. Тако и лекари лече. Држи се ти манастира и проћи ћеш некако".
Краљевчани, Ушћани, Рудничани, али и многи монаси Студенице, Граца и Жиче знају ко је др Лазар Јечменица. Ведрог духа, увек спреман да помогне колико може. Сваком пацијенту приступа као посебној личности јер, како каже, сваки човек се лечи на посебан начин. Често својим пацијентима као најпоузданији лек “преписује” јелеосвећење, покајање и причешће. Има, како нам у разговору рече, „само“ шесторо деце, три сина и три кћери.
- Докторе Јечменица, какав је однос вере и медицине?
- Никакав. Медицина је данас избацила Христа из својих ординација. Тамо је Хипократ уместо Христа. Медицина се држи материјалног, и самим тиме мало може да помогне. Измењени су критеријуми. Медицина је у време Византије била христотерапеутика. Данас она то више није. Данас је медицина експеримент, клонирање, она је отишла на неку другу страну. Хоћемо да се докажемо као творци људског организма. Плашим се да се медицина сатанизује. Оно што је Хитлер радио у логорима, ми данас радимо легално. Донекле, клонирање може бити корисно, али створити људског клона - то не може бити корисно.
- Мало се зна о томе да је у 14. веку постојала Студеничка болница која је, у то време, била најсавременија у Европи.
- Студеница је и сада болница. Они никада није престајала да буде болница. У њој се лече неке болести које савремена медицина не може да излечи. И не само Студеница, већ сви наши манастири су болнице. Рецимо, манастир Ковиљ лечи од наркоманије, и то успешно. У манастиру се лече многе психосоматске болести. Знате, ниједна болест не дође ако нема лека за ту болест. Ако гледамо хришћански, лечењем човека од греха лечи се и болест. Онда ни сама болест нема сврху ако је човек излечен од греха. Хришћански лекови су јелоосвећење, причешћивање... Знам поуздано да се од карцинома плућа излечила једна монахиња из Пећке Патријаршије.
- Како ви лечите пацијенте?
- Прво покушавам да излечим себе. Кажу: „Лекару, излечи се сам“. Лечење зависи од пацијената: уз све оно што је „верификовано“ на Медицинском факултету, православним пацијентима често предлажем јелоосвећење, причешће, или да се јави код оца Саве у Студеницу... Неко то прихвата, неко не... Неки пацијенти се на самрти много муче. У таквим случајевима, молили смо да им се очита молитва за исход душе. По завршетку молитава, они би се опраштали од душе.
- Замерате ли нешто савременој терапеутици?
- Савремена терапија без христотерапије није терапија. То двоје иде заједно, с тим што је примарно христотерапија.
Треба да се ослободимо Запада. Ми смо православни народ и, као такав, треба да примењујемо православну медицину. Ми треба да будемо оно што јесмо, а не оно што нисмо.
- Свети Василије Велики каже да се болест јавља када дође до дисхармоније душе и тела.
- Грех промени генетику и онда се јавља болест. Грех је на један начин повезан са генетиком. Сетите се колики је животни век био првих људи на земљи. Временом, он се све више скраћивао, а скраћивао се да би се зауставио грех.
- Нажалост, православни приступ болести још увек није проучен. Како се борити против беле куге у народу и како објаснити младим људима да је абортус убиство? Изгледа да је мали број лекара који су спремни да отворено кажу да је абортус убиство.
- Абортус је бизнис. Чист бизнис. Дође, рецимо, Пазарка у краљевачку болницу да абортира. То кошта 2000 евра. Лекари се не одричу бизниса. За абортус не постоји никаква индикација. Али, абортус није суштина беле куге. Суштина беле куге је блуд. Знате, секс није грех. Секс је природна радња. Речено је: рађајте се и множите. Секс је радња која се у блуду злоупотреби. Колико деце је могло да се зачне, а нису зачета уопште!? Много више деце се убије пре него ли се зачну. Блуд је незачињање деце! Разноразним контрацептивним средствима много више деце се не зачне, него што се абортусом убије.
Разговарао Бранимир Нешић
Pravoslavlje, Број 920, Рубрика Православље и здравље
http://www.pravoslavlje.org.yu/tekst.php?t=253