Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Nicodemus
Protiv polne nemoći

Drugo. Napiši na bedru muža (supruga) sledeće (reči): "Paklenu osudu uništio si" To napiši na bedrima na tri mesta.

Mislim da je ovo najraniji, do sada poznati, trag estrade u srpskoj istoriji. :serlok:

Inače, kako više nema Dečka, rekoh da malo nadomestimo gej potrebu Life Style temama. :D
Korisnikov avatar
By Rei
Protiv mokrenja u snu

Prvo. Spali petlov grkljan, pa pepeo od toga pomešaj sa toplom vodom i neka to pije na prazan stomak. Ili spali svinjsku bešiku i njen pepeo pomešaj sa vinom, pa neka oboleli to pije.
:wtf:

:smeh: :smeh: :smeh:
By Storm
Mislim da je taj tekst vrlo zanimljiv.
Autori su vrlo korektno napisali da su se najviše oslanjali na srednjevekovne spise (XIV i XV vek).
Mada, verovatno slične stvari pišu i u nekom priručniku iz tog vremena u zapadnoj Evropi itd.

E sad da li je to baš pravi opis veze "popularnog pravoslavlja" i medicine - nisam siguran.
Možda nije sve tako crno, a možda ima tu i težih stvari.
Npr mislim da je tuženi pa oslobođeni Miloševićev ministar zdravlja, uh-kako-li-se-zvaše, otvorio svoju de lux kliniku "Ostrog". E to je npr stvarno heavy.
Korisnikov avatar
By jugoslovenka
Protiv preloma kosti (čoveka ili životinje)

Prvo. Uzmi aloj, satri ga što sitnije, pa time pospi ranu i zatim čvrsto uveži sa platnom (krpom) i to ne odvezuj tri dana i ozdravićeš.

Drugo. Uzmi izmirnu pa je isitni i njome dobro pospi ranu, a zatim je uveži sa kučinom.

:roflmao:
Korisnikov avatar
By Nicodemus
Da se malo vratimo u XXI vek, i problemima pravoslavne medicine danas.

Doktor Lazar Jecmenica iz Kraljeva odgovara:

Суштина беле куге је блуд

Како да се лекар спасе

Питао сам једном владику Атанасија: "Како да се као лекар спасем? Тешко је лекару да се спасе. Поготово када је под Хипократовом заклетвом. Хипократ је био многобожац. Они терају нас да полажемо нешто што је несавршено. Као хришћани, ми се држимо Христовог закона, а не Хипократовог. Како да се спасем?".

Каже владика Атанасије: "Као што се Одисеј спасао од киклопа. Он је пробио киклопу око, а представио се као нико. Киклоп је питао ко га напада, а Одисеј му је одговарао: нико. Онда су се Одисејеви људи сакрили испод оваца. Слепи киклоп је пипкао овце одозго и није могао да их пронађе. Тако и лекари лече. Држи се ти манастира и проћи ћеш некако".

Краљевчани, Ушћани, Рудничани, али и многи монаси Студенице, Граца и Жиче знају ко је др Лазар Јечменица. Ведрог духа, увек спреман да помогне колико може. Сваком пацијенту приступа као посебној личности јер, како каже, сваки човек се лечи на посебан начин. Често својим пацијентима као најпоузданији лек “преписује” јелеосвећење, покајање и причешће. Има, како нам у разговору рече, „само“ шесторо деце, три сина и три кћери.

- Докторе Јечменица, какав је однос вере и медицине?

- Никакав. Медицина је данас избацила Христа из својих ординација. Тамо је Хипократ уместо Христа. Медицина се држи материјалног, и самим тиме мало може да помогне. Измењени су критеријуми. Медицина је у време Византије била христотерапеутика. Данас она то више није. Данас је медицина експеримент, клонирање, она је отишла на неку другу страну. Хоћемо да се докажемо као творци људског организма. Плашим се да се медицина сатанизује. Оно што је Хитлер радио у логорима, ми данас радимо легално. Донекле, клонирање може бити корисно, али створити људског клона - то не може бити корисно.

- Мало се зна о томе да је у 14. веку постојала Студеничка болница која је, у то време, била најсавременија у Европи.

- Студеница је и сада болница. Они никада није престајала да буде болница. У њој се лече неке болести које савремена медицина не може да излечи. И не само Студеница, већ сви наши манастири су болнице. Рецимо, манастир Ковиљ лечи од наркоманије, и то успешно. У манастиру се лече многе психосоматске болести. Знате, ниједна болест не дође ако нема лека за ту болест. Ако гледамо хришћански, лечењем човека од греха лечи се и болест. Онда ни сама болест нема сврху ако је човек излечен од греха. Хришћански лекови су јелоосвећење, причешћивање... Знам поуздано да се од карцинома плућа излечила једна монахиња из Пећке Патријаршије.

- Како ви лечите пацијенте?

- Прво покушавам да излечим себе. Кажу: „Лекару, излечи се сам“. Лечење зависи од пацијената: уз све оно што је „верификовано“ на Медицинском факултету, православним пацијентима често предлажем јелоосвећење, причешће, или да се јави код оца Саве у Студеницу... Неко то прихвата, неко не... Неки пацијенти се на самрти много муче. У таквим случајевима, молили смо да им се очита молитва за исход душе. По завршетку молитава, они би се опраштали од душе.

- Замерате ли нешто савременој терапеутици?

- Савремена терапија без христотерапије није терапија. То двоје иде заједно, с тим што је примарно христотерапија.

Треба да се ослободимо Запада. Ми смо православни народ и, као такав, треба да примењујемо православну медицину. Ми треба да будемо оно што јесмо, а не оно што нисмо.

- Свети Василије Велики каже да се болест јавља када дође до дисхармоније душе и тела.

- Грех промени генетику и онда се јавља болест. Грех је на један начин повезан са генетиком. Сетите се колики је животни век био првих људи на земљи. Временом, он се све више скраћивао, а скраћивао се да би се зауставио грех.

- Нажалост, православни приступ болести још увек није проучен. Како се борити против беле куге у народу и како објаснити младим људима да је абортус убиство? Изгледа да је мали број лекара који су спремни да отворено кажу да је абортус убиство.

- Абортус је бизнис. Чист бизнис. Дође, рецимо, Пазарка у краљевачку болницу да абортира. То кошта 2000 евра. Лекари се не одричу бизниса. За абортус не постоји никаква индикација. Али, абортус није суштина беле куге. Суштина беле куге је блуд. Знате, секс није грех. Секс је природна радња. Речено је: рађајте се и множите. Секс је радња која се у блуду злоупотреби. Колико деце је могло да се зачне, а нису зачета уопште!? Много више деце се убије пре него ли се зачну. Блуд је незачињање деце! Разноразним контрацептивним средствима много више деце се не зачне, него што се абортусом убије.

Разговарао Бранимир Нешић

Pravoslavlje, Број 920, Рубрика Православље и здравље

http://www.pravoslavlje.org.yu/tekst.php?t=253
By Simor
Ja bih da se zahvalim Nicodemusu i AngraMaini što su nam omogućili pristup ovim drevnim znanjima!

Koliko je čitanje Nikolaja Velimirovića blagotvorno delovalo na moj um, toliko će ovi drevni pravoslavni recepti blagotvorno delovati na moje telo.

Krsna slava i tri prsta, panajia pokraj krsta,
to je simbol odavnina pravoslavca i Srbina!
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Lazar Ječmenica
- Грех промени генетику и онда се јавља болест. Грех је на један начин повезан са генетиком. Сетите се колики је животни век био првих људи на земљи. Временом, он се све више скраћивао, а скраћивао се да би се зауставио грех.
Po ovom izgleda da je dužina života greh... hmm... patrijarh Pavle je baš dugo živeo...
By XanaX
voila!

zanima vas kako pronaci skriveno blago i ujedno dobiti vjernu zastitu od zmija?

rjesenje je - bazilisk!

bazilisk je zivotinja nalik pijetlu, doduse uz neke asesoare... (tipa zhablje noge, kruna od zlata itd.) izlezhe iz pijetlovog jajeta bez zumanjca.

eh, sad svi odmah, otkud mi pijetlovo jaje bez zumanjca...
polako. u stvari je vrlo jednostavno.
prvo, uzme se jaje sneseno na sv. benedikta (21.3. - gregorijanski kalendar)
zatim, jaje se stavi pod kvocku i ako se iz njega izleze pjetlic i to crnog perja, vec ste blizu...
tog crnog pijetla hranite i mazite svega 9 godina, i nakon 9 godina on ce snesti jaje bez zumanjca (savjet: ne razbijajte jaje da bi ste utvrdili ima li ili nema zumanjca)
sad vam samo preostaje da jaje omotate crnom svilom i nosite pod pazuhom.
i to, u trajanju od 9 mjeseci.
i pri tome, ne smijete chuti zvono ili pjesmu.
eh, ako je sve napravljeno kako treba, iz jajeta ce se izlegnuti - bazilisk!

eto, mislim da sam editirao svaki krivi "ks" u "sk"... u mojoj knjizi, spada pod odljeljak "Čaranje prema narodnom kazivanju" (odmah poslije odjeljka "Kako vidjeti vještice?")...
i pishe da bazilisk ima tijelo pijetla, noge zablje, glavu zmije s krunom od zlata ili crvenom kapicom...
Korisnikov avatar
By jukie
Ima jedna knjiga, mislim da se zove Nekad davno (ako je to ta knjiga), u kojoj se razne životinje (pas, petao, nekoliko kokošaka, miševi, prevaspitana lasica) bore protiv baziliska i žabe krastače koja je sedela na jajetu dok se nije izleglo. Ja sam celo vreme dok sam je čitao zamišljao kako gledam film. btw ima tužan kraj, tu su i žrtvovanje života radi opšte koristi, ubijanje maloletnika itd.
btw bazilisk sa sk a ne ks; potiče od reči basiliscus; što je inače i naučno ime guštera Isus Hrist (onog koji trči po površini vode); spada u familiju agama.
Korisnikov avatar
By gari
Mnogi od tih načina lečenja u srednjem veku bazira se na vrlo čudnim sastojcima melema. Možda neki od tih sastojaka i ima neko lekovito dejstvo, ali mislim da je lečenje bilo bazirano pre svega na veri tj. sugestiji. Onaj ko veruje u izlečenje i biće izlečen /to je dokazano naučnim istraživanjima/. Ako se bolesnik preda i nema vere u izlečenje on je gotov, pa čak i od nekih sasvim bezazlenih bolesti. Dakle, poenta je verovati.

:novine: :maca: :dancing:
By Storm
Originally posted by Nicodemus
To je stvarno strašno.
I taj čovek je stvarno u aktivnoj lekarskoj praksi?!

Ljudi (pacijenti) treba da budu zaštićeni od maltretmana takvih ljudi, tako što će biti jasno propisane lekarske procedure u konkretnim indikacijama.
A ako se neko bavi srednjevekovnim metodama u 21. veku tom lekaru treba oduzeti licencu za rad.

Ali to je deo šire priče o zdravstvu u Srbiji, gde ljude treba zaštiti pre svega od nesposobnosti lekara uopšte.

P.S.
Sad se setih Toma Kruza i njegove sekte koja zabranjuje neke silne lekove, čak je držao lekcije njujorškim vatrogascima da ne uzimaju lekove. Valjda ni njegova žena nije smela da jauče tokom porođaja.
Mnoge stvari tu liče na stavove tog lekara čiji si intervju naveo. Na žalost.
:misli:
Korisnikov avatar
By Paki
Predivno! :trep: Eto kako dusi naših predaka i davnašnji huk sa njihovih večnih ognjišta brinu o današnjim pokolenjima... Srećan sam i vascelo ispunjen pravoslavnim mirom! :molise:

:zid:
Korisnikov avatar
By Nicodemus
Originally posted by Storm
To je stvarno strašno.
I taj čovek je stvarno u aktivnoj lekarskoj praksi?!

Ljudi (pacijenti) treba da budu zaštićeni od maltretmana takvih ljudi, tako što će biti jasno propisane lekarske procedure u konkretnim indikacijama.
A ako se neko bavi srednjevekovnim metodama u 21. veku tom lekaru treba oduzeti licencu za rad.

Ali to je deo šire priče o zdravstvu u Srbiji, gde ljude treba zaštiti pre svega od nesposobnosti lekara uopšte.

P.S.
Sad se setih Toma Kruza i njegove sekte koja zabranjuje neke silne lekove, čak je držao lekcije njujorškim vatrogascima da ne uzimaju lekove. Valjda ni njegova žena nije smela da jauče tokom porođaja.
Mnoge stvari tu liče na stavove tog lekara čiji si intervju naveo. Na žalost.
:misli:

Naravno da je u aktivnoj lekarskoj praksi. Ja sam za doktora Jecmenicu saznao iz jedne Lukoviceve kolumne u Feralu (u nastavku).
Korisnikov avatar
By Nicodemus
Feral

Vinska musica

Piše: Petar Luković

U sopstvenoj otočastvenoj dilemi koji bi srpski happening zanimao već umornog hrvatskog čitaoca koji tek što se vratio s godišnjeg odmora te mu je pun q svojih a kamoli problema omiljenih istočnih susjeda – da li je to prebijanje Darka Rundeka usred Beograda ili sastanak prebijenog Rundeka i predsednika Srbije Borisa Tadića u kafiću, u centru Beograda; možda najavljena smena Bore Đorđevića, savetnika ministra kulture (!), zato što je glede psihopatskih izjava Velimira Ilića, kapitalnog ministra za idiotluke, izjavio da su «novinari B92 govna» i «izdajnička stoka»; ili, može biti, Šešeljevo svedočenje u haškom Tribunalu koje mnogi vide kao prvorazrednu srpsku zajebanciju – odlučio sam se za strogo lično uživanje na granici osvete!

Vijest iz «Jutarnjeg lista» da se među «najvećim pljačkašima umjetničkog blaga iz Ernestinova nalazi Miodrag Popov, zloglasni novosadski TV urednik i novinar Radio-televizije Srbije» i da je Popov u terenskom vozilu Land Rover «odnio veći broj slika i skulptura manjih dimenzija», sasvim se uklopila u sliku klasičnog «srpskog patriote-lopuže» i evidentnog ratnog zločinca – s kojim sam se po ovdašnjim srpskim sudovima u desetak navrata sporio i bio trijumfalno poražen, jer je ugledni Popov, danas novinar Televizije Brothers Karić, nedodirljiva fašistička figura omiljena u Koštuničinom pravnom okruženju – sve dokazujući filozofsku tezu da se iza svakog patriotizma kriju pare ili slike ili skulpture, svejedno. Odgovarajući na pisanje «Jutarnjeg lista», Popov je priznao da je u Srbiju preneo «pedesetak slika i skulptura» kako bi ih «zaštitio» od «uništenja», zaboravljajući da je u to vreme Ernestinovo, «neutralnim» dejstvima JNA bilo «oslobođeno», te – nikakvog razloga nije bilo da se bilo šta spašava, jer su grad u svojoj demokratskoj paravojnoj vlasti imali The Serbs, oslobodioci koje je Popov u svojim reportažama veličao kao «junake» i «naslednike Obilića». Navodno, on je sve slike predao predstavniku Crvenog krsta – samo ne objašnjavajući otkad se Crveni krst Srbije bavi umjetninama?

Realna je varijanta da je Popov – rimuje se sa «lopov», lepo uzeo sve te slike & skluplture sa bojišta, poneo ih doma, jer je u svojoj plitkoumnoj mentalnoj noši koju zove mozak shvatio da je patriotizam bez dragocenosti nekako nepotpun i da je njegov domoljubni gest, da Hrvate oslobodi artefakta, bilo najmanje što se u datoj tv situaciji moglo učiniti, pored sopstvene slavodobitne izjave u RTS TV-Dnevniku novembra 1991. da je «Vukovar, danas, konačno slobodan grad». Izjava Miodraga Popova da bi on voleo da dođe u Ernestinovo i na licu mesta «raščisti» problem, bezbednosno je idealna prilika da se ovaj ratni zločinac stavi iza rešetaka: toplo ga preporučujem hrvatskom MUP-u!

Opsednut horror-slikom Popova u hrvatskom zatvoru – gde bi ga makar desetak puta silovali za svaku ukradenu sliku i dvadesetak puta obljubili za svako mlađahno oko sa one čuvene ogrlice od «dečijih očiju», što je bio njegov lajt-motiv da dokaže da ustaše ne vole umjetničke predmete koje je on, brižno, sklonio u Land Rover – logično sam se prebacio na web sajt Srpske Pravoslavne Crkve gde sam, očekujući da nađem koju tužnu priču o ničim izazvanom napadu na vernika Popova, naleteo na elitnu The Story o tome kako naša Crkva vidi homoseksualnost ili blud u celini (including Miodrag Popov).

Mentalno oduzet objašnjenjem da su Najgore Vrste Bluda: rukoblud (hrvatski: drkanje), preljuba (hrvatski: švaleracija), ženološtvo (hrvatski: lezbejstvo), muželoštvo (hrvatski: homoseksualizam), incest (hrvatski: incest) i skotološtvo (hrvatski: nekrofilija), ostao sam paralizovan pred svedočanstvom starca Josifa Spileota, svetogorskog podvižnika, koji je holivudski objasnio kako se nakon osam godina (!) borbe protiv demona bluda – dok mu je do besvesti davao po Desanki Šakić – javio šta mu se desilo: «Jedne noći, dok sam sedeo otvorila su se vrata. Ne dižući pogled, ja sam pognute glave, tvorio umnu molitvu. Zatim sam dole osetio neku ruku koja me je pobuđivala na nasladu. Otvorio sam oči i ugledao onog demona bluda, onog šugavog. Bio sam toliko besan da sam se kao pas bacio na njega i zgrabio ga. Iščezao je. Od tog trenutka, zajedno sa njim iščezla je i telesna bitka. I postao sam novorođenče u velikom bestrašću».
Srpska Pravoslavna Crkva u kojoj su takvi muželoštveni heroji kao vladika Pahomije – optužen da je dečake herojski iskorišćavao zguza, što je u skladu sa pravoslavnom teorijom bluda: zrelo je, skini pantalone i naguzi se – na svom sajtu širi seksualne horizonte: u intervjuu s nekakvim lekarom Ječmenicom, čitamo sledeće, dramatično: «Trebamo da se oslobodimo Zapada. Mi smo pravoslavni narod i, kao takav, treba da primenjujemo pravoslavnu medicinu. Svojim pacijentima često prepisujem jelosvećenje, pokajanje i pričest».

Šta je «jelosvećenje» još nisam otkrio, ali za reumu ili probleme oko erekcije – već vidim da su pokajanje/pričest jedino rešenje; gde se u sve to uklapa Miodrag Popov – Lopov, ne smem ni da pomislim. Da nije rukopoložio slike koje je oteo? Da nije nad njima vršio rukoljub? Ili se muželoštvom bavio dok je skulpture unosio u Land Rover?
U svakom od ovih srpskih slučajeva – Ernestinovo je najebalo! Pravoslavni Popov samo je dokazao da su svete staze Pahomija – naguzi se i uzmi me! – jedini patriotski smer u skladu sa kosmičkim mirom SPC. Slike ili mladići, svejedno: guraj dok ne uđeš i oslobodiš do jaja! Srbija je to! Muželoštveno free!
Korisnikov avatar
By m..
Isuse Kriste!

Koja sreca da sam ateista by birth.
Korisnikov avatar
By gari
Nicodemuse-u čemu je štos? Povezao si krađu umetničkih dela novinara, bludne radnje nekog kaluđera i Vladiku Pahomija. No, ja ne vidim u čemu povezanost između svih tih dela, osim što sva spadaju u greh /po Crkvi/. Ili je poenta u tome da pravoslavlje samo po sebi nosi u sebi klicu greha, te još i podstiče na njega svojim delovanjem? Pošto je ovo, vidim, citat iz "Ferala" budi ljubazan pa svojim rečima objasni gde ti vidiš vezu između svega ovoga i da li misliš da toga nema u "lijepoj" i da su hrvatski novinari, monasi, kardinali "operisani od griješnih radnji".

:cowboy: :jumphug: :seljache:
Korisnikov avatar
By Nicodemus
Originally posted by gari
Nicodemuse-u čemu je štos? Povezao si krađu umetničkih dela novinara, bludne radnje nekog kaluđera i Vladiku Pahomija. No, ja ne vidim u čemu povezanost između svih tih dela, osim što sva spadaju u greh /po Crkvi/. Ili je poenta u tome da pravoslavlje samo po sebi nosi u sebi klicu greha, te još i podstiče na njega svojim delovanjem? Pošto je ovo, vidim, citat iz "Ferala" budi ljubazan pa svojim rečima objasni gde ti vidiš vezu između svega ovoga i da li misliš da toga nema u "lijepoj" i da su hrvatski novinari, monasi, kardinali "operisani od griješnih radnji".

:cowboy: :jumphug: :seljache:
Izgleda da nije jasno da kolumnu nisam pisao ja - nego Petar Lukovic.

Mada Lukovica citam dugo, jos kao rok kriticara u Dzuboksu iz osamdesetih, ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim da se razumem u njegovu implicitnu poetiku. Ono sto je pisao o Pahomiju, uglavnom su lupetanja, ma kako da su zabavna, u kojima sve vrca od homofobije i predrasuda.
Korisnikov avatar
By gari
Ma, vidim ja da nešto nije u redu. Mora da taj novinar voli malo više da "potegne" jer je nešto pobrkao "lončiće". Ja ga bar, ovako glup, nisam dobro razumeo šta hoće da kaže?

:alexis: :freddy: :sigh:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Ono sto je pisao o Pahomiju, uglavnom su lupetanja, ma kako da su zabavna, u kojima sve vrca od homofobije i predrasuda.
zasigurno! jer, Lukovic stalno upotrebljava u kontekstu Pahomija izraz "muzeloshtvo", umesto pedofilija! Pahomijev zlocin nije niti bi trebao da bude to sto je homoseksualac (ako jeste!), vec to sto je pedofil!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!