Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

By жњ
Pre par meseci sam gledala neverovatnu emisiju na tv-u I setila sam se da podelim svoje impresije sa vama :D

Jos su stari Grci imali obicaj da kazu da je sva lepota matematika. Jos je aristotel primetio da se sve u prirodi razvija po odredjenim matematickim pravilnostima: covekova gradja, zenica oka, cvet, list, pahulja snega, itd... Uopsteno smisao za lepotu, vajarstvo, slikarstvo, cak i arhitektura.

Slika

Ako je to tacno, onda verovatno postoji I matematicki kod, formula, odnos, a mozda cak i broj koji moze izraziti lepotu lica.

Slika

Kazu da je sve u univerzumu bazirano na proporciji 1 : 1.618 Taj broj se jos naziva PHI ili Zlatni racio. Ako bolje pogledate, stvarno je tako.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
(da ne mislite da sam ovo greskom stavila, ovo se odnosi na primenu PHI-ja u advertajzingu, jer se i u toj oblasti skontalo sta prija covekovom oku)

Npr. odnos izpruzene covekove sake, u odnosu na ostatak ruke do lakta 1:618,

Slika

zatim odnos duzine merene od temena glave do pupka I od pupka do stopala 1:618, itd, I tako sve se moze primeniti I na najsitnije detalje na licu (npr odnos izmedju sirine oka i prostora izmedju dva oka)... Kazu da nam je taj odnos zapisan u genima I da prilikom odabira partnera, ako smo u mogucnosti, intuitivno biramo one koji se najvise podudaraju sa odnosom 1:1.618 bas zato sto taj odnos predstavlja merilo ocuvanih zdravih gena.

Sa ovim brojem se otislo toliko daleko da ga danas redovno primenjuju u plasticnoj hirurgiji. Lepo vas premere sa tim sestarom I ukalupe vas u ljepotu :D
Eto, lepo sam ja primetila da sve lepe devojke imaju nesto zajednicko, ali nisam mogla ni da pretpostavim da je u pitanju samo jedan broj. Nemojte me samo sad napasti s onim fazonima unutrasnje lepote ili lepotom u oku posmatraca, nego aj da spikamo o matishu ;) :kiss:

Ps- mozete prakticno proveriti na nekoliko primera na adresi http://www.intmath.com/BasicAlg/mathOfBeauty.php
Cak mozete potraziti pattern maske pa da probate I na svojoj slici da proverite da li ste, koliko i tacno gde falicni, da se ne mucite ko ja sa lenjirom posle odgledane emisije :P :lol:

Ta maska izgleda tak nekak
Slika
Slika
Korisnikov avatar
By Jonatan
Si ti to citala Kod kad pricas o tome?
Korisnikov avatar
By IriS
JA sam za to, priznajem, prvi put ?ula kad sam ?itala knjigu Da Vin?ijev kod i naravno oduševila se... Zaista je savršeno kad se sve to može proveriti na ljudskom organizmu... i još bolje što su mnoge estete to koristile za razna umetni?ka dela...

ali ovo sa vinom me je potpuno oborilo s nogu :yes:

Slika
Korisnikov avatar
By zboO
...ja sam za ovo chula u sedmom razredu osnovne skole, kada me je profa smarach SMARAO i gushio o proporcijama ruku, lica itd...kako shta crtati...i moram priznati da me to u to doba apsolutno nije interesovalo, a likovno josh manje!! :roll:
Korisnikov avatar
By Skyen
ja se premeravala dok sam bila u Kod fazi i ispala skroz falicna, xexe
ja se ne uklapam u zemaljsku metriku, al u izvanzemaljsku extra :alien:
Korisnikov avatar
By Mars
Jeste. Odnos susednih clanova fibonacijevog niza teze jednom broju koji se zove "zlatni presek". I jeste da se mnoge pojave i oblici u prirodi povinuju toj zakonitosti.

Mozda nesto i ima u tome, kada pricamo o lepoti, u vezi sa tim kako covek prima te oblike - anatomija oka, percepcija, neuroni, dendriti. Sinapse. Mozak.

Ali ja niposto ne bih rekao da nesto sto nema veze sa tim sablonom - automatski nije lepo.

"A sto je najcudnije - uopste ne radi vezbe za dupe!!!"
(ogovaranje Marsa u teretani)

http://www.60secondstory.contagiousmedia.org/
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Pitam se da li je marsovo dupe podlezno tom sablonu :puzzle:
Korisnikov avatar
By Cruiser
Zlatni presek je nekoliko hiljada godina poznata osobina i "ugraðen" je u naše estetske kriterijume. Zapravo, prime?eno je da mi neke objekte smatramo "lepšim" od drugih, pa su se onda umni "fizi?ari", tj. prvi starogr?ki filozofi malo više pozabavili time.

Naime, re? je o slede?em odnosu:

Neka dva dela ?ine celinu - npr. neka se duž AC sastoji od duži AB i BC, gde se ta?ka B nalazi izmeðu ta?aka A i C:

A ------------- B -------- C

Naravno, svaka od ovih duži ima svoju dužinu, npr. AB = x, BC = y.
Položaj ta?ke B na duži AC odeðuje zlatni presek (zlatnu proporciju) ako se ve?a duž prema manjoj odnosi kao celina prema ve?oj duži, preciznije:

AB : BC = AC : AB

odnosno,

AB^2 = BC * AC.

Geometrijski, ovo zna?i da je kvadrat nad duži AB jednake površine kao pravougaonik ?ije su stranice BC i AC (skicirajte!)

U detaljnijim razmatranjima, ovi odnosi imaju veze sa iracionalnim brojem SQRT(5) odnosno kvadratni koren iz 5, što u decimalnom zapisu daje približnu proporciju 1 : 1,618

Ko živ ko mrtav :D
Korisnikov avatar
By Kittrie
zeko, ako sad nisi u svojoj kucici, jebacu te mnogo drsko i bezobrazno!
eto ti odgovor.
:puzzle:
By жњ
ps - nemam vremena da odgovaram mnogo, kasno je, javicu se sutra.

samo da kazem da za phi nisam cula u da vincijevom kodu (jos ga nisam ni uzela na citanje ;) :P )

VIVA LA SCIENCE! :D
By жњ
ps - jebo vas "kod"

nisam jos uvek citala knjigu, al ste mi sad ne znam zasto, smanjili zelju :P , bem was tupawe.... :P
Korisnikov avatar
By zboO
Originally posted by Mr.Ja
Pitam se da li je marsovo dupe podlezno tom sablonu :puzzle:
:lol: :lol:
Korisnikov avatar
By IriS
Originally posted by Mars

Ali ja niposto ne bih rekao da nesto sto nema veze sa tim sablonom - automatski nije lepo.
eh da, sa ovim se apsolutno slažem! ;)
Korisnikov avatar
By kal zakath
Ako pogledaš maske lica na slikama, vide?eš, da je leva polovina lica sasvim simetri?na desnoj. Gledao sam i ja jednu seriju na BBC-ju koja se bavila lepotom, gde su isto pominjali ovaj razmer 1:1,618, ali su brzo shvatili da on ne pokriva sve. Nabrojali su more primera, gde se recimo pojedina plemena bave "deformiranjem" vlastitog tela da bi bila "lepša". Pa tako stavljaju svašta oko vrata, da bi ga produžili, pa stavlju nekakve "tanjire" u ustne, da bi bile ve?e, pa su deci povezivali lubanje da bi bile jajastog oblika, pa u Kini ženama povezivali stopala, da bi bila što manja, itd.

Ali svima je bilo zajedni?ko, da je neka osoba lepa ako ima što simetri?nije lice.
By жњ
Originally posted by Kittrie
zeko, ako sad nisi u svojoj kucici, jebacu te mnogo drsko i bezobrazno!
eto ti odgovor.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
By жњ
vise nikada ne idem na dejt bez lenjira! :klux:
Korisnikov avatar
By Kittrie
Originally posted by GrMi_ZEka
vise nikada ne idem na dejt bez lenjira! :klux:
Korisnikov avatar
By Kittrie
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,
shvatih :zid:

:merlinka:
By жњ
Originally posted by Kittrie
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,
shvatih :zid:

:merlinka:

:roflmao: :roflmao: :roflmao: :roflmao: :roflmao: :roflmao: :roflmao: :roflmao:
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Ispasce jos da je Davincijev kod vrhunsko edukativno stivo...

Objasnio meni jedan dipl. umetnik da je odnos 1 : 1,618 poznat u umetnosti od ko zna kada (najmanje od vremena starih Grka). Jednostavno ta proporcija se toliko cesto javlja u prirodi da nije mogla da ostane neprimecena.
Korisnikov avatar
By KiWi
Ništa novo i do sada neviðeno ... evo jedne ilustracije iz video kursa za ilustratore i portretiste koji trenutno pohaðam u svoje slobodno vreme:

Slika

Kao što se vidi, slede?e proporcije su jasne i ?ine idealne proporcije lica:

1) O?i se nalaze ta?no na polovini duži od temena glave do brade
2) Obrve se nalaze na granici gornje i srednje tre?ine duži od najviše ta?ke lica do brade
3) Podnožje nosa i nozdve se nalaze na granici srednje i donje tre?ine te iste duži
4) Uši se nalaze u srednjoj tre?ini duži koja se prostire od najviše ta?ke lica do brade
5) Spoj gornje i donje usne se nalazi na polovini donje tre?ine iste duži

Ima još gomila stvari koje su u idealnim matemati?kim proporcijama.. npr:
1) Dva oka su udaljena jedno od drugog za dužinu oka
2) Cela glava je na crtežu široka za pet dužina oka (ne ra?unaju?i uši)
3) Linija koja spaja vrh nosa i gornju usnu treba da bude normala na liniju koja spaja gornju usnu i kraj vili?ne kosti

- - - - - - - - - - -

LM, što se ti?e tog odnosa 1:618 ... zvu?i mi jako poznato.. naleteo sam na to negde, ali stvarno ne mogu da se setim... kad izbunarim, doda?u ovde .. :D
Korisnikov avatar
By unic0rn
I sve bi to bilo tako da Veliki Neimar Svih Svetova nije izmislio i trecu dimenziju....... ;)
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by unic0rn
I sve bi to bilo tako da Veliki Neimar Svih Svetova nije izmislio i trecu dimenziju....... ;)
Postoje i proporcije koje se prostiru u sve tri dimenzije ... npr. uglovi rebara i obraza (ne znam ta?no kojih) ... kad pronaðem ?lanak prekopira?u ovde ... matemati?ka formula kao jednostavan zapis ne postoji, ali postoji matemati?ko objašnjenje za simetriju i sve ono što je ''na oko lepo''...
Korisnikov avatar
By EYA
Originally posted by GrMi_ZEka
ps - jebo vas "kod"

nisam jos uvek citala knjigu, al ste mi sad ne znam zasto, smanjili zelju :P , bem was tupawe.... :P
e bas tako, isto sam pomislila i kad se pojavila i digla sva ona galama, i sad, citajuci ovo.
ja jos uvek ne mogu da skontam da je trebala takva knjiga da se pojavi da bi ljudi poceli razmisljati o svim tim stvarima... sto rece zbunjena, o zlatnom preseku smo ucili jos u osnovnoj skoli, a leondardov crtez ljudskog tela u krugu, sa sve poklapanjima po zlatnom preseku ste morali uciti iz likovnog, kao i najlepse gradjevine sveta poput sikstinske kapele, bwee !
sto se tice razmisljanja o hriscanstvu i svim tim podelama, mogucim scenarijima, isto tako mi je logicno da savko ko cuje osnove hriscanske religije mora i da se zapita os vim nelogicnostima koje tu postoje, posebno o stavljanju zena u nizi polozaj u odnosu na muskarce kojima je sve bilo dopusteno i smatrani su blizim Bogu nego zene :bljak:
Korisnikov avatar
By zboO
Originally posted by EYA
... sto rece zbunjena, o zlatnom preseku smo ucili jos u osnovnoj skoli, a leondardov crtez ljudskog tela u krugu, sa sve poklapanjima po zlatnom preseku ste morali uciti iz likovnog, kao i najlepse gradjevine sveta poput sikstinske kapele, bwee !
:hvala: :hvala: :hvala:

:skola:

gemini:
...Your ideal partner: An open minded person, who's willling to have a non-traditional relationship....
By Çâðê_DUP
Hvala bogu .. izgleda da lepota ipak nije zaboravljena na ovom forumu ... GrmiZeko, :up: za temu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!