Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By weatherman
Beograd - Meðunarodni dan borbe protiv side obeležen je ju?e brojnim prigodnim aktivnostima u mnogim gradovima Srbije. Omladina JAZAS organizovala je ju?e u 11 gradova u Srbiji uli?ne manifestacije tokom kojih su prolaznicima podeljeni zdravstveno- vaspitni materijal i kondomi, a edukatori su bili zaduženi da odgovaraju na pitanja o HIV i AIDS, na?inu na koji se virus prenosi i metodama zaštite. Centralna uli?na manifestacija JAZAS, koja je održana ju?e na Trgu Republike, deo je aktivnosti, koju ova organizacija sprovodi u toku kampanje, od 15. novembra do 15. decembra, pod nazivom "Nema izgovora. Koristi kondom".
- Zabeležen je porast novoinficiranih osoba u grupi heteroseksualaca, tako da je zabluda da HIV dobijaju samo homoseksualci i intravenski narkomani- kaže portparol Omladine JAZAS Dragana Stojanovi? i dodaje da su akcije, pored Beograda, održane ju?e u Novom Sadu, Subotici, Pan?evu, Valjevu, Zaje?aru, Kragujevcu, Požarevcu, Užicu, Nišu i Vranju.
Akciju edukacije stanovništva organizovali su i studenti Medicinskog i Pravnog fakulteta. Studenti su na dva štanda u gradu prolaznicima delili flajere, kondome, zastavice i plakate, a onima koji su ta?no odgovorili na mini- test o sidi, poklonjene su majice.
- Naša akcija traje sedam dana i cilj nam je da se ljudi informišu o bolesti, shvate važnost zaštite i da prestane diskriminacija obolelih. U sredu u 17,30 na Medicinskom fakultetu, a slede?eg dana i na Pravnom, bi?e prikazan dokumentarni film "Dosije VI odeljenje", svojevrsna ispovest bolesnih od side, o njihovom životu, diskriminaciji sa kojom se susre?u i ostalim problemima, a nakon projekcije bi?e održane tribine- kaže predsednik Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta Milan Dobri?.
Svetski dan borbe protiv side bio je povod i za video - konferenciju izmeðu Njujorka, Vašingtona i ve?ih gradova u regionu, tokom kojih je pokrenuta Y- PEER mreža vršnja?kih edukatora u Beogradu, Moskvi, Kijevu, Bukureštu i Sofiji. Na konferenciji u Britanskom savetu u Beogradu u?estvovali su vršnja?ki edukatori, kao i predstavnici UNICEF i UNAIDS kancelarije. Rezultati istraživanja o seksualnim navikama, koje je sprovela kompanija "Dureks", pokazuju da je, u našoj zemlji, kondom naj?eš?e koriš?eno kontraceptivno sredstvo. Kondom, kao kontraceptivno sredstvo, koristiti 76 osto ispitanika, dok je na visokom drugom mestu odgovor "ne koristim kontracepciju" sa 9 odsto. ?ak 42 odsto ispitanika u SCG izjavilo je da su tokom prethodne godine upražnjavali seks sa novim partnerom bez zaštite, dok bi 30 odsto pristalo na takav rizi?an odnos ukoliko partner odbije da koristi kondom. Od 1985. do 2002. godine u Srbiji su registrovane 1.702 osobe inficirane HIV, od kojih je 1.126 obolelo, a 830 umrlo od AIDS, dok se procenjuje da je broj osoba koje žive sa ovom boleš?u šest do 11 puta ve?i od broja registrovanih. Prema podacima kojima raspolaže Institut za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanovi? Batut" tokom 2003. godine registrovano je 65 novoinficiranih, 43 slu?aja AIDS, a 16 osoba je umrlo.
Komisija za borbu protiv side Vlade Republike Srbije zapo?ela realizaciju donacije od 2,7 miliona dolara "Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije", u okviru programa "Kontrola HIV/AIDS u Srbiji".

Preuzeto iz lista "Danas";
Korisnikov avatar
By spliff
take care (cause no one will do it for you).........
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by weatherman

- Zabeležen je porast novoinficiranih osoba u grupi heteroseksualaca, tako da je zabluda da HIV dobijaju samo homoseksualci i intravenski narkomani- kaže portparol Omladine JAZAS Dragana Stojanovi?......
Jeste tacno ali jutros smo dobili i podatak (objavljen delom i juce na B92) koji je prilicno porazan za LGBT populaciju. Od 100 posto inficiranih, 70 su muskarci i po prvi put u Srbiji veci broj zarazenih su homoseksualci. Do sad su intravenski narkomani uvek bili na prvom mestu.
Jos nesto - od nekad relativno malog broja umrlih u odnosu na inficirane u centralnoj Evropi (bili smo dugo na skoro dnu lestvice), danas je taj odnos najveci bas u Srbiji.
Alarm !!! Lose zdravstvo, tretmani, i, kako se navodi, jos uvek nepoznavanje, jos vise poricanje - 'nece to meni da se dogodi'.

Eto, na zalost, nasa zamlja se nu u cemu ne 'opamecuje' pa tako smo nazadovali u preventivi, poucavanju u odnosu na 2001. kada je bilo, prema JAZAS-u, mnogo vise tribina, svaka opstina u Srbiji je imala Savet za prevenciju bolesti zavisnosti, narkomanije....a deo obaveza lekara, psihologa, psihijatara, pored ostalog je bila i upoznavanje, ceste tribine i predavanja (s akcentom na mane sredine). Takvih Saveta je bilo 157 od 189 opstina u republici....da bi se broj, ove godine, sveo na 78. Tuzno i neodgovorno.
Originally posted by spliff
True, true...
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Pa nisu svi zarazeni muskarcki homoseksualci...?
Korisnikov avatar
By Gothrose
Originally posted by Kupper
- Zabeležen je porast novoinficiranih osoba u grupi heteroseksualaca, tako da je zabluda da HIV dobijaju samo homoseksualci i intravenski narkomani- kaže portparol Omladine JAZAS Dragana Stojanovi?......
Jeste tacno ali jutros smo dobili i podatak (objavljen delom i juce na B92) koji je prilicno porazan za LGBT populaciju. Od 100 posto inficiranih, 70 su muskarci i po prvi put u Srbiji veci broj zarazenih su homoseksualci. Do sad su intravenski narkomani uvek bili na prvom mestu.
Jos nesto - od nekad relativno malog broja umrlih u odnosu na inficirane u centralnoj Evropi (bili smo dugo na skoro dnu lestvice), danas je taj odnos najveci bas u Srbiji.
Alarm !!! Lose zdravstvo, tretmani, i, kako se navodi, jos uvek nepoznavanje, jos vise poricanje - 'nece to meni da se dogodi'.
Yup...
Ali ima i objashnjenje za to...
Shto se tiche narkomanije u nashoj zemlji vecj par godina postoji tzv. Harm reduction program koji sprovode MDM(Lekari sveta,Francuska)u saradnji sa jednom NVO(UPSZ) i IV narkomanima se besplatno deli pribor za uzimanje narkotika...
Shto se tiche gay populacije mislim da oni vishe nisu "rizichna populacija" vecj da je tu problem vishe "rizichno ponashanje"-pod dejstvom raznih psihoaktivnih supstanci i alkohola lakshe se stupa u sexualne kontakte i ne misli o zashtiti tj. prevenciji...
A propos mortaliteta- nije ni chudo,lekara ima samo 3,10-tak kreveta na Infektivnoj klinici,lekova chas ima pa nema-a anti hiv terapija kad pochne da se uzima ne sme da se prekida jer dolazi do rezistentnosti organizma na lekove...Koliko smo se ozbiljno pokazali pokazuje i to da je projekat kojim je Srbija konkurisala kod Global fonda za sredstva koja bi bila usmerena na prevenciju HIV/AIDS-a,odbijen...Srbija stoga necje dobiti 5,5 milijardi dolara za ovu oblast...Odakle ovoj zemlji onda dovoljno novca za raznorazne testove i lekove(mesechna terapija koshta oko 1000 eura)za tamo neke hivovce?
Koliko smo informisani necju ni da komentarishem...Pre neki dan na tribini na Pravnom faxu,jedan mladicj je pitao da li se HIV moze preneti "vlaznim poljupcem"... :iskolacen:
Originally posted by Mr.Ja
Pa nisu svi zarazeni muskarcki homoseksualci...?
Nisu,vecjina jeste...
Originally posted by spliff
Exactly...

:lukavi:
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Originally posted by gothrose
Pre neki dan na tribini na Pravnom faxu,jedan mladicj je pitao da li se HIV moze preneti "vlaznim poljupcem"... :iskolacen:
Hm, jedan moj drug je tvrdio da je njemu doktorka rekla da se HIV moze preneti i tako. Navodno i HIV je virus, a svi znamo kako se virusi prenose... Toliko o strucnosti nasih lekara...:hekla:
Korisnikov avatar
By jukie
?ak 42 odsto ispitanika u SCG izjavilo je da su tokom prethodne godine upražnjavali seks sa novim partnerom bez zaštite, dok bi 30 odsto pristalo na takav rizi?an odnos ukoliko partner odbije da koristi kondom.
Pa postoji nešto što se zove "Darwinove nagrade" kad pogineš zbog svoje gluposti... prirodna selekcija na delu...
Od 100 posto inficiranih, 70 su muskarci i po prvi put u Srbiji veci broj zarazenih su homoseksualci.
Trebalo bi napraviti neku analizu i videti šta je dovelo do te epidemije... Pre svega, koliko je bilo inficiranih na taj na?in 2002, 2003, 2004, 2005, gde, da li ima zajedni?kih ta?aka ili su se ove godine npr. javila nezavisna žarišta zbog migracija ve? zaraženih osoba.
To me podse?a na onaj film Moja zemlja, kada doktor Indijac (ne znam koje godine) odlazi u neku amerikansku varošicu u sred kaubojštine i izvrši analizu krvi svih gejeva i ustanovi da baš niko nije HIV pozitivan... a kada su se pojavili takvi slu?ajevi, to je bilo zbog povratka ljudi sa razvijenom sidom iz velikih gradova, i oni su dolazili da umru kod ku?e...
Korisnikov avatar
By Kupper
Shto se tiche narkomanije u nashoj zemlji vecj par godina postoji tzv. Harm reduction program koji sprovode MDM(Lekari sveta,Francuska)u saradnji sa jednom NVO(UPSZ) i IV narkomanima se besplatno deli pribor za uzimanje narkotika...
Cuo sam za Harm program, ali, veruj mi, znam dosta intravenskih a skoro da ne znam nikog ko je spreman na 'uznemiravanje'. Ogromna vecina su i dalje samo intra i 'nece to na mene'.
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by jukie
Trebalo bi napraviti neku analizu i videti šta je dovelo do te epidemije... Pre svega, koliko je bilo inficiranih na taj na?in 2002, 2003, 2004, 2005, gde, da li ima zajedni?kih ta?aka ili su se ove godine npr. javila nezavisna žarišta zbog migracija ve? zaraženih osoba.
Verovatno postoji neka analiza te vrste. Ono sto dobijamo su uvek statistike, procenti u odnosu na.....ali nikad ozbiljnu pricu. Znam za jedan primer (nadam se da je jedini) kad je coveku ponudjeno da napravi zaista opsirnu i detaljnu analizu iz svih mogucih aspekata i uglova. Kolicina para koju je trazio je onemogucila bilo kakav rad. I to smo mi.
Korisnikov avatar
By Gothrose
Cuo sam za Harm program, ali, veruj mi, znam dosta intravenskih a skoro da ne znam nikog ko je spreman na 'uznemiravanje'. Ogromna vecina su i dalje samo intra i 'nece to na mene'.
Unfortunetaly-true...
Kod mene isto-znam jako malo ljudi koji uzima od njih pribor,uglavnom su to ljudi koji se leche u Drajzerovoj pa iskoriste kada je MDM-ov kombi u blizini.Ostalima(nazalost,vecjini),na blagu pamet ne pada da se shetkaju po svom kraju sa ganovima,kada im tamo stigne kombi("shta cje komshija da kaze?!").O odlasku u prostorije MDM-a,da ne pricham...Shpriceva jedva da i ima u apotekama..I tako...Ljudi se snalaze kako mogu...Tuzno :(

Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Mr.Ja
Pre neki dan na tribini na Pravnom faxu,jedan mladicj je pitao da li se HIV moze preneti "vlaznim poljupcem"... :iskolacen:
Hm, jedan moj drug je tvrdio da je njemu doktorka rekla da se HIV moze preneti i tako. Navodno i HIV je virus, a svi znamo kako se virusi prenose... Toliko o strucnosti nasih lekara... :hekla:
Strasno, jedino sto mogu da kazem je s t r a s n o!
Tek oko prvog decembra postanem svesna ogromne kolicine ljudske gluposti i nepaznje, pre svega prema sebi, pa i svima drugima. Svake godine se organizuju predavanja, gledamo na TV, citamo u novinama i na internetu, SVAKO bi trebao da bude obavesten o AIDS kao oboljenju i HIV virusu i nacinima na koji se prenosi. I svake godine do iznemoglosti se ponavlja kako se moze desiti svakom (a to bas i nije istina, postoje rizicne grupe, pre svih narkomani i promiskuitetni ljudi bilo koje sexualne orijentacije) i da je AIDS neizleciva bolest. I sinoc, na b92, istina zamracenog lika i promenjenog glasa, jedan momak se usudi da javno kaze kako 'nije bio obavesten o opasnostima'. O Krishna i ostali bogovi, kasno se obavestio, na tezi nacin.
Korisnikov avatar
By Kupper
Kaze Era Ojdanic (da nije grozno bilo bi ocekivano) - 'Men to ne moz da se desi. Ja po prirodi, volim zene, a oni moderni nek se igraju'.

Ili Kosovka djevojka, Goca Lazarevic - 'Da li znam kako se prenosi? Znam al' to na mene nece. Bog rek'o ko s kim treba a ja sam, da vam kazem, veliki tradicionalista'.

Eto, i te ljude slusaju milioni ili stotine hiljada.

Sve to slusa Bebi Dol (neka frlj emisija na BK) i zena ne veruje sta cuje...posto je dovoljno kulturna samo se nasmejala, dodala koliko ljudi pojma nema sta je AIDS, kako se prenosi i otisla na sigurno.
Korisnikov avatar
By Gothrose
O tim zamrachenim sa robotskim glasom ne bih mnogo komentarisala...Strava i uzas!Mislim,ako vecj imaju neshto(pametno)da kazu sho se lepo ne pojave na TV?Ovako neka daju izjave za novine...
Originally posted by MinaHarker
... na b92, istina zamracenog lika i promenjenog glasa, jedan momak se usudi da javno kaze kako 'nije bio obavesten o opasnostima'.
Na koju emisiju mislish Mina?Onu sa dr.Kavaricj iz Drajzerove i 2 hiv+ osobe od kojih je jedna(zensko?)snimana na nekom krovu?Strashno!Ako bi doshlo do generalizacije hiv+ osoba nije ni chudo shto ljudi imaju skroz pogreshno mishljenje o tome kako ti ljudi izgledaju i misle :nope:
Btw,emisija je bila repriza iz 2001.,ako se ne varam...

Elem,a propos hiv+ gay populacije,malopre sam na studijuB gledala josh jednu emisiju o hiv-u(i tu je prichao jedan momak,malo zasenchen,glas mu je normalan,u pozadini biblioteka u trpezariji IV odeljenja Inf.klinike).Dr.Jeftovicj,nachelnik pomenutog odeljenja za hiv/aids je pomenuo gay populaciju.Ne mogu da se setim shta je tachno rekao ali sve se svodi na to da su ljudi shvatili da hiv i nije tako strashan pa mladi(gay-jevi)dopushtaju sebi da se vishe "relaksiraju"(shta god mu to znachilo)...

long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!