Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Wilhelmina

Da se Pride dogodio, kao sto nije, i da je neko nekom pederu razbio glavu, neko bi pozvao hitnu, jer je taj poziv besplatan.
CPR je besplatan.
Transplantacije kostaju vise desetina hiljada evra do oko milion evra.
Siromasni ljudi nisu tu kao banke rezervnih delova za bogate.
to stoji ali to je druga tema.
ovde se radi o nasoj-licnoj moralnoj dilemi da li pomoci bilo kome. nekako ne vidim za bitno cinjenicu da li nekom pomazes dok si ziv-zvanjem hitne pomoci ili pomazes kad umres-zavestanjem svojih organa.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Mars

Taj neko ZASLUŽUJE da ga nema, da iz svetske banke gena ukloni svoje nepodobne jer nije znao da se čuva!?? Ne treba da se leči i zbrinjava?

Mico :mazi: , svi smo zasluzili da jednom umremo, cim smo se rodili.

A zasto zasluzuju da umru oni koji nemaju sredstava da plate transplantaciju organa?
Korisnikov avatar
By Mars
Jao, mico...

JESTE, DA, TAKO JE. Niko nije besmrtan ni večan. ALI odsekla si bitan deo rečenice. ON mene ubedjuje da je prirodno da neko umre AKO ga pregazi auto (a on ne pogine na licu mesta). Da je to deo neke ekologije il šta već. Na neki način mu je to isto kao kad BOLEST napadne organizam, kad on ne može u nekom svom aspektu da funkcioniše....PA TO tretira kao ZNAK (saobraćajnu nesreću!!!) da je trenutak umiranja TU. Ja željno čekao da mi objasni kako to može da bude ISTO, al to malo sreće mi nije dato...Isto je jer je isto.

Aj ladnemo sa ovom temo neki dan. Idi nađi temu pa mi složi neki paketić za novu godinu...

:kiss:
By ...Sitnicava...
Kako me nervira ova tema, odnosno odgovori. :roll:

Argumenti tipa "da je prirodno da imamo tri bubrega, imali bismo jedan rezervni onako kao okačen rezervni točak na džipu".

Majku mu, pa da je prirodno da dopuštamo da nas napadne i uništi bolest kada mi MOŽEMO da joj se suprotstavimo, ne bismo koristili lekove. Ali NARAVNO da ih koristimo kao što treba da koristimo i ove rezervne točkove. One katastrofe u zemljotresima i poplavama prosto ne bih da komentarišem.

I naravno da jeste nepravedna činjenica da je transplantacija skupa i pristupačnija imućnijima, ali, aman, to nije razlog da se trujemo ogorčenošću i iz te revoltiranosti inhibiramo svoju sposobnost da pomognemo. Taj mehanizam "loš si, ja sam triput gori" mi je uvek bio grozan.
Korisnikov avatar
By Mars
Idi nam i ti slaži novogodišnji paketić da se smiriš malo.

:kiss:
By ...Sitnicava...
Mene ne može smiriti 15 novogodišnjih paketića. :lol:

Ali okej, idem. :eya:
Korisnikov avatar
By Crazy_Bee
Originally posted by Khons

a sta ce meni kad umrem kog djavola?

davalac sam krvi i u registru sam za kostanu srz. dacu i organe.
ne zanima me kod koga ce zavrsiti da razmisljam o tome priliku ne bi dobili ni oni "dobri".
ne zanima me ni zloupotreba jer tim mojim bubregom u krajnjem slucaju nece sutra igrati fudbal vec ce na ovaj ili onaj nacin opet produziti nekom zivot, koliko god da mu potraje platio za njega ili ne. to vec nije moja stvar vec je na savest onih korumpiranih.
jbg i da mogu da dobijem check listu kome bih dala (prvih 5) ne bih znala kom pre. ma nek uzmu sve sto se da iskoristiti, ja svakako posle smrti nemam nikakve koristi od organa koji ce ionako da propadnu a nekome znace zivot. kome god, to nikad necu moci da znam a jos mi samo fali o tome da razmisljam.

da ne kuckam previse, samo da reknem kako se sa svim ovim slazem, kao ja da sam kuckala, samo sto ja nisam u tom registru za kostanu srz. toliko :)
Korisnikov avatar
By Gollum
Dao bih organe sto da ne .. kad umrem sve jedno mi je sta ce biti s mojim telom
Korisnikov avatar
By VESTAC
Dao bih organe, naravno... Pitanje je samo sta bi tu moglo da se iskoristi uzimajuci u obzir nacin na koji zivim. Ako nekome valja neka uzme, a ostalo pravac krematorium!
^ Mislim da samo tamo i moze.

Sta sam pronasla:

Kako do kartice

Svi zainteresovani koji bi da zaveštaju organe i na taj način pomognu drugima u slučaju da im se nešto desi, mogu da se jave svakog dana na telefon VMA. (gde ga naci, pojma nemam, verovatno na netu)
U slučaju da je reč o osobama koje nisu iz Beograda, one treba samo da ostave adresu na koju im za nekoliko dana stiže izjava, koju samo treba da potpišu i pošalju nazad za VMA. Za dva do tri dana stiže im kartica. Osobe koje ne mogu da budu donori su teški bolesnici, dijabetičari, maligni, teški bubrežni bolesnici, psihijatrijski pacijenti, narkomani i svi oni koji imaju teška oštećenja organa. Analize pre davanja kartice se ne rade jer se kvalitet organa ispituje tek kad osoba dospe u stanje moždane smrti.
dao bih svoje organe, neka zive ljudi
nego sve i da dam srce sada nekom detetu njemu treba 500.000 dolara da mu ga neka klinika ugradi

i niko da mi objasni zasto to kosta toliko

meni to nije normalno i da sam neki svetski lider prvo bih to regulisao u covecanstvu...lekarska profesija se pretvara o profitabilnu organizaciju kao sto je to i crkva.Na nesreci ljudi bogate se.
I mogu ja kao donator pojedinac biti human, sto vise humanih oni se vise bogate kroz ugradnju.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
^ da, to je bas sranje. previse kosta. a sa druge strane, razumem i lekare. kada bi oni imali empatije prema svakom zivotu oni bi izvrsili samoubistvo. da bi bio lekar (ne tipa lekar opste prakse) moras da svoje pacijente posmatras kao objekte. zamisli kada bi ih svaka smrt pogadjala, to bi bio pakao od zivota. i to je sranje ali oni drugacije verovatno ne bi mogli.

a ako posmatras ljude kao objekte onda dodjes do stadijuma da im naplacujes puno zato sto mozes, i da ti ne bude zao.

ont: da,
ja imam donatorsku karticu, ali ne u Srbiji.
tako da nisam od pomoci.

ja kao buduci ljekar smatram da su potrebne i etika i empatija, jer ljekar inace postaje bez ikakvih moralnih skrupula i misli samo na novac.
kad kazem empatija, onda ne mislim da se uzivi u pacijentovu bolest i da je prezivljava.

Novac nije potreban samo za transplantaciju organa, nego i za mnoge druge troskove, od transporta do smestajnih troskova i razlicitih pregleda i intervencija. Plus ako dodje do nekih komplikacija.

Administracija bolinice naplacuje svoje usluge, tako da ljekar kao ljekar ne dobije nista dodatno.
Tako je barem u Becu.
Korisnikov avatar
By 2kune
nažalost, neću moći zaveštati organe nakon smrti jerbo će isti biti potrebiti zarad svetačkih mošti... tako će isijavati najviše dobrote i neće nikada pasti u krive ruke... ili trbušne šupljine... ili već gdje kome šta treba... jelte... :opatica:
Korisnikov avatar
By Over the rainbow
Ako, posle svog mog nerviranja, odredjeni organi jos uvek budu funkcionalni, dacu ih.
I krv, takodje.
Korisnikov avatar
By IriS
pa sad, kontam da će biti krajnje neupotrebljivi obzirom koliko se fino ophodim prema svom organizmu :nokti:

a i trebaće mi u sledećoj inkarnaciji da završim započeto...mada, ovo bi trebalo da mi je poslednja :eevil:

tako da, radite sa mnom što vam je volja kad krepam, al ono što preostane kremirajte :isus:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!