Originally posted by Mage
Da li ponekad sebi govorite stvari koje znate da su vrlo malo verovatne ili skoro pa nemoguće kako bi mogli da se nosite sa neizvesnosti i surovosti života?
Da, stalno sebi govorim takve stvari i ubeđujem se u njih. I da ne poveruješ koliko one samim tim postaju verovatnije i izvesnije, do te mere da se većina njih na ovaj ili onaj način ostvare.
Ja sam zakleti subjektivista i optimista. I niko me neće uveriti da je život onakav kakav jeste, jer nije. Život je onakav kakvim ga JA doživljavam, zamišljam i ubedim se da je takav, i to je mač sa jednom oštricom. To nije samo autosugestija ili stav, to je kompletno stanje uma, i ja to ne mogu da objasnim nekome ko nije to bar nekad iskusio i postupao u skladu sa tim.
Koliko ste svesni svojih iluzija i mehanizama odbrane?
Ako je ovo moje gore iluzija (a ja mislim da nije), onda sam je uglavnom svestan, i stvarno ne bih da ispadnem iz tog tripa. Mada, termini "iluzija" i "mehanizam odbrane" mi zvuče kao da impliciraju da su te nazovi tehnike kojima se neko koristi u životu nekako obmanjujuće i nelegitimne. Šta fali imati neki svoj razvijen i potvrđen sistem po kome lakše funkcionišemo i svakodnevno i uopšte u životu?
Da li zaista verujete u bolje sutra?
Naravno da verujem. Zapravo, ne mogu ja da čvrsto budem ubeđen u dobrobit nečega za šta nemam blage predstave kako će ispasti i izgledati, posebno ako se uzmu obzir neplanirane okolnosti koje ne zaivse od mene. Ali mogu da se trudim i stavim znak + ispred sabiraka s kojima operišem.
Nije mi jasno kako ljudi ne shvataju da je ista količina energije potrebna da padneš u "depresiju" i loš trip da će da te snađe opšti bedak, kolika i da se uspraviš i uđeš u matricu da ćeš uspeti da pozitivno deluješ na ono što je do tebe, i da će samim tim sve biti ok, a da će te za u onome što od sebe ne zavisi poslužiti sreća, što se, uveren sam, stiče vremenom, ispravnim izborima, postupicma i trudom.
Svakako mogu da verujem da ću na osnovu dosadašnjeg iskustva i moga gore napisanog moći da se suočim sa budućnošću kakva god ona bila, i iznađem najbolje zaključke i rešenja, te na kraju moći da sednem i kažem da sam zadovoljan i da mi je super.
Ako bi se sve ovo zvalo optimizam, onda je on svakako jedan kontinuum. Znači, tu nema mesta za obustavljanje prilikom prvog fejlovanja. Kažem, možda sam ja u jednoj ogromnoj zabludi i iluziji, i možda mene nije strefilo dovoljno nedaća u životu koje bi me naterale da promenim svoj pogled na njega, ali sam u tom kontinuumu u kome uspeh ili neuspeh u nečemu konkretnom ne mogu da sagledam izolovano i pojedinačno, sve je to jedan veliki krug i celina, koja kod mene nosi ovaj smajlić
.
edit: Glasnik me preteče
Baš to, dobro privlači dobro, i čaša je do pola puna
(izvinjavam se na izlivanjima mozga)