Originally posted by Loni
Kamo srece da je njihova revolucija bila ona, koja je dosla s padom berlinskog zida.
Dolazak demokratije u istocnu Evropu (to je glavna odlika pada berlinskog zida) u suprotnosti je s homofobijom.
Biti gej bilo je sankcionisano u vecem delu SFRJ kao i u celoj istocnoj Evropi. Posledje zemlja, koja je dekriminalizovala gejeve bila je Rumunija.
Misliti drugacije je takodje sancionisano u komunizmu. Negde Golim otokom, a negde Sibirom.
To sto se kod nas pad komunizma poklopio s reanimirianjem vrednosti srednjevekovne Srbije je nas problem.
U Ceskoj, Sloveniji, Slovackoj ili Madjarskoj nema povratka na konzervativnije posle pada Istocnog Berlina. Cak naprotiv.
Cak sta vise mi taj pad nismo ni priznavali sve do 5.10.2000.
Tako nesto sam zapravo i ja rekao. Kod nas su te promene s kraja 80ih znacile vracanje na do tada potkopavano "nacionalno" kao neku vrstu oslobodjenja. Valjda su mnogi mislili da je "to to". Da ih ne nabrajam sad...
Ipak ne slazem se da su se u ostalim ist. Evropskim zemljama konzervativci nisu povampirili posle 50 godina sna...stavise. Jedino sto nisu ratovali, te tako njihovo nacionalno nije doslo toliko do izrazaja kao kod nas, odnosno nisu se gradili jasni frontovi.
Sto se Bebi i ostalih konkretno tice...
Ja zamisljam situaciju na sledeci nacin:
Bili su prijatelji sa onim drugima preko Dunava i Drine.
Netrpeljivost je rasla na strani nekih razlika koje nisu morale biti "nacionalne", ali su na kraju iscurele na tu stranu...
Znaci, ti si np. moj prijatelj Hrvat, znamo se preko 20-30 dugih godina, pa onda normalno dodje do nesporazuma, ljubomore, cega vec... i onda 1989 ja se odjednom "nacionalno osevestim" samo zbog toga jer si ti np. uvek bio bolji muzicar od mene sa egom koji vise nisam morao da tolerisem.
A zapravo se slazemo u mnogim drugim stvarima... a i slicni smo dosta.
Tako je i sa Bebi, i sa Oliverom, i sa Borom Corbom ... duga lista.
(OK Bebi je ipak drugacija)
To su vecita deca koja nikad nisu prevazisla neke stvari iz svoje mladosti, a taj hightlight je bio bas u ovim burnim vremenima za sve nas.
Oni su ostali ovde, dok su drugi iz te generacije otisli u svet glavom bez obzira da se vise ne javljaju.